ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
40ή ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Με τα συνθήματά του πάντα επίκαιρα

Ξεκίνησε χτες ο τριήμερος γιορτασμός στο ιστορικό συγκρότημα της Πατησίων

Icon

Οι πύλες άνοιξαν νωρίς το πρωί, όπως κάθε χρόνο. Το μήνυμα της εξέγερσης πιο φλογερό από ποτέ. Σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, σε συνθήκες που ο λαός δέχεται απανωτά χτυπήματα από την εξουσία του κεφαλαίου, είναι εξαιρετικά επίκαιρα και χρήσιμα τα συμπεράσματα από τον ξεσηκωμό του Νοέμβρη του '73, συνολικά από την αντιδικτατορική πάλη κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, που είχαν επιβάλει μαζί η πλουτοκρατία και το ΝΑΤΟ. Και εξακολουθούν να αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων για την αξία της οργανωμένης πάλης του λαού και της νεολαίας.

Οι διαφορές με τις πρώτες μέρες προηγούμενων χρόνων γιορτασμού του Πολυτεχνείου εμφανείς. Η χτεσινή δεν ήταν «νεκρή» μέρα. Σύλλογοι και Σωματεία Εργαζομένων, οικογένειες, συνταξιούχοι, σχολεία, παρέες έδωσαν το «παρών» από τις πρώτες ώρες. Γιατί «δεν είναι ζωή αυτή που ζούμε». Γιατί «το δίκιο είναι μαζί μας», γιατί «αδράνεια τέλος». Για «να μάθουν τα παιδιά μου Ιστορία», «να μυηθούν στην αντίσταση και στον αγώνα»... Η αίθουσα στο κτίριο Γκίνη, όπου προβάλλεται κάθε χρόνο το χαρακτηριστικό ντοκιμαντέρ για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το μεσημέρι ήταν γεμάτη. Οχι από σχολεία. Αλλά από παρέες από παιδιά Γυμνασίων και Λυκείων. Χωρίς πειράγματα κι αστεία, προσηλωμένοι σε όσα έβλεπαν, προβληματισμένοι, το «έψαχναν», αναζητούσαν την αλήθεια και τη διέξοδο. Γιατί «αν και η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, δίνει συμπεράσματα που ισχύουν για σχετικά ανάλογες καταστάσεις», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Και ιστορικά γεγονότα όπως το Πολυτεχνείο μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν μπόλιασμα, να μείνουν ζωντανά. Γιατί αυτό το χώμα είναι και δικό μας και πάντα λευτερωνόταν με ανυπακοή και πάλη ταξική.

Σήμερα κι αύριο συνεχίζονται οι εκδηλώσεις και οι καταθέσεις στεφάνων στον χώρο, οι οποίες θα ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή, με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Εκδηλώσεις φορέων και συσπειρώσεων
Σήμερα Σάββατο

Η Επιτροπή Εκπαιδευτικών Πειραιά του ΠΑΜΕ διοργανώνει επίσκεψη, στις 10.30 π.μ., στο Πάρκο Ελευθερίας -τόπο μνήμης (πρώην στρατόπεδο ΕΑΤ- ΕΣΑ)- στην Αθήνα, όπου στεγάζεται το Μουσείο της Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης.

Η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Με αγώνα και θυσία γράφεται η Ιστορία», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Ειδικού Σχολείου (Υδρας 2). Την εκδήλωση επιμελήθηκαν και θα παρουσιάσουν οι μαθητές του «Λαϊκού φροντιστηρίου».

Ο Γυναικείος Σύλλογος Κερατσινίου «Στοργή του παιδιού» διοργανώνει εκδήλωση με συζήτηση για το φασισμό, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Ελ. Βενιζέλου & Καλλιπόλεως 23, Ταμπούρια).

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Καλαμαριάς, στις 6.30 μ.μ., στην οδό Κίου 25, οργανώνει εκδήλωση με θέμα «17 Νοέμβρη τότε και σήμερα, συζητώντας με τα παιδιά».

Ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Λαμίας και η Επιτροπή Ειρήνης Λαμίας διοργανώνουν εκδήλωση στις 11 π.μ., στην Πλατεία Πάρκου.

Η Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας και τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τροφίμων - Ποτών, Τεχνιτών - Οικοδόμων, Μετάλλου και Φαρμάκου - Καλλυντικού διοργανώνουν εκδήλωση στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, με συζήτηση για τους αγώνες ενάντια στο φασισμό και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Η Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών, στις 5 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών (Αίθουσα Υπολογιστών).

Στο Αγρίνιο, η Γραμματεία Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΜΕ διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας, από τις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Αύριο Κυριακή

Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου διοργανώνει εκδήλωση, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεών του στην Κω.

Το ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας και τα ταξικά σωματεία του νομού διοργανώνουν εκδήλωση, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Η Λαϊκή Βιβλιοθήκη και ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας διοργανώνουν εκδήλωση - αφιέρωμα στο αντιφασιστικό τραγούδι, στις 7.30 μ.μ., στο «Παυσίλυπο».

ΠΑΜΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ, ΠΑΣΕΒΕ διοργανώνουν συναυλία στη Ρόδο στις 3.30 μ.μ. στην Πλατεία Κύπρου, με τους Ιριδα Μαυράκη, Πάχο Αγαπητό και Γιώργο Πούλο. Θα ακολουθήσει η αντιιμπεριαλιστική πορεία.

Συγκεντρώσεις αύριο σε όλη τη χώρα

Συγκεντρώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου γίνονται αύριο στις παρακάτω πόλεις:

Θεσσαλονίκη, 5 μ.μ., στο Πολυτεχνείο.

Πάτρα, 6 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου.

Καλαμάτα, 5.30 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Πύργος, 6 μ.μ., στην πλατεία ΟΤΕ.

Σπάρτη, 6 μ.μ., στην Κεντρική πλατεία.

Τρίπολη, 6 μ.μ., στην πλατεία Πετρινού.

Ναύπλιο, 6 μ.μ., στην πλατεία Καποδίστρια.

Κόρινθος, 5 μ.μ., στα Περιβολάκια.

Κεφαλονιά, 5.30 μ.μ., στην Κεντρική πλατεία Αργοστολίου.

Ζάκυνθος, 7 μ.μ., στο παλιό Εργατικό Κέντρο.

Κέρκυρα, 6 μ.μ., στο Σαρόκο.

Ηράκλειο, 6 μ.μ., στα Λιοντάρια.

Χανιά, 7 μ.μ., στην πλατεία Νέων Καταστημάτων.

Χαλκίδα, 6 μ.μ., στα Φανάρια της Νεάπολης.

Λάρισα, 5.30 μ.μ., στην Κεντρική Πλατεία.

Τρίκαλα, 11.30 π.μ., στην Κεντρική Πλατεία.

Βόλος, 6 μ.μ., στην πλατεία Πανεπιστημίου.

Καρδίτσα, 6 μ.μ., στην Κεντρική Πλατεία.

Σάμος, 6 μ.μ., στην πλατεία Καρλοβάσου.

Αγρίνιο, 6.30 μ.μ., στην πλατεία.

Μυτιλήνη, 6 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς.

Λήμνος, 11 π.μ., στο λιμάνι της Μύρινας.

Καβάλα, 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Κομοτηνή, 4 μ.μ., στο πάρκο Περιφέρειας.

Κοζάνη, 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Πτολεμαΐδα, 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Καστοριά, 5 μ.μ., στην πλατεία Μακεδονομάχων.

Φλώρινα, 11.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Αλεξανδρούπολη, 4 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο.

Ξάνθη, 5.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Δράμα, 5 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Κατερίνη, 12 μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Κιλκίς, 11 π.μ., στην πλατεία Ειρήνης.

Σέρρες, 11 π.μ., στην πλατεία Κρονίου.

Συγκέντρωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αθήνα

Για την πορεία του Πολυτεχνείου στην αμερικάνικη πρεσβεία, η συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής και της ΚΝΕ στην Αθήνα, είναι ορισμένη για τις 5 αύριο το απόγευμα.

Οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί στις 4.30 ως εξής:

-- Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου, οι κλαδικές Τομεακές οργανώσεις με την εξής σειρά: Βιομηχανία, Κατασκευές, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Επισιτισμός, Εμπόριο, ΕΒΕ, Χρηματοπιστωτικό, Δικηγόροι, Καλλιτέχνες, ΜΜΕ, Υγεία, ΟΤΑ - Δημόσιο.

-- Σταδίου και Σανταρόζα, οι Τομεακές Επιτροπές ΑΕΙ - ΤΕΙ και Εκπαιδευτικών.

-- Στα Χαυτεία, οι εδαφικές Τομεακές Επιτροπές με την εξής σειρά: Α΄ Αθήνας, Ανατολική, Νότια, Πειραιάς, Θριάσιο, Μεσόγεια, Βόρεια, Δυτική.

Στεφάνια από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ

Αντιπροσωπείες της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ θα καταθέσουν στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου σήμερα Σάββατο και ώρα 10 το πρωί.

Αλλες καταθέσεις στεφάνων

-- Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και η ΟΓΕ θα καταθέσουν στεφάνια σήμερα το απόγευμα. Τόπος συνάντησης το Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος) στις 4 το απόγευμα.

-- Οι Λαϊκές Επιτροπές Δήμου Αθήνας καταθέτουν στεφάνι σήμερα, στις 4 μ.μ.

-- Η ΑΣΓΜΕ και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καταθέτουν στεφάνι σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

- Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι άλλες αντιστασιακές Οργανώσεις καταθέτουν στεφάνια σήμερα στις 9.30 π.μ.

-- Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταθέτει στεφάνι σήμερα στις 11.30 π.μ. (καλεί σε προσυγκέντρωση για την αυριανή πορεία, στις 4.30 μ.μ. στη γωνία Σταδίου και Πεσματζόγλου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ