ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ
Ενισχυμένη εποπτεία με ή χωρίς μνημόνια

«Μνημόνια» διαρκείας και αυτόματη ενεργοποίηση βάρβαρων μέτρων για όλους τους λαούς της ΕΕ

Eurokinissi

«Μνημόνια» διαρκείας και αυτόματη ενεργοποίηση βάρβαρων μέτρων για όλους τους λαούς της ΕΕ
Τις διαδικασίες ελέγχου και αξιολόγησης όλων των προϋπολογισμών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, είτε αυτά υπάγονται σε μηχανισμούς στήριξης και μνημόνια είτε όχι, «εγκαινίασε» και επίσημα χτες το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Γιούρογκρουπ) που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια των πρόσφατων (15/11) προειδοποιήσεων που απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τις κυβερνήσεις Ιταλίας, Ισπανίας, Φινλανδίας, Λουξεμβούργου και Μάλτας, ταυτόχρονα με «συστάσεις» σε σειρά άλλων κρατών.

Στη χτεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκαν οι παραπάνω προειδοποιήσεις και συστάσεις για χώρες που δεν υπάγονται σε μνημόνια, ενώ στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωσή της καλούνται και τα κράτη που υπάγονται σε πρόγραμμα «στήριξης» (όπως η Ελλάδα) «να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα στη βάση των προγραμμάτων προσαρμογής». Σημειώνεται ακόμη ότι έχουν επιδείξει «πρόοδο σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομική εξυγίανση και στη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών».

«Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεργαστεί με την τρόικα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερo δυνατόν», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο επικεφαλής Γ. Ντάισελμπλουμ. Στο ίδιο ακριβώς μήκος και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ο. Ρεν, δήλωσε ότι «είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμένει προσηλωμένη στο συμφωνηθέν πρόγραμμα».

Τι προβλέπει η «ενισχυμένη εποπτεία»

Η «ενισχυμένη οικονομική εποπτεία» σε επίπεδο ΕΕ, με βάση και τις προηγούμενες κοινά αποδεκτές αποφάσεις της λυκοσυμμαχίας, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καθήλωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κάτω από το 3% του ΑΕΠ του κάθε κράτους, καθώς και τη μείωση του κρατικού χρέους, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ετήσιους ρυθμούς, στο 60% του ΑΕΠ. Μια σειρά από κριτήρια προβλέπονται για την παρακολούθηση και αξιολόγηση διαφόρων δημοσιονομικών μεγεθών, όπως τα εμπορικά και άλλα ελλείμματα ή πλεονάσματα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών. Από την «κρησάρα» της Κομισιόν περνάνε επίσης και οι προβλεπόμενες δαπάνες όλων των κρατικών προϋπολογισμών. Το «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» προβλέπει ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των κρατικών δαπανών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ρυθμό του ΑΕΠ. «Εναλλακτικά», παρέχεται η δυνατότητα αύξησης των δαπανών πάνω από το ρυθμό του ΑΕΠ αλλά με την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα «αντισταθμιστούν» με τα κατάλληλα ισοδύναμα μέτρα, «όπως με τις αυξήσεις των δημοσίων εσόδων», δηλαδή με τη διόγκωση των φόρων που επιβάλλουν στους λαούς.

Οι κανόνες της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας ισχύουν και για τα 28 κράτη της ΕΕ. Ειδικά για τους «17» του «σκληρού πυρήνα» της Ευρωζώνης προβλέπονται και χρηματικές κυρώσεις. Να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένοι κανονισμοί δεν είναι κάτι το καινούριο, αλλά αντίθετα αποτελούν συστατικό στοιχείο της λειτουργίας της ΕΕ. Οι κανόνες παρακολούθησης και αξιολόγησης «αυστηροποιήθηκαν» από το 2011 και στο εξής θα εφαρμόζονται με συγκεκριμένες διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα. Με το νέο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», οι προβλεπόμενες κυρώσεις ενεργοποιούνται αυτόματα μετά την παρέλευση της πρώτης προθεσμίας για τη «διόρθωση του ελλείμματος», ενώ μέχρι το 2011 προβλέπονταν για τα κράτη που «κατ' επανάληψη» έχαναν τις προθεσμίες.

Για τα κράτη, όπως η Ελλάδα, με υψηλό κρατικό χρέος, προβλέπονται ταχύτατοι ρυθμοί μείωσης μέχρι και 5% το χρόνο, προκειμένου να προσεγγίσουν την «τιμή αναφοράς» (60% του ΑΕΠ). Το κρατικό χρέος, μετά και το «κούρεμα», διαμορφώνεται στο τέλος του 2013 στα 321 δισ. ευρώ ή στο 175,5% του ΑΕΠ. Ανεξάρτητα ή και ταυτόχρονα με τις όποιες συνταγές διαχείρισης (νέο «κούρεμα», επιμήκυνση, χαμηλότερα επιτόκια), η «αποκατάσταση» του κρατικού χρέους στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ θα απαιτεί διαδοχικά, χωρίς τέλος, αντιλαϊκά μέτρα, είτε με μνημόνια είτε χωρίς...

Στη Χαλκίδα αύριο ο Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί τη Χαλκίδα, αύριο Κυριακή. Το πρόγραμμα της επίσκεψης είναι το ακόλουθο:

-- 17.30: Θα συναντηθεί με τα ΔΣ των Σωματείων Εργαζομένων σε ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΣΕΛΜΑΝ, ΝΕΟΣΕΤ, ΙΝΤΕΡΚΕΜ, ΜΗΧΑΝΙΚΗ (πρ. Τσαούσογλου), στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

-- 19.00: Θα μιλήσει σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 95 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας (Διοικητήριο, πρ. Νομαρχία, αμφιθέατρο).

Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στα 95 χρόνια του ΚΚΕ από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι διαπραγματεύσεις εντός των τειχών οδηγούν σε νέα αντιλαϊκά μέτρα

Σε δήλωσή του για τις οικονομικές εξελίξεις και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο ΓΓ της ΚΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε:

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι από την 1/1/2014, όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα βρίσκονται υπό συνεχή επιτήρηση, με αυτόματη ενεργοποίηση μέτρων, δηλαδή "μνημόνια" και "τρόικες" διαρκείας. Ας μην κοροϊδεύουν, λοιπόν, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, τον ελληνικό λαό. Οι όποιες διαπραγματεύσεις εντός των τειχών δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταλήξουν σε νέα αντιλαϊκά μέτρα».

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Σήμερα αρχίζει το 13ο Συνέδριο

Θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, σε αίθουσα του Οικονομικού Πανεπιστημίου (ΑΣΟΕΕ) - που παραχωρήθηκε προς τιμήν της Εθνικής Αντίστασης - πραγματοποιείται το 13ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).

Στην έναρξη του Συνεδρίου, σήμερα, στις 9.30 π.μ., θα παραβρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν με την παρουσίαση του απολογισμού της απερχόμενης Διοίκησης, ενώ σε αυτό θα συμμετάσχουν εκατοντάδες αντιπρόσωποι που έχουν εκλεγεί από τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ σε όλη τη χώρα, οι οποίοι και θα εκλέξουν τα νέα όργανα της Κεντρικής Διοίκησης, του Γενικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ποιος βάζει εμπόδιο στις σπουδές;

(Συνέχεια από τη σελίδα 1)

Το λαϊκό κίνημα έχει αποδείξει ότι με ταξική ενότητα και αποφασιστικότητα μπορεί να αντιπαλεύει τις προσπάθειες τρομοκράτησης από την κυβέρνηση. Και καθοριστική σημασία γι' αυτό έχει ο ταξικός προσανατολισμός του κινήματος, που θα προωθεί τη συσπείρωση όλων των κλάδων και τη συμπόρευση με τους φυσικούς τους συμμάχους. Γι' αυτό οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έθεσαν έγκαιρα στις συνελεύσεις των εργαζομένων στα ΑΕΙ το ζήτημα της πραγματοποίησης των εγγραφών, χωρίς σταμάτημα της απεργίας. Γι' αυτό αντιτάχθηκαν στο να ανοίξουν οι μισθοδοσίες και έθεσαν ότι όλες οι μέρες του αγώνα πρέπει να είναι μέρες δηλωμένης απεργίας. Εθεσαν ζήτημα συνδυασμού μορφών πάλης με βάση το τι εξυπηρετεί σε κάθε φάση την προβολή αιτημάτων και την προοπτική του αγώνα. Προτάσεις που όμως απορρίφθηκαν από τις άλλες δυνάμεις.

Οι φοιτητές και οι οικογένειές τους μπορούν να αντιληφθούν ότι δεν είναι οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι αγώνες τους που βάζουν εμπόδιο στις σπουδές, αλλά είναι η πολιτική εκείνη που αφήνει τα Ιδρύματα γυμνά από υπαλλήλους, που χρόνια τώρα δεν έχει φτιάξει μια καινούρια Εστία, που τους αναγκάζει να πληρώνουν ένα κάρο λεφτά για να μπορέσουν να ζήσουν και να σπουδάσουν.

Οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές έχουν συμφέρον να υψώσουν από κοινού το ανάστημά τους ενάντια στην πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που απολύει εργαζόμενους και βάζει εμπόδιο στη λειτουργία των πανεπιστημίων και στις σπουδές των φοιτητών. Και να απορρίψουν λογικές που οδηγούν σε απογοήτευση και μοιρολατρία.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η ΤΕ Φθιώτιδας οργανώνει ανοιχτή πολιτική εκδήλωση προς τιμήν των 95χρονων του ΚΚΕ, σήμερα στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Μεγαλόπολης πραγματοποιεί εκδήλωση για τα 95 χρόνια του ΚΚΕ, σήμερα στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης, με ομιλητή τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Πελοποννήσου του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ