ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Χιλιάδες ΑμεΑ αποκλεισμένα από εκπαίδευση και θεραπεία

Σε κινητοποίηση σήμερα στην Αθήνα καλούν η ΣΕΑΑΝ, γονείς και κηδεμόνες

Από προηγούμενη διαδήλωση της ΣΕΑΑΝ
Από προηγούμενη διαδήλωση της ΣΕΑΑΝ
Σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή και πορεία στη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου καλούν σήμερα Τρίτη, Παγκόσμια Μέρα των ΑμεΑ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής. Την κινητοποίηση στηρίζει και το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων - Ιδρυμάτων - Σχολείων Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ).

Σήμερα, επίσης, η ΣΕΑΑΝ στη Θεσσαλονίκη, οργανώνει συγκέντρωση στις 11 το πρωί στα γραφεία του ΕΟΠΠΥ στην οδό Αριστοτέλους. Εξω από τον ΕΟΠΥΥ στις Σέρρες στις 10 π.μ. καλούν οι Σύλλογοι Αναπήρων Πολιτών, Γονέων και Φίλων Παιδιών - Ατόμων με Αναπηρία, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, Διαβητικών, Καρκινοπαθών, Κινητικά Αναπήρων και τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΤΕΒΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα:

  • 185.000 άτομα με αναπηρία δε λαμβάνουν καμία υπηρεσία εκπαίδευσης ή/και θεραπείας, ενώ έχουν ανάγκη. Αυτοί ολοένα και πληθαίνουν λόγω συρρίκνωσης και κατάργησης των υποτυπωδών υπηρεσιών και κέντρων Ειδικής Αγωγής.
  • Το ποσοστό της ανεργίας των ατόμων με αναπηρία ξεπερνά το 90%.
  • Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής μένουν απλήρωτοι για μήνες, κάποια κλείνουν ή επιβάλλουν τροφεία.
  • Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την αναπηρία και την πρόνοια στην Ελλάδα περιλαμβάνει μείωση στο μισό των επιδομάτων και των συντάξεων αναπηρίας από το 2015, μείωση στο μισό των ατόμων με αναπηρία που θα παίρνουν επίδομα ή σύνταξη.
  • Αυξάνουν διαρκώς οι συμμετοχές στα φάρμακα και παρακρατούν μέρος της σύνταξης των χρόνια πασχόντων στις κλειστές δομές.
  • Πλασάρουν ως «λύση» τη φιλανθρωπία, τα κοινωνικά ιατρεία/φαρμακεία.

Σύμφωνα, εξάλλου, με έρευνα της «Κάπα Research» για τα άτομα με αναπηρία, η θέση των ίδιων και των οικογενειών τους επιδεινώνεται από χρόνο σε χρόνο. Την έρευνα παρουσίασε χτες -για την τιμή των όπλων- η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ), επιλέγοντας επετειακά την παράθεση διαπιστώσεων, αντί για αγωνιστική διεκδίκηση αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των αναπήρων.

Ενδεικτικό είναι πως η έρευνα δεν περιελάμβανε ερωτήματα για το αν επιδοτούνται όλοι οι ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες, αν υπάρχουν ΑμεΑ που έχουν σταματήσει τις θεραπείες τους, εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών κ.λπ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 58,8% του συνόλου των ερωτηθέντων απάντησε πως τα τελευταία χρόνια, η ζωή των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα χειροτέρεψε.

Η επιδείνωση εντοπίζεται κυρίως στο εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων και των αναπηρικών συντάξεων (74,1%), στην πρόσβαση των ΑμεΑ στην απασχόληση (59,1%), στην πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας (50,8%), στην υποστήριξη στις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία (53,7%). Επίσης το 88,2% απάντησε πως «η ανεπάρκεια των υποδομών του κράτους αποτελεί εμπόδιο για μια αξιοπρεπή ζωή των ατόμων με αναπηρία».

ΕΟΠΥΥ
Συνεχίζουν οι γιατροί παρά τις κυβερνητικές απειλές

Με ποσοστά που φτάνουν μέχρι και 90% στα μεγάλα αστικά κέντρα, συνεχίζουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Οι απεργίες θα συνεχιστούν μέχρι και τις 9 Δεκέμβρη, με κύριο αίτημα την απόσυρση των σχεδίων της κυβέρνησης. Χτες, έγινε η γενική συνέλευση του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΣΕΥΠ) ΕΟΠΥΥ. Με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας, αποφασίστηκαν κατά τόπους διαμαρτυρίες στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, με πρώτη τη σημερινή, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας χρησιμοποιεί καρότο και μαστίγιο, για να διασπάσει τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και να σταματήσει την απεργία τους. Χτες κάλεσε τους γιατρούς να σταματήσουν την απεργία και να προσέλθουν σε διάλογο, μέσω της Κοινωνικής Επιτροπής της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη. Την ίδια ώρα, τους απειλούσε ότι θα πάρει μέτρα «για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας», αν συνεχίσουν την απεργία.

Ο ίδιος έθεσε ζήτημα ...ισονομίας (!) απέναντι στα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, λέγοντας: «Το μέτρο της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας είναι το εργαλείο που έχει η κυβέρνηση για να κάνει αλλαγές και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε διάφορους κλάδους δημοσίων υπαλλήλων. Πιστεύω πραγματικά ότι δεν θέλουν οι γιατροί μας να πουν στον ελληνικό λαό ότι ζητούν τη δική τους εξαίρεση από ένα μέτρο που ισχύει για όλους τους άλλους Ελληνες που εργάζονται στο Δημόσιο. Πιστεύω ότι εδώ υπάρχει μια παρεξήγηση. Επειδή δε θέλουμε να αδικήσουμε τους γιατρούς, τους οποίους σεβόμαστε αλλά δεν μπορούμε να αδικήσουμε και όλους τους άλλους προς χάριν των γιατρών».

Προαναγγέλλοντας ένταση του αυταρχισμού, πρόσθεσε ότι «το κράτος και το υπουργείο θα πρέπει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στην Υγεία στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και τους πολίτες του, γιατί αυτό θέτει θέματα δημόσιας υγείας». Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, το οριστικό πόρισμα για τον ΕΟΠΥΥ θα κατατεθεί στις 6 Δεκέμβρη.

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Καθημερινή δράση για τα ζητήματα της Υγείας

Με κινητοποίηση στις 13 Δεκέμβρη στο υπουργείο Υγείας, όπου θα παραδοθούν οι χιλιάδες υπογραφές των κατοίκων του Θριάσιου, θα κορυφωθούν οι αγωνιστικές παρεμβάσεις των Λαϊκών Επιτροπών και σωματείων Ελευσίνας και Ασπροπύργου για τα ζητήματα της Υγείας.

Οι πρωτοβουλίες των Σωματείων συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και Ασπροπύργου, εργαζομένων Δήμων Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας, εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου «ΜΑΣΙΝΑ», ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, του Συλλόγου Γυναικών Ελευσίνας και των Λαϊκών Επιτροπών Ελευσίνας κι Ασπροπύργου, έχουν ξεκινήσει από τα μέσα Οκτώβρη, με κάλεσμα στο λαό της περιοχής να ξεσηκωθεί ενάντια στο κλείσιμο Ιατρείων του ΕΟΠΥΥ σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο, ενάντια στη συρρίκνωση και το κλείσιμο κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου «Θριάσιο», για αναβαθμισμένες, δημόσιες και δωρεάν για όλους δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με κρατική χρηματοδότηση.

Το Σάββατο το πρωί εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, έκαναν πορεία και εξόρμηση στους δρόμους της Ελευσίνας. Την ίδια μέρα στο Χαϊδάρι, Λαϊκές Επιτροπές Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας, σωματεία και φορείς έκαναν κινητοποίηση αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους και τους ασθενείς των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής και Δρομοκαΐτειου. Συγκεντρώθηκαν στο Παλατάκι και πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

Σήμερα, η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου καλεί σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, στις 6 το απόγευμα. Συγκέντρωση στο ΙΚΑ της Ηλιούπολης, προγραμματίζει σήμερα στις 7.30 το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης. Στο Βόλο η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Μαγνησίας μαζί με σωματεία, φορείς, Λαϊκές Επιτροπές στις 5.30 το απόγευμα θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

Στη Σαλαμίνα η Λαϊκή Επιτροπή θα κάνει κινητοποίηση αύριο στις 10 π.μ. στο κτίριο του ΕΟΠΥΥ.

Στην Ηλιούπολη η Λαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να συμμετέχει σήμερα - Παγκόσμια Μέρα των ΑμεΑ - στην κινητοποίηση του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος. Την Πέμπτη θα γίνει παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηλιούπολης, ενώ την Τρίτη, 10 Δεκέμβρη θα γίνει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με αφετηρία την πλατεία Ηρώων (Φλέμιγκ).

Τα αποτελέσματα στις εκλογές στο ΦΣΑ

Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ). Ψήφισαν 2.585 φαρμακοποιοί, έναντι 2.597 στις εκλογές του 2010. Για το ΔΣ του ΦΣΑ τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: «Συμμαχία» (με επικεφαλής τον Κ. Λουράντο) 1.004 ψήφοι (40,86%) και 4 έδρες. Στις προηγούμενες εκλογές η παράταξη αυτή ήταν ενταγμένη στην «Ενωτική Κίνηση» (υποστηρίχτηκε από τη ΝΔ) και είχε πάρει 1.233 ψήφους (49,2%). Εξι παρατάξεις πήραν από μία έδρα στο εννεαμελές ΔΣ με τα ακόλουθα αποτελέσματα: «Συνεργασία» (στηρίχτηκε από το ΣΥΡΙΖΑ) 396 ψήφους (16,12%), έναντι 338 και 13,49%. ΠΑΝΦΑΣΥΝ (στηρίχτηκε από τη ΝΔ και αποτελεί συνέχεια της «Ενωτικής Κίνησης») 346 ψήφους (14,08%). «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών» 216 ψήφοι (8,79%) έναντι 286 (11,4%). «Αγωνιστική Πρωτοβουλία» -πρωτοεμφανιζόμενη- 199 (8,10%). «Φαρμακευτική Αναμόρφωση» 173 (7,04%), έναντι 257 (10,26%). «Δημοκρατική Συνεργασία» -προέρχεται από την παλιά παράταξη του ΠΑΣΟΚ- 123 (5%) - χωρίς καμία έδρα, έναντι 141 (5,63%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ