ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ερευνα πανεπιστημίων με χρήματα από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Είκοσι δύο πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα της Γερμανίας χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, για να διεξάγουν έρευνες για λογαριασμό του. Μάλιστα, χρηματοδοτήθηκαν και πανεπιστήμια όπως αυτά της Βρέμης ή το Πολυτεχνείο του Ιλμεναου, που είχαν υπογράψει μια υποκριτική διακήρυξη ότι «δε θα κάνουν έρευνα για πολεμικούς σκοπούς». Συνολικά, έχουν εισρεύσει από το Πεντάγωνο σε γερμανικά πανεπιστήμια 7,4 εκατ. ευρώ για πολεμικές έρευνες.

Ενδεικτικά, το Πανεπιστήμιο του Μονάχου χρηματοδοτήθηκε με 500.000 δολάρια για κατασκευή «οικολογικών συστημάτων ανάφλεξης». Ο πρόεδρος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο Τόμας Κλαπέτκε δήλωσε στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung»: «Αν κανείς πιστεύει στο ΝΑΤΟ, δεν είναι κακό να παρέχει στους ανθρώπους του καλό ερευνητικό υλικό». Το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου πήρε 100.000 ευρώ από το Ναυτικό των ΗΠΑ, χωρίς να δηλώσει για ποια έρευνα τα πήρε. Στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ έγιναν έρευνες για συστήματα διεύθυνσης για μη επανδρωμένα αεροπλάνα.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Συνεχίζεται η ενδοαστική αντιπαράθεση

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.--

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται στην Ταϊλάνδη η ενδοαστική αντιπαράθεση, με αίτημα την απομάκρυνση της σημερινής πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα, αδελφής του πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα που διώκεται για διαφθορά, και η οποία ήθελε με νομοσχέδιο να τον αμνηστεύσει. Ο Σουτέπ Ταγκσουμπάν, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που ηγείται των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, κάλεσε σε «αργία» όλων των εργαζομένων στις κυβερνητικές υπηρεσίες της Ταϊλάνδης. Απειλεί ότι οι κινητοποιήσεις -που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του Νοέμβρη και παρασύρουν και λαϊκό κόσμο-, θα συνεχιστούν έως ότου απομακρυνθεί εντελώς «το καθεστώς Τακσίν». Τη Δευτέρα το πρωί διαδηλωτές είχαν εισβάλει σε αθλητικό κέντρο της αστυνομίας στην Μπανγκόκ, όπου βρισκόταν η πρωθυπουργός που φυγαδεύτηκε προς άγνωστη τοποθεσία. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να εισβάλουν στο αρχηγείο της αστυνομίας στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, αλλά και για να τους εμποδίσει να πραγματοποιήσουν πορεία προς την έδρα της κυβέρνησης. Η πρωθυπουργός αργότερα σε δηλώσεις απέρριψε το αίτημα των διαδηλωτών για παραίτησή της.

Οι ηγέτες που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση καλούν τους διαδηλωτές να καταλάβουν υπουργεία, τηλεοπτικούς σταθμούς, το αρχηγείο της αστυνομίας και την έδρα της κυβέρνησης, όπου βρίσκεται και το γραφείο της Γινγκλάκ. Τα γραφεία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης «Thai PBS» καταλήφθηκαν από τους διαδηλωτές, σύμφωνα με ανακοίνωση του PBS και της αστυνομίας, ενώ τουλάχιστον 3.000 διαδηλωτές είναι συγκεντρωμένοι έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας, σύμφωνα με ανταποκριτή του «Reuters». Επίσης πέντε εμπορικά κέντρα έχουν κλείσει για προληπτικούς λόγους.

Το Σάββατο το βράδυ τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 45 τραυματίστηκαν στην Μπανγκόκ, κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

ΟΝΔΟΥΡΑ
Διαδήλωση για τη νοθεία στις εκλογές

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποίησαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Ονδούρας χιλιάδες μέλη και οπαδοί του κόμματος «Ελευθερία και Επανίδρυση» (LIBRE) απαιτώντας την επανακαταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών, που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα στις 24 Νοέμβρη. Επικεφαλής στη μεγάλη συγκέντρωση που ξεκίνησε από το Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο και κατευθύνθηκε στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή ήταν η υποψήφια του κόμματος, Σιομάρα Κάστρο ντε Σελάγια, σύζυγος του πρώην Προέδρου της χώρας, Μανουέλ Σελάγια, που ανατράπηκε από πραξικόπημα το 2009 και τώρα συντονιστή του κόμματος που προήλθε από το κίνημα αντίστασης. Την Κυριακή, μια βδομάδα μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα που δίνουν νικητή τον υποψήφιο του Εθνικού Κόμματος, Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, με 36,8% έναντι της Κάστρο με 28,8%, ενώ από πολλούς παρατηρητές των εκλογών καταγράφονται παρατυπίες και ενδείξεις για νοθεία στη διαδικασία μεταφοράς των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα προς την Ανώτερη Εκλογική Επιτροπή. Ηδη υπάρχουν πολλές ενστάσεις ότι τα στοιχεία που δίνει η Επιτροπή είναι διαφορετικά από αυτά που καταγράφηκαν στα εκλογικά τμήματα.

Η ηγεσία του LIBRE κατήγγειλε επίσης τη δολοφονία στην πρωτεύουσα του μέλους του κόμματος Χοσέ Αντόνιο Αρντόν, που πυροβολήθηκε από 4 ενόπλους έξω από το σπίτι του. Ταυτόχρονα δηλώνει ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί με κάθε μέσο «τη νίκη που έκλεψαν από το κόμμα».

ΚΙΝΑ
Εκτόξευση πυραύλου και ρομπότ στο φεγγάρι

ΠΕΚΙΝΟ.--

Η Κίνα εκτόξευσε χτες τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας από τη βάση εκτόξευσης πυραύλων έναν πύραυλο που μεταφέρει στο φεγγάρι ένα τηλεκατευθυνόμενο εξερευνητικό όχημα, με την ονομασία «Κουνέλι από νεφρίτη» (Yutu). Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, όλα πάνε καλά και το συγκεκριμένο όχημα αναμένεται να προσσεληνωθεί στα μέσα Δεκέμβρη.

Η αποστολή αυτή, με την ονομασία Chang'e-3 (προηγήθηκαν δύο αποστολές με το ίδιο όνομα 1 και 2 που προετοίμασαν την τωρινή αποστολή) θα κάνει την Κίνα την τρίτη χώρα στον κόσμο, μετά την ΕΣΣΔ και τις ΗΠΑ, που θα έχει πετύχει προσσελήνωση. Θα είναι η πρώτη στην ιστορία του κινεζικού διαστημικού προγράμματος, ενώ η τελευταία προσσελήνωση έγινε το 1976 και ήταν αυτή της Σοβιετικής αποστολής «Luna 24».

Το Yutu είναι ένα εξάτροχο ρομπότ το όνομα του οποίου προέρχεται από την κινεζική μυθολογία και θα πραγματοποιήσει επιστημονικές αναλύσεις, ιδίως γεωλογικές. Εφοδιασμένο με ηλιακά πάνελ για να του παρέχουν Ενέργεια, θα στείλει επίσης στη Γη τρισδιάστατες φωτογραφίες της Σελήνης. Το ρομπότ θα είναι σε λειτουργία για τρεις μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα μετακινείται με μία μέγιστη ταχύτητα 200 μέτρων την ώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ