ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ανακοίνωση για την ενιαία τιμή βιβλίου

Ανακοίνωση εξέδωσε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με αφορμή τις προθέσεις της κυβέρνησης να καταργήσει την ενιαία τιμή του βιβλίου. Θυμίζουμε ότι η ενιαία τιμή που ισχύει σε πολλές χώρες, στην Ελλάδα καθιερώθηκε το 1997 (Ν. 2557/97) και προβλέπει ότι κάθε βιβλίο των δύο τελευταίων χρόνων πωλείται στην ίδια τιμή από όλα τα σημεία λιανικής πώλησης. Στην πράξη, λειτουργεί σαν μια, έστω αδύναμη αλλά υπαρκτή, «ασπίδα» προστασίας των μικρών, ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων και εκδοτικών οίκων απέναντι στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου (αλυσίδες βιβλιοπωλείων, μεγάλα εκδοτικά μονοπώλια, σούπερ μάρκετ κλπ.) που αντικειμενικά έχουν τη δυνατότητα μεγάλων εκπτώσεων που δεν έχουν οι «μικροί». Είναι όμως πολλαπλά υπέρ και των αναγνωστών, αφού συγκεντροποίηση του κλάδου του βιβλίου σε μια «χούφτα» μονοπώλια σημαίνει ότι θα εκδίδεται μόνο ό,τι αποφασίζουν αυτά και θα πωλείται φυσικά πανάκριβα.

Το ΕΚΕΒΙ δηλώνει την αντίθεσή του στην όποια επιδίωξη καταστρατήγησης των προστατευτικών διατάξεων γύρω από την ενιαία τιμή βιβλίου. Και αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Τόσο οι εκδότες και οι συγγραφείς όσο και το αναγνωστικό κοινό αναγνωρίζουν τη σημασία που έχει αποκτήσει ετούτη η πρακτική στην ελληνική βιβλιαγορά (εφαρμοσμένη, εξάλλου, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με ανάλογη επιτυχία: Ισπανία, Ιταλία, Δανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία και Λουξεμβούργο κ.ά.). Το ΔΣ του ΕΚΕΒΙ, εφιστά τέλος την προσοχή προτείνοντας «την απαλλαγή -με σχετική νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο Ανάπτυξης- του βιβλίου από το σκεπτικό και τις πρακτικές που ευαγγελίζεται η πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ για άρση των περιορισμών σχετικά με την τιμολόγηση και τον τρόπο προώθησης των προϊόντων στην αγορά».

Βιογραφία του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες στα Ελληνικά

Την προσεχή βδομάδα, η «Μικρή Αρκτος», θα κυκλοφορήσει τη βιογραφία στα Ελληνικά ενός κορυφαίου δημιουργού - «ποταμού» της Λατινοαμερικανικής Λογοτεχνίας στον 20ό αιώνα. Του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, γραμμένη από τον «επίσημο βιογράφο» του, όπως ο ίδιος ο Μάρκες αποκάλεσε δημόσια, το 2006, τον Αγγλο ομότεχνό του- δημοσιογράφο και συγγραφέα- Τζέραλντ Μάρτιν.

Η βιογραφία κυκλοφόρησε στα Αγγλικά το 2007 και το 2009 στα Ισπανικά. Επί δεκαεπτά χρόνια ο Τζέραλντ Μάρτιν συνέλεγε στοιχεία για τον περιπετειώδη βίο και το τεράστιο σε έκταση και αξία πεζογραφικό έργο του «Γκάμπο», όπως αποκαλούν τον Μάρκες όσοι τον γνωρίζουν. Για τη γέννησή του, το 1927, στην επαρχία Αρακατάκα ή Μοκόντο της Κολομβίας. Την οικογένειά του και το μεγάλωμά του από τους παππούδες του. Τα χρόνια του στη δημοσιογραφία. Την πολύπλευρη συγγραφική του δημιουργία (αρθρογραφία, διηγήματα, μυθιστορήματα, κινηματογραφικά σενάρια, συνεντεύξεις του σε διάφορα ΜΜΕ, κ.λπ.), τη βράβευσή του με το «Νόμπελ Λογοτεχνίας» (1962), αλλά και για την «πάλη» του με τον καρκίνο. Στη διάρκεια αυτών των δεκαεπτά χρόνων, ο βιογράφος κατάφερε να έχει και αρκετές κατ' ιδίαν συζητήσεις με τον «πιο δημοφιλή και πιο αντιπροσωπευτικό μυθιστοριογράφο της Λατινικής Αμερικής, όλων των εποχών», όπως χαρακτηρίζει τον Μάρκες.

«Παράδοσης εγκώμιον»

Ενα ταξίδι στον ποιητικό και μουσικό λόγο της λαϊκής μας παράδοσης αποτελεί η μουσικοθεατρική παράσταση «Παράδοσης Εγκώμιον, η αξιοπρέπεια του ελάχιστου», με την Γιώτα Βέη, την Αιμιλία Υψηλάντη και την Αννα Βε που ανεβαίνει κάθε Σάββατο και Κυριακή μέχρι τις 5 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στο θέατρο Αργώ (Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο).

Η παράσταση περιλαμβάνει τραγούδια ακριτικά, παραλογές, κλέφτικα, ερωτικά, της λευτεριάς, της ξενιτιάς και της προσμονής, από την Ηπειρο, τη Θεσσαλία, τη Ρούμελη, τη Θράκη, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, το Αιγαίο, τον Πόντο και τη Μ. Ασία. Περνάει από τσάμικα και καλαματιανά και φτάνει στην ποίηση του Ρίτσου, του Σεφέρη και του Ελύτη και τη μουσική του Μ. Θεοδωράκη.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Κώστας Μήτσιος (λαούτο), Βασίλης Παπανικολάου (ούτι), Νίκος Παραουλάκης (νέι - φλογέρες). Τα κείμενα είναι του Δημήτρη Λέντζου.

Επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Eurokinissi

Κατά τη δημόσια συνεδρία της, χτες βράδυ, η Ακαδημία Αθηνών υποδέχτηκε τον Μίκη Θεοδωράκη ως νέο επίτιμο μέλος της. Τον Μ. Θεοδωράκη προσφώνησε ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Σπ. Ευαγγελάτος, και στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας, Β. Πετράκος, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του. Ακολούθησε ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη.

Το «Κύκνειο άσμα» του Τσέχοφ

Το «Κύκνειο Ασμα», το αριστοτεχνικό μονόπρακτο του Αντον Τσέχοφ, θα παρουσιαστεί, στην «Μπλέ Σκηνή» του «Θεάτρου της Ημέρας», για τρεις παραστάσεις, τις Κυριακές 8, 15 και 22 Δεκέμβρη στις 8.15 μ.μ. Ο 93άχρονος ηθοποιός Κοσμάς Παναγιωτίδης, με μακρά και πλούσια διαδρομή στο ελληνικό και ευρωπαϊκό θέατρο, ερμηνεύει τον εμβληματικό ρόλο του τσεχοφικού ηθοποιού, που εκπροσωπεί διαχρονικά άπαντες τους ηθοποιούς. Ξεχασμένος στο άδειο θέατρο, μετά την τελευταία παράσταση της ζωής του, μοιράζεται με τη συμβολική φιγούρα του υποβολέα, που ερμηνεύει ο Μιχαήλ Γιαννικάκης, τις αναμνήσεις και τα ανεκπλήρωτα όνειρά του για τη ζωή και το θέατρο. Ο ήχος της βραχνής αδύναμης φωνής του - σουρντίνα της ζωής του - αντηχεί στον άδειο χώρο σαν το τελευταίο τραγούδι του κύκνου, το «κύκνειο άσμα». Σαν χορδή που σπάει και χάνεται, σηματοδοτεί έναν ολόκληρο κόσμο που χάνεται μαζί του. Σκηνοθεσία - σκηνικά και κοστούμια: Ανδρομάχη Μοντζολή. Μουσική επιμέλεια: Ιωάννης Παπλωματάς - Θάνος Αστερίου. Φωτισμοί: Γιώργος Σηφάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ