ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΛΟΣ
Δώσανε εντολή να κόβεται το νερό!

Eντολή να αποσταλούν ειδοποιητήρια διακοπής του νερού για εκατοντάδες οικογένειες, που οι οφειλές τους είναι πάνω από 100 ευρώ, έδωσε η Δημοτική Αρχή Βόλου, ενώ παράλληλα επιβάλλει χαράτσι επανασύνδεσης και εγγύησης περίπου 85 ευρώ.

Ταυτόχρονα, αποκαλυπτική είναι και η ομολογία του δημάρχου και προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ, Π. Σκοτινιώτη, ότι σχεδιάζει να προχωρήσει το επενδυτικό πρόγραμμα (συνοδά έργα), με ιδίους πόρους και ανταποδοτικότητα, δηλαδή, όπως ισχυρίζεται, με τα χρήματα που θα εξασφαλίσει η επιχείρηση από την υψηλή τιμολόγηση του νερού. Ακόμα, στις προθέσεις του είναι να αξιοποιήσει το πρόγραμμα jessica, καλώντας ιδιώτες επενδυτές, που θα αναλάβουν, με το αζημίωτο, την υλοποίηση έργων, για να αποκομίζουν κέρδη με τον ανταποδοτικό τους χαρακτήρα.

Αυτά αναφέρουν, σε ανακοίνωσή τους, οι σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο Βόλου, επισημαίνοντας ότι «οι κατά καιρούς δηλώσεις του δημάρχου εναντίον της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΥΑΜΒ αποτελούν υποκρισία, αφού ο ίδιος έχει μετατρέψει την επιχείρηση του δήμου σε υπηρεσία που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αντιμετωπίζοντας το κοινωνικό αγαθό του νερού σαν εμπόρευμα, υπολογίζοντάς το ως κόστος ("σχέση κόστους - κοινωνικής ωφελιμότητας"...λέει!)».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ καλούν τους εργαζόμενους της πόλης, με τα σωματεία τους και τις λαϊκές επιτροπές, να αποτρέψουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΥΑΜΒ και να προασπίσουν το δημόσιο χαρακτήρα της. Να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν την προσφορά φθηνού, ποιοτικού νερού και φθηνών υπηρεσιών αποχέτευσης. Καλούν, επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου να πάρει απόφαση ώστε να μειώσει από 50% έως και να μηδενίσει τη χρέωση της ΔΕΥΑΜΒ, καθώς επίσης και να παγώσει όλα τα χρέη, χωρίς ανατοκισμό, για όλους τους ανέργους του Βόλου, για τους επί πολλούς μήνες απλήρωτους εργαζόμενους και για τις λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν λόγω των μικρών εισοδημάτων στα τιμολόγια ύδρευσης - αποχέτευσης.

Ηρθ' ο χειμώνας...

Eurokinissi

Σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας προκάλεσε χτες η κακοκαιρία. Στην Αττική η Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 650 κλήσεις, από τις οποίες 480 για κοπές δέντρων και 171 για αφαιρέσεις αντικειμένων, κυρίως στις περιοχές Βούλα, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Χαλάνδρι, Ν. Ηράκλειο, Μαρούσι. Εξαιτίας των πεσμένων δέντρων, διακόπηκε χτες το πρωί η κυκλοφορία οχημάτων σε τμήμα της λεωφόρου Δημοκρατίας στις Αχαρνές, στην οδό Χαλκίδος στα Πατήσια και στον Πειραιά, στη λεωφόρο 34ου Συντάγματος Πεζικού, στο ρεύμα προς Σκυλίτση, στο ύψος της Ελ. Βενιζέλου. Διακοπές ρεύματος σημειώνονταν, επίσης, από το πρωί σε αρκετές περιοχές της Αττικής, κυρίως στα βόρεια προάστια.

Στα Γιάννενα η Τροχαία προχώρησε σε εκτροπή της κυκλοφορίας στην Εθνική οδό Ιωαννίνων - Κακαβιάς, στο ύψος του αεροδρομίου, ενώ προβλήματα σημειώνονταν και στην παλαιά Εθνική οδό Ιωαννίνων - Γρεβενών, στο ύψος της Αμφιθέας. Στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων χιόνιζε από τη νύχτα. Πτώσεις βράχων υπήρξαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Κόνιτσας - Δίστρατου - Βασιλίτσας.

Στον Κίσσαμο Κρήτης έχουν αναφερθεί τα περισσότερα προβλήματα που προκάλεσε στα Χανιά το κύμα κακοκαιρίας, το οποίο έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες βροχοπτώσεις.

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στα ορεινά της Πελοποννήσου. Ο Ταΰγετος είναι χιονισμένος εδώ και τέσσερις μέρες. Στο Μαίναλο, το χιόνι φτάνει σε ύψος τα 20 εκατοστά, στη Βυτίνα υπάρχει χιονόστρωση, ενώ χιονίζει ως τις παρυφές της Τρίπολης. Αποκλεισμένο ήταν το χωριό Κοσμάς στη Νότια Κυνουρία.

Σε μια σειρά ακτοπλοϊκές γραμμές δεν έγιναν τα προγραμματισμένα δρομολόγια.

ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οχι στο κλείσιμο του ΙΚΑ, όχι στα διόδια

Την εναντίωσή τους στα σχέδια κυβέρνησης και άλλων για απομάκρυνση του ΙΚΑ από τον Αγ. Στέφανο, όπως και στην εγκατάσταση νέων διοδίων στον κόμβο Αγ. Στεφάνου - Κρυονερίου εκφράζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο Διονύσου Αττικής.

Τα δύο ζητήματα συζητιούνται στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ειδικά αυτό του ΙΚΑ μπήκε μετά από εισήγηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», οι δημοτικοί σύμβουλοι της οποίας καταγγέλλουν τα σχέδια που ακούγονται για μετακίνηση ή και κατάργησή του. Στηλιτεύουν τη μεθοδευμένη εδώ και χρόνια υποβάθμισή του, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σήμερα υπηρετούν όλοι κι όλοι 5 γιατροί λίγων ειδικοτήτων, ενώ καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες μιας ιδιαίτερα εκτεταμένης περιοχής, που ξεπερνά κατά πολύ τα γεωγραφικά όρια του Δήμου Διονύσου, φτάνει μέχρι και τον Ωρωπό, τις ανάγκες δηλαδή χιλιάδων λαού, εργαζομένων και σε βιομηχανικές ζώνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σχεδιαζόμενη απομάκρυνση του ΙΚΑ από την περιοχή έχει προκαλέσει ήδη τη λαϊκή αντίδραση, ενδεικτικά η Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ στην περιοχή πρωτοστάτησε στη συγκέντρωση ήδη εκατοντάδων υπογραφών για να μην κλείσει το ΙΚΑ Αγ. Στεφάνου. Παραπέρα, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ ζητούν το υποκατάστημα, με βάση και τις σύγχρονες, διευρυμένες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, να αναβαθμιστεί με μέσα και προσωπικό.

Για δε τα διόδια ζητούν όχι μόνο να μην εγκατασταθούν νέα διόδια σε Βαρυμπόμπη και Αγ. Στέφανο, όπως σχεδιάζεται από κυβέρνηση και εργολάβους, αλλά την πλήρη κατάργησή τους παντού. Επίσης, ζητούν έργα και υποδομές σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες, υλοποιούμενα από το κράτος, όχι από εργολάβους, χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Δημόσια έργα, λαϊκή περιουσία. Δημόσιες, σύγχρονες, φθηνές και με δωρεάν χρονικές ζώνες συγκοινωνίες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Δεν έφταιξε η κακιά στιγμή

Τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων για τη σύγχρονη αθλιότητα, μέσα στην οποία θέλουν να καταδικάσουν να ζουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους, καταγγέλλει ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Αμπελοκήπων. Εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της 13χρονης Σάρα που έχασε τη ζωή της λόγω των αναθυμιάσεων από το μαγκάλι που χρησιμοποιούσαν στο σπίτι για να ζεσταθούν.

«Η μητέρα άνεργη και στο σπίτι το ρεύμα κομμένο. Δεν ήταν η "κακιά στιγμή", η "μαύρη τους η μοίρα" που οδήγησε στο τραγικό περιστατικό. Χιλιάδες οικογένειες εξαναγκάζονται να καταφεύγουν σε αυτοσχέδια μέσα για να ζεσταθούν, πληρώνοντας ακόμα και με τη ζωή τους, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα για πετρέλαιο θέρμανσης, παραμένοντας και βυθισμένοι στο σκοτάδι χωρίς ρεύμα», σημειώνει.

Καλεί δε τις γυναίκες να οργανωθούν και να παλέψουν μέσα από τους συλλόγους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και τις Λαϊκές Επιτροπές στις συνοικίες τους για να μη μείνει κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Για άμεση κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ που επιβαρύνει το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο. Για άμεση κατάργηση όλων των χαρατσιών. Για να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας για τους ανέργους και τις οικογένειές τους.

  • Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη διαδικασία απέλασης της 54χρονης από τη Σερβία, που έχασε τη 13χρονη κόρη της από αναθυμιάσεις μαγκαλιού, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, έδωσε χτες εντολή για να δοθεί εξάμηνη άδεια παραμονής στη χαροκαμένη μάνα με δυνατότητα παράτασης.
ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
Ικανοποιημένη δηλώνει η ΕΕ

«Θετικά» εκτιμά η επιτροπή αξιολόγησης της εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν τη λειτουργία του τείχους αναχαίτισης των εξαθλιωμένων προσφύγων στον Εβρο. Σε σχετική έκθεση αναφέρεται σε «πρόοδο που σημειώθηκε στον τομέα των τεχνικών συστημάτων επιτήρησης των συνόρων καθώς και στην ολοκλήρωση του φράχτη στα σύνορα», ενώ «έκρινε με θετικό πνεύμα την πρόσθετη προσωρινή απόσπαση προσωπικού στην περιοχή» (σ.σ. εννοεί την αντιμεταναστευτική επιχείριση «Ασπίδα» στα ελληνοτουρκικά σύνορα). Η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ σε συνέντευξή της στην Αθήνα αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει κάνει η κυβέρνηση στην καταστολή στα σύνορα της χώρας. Δήλωσε πως ο Ν. Δένδιας τη διαβεβαίωσε ότι οι πρακτικές απώθησης, δηλαδή, ο άμεσος διωγμός όποιου αλλοδαπού πατήσει ευρωπαϊκό έδαφος δεν αποτελεί ελληνική πρακτική (σ.σ. διαβεβαίωση που διαψεύδεται από την πράξη). Η ίδια, βέβαια, αναγνώρισε ότι για την πλειοψηφία των προσφύγων υπάρχει μόνο ένας δρόμος, αυτός της επαναπροώθησης στις χώρες τους. «Δεν μπορούν να μείνουν όλοι εδώ», τόνισε.

Εκκληση της «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ»

Μπροστά στην περίοδο των γιορτών, «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ» απευθύνει έκκληση στους φίλους και συναγωνιστές - συναγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης, ζητώντας την οικονομική στήριξη, για να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στο έργο της που είναι η στήριξη των ανθρώπων που είναι θύματα πολιτικών διώξεων. Πρόκειται για αγωνιστές της ΕΑ και του ΔΣΕ που ύστερα από τη μεγάλη τους προσφορά στην πατρίδα, αντί αμοιβής, διώχτηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, έχασαν τις δουλειές τους και ένα μέρος εξ αυτών μένει αβοήθητο, αντιμετωπίζοντας προβλήματα επιβίωσης.

Οποιες προσφορές γίνονται δεκτές στο γραφείο του Σωματείου (Ακαδημίας 78, Τ.Κ. 106 78, τηλ. 210 3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό: 129/592361-13

Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης

Το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου, που είχε ζητήσει να αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους. Το Σάββατο το πρωί θα απολογηθούν στις εφέτες ανακρίτριες που χειρίζονται την υπόθεση, οι βουλευτές Γιώργος Γερμενής, Στάθης Μπούκουρας και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, για τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Για τις 16 Σεπτέμβρη 2014 αναβλήθηκε η δίκη του... αγανακτισμένου κάτοικου του Αγίου Παντελεήμονα και υποψήφιου βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Αλέκου Πλωμαρίτη, που κατηγορείται για ρατσιστικές δηλώσεις του σε κανάλι. Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται ο χρυσαυγίτης, να χρησιμοποιεί υβριστικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για μετανάστες, λέγοντας, ανάμεσα σε άλλα, «να κάνουμε σαπούνια τους μετανάστες και με τα δόντια τους θα κάνουμε κομπολόγια».

  • Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε και ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης, κατηγορούμενος στην υπόθεση επισφαλών δανείων που φέρεται να χορήγησε σε εταιρείες επιρροής του η τράπεζα FB, της οποίας κατείχε μεγάλο πακέτο μετοχών και ήταν πρόεδρος του ΔΣ. Κατά τον εισαγγελέα, ο κατηγορούμενος «εμπράκτως έχει προβεί σε ενέργειες που αποσκοπούν στην άρση των συνεπειών των αξιοποίνων πράξεων που του αποδίδονται».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ