ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /40
Κινεζικό «κουνέλι» στη Σελήνη

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Yutu στην επιφάνεια της Σελήνης
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Yutu στην επιφάνεια της Σελήνης
Μπορεί να μη χοροπηδάει, αλλά πάντως θα τριγυρνάει στο σεληνιακό τοπίο, το κινεζικό ρόβερ Yutu (κουνέλι από νεφρίτη), συστατικό στοιχείο της κινεζικής μη επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη με την ονομασία Τσανγκ'ι-3 (Chang'e-3). Η αποστολή, που εκτοξεύτηκε την περασμένη Τρίτη στη 1.30 π.μ. (ώρα Κίνας), από το κέντρο εκτόξευσης Ζιτσάνγκ της επαρχίας Σιτσουάν, έσπασε τα δεσμά της γήινης βαρύτητας με τη βοήθεια ενός πυραύλου «Λονγκ Μαρτς 3Β». Είναι η πρώτη προσπάθεια της Κίνας να εξερευνήσει τη Σελήνη με τροχοφόρο όχημα και, αν στεφθεί από επιτυχία, θα αποτελέσει την πρώτη ομαλή προσεδάφιση στο φυσικό δορυφόρο της Γης ύστερα από 37 χρόνια, μετά, δηλαδή, από την τελευταία σοβιετική αποστολή επιστροφής πετρωμάτων Λούνα 24, το 1976. Γενικότερα, είναι η πρώτη απόπειρα προσεδάφισης αυτόματης κινεζικής διαστημοσυσκευής σε οποιοδήποτε ουράνιο σώμα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Chang'e-3 θα προσεληνωθεί γύρω στις 14 με 15 Δεκέμβρη και θα αρχίσει τις επιστημονικές παρατηρήσεις.

Βήμα - βήμα

Η εκτόξευση της αποστολής Τσανγκ'ι-3 είναι η 25η εκτόξευση με τον πύραυλο «Λονγκ Μαρτς 3Β» - τον πιο ισχυρό πύραυλο στη σειρά των κινεζικών πυραύλων Λονγκ Μαρτς - και πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα χρονικό «παράθυρο» διάρκειας μόλις 4 λεπτών. Αν παρουσιαζόταν κάποιο πρόβλημα στην αντίστροφη μέτρηση το πιθανότερο είναι ότι η εκτόξευση θα αναβαλλόταν για άλλη μέρα.

Το Yutu θα κατέβει από την άκατο προσεδάφισης από δύο μικρές ράμπες
Το Yutu θα κατέβει από την άκατο προσεδάφισης από δύο μικρές ράμπες
Η αποστολή αυτή σηματοδοτεί το πέρασμα στο δεύτερο στάδιο του κινεζικού προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης, που αποτελείται από τρία μεγάλα μέρη: τοποθέτηση σκάφους σε τροχιά, προσελήνωση, επιστροφή πετρωμάτων στη Γη ως το 2020. Οι πτήσεις Τσανγκ'ι-1 και Τσανγκ'ι-2, που πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα το 2007 και το 2010, υλοποίησαν το πρώτο στάδιο.

Η προσελήνωση του Τσανγκ'ι-3 προβλέπεται να γίνει στον Κόλπο της Ιριδας (Sinus Iridum), κοντά στον μικρό κρατήρα Λαπλάς και σχετικά κοντά στο σημείο όπου βρίσκονται από το 1970 το όχημα καθόδου και το ρόβερ Λούναχοντ-1 της ΕΣΣΔ. Μόλις το σκάφος αγγίξει την επιφάνεια της Σελήνης, θα απλωθούν δύο ράμπες, από τις οποίες θα κατέβει το ρόβερ Γιουτού (Yutu), που πήρε το όνομά του από το λευκό κουνέλι της κινεζικής θεάς της Σελήνης Τσανγκ'ι. Το Γιουτού θα κινείται για τουλάχιστον τρεις μήνες, υπό τις οδηγίες του κέντρου ελέγχου στη Γη, καθώς ένα ραντάρ, τοποθετημένο στο κάτω μέρος του θα μελετά τη δομή και τη διαστρωμάτωση του σεληνιακού εδάφους σε βάθος μερικών εκατοντάδων μέτρων.

Συνεργασία με τον ESA

Η ομαλή προσελήνωση δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η φάση καθόδου δε θα διαρκέσει περισσότερο από 12 λεπτά. Το σκάφος είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες υψηλής ακρίβειας και ταχύτατης απόκρισης, ώστε να αναλύει την κίνησή του και το περιβάλλον. Ενας κινητήρας ανάσχεσης μεταβλητής ισχύος θα πρέπει να το επιβραδύνει κατάλληλα, καθώς θα πέφτει προς την επιφάνεια. Η επιτυχία της προσελήνωσης εξαρτάται από την επιτυχή συνεργασία συσκευών που ελέγχουν την απόσταση από το έδαφος και την ταχύτητα καθόδου, καθώς και από τους αισθητήρες αναγνώρισης του εδάφους και αποφυγής εμποδίων. Αρχικά το Τσανγκ'ι-3 θα κατέβει σε ύψος μόλις 100 μέτρων για να ανιχνεύσει για κατάλληλη περιοχή προσεδάφισης. Οταν βρεθεί το κατάλληλο σημείο, το σκάφος καθόδου θα επιβραδύνει και φτάνοντας στα 4 μέτρα θα σταματήσει τον κινητήρα και θα αφεθεί να πέσει στο έδαφος, πατώντας με τέσσερα πόδια, που θα απορροφήσουν τον κραδασμό της επαφής. Τα πόδια αυτά τα έχει ήδη ξεδιπλώσει απ' όταν διαχωρίστηκε από τον πύραυλο φορέα «Λονγκ Μαρτς 3Β» και άρχισε την αδρανειακή πτήση προς το φεγγάρι.

Περίπου στο κέντρο της φωτογραφίας, στην είσοδο του Κόλπου της Ιριδας, βρίσκεται ο κρατήρας Λαπλάς, κοντά στον οποίο αναμένεται να προσεδαφιστεί η κινεζική αποστολή. Κάτω αριστερά σημειώνεται με βέλος το σημείο, όπου βρίσκεται από το 1970 η σοβιετική διαστημοσυσκευή Λούναχοντ-1 (Περιπατητής της Σελήνης), που επίσης είχε κατέβει από το μητρικό σκάφος με δύο ράμπες
Περίπου στο κέντρο της φωτογραφίας, στην είσοδο του Κόλπου της Ιριδας, βρίσκεται ο κρατήρας Λαπλάς, κοντά στον οποίο αναμένεται να προσεδαφιστεί η κινεζική αποστολή. Κάτω αριστερά σημειώνεται με βέλος το σημείο, όπου βρίσκεται από το 1970 η σοβιετική διαστημοσυσκευή Λούναχοντ-1 (Περιπατητής της Σελήνης), που επίσης είχε κατέβει από το μητρικό σκάφος με δύο ράμπες
Μια δύσκολη δοκιμασία για την κινεζική αποστολή θα είναι η αντιμετώπιση του ακραίου ψύχους της σεληνιακής νύχτας. Για το σκοπό αυτό, τόσο το όχημα καθόδου, όσο και το ρόβερ, θα μπαίνουν κάθε σεληνιακή νύχτα σε κατάσταση ύπνωσης, χρησιμοποιώντας θερμαντήρες ραδιοϊσοτόπων και ειδικά σχεδιασμένα κυκλώματα μεταφοράς θερμότητας, ώστε να μην παγώσουν.

Το Τσανγκ'ι-3 είναι εξοπλισμένο με μια κάμερα υπεριώδους, που θα χρησιμοποιηθεί για να μελετηθεί ο σχηματισμός της σφαίρας πλάσματος που ονομάζεται εσωτερική μαγνητόσφαιρα, γύρω από τη Γη. Μεταφέρει, επίσης, οπτικό τηλεσκόπιο για πραγματοποίηση αστρονομικών παρατηρήσεων.

Η επικοινωνία του κινεζικού κέντρου ελέγχου της αποστολής, γίνεται μέσω του σταθμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο Κουρού της γαλλικής Γουιάνας. Με βοήθεια από το ίδιο κέντρο του ESA θα γίνει και η παρακολούθηση του σκάφους κατά την κάθοδο στην επιφάνεια της Σελήνης, αλλά και μετά απ' αυτήν. Οι υπεύθυνοι στο Κουρού διαφημίζουν τη δυνατότητα του κέντρου να προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες και σε άλλες κινεζικές, ιαπωνικές, ρωσικές και αμερικανικές αποστολές στο βαθύ Διάστημα, αρκεί αυτές να ακολουθούν τα διεθνώς συμφωνημένα τεχνικά πρότυπα. Οι εντολές για την προσεδάφιση και τις μετακινήσεις του Γιουτού στην επιφάνεια θα δίνονται μέσω δύο κινεζικών σταθμών στο δυτικό άκρο και στα βορειοανατολικά της Κίνας.


Η εκτόξευση της αποστολής Τσανγκ'ι 3 προς τη Σελήνη με τον επίσης κινεζικό πύραυλο «Λονγκ Μαρτς 3Β»
Η εκτόξευση της αποστολής Τσανγκ'ι 3 προς τη Σελήνη με τον επίσης κινεζικό πύραυλο «Λονγκ Μαρτς 3Β»

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: space.com



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ