ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
Επιμένουν αγωνιστικά

Τα προβλήματά τους θα... συζητηθούν, είπε η κυβέρνηση, χτες πρώτη μέρα της απεργίας τους, ενώ ο πρωθυπουργός τα βρήκε όλα καλά σε επισκέψεις του...

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους είναι οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, που χτες και σήμερα πραγματοποιούν 48ωρη απεργία. «Αμεσες προσλήψεις προσωπικού για να λειτουργήσει το ΙΚΑ», έγραφε το πανό της ΠΟΣΕ ΙΚΑ, έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί εκατοντάδες εργαζόμενοι των Ταμείων. Οι εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Ομοσπονδιών ΠΟΣΕ ΙΚΑ και ΠΟΠΟΚΠ, απαιτούν προσλήψεις προσωπικού, εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Ταμείων και βελτίωση των αποδοχών τους. Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία έφτασε και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασε το 80%!

Ωστόσο, η κυβέρνηση χτες επιβεβαίωσε την αντιασφαλιστική της ρότα. Οπως και στην αντίστοιχη κινητοποίηση στις 28-29 του Νοέμβρη, ο υπουργός Εργασίας, Τ. Γιαννίτσης, αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Συναντήθηκε μαζί τους ο υφυπουργός Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος είπε ότι θα... συζητήσει με τον υπουργό τα αιτήματά τους και θα τους ενημερώσει...

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ, Βασ. Κόκκαλης, δήλωσε ότι «δεν πήραμε καμία απάντηση από το υπουργείο για την κάλυψη των κενών θέσεων στα Ταμεία, τη στιγμή που λόγω της έλλειψης προσωπικού η εισφοροδιαφυγή στα Ταμεία φτάνει μέχρι και 5 δισεκατομμύρια δρχ. τη μέρα!». Οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών κατάγγειλαν την κυβερνητική αδιαλλαξία και δήλωσαν ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μετά τις γιορτές.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ πορεύτηκαν προς τα γραφεία της διοίκησης του Ταμείου στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου και με το σύνθημα: «Οι υπάλληλοι παλεύουν και θα νικήσουν, το ΙΚΑ ζωντανό θα το κρατήσουν». Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον διοικητή του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριο, ο οποίος... συμφώνησε με τους εργαζόμενους και στάθηκε «αλληλέγγυος» - όπως είπε - στα προβλήματά τους, τα οποία γνωρίζει πολύ καλά. Επισήμανε μάλιστα ότι τα υποκαταστήματα στο Αιγαίο είναι κλειστά λόγω έλλειψης 10 υπαλλήλων!!!

Ολα καλά κι όλα ωραία

Στο μεταξύ... χτες, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έκανε αιφνιδιαστικές επισκέψεις στα ιατρεία του ΙΚΑ Κορυδαλλού, στο Βρεφονηπιακό Σταθμό της Εργατικής Εστίας στην Αγία Βαρβάρα και στο Κέντρο Παρακολούθησης Ανεργίας στο Περιστέρι.

Η επίσκεψη είχε αιφνιδιαστικό χαρακτήρα, ώστε, όπως είπε ο πρωθυπουργός σε σχετικές του δηλώσεις, «να έχω μια άμεση και αυθεντική εικόνα του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών». Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν κατάφερε να αποκτήσει «αυθεντική εικόνα», γιατί βρήκε ότι όλα πάνε καλά! Παρόλο που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αγνόησε τη διαμαρτυρία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει προσλήψεις στο ΙΚΑ. Αυτό είναι ένα από τα αιτήματα των εργαζομένων, για το οποίο δεν υπήρξε απάντηση, προφανώς γιατί η δήλωση του πρωθυπουργού είναι μια ακόμη τυπική διαβεβαίωση όπως τόσες άλλες.

Στα ιατρεία του ΙΚΑ τού επισήμαναν την έλλειψη γιατρών κάποιων ειδικοτήτων, διαπίστωσε όμως ο πρωθυπουργός «οργανωμένη εξυπηρέτηση». Το κέντρο του ΟΑΕΔ στο Περιστέρι - το καμάρι της κυβέρνησης - «είχε καλή οργάνωση, παρά τα προβλήματα χώρου και παρά την έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει». Η εντύπωσή του από τον βρεφονηπιακό σταθμό ήταν «πάρα πολύ καλή». Του είπαν μόνο ότι δεν υπήρχε επάρκεια θέσεων, αλλά οι ενδιαφερόμενοι εξυπηρετήθηκαν... πηγαίνοντας σε άλλους σταθμούς!

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Μείωση συντάξεων και αύξηση εισφορών

Η Γερμανία «δείχνει το δρόμο» για τις αλλαγές που προωθεί γενικότερα η Ευρωπαϊκή Ενωση στο ασφαλιστικό, αλλαγές που στηρίζει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και που τίποτα καλό δεν επιφυλάσσουν για τους Ελληνες ασφαλισμένους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, την περασμένη Κυριακή επιτεύχτηκε συμφωνία μεταξύ του Γερμανού υπουργού Εργασίας, Βάλτερ Ρίστερ, και της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB), για την αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, στα πλαίσια των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της γερμανικής κυβέρνησης. Η συμφωνία προβλέπει μείωση των συντάξεων κατά 3%, δηλαδή από 70% του τελευταίου μισθού που είναι τώρα, θα πάνε στο 67%. Παράλληλα, θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, από 19,3% στο 22%!

Η συμφωνία προβλέπει ακόμη την ουσιαστική ενίσχυση και εμπλοκή της ιδιωτικής ασφάλισης στο σύστημα. Ετσι, οι Γερμανοί εργαζόμενοι θα έχουν έκπτωση 4% στη φορολογία τους, εάν το αντίστοιχο ποσό καταβάλλεται σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία!

Παρά την αρνητική για τους εργαζόμενους συμφωνία, τόσο οι οργανώσεις των βιομηχάνων, όσο και κόμματα της αντιπολίτευσης κατάγγειλαν τη συμφωνία θεωρώντας ότι είναι υπέρ των εργαζομένων! Με τις αλλαγές αυτές η γερμανική κυβέρνηση θα είναι έτοιμη μέσα στο Φλεβάρη να καταθέσει τη μελέτη που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση για την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος, από κάθε κράτος-μέλος. Το Μάρτη θα γίνει ειδική συζήτηση σε Σύνοδο Κορυφής για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταλήξει για την κατεύθυνση των αλλαγών - παρόλο που το αρνείται επίμονα - και απομένει να αποφασίσει για τις λεπτομέρειες. Το σίγουρο είναι πως οι αλλαγές τις οποίες θα προωθήσει θα έχουν σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων.

ΔΙΚΗ «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Απανωτές αποκαλύψεις

Οι μάρτυρες υπεράσπισης πλοιοκτητών και «Ελληνικού Νηογνώμονα»... επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους κατηγορούμενους

Απανωτά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο «φως», αποδεικνύοντας ότι η ιδιωτική εταιρία «Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ» αποτελεί ευθεία απειλή της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, καθώς από το 1992 - οπότε ιδιωτικοποιήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, καθεστώς που διατηρεί μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - αποτελεί ένα ακόμα πλοκάμι του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Τα στοιχεία αυτά καταθέτονται στο Α` Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά όπου διεξάγεται η δίκη, για την τραγωδία του φορτηγού πλοίου «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» με κατηγορούμενους τους πλοιοκτήτες αδελφούς Ηλιόπουλους και τους επικεφαλής του «Νηογνώμονα» Δ. Μελισσηνό και Τ. Λυσιμάχου. Το πλοίο ναυάγησε στις 3 Σεπτέμβρη 1994 στον Ατλαντικό, πνίγοντας 24 ναυτεργάτες, έχοντας στα συρτάρια του τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας που του εξέδωσε ο «Ελληνικός Νηογνώμονας».

Χτες, 11η μέρα της δίκης, κατέθεσαν ο τότε προϊστάμενος των διοικητικών υπηρεσιών κ. Χίου, πτέραρχος εν αποστρατεία και ο προϊστάμενος του τμήματος ελέγχου των επιθεωρήσεων κ. Μανίκας ο ένας από αυτούς που υπέγραψαν το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας του πλοίου.

Ο πρώτος μάρτυρας παραδέχτηκε ότι στη διοίκηση του «Νηογνώμονα» συμμετέχουν και εφοπλιστές, παραδέχτηκε δηλαδή ότι ο ελεγκτής είναι και ελεγχόμενος. Ομως αυτό το «πρόβλημα» ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο το έλυσε με τον εξής τρόπο: «Υπάρχει ειδική διάταξη που προβλέπει ότι όταν κληθεί πλοίο (σ.σ. για να καταταχτεί στον ΕΝ ώστε να του εκδίδονται πιστοποιητικά αξιοπλοΐας) που ανήκει σε εφοπλιστή μέλος της διοίκησης, τότε αυτός απέχει από το συμβούλιο»! Ο δεύτερος μάρτυρας παραδέχτηκε ότι επειδή... πίεζαν οι πλοιοκτήτες, το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας εκδόθηκε πριν ακόμα ο ίδιος διενεργήσει τους απαιτούμενους ελέγχους για να διαπιστώσει την κατάσταση του πλοίου! Βέβαια ήξερε ότι το πλοίο ήταν... αξιόπλοο!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΣΙΚ»
Διεκδικούν τα δικαιώματά τους

Πέντε μέρες πριν τα Χριστούγεννα οι εργαζόμενες στα Κέντρα Αισθητικής «ΣΙΚ» δίνουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας δεδουλευμένα, ένσημα, άδειες και επιδόματα μηνών που τους οφείλει ο μεγαλοϊδιοκτήτης των «ΣΙΚ».

Ετσι και χτες οι εργαζόμενες πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο Κέντρο Αισθητικής στον Πειραιά πίσω από την Ασφάλεια, ένα από τα λίγα καταστήματα που παραμένει ακόμα ανοιχτό, ενώ οι εργαζόμενες που δουλεύουν σε αυτό δεν έχουν επίσης πληρωθεί. Οι εργαζόμενες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς ο ιδιοκτήτης έχει «εξαφανιστεί», ενώ τα καταστήματά κλείνουν το ένα μετά το άλλο λόγω εξώσεων από οφειλές ενοικίων.

Παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενες πετιούνται στο δρόμο χωρίς κανείς να τους δίνει εξηγήσεις, ο ιδιοκτήτης αναγγέλλει το άνοιγμα νέων καταστημάτων, όπως αυτού στην Καλλιθέα. Χτες κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των εργαζομένων, με εντολή της κ. Ρωμανού, πιστής υπαλλήλου του εργοδότη, εργαζόμενος του λογιστηρίου της επιχείρησης στάλθηκε για να διώξει «στα κρυφά» τις κοπέλες που δούλευαν στο κατάστημα, όπου εξελισσόταν η κινητοποίηση, αφήνοντάς το ανοιχτό προκειμένου να κατηγορηθούν οι εργαζόμενες που κινητοποιούνταν, για ενδεχόμενη φθορά. Χάρη στην αποφασιστική παρέμβαση των εργαζομένων η σχεδιασμένη «απόδραση» απέτυχε. Αύριο Πέμπτη, οι εργαζόμενες στα «ΣΙΚ» θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υφυπουργό Χρ. Πρωτόπαππα.

«ΝΑΥΣΙ»
Στάσεις εργασίας για δεδουλευμένα

Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν από χτες οι εργαζόμενοι της επιχείρησης ΝΑΥΣΙ, που απασχολούνται στις επισκευές, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, καθώς η επιχείρηση δεν τους έχει καταβάλει το προηγούμενο βδομαδιάτικο. Σύμφωνα με προφορικές δηλώσεις υπευθύνων σε ορισμένους εργαζόμενους θα καταβάλουν τα δεδουλευμένα την Τετάρτη 27 Δεκέμβρη, δηλαδή μετά τα Χριστούγεννα!

Οι στάσεις εργασίας πραγματοποιούνται με απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και οι εργαζόμενοι θα απέχουν και από κάθε υπερωριακή απασχόληση μέχρι την καταβολή των δεδουλευμένων. Το συνδικάτο, με ανακοίνωσή του, καλεί επίσης την επιχείρηση να καταβάλει ό,τι υπόλοιπα οφείλει από άδειες και επιδόματα αδειών στους εργαζόμενους μέχρι τις 31 Δεκέμβρη. Τονίζεται δε ότι χωρίς καμία συνεννόηση η επιχείρηση επιμένει αυθαίρετα στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Κανένας εργαζόμενος - καταλήγει - δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί (μόνιμος ή έκτακτος) για τη συνέχιση των εργασιών στα έργα που απεργούν οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ