ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εύνοια των επιχειρηματιών στην υγεία

  Αποκαλυπτικές επισημάνσεις του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας για εκείνες τις ρυθμίσεις που δεν προωθούνται με πομπώδεις εκφράσεις

Οι πολυήμερες κινητοποιήσεις έχουν απορυθμίσει στην κυριολεξία το υπουργείο Υγείας
Οι πολυήμερες κινητοποιήσεις έχουν απορυθμίσει στην κυριολεξία το υπουργείο Υγείας
Σοβαρές καταγγελίες για τις ευνοϊκές επιλογές της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη δράση του επιχειρηματικού τομέα στον ευαίσθητο χώρο της κάνει ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας με αφορμή την απεργία όλων των εργαζομένων του υπουργείου απ' τις 28.11.2000.

Οι επισημάνσεις αυτές των πολιτικών μηχανικών αποκαλύπτουν πόσο υποκριτικά είναι τα επιχειρήματα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι, δήθεν, με το νομοθετικό πλέγμα που προωθεί θα περιορίσει τη δράση του ιδιωτικού τομέα. Αναφερόμενος στο ΠΔ/2000 ΠΔ 235/2000 (ΦΕΚ 199/Α/2000) ο Σύλλογος των Μηχανικών επισημαίνει ότι κάτω «κάτω από βαρύγδουπο τίτλο "Ειδικές ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των υπαρχουσών ιδιωτικών κλινικών", δίνει το δικαίωμα σε όλες τις κλινικές που λειτουργούν σήμερα με βάση τις προ του 1992 ισχύουσες διατάξεις, δηλαδή χωρίς καμία προδιαγραφή, να εξακολουθήσουν να λειτουργούν και να επεκτείνονται χωρίς προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να μη διασφαλίζεται η ποιότητα και ο δημόσιος έλεγχος των παρεχομένων υπηρεσιών». Και ο σύλλογος τονίζει: «Τοσυγκεκριμένο διάταγμα δεν είχε αποτολμήσει κανείς υπουργός Υγείας να προωθήσει από το 1995, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας».

Στην ίδια με την παραπάνω κατεύθυνση, υπογραμμίζει ο Σύλλογος είναι και η Υπουργική Απόφαση για τα Ιδιωτικά Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης (Π3/Φ15/οικ. 3854/2000, ΦΕΚ 1078/Β/2000) με την οποία δίνεται η δυνατότητα να αναπτύσσονται τέτοια Ιδιωτικά Κέντρα, χωρίς να εξασφαλίζονται οι στοιχειώδεις ιατρικές υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία τους.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή ο Σύλλογος σημειώνει ότι έγινε χωρίς καμία συμμετοχή των υπηρεσιών του Υπουργείου, ενώ εκφράζει σοβαρές όσον αφορά τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, για σύσταση Ανωνύμων Εταιριών με σκοπό τη διαχείριση προμηθειών, ανάπτυξης και συντήρησης κτιριακών υποδομών κλπ.

Τέλος, ο Σύλλογος των μηχανικών στιγματίζει την «αυταρχική και απαξιωτική αντίληψη του υπουργού Υγείας, όπως εκφράστηκε από τη μέχρι σήμερα στάση του έναντι των απεργών» και σημειώνει ότι με αυτόν τον τρόπο «προδιαγράφει και το αποτέλεσμα του εγχειρήματός του για μεταρρύθμιση της Υγείας».

Και η ανακοίνωση καταλήγει με τη διαπίστωση ότι της έλλειψης ευαισθησίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας γεγονός που εκφράστηκε και με εγκύκλιο για την άρνηση παροχής υπηρεσιών υγείας από τα νοσοκομεία στους «μη νομιμοποιημένους» αλλοδαπούς.

  • Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο συνέχισαν μέχρι και χτες τις κινητοποιήσεις τους για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και οικονομική τους αναβάθμιση.

Σήμερα κάνουν Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν για τις παραπέρα κινητοποιήσεις.

Ο κουμπαράς της «Γιούνισεφ»

Τα εγκαίνια του μεγαλύτερου κουμπαρά του κόσμου -που φτιάχτηκε από την Ελληνική Επιτροπή της «Γιούνισεφ» (UNICEF) και συμβολίζει την αλληλεγγύη των Ελλήνων πολιτών προς τα παιδιά όλου του κόσμου- γίνονται αύριο Πέμπτη, στις 11:30 πμ, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η «Γιούνισεφ» προσκαλεί όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς και τα παιδιά με τους γονείς τους να επισκεφτούν τον «κουμπαρά» και να προσφέρουν την ευαισθησία τους, ώστε να γεμίσει όσο το δυνατό γρηγορότερα.

Εθελοντική αιμοδοσία στην Καισαριανή

Με στόχο τη δημιουργία Δημοτικής Τράπεζας Αίματος, η οποία θα εξυπηρετεί τις ανάγκες σε αίμα των κατοίκων της Καισαριανής, ο Δήμος σε συνεργασία με το 2ο ΤΕΕ, διοργανώνει την Παρασκευή, 22 του Δεκέμβρη, εθελοντική αιμοδοσία.

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του 1ου Λυκείου Καισαριανής, στην οδό Ηρως Κωνσταντοπούλου 17, από τις 11.30 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ