ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ
Βιτρίνα με ... ξένα κόλλυβα

Βαθιά το χέρι στην τσέπη, καλούνται να βάλουν για μια ακόμα χρονιά οι δημότες της πρωτεύουσας, καθώς, όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2001, που θα κατατεθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο την Παρασκευή, τα κυριότερα έσοδα του δήμου προέρχονται από τα τέλη και τις εισφορές των δημοτών. Συνεχίζοντας να εφαρμόζει πιστά την πολιτική του ΠΑΣΟΚ για την Αυτοδιοίκηση, η δημοτική αρχή Αβραμόπουλου δε διεκδικεί καν τα 100 δισ. που παράνομα παρακρατά η κυβέρνηση από το ταμείο του δήμου και μεταφέρει το βάρος ξανά στους δημότες.

Από το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου προκύπτει πως ο κύριος όγκος των χρημάτων θα διατεθεί στα έργα βιτρίνας, τη στιγμή που τα αναπτυξιακά έργα για κοινωνικό όφελος είναι ελάχιστα και οι γειτονιές «ασφυκτιούν» από το τσιμέντο.

Για την προηγούμενη χρονιά, η εισηγητική έκθεση αποκαλύπτει πως ο δήμος απορρόφησε μόλις το 67% των κονδυλίων του περασμένου έτους. Αυτό σημαίνει ότι «κόβεται» κοινωνικό έργο, εφόσον οι ανελαστικές δαπάνες - μισθοί υπαλλήλων κλπ. - δεν είναι δυνατόν να μην πληρωθούν.

Για το νέο έτος, με βάση τον προϋπολογισμό, προβλέπονται έσοδα ύψους 159,5 δισ. δραχμών, από τα οποία τα 52,2 δισ. δραχμές είναι από τέλη και δικαιώματα και 4,4 δισ. από φόρους και άλλες εισφορές. Δηλαδή, πάνω από το 1/3 των εσόδων του δήμου για το 2001 προκύπτουν από τα χρήματα των δημοτών. Την ίδια στιγμή, προβλέπονται από το κράτος μόλις 17,9 δισ. δραχμές στα τακτικά έσοδα και 5,8 δισ. στα έκτακτα. Ποσά ελάχιστα, σε σύγκριση με τις ανάγκες που έχει ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, χωρίς να αναφέρεται πουθενά στα έγγραφα του προς ψήφιση προϋπολογισμού η διεκδίκηση των παρακρατημένων πόρων από την κεντρική διοίκηση σε βάρος του Δήμου Αθηναίων, που αγγίζουν τα 100 δισ. δραχμές.

Επίσης, προβλέπονται έσοδα από δανεισμούς ύψους για φέτος μόνο 1 δισ. δραχμών. Δηλαδή, αφού χρέωσε το δήμο με υπέρογκους δανεισμούς όλα τα προηγούμενα έτη, τα οποία θα κληθούν να ξεχρεώσουν οι επόμενοι δήμαρχοι μέχρι το 2013, έρχεται τώρα ο Δ. Αβραμόπουλος να πει ότι είναι καλός δήμαρχος και δεν καταφεύγει σε νέους δανεισμούς. Φυσικά, κανείς δεν είναι δυνατό να ξεχάσει το δάνειο των 25 δισ. δραχμών από την Εθνική Τράπεζα το 1996.

Στο μόνο πράγμα που ο δήμος δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο, είναι στα πρόστιμα. Εκεί πραγματικά μπορούμε να μιλήσουμε για ...υπερκάλυψη του πλάνου, αφού ο Αβραμόπουλος ξαμόλησε τους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας σε «σαφάρι» κατά των οδηγών αυτοκινήτων. Ετσι, το 2000 είχαν προβλέψει ότι τα έσοδα από τα πρόστιμα θα είναι 1,3 δισ. και του βγήκαν 1,590 δισ. Για το 2001 φαίνεται ότι δε θα γλιτώσει ούτε ένας οδηγός, αφού προβλέπει πρόστιμα 2,070 δισ. δραχμές.

Σε ό,τι αφορά τα έξοδα, τα οποία επίσης είναι 159,5 δισ. δραχμές, το μεγαλύτερο μέρος διατίθεται στις πληρωμές των υπαλλήλων των υπηρεσιών που αγγίζουν τα 69 δισ. δραχμές. Την ίδια στιγμή, τα έξοδα για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων είναι μόλις 22,6 δισ. δραχμές, καλύπτοντας μόλις το 32,7% των συνολικών εξόδων του προϋπολογισμού.

Η ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων του δήμου γίνεται πλέον φανερή, εφόσον διαθέτει κεφάλαια για ίδρυση και νέων δημοτικών επιχειρήσεων ύψους 300 εκατ. δραχμών. Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες για κοινωνικά προγράμματα είναι 10 εκατ. δραχμές. Το ίδιο ποσό ήταν και πέρσι, χωρίς, όμως, να αξιοποιηθεί. Αυτή είναι, δηλαδή, η «κοινωνική προσφορά» του «επιτυχημένου δημάρχου».

Τέλος, αναφορικά με το πράσινο και την κηποτεχνία - που επανειλημμένα έχει πει ο Αβραμόπουλος ότι θέλει να ενισχύσει την Αθήνα με πράσινο - διαθέτει για την εκτέλεση έργων πρασίνου το ποσό του 1,61 δισ. δραχμών. Πέρσι, είχε δώσει 1,470 δισ., από τα οποία απορροφήθηκαν μόλις τα 330 εκατ. εκ των οποίων τα 290 εκατ. ήταν για την πρόσληψη νέων εργατών για τη συντήρηση του πράσινου.

ΡΑΦΗΝΑ
Τιμωρήθηκαν για το λιμάνι

Το «κράτος του νόμου και του αστυνόμου» λειτούργησε και πάλι χτες, καταδικάζοντας δύο κατοίκους της Ραφήνας σε 10μηνη ποινή φυλάκισης, με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών από πρόθεση», επειδή τον περασμένο Ιούλη συμμετείχαν σε ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη μη συμμόρφωση της πολιτείας στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαγορεύουν την επέκταση του λιμανιού. Την ποινή αυτή επέβαλε το 2ο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στον δημοτικό σύμβουλο Ραφήνας ΣπύροΜικρόπουλο (ανήκει στην παράταξη της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας») και στον υπάλληλο του Δήμου Ραφήνας (οδηγό) ΓιώργοΣακκή, παρά το γεγονός ότι η εναντίον τους κατηγορία δεν αποδείχτηκε κατά την ακροαματική διαδικασία. Αντιθέτως, μάλιστα, από τις καταθέσεις των μαρτύρων προέκυψε ότι ο Σπ. Μικρόπουλος στις 27 Ιούλη, μέρα της κινητοποίησης των κατοίκων, εγκλωβίστηκε από αστυνομικούς μέσα στο αυτοκίνητό του στη Λεωφόρο Φλέμινγκ και παρέμεινε σ' αυτό για λίγη ώρα, ενώ η αστυνομία «θυμήθηκε» να πάει να τον συλλάβει μια μέρα αργότερα στο χώρο της δουλιάς του (είναι ταχυδρομικός υπάλληλος). Για τον Γ. Σακκή, έγινε γνωστό ότι συνελήφθη, όταν πήγε να απομακρύνει από το δρόμο ένα γερανοφόρο όχημα του Δήμου.

Καταθέτοντας ως μάρτυρας, ο δήμαρχος Ραφήνας Ανδρ. Κεχαγιόγλου επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος έδωσε εντολή στον Γ. Σακκή «να πάει να πάρει το αυτοκίνητο του δήμου από το δρόμο που ήταν κλεισμένος και τη στιγμή εκείνη τον συνέλαβαν» και πρόσθεσε ότι η Ραφήνα έχει εκατοντάδες δρόμους, από τους οποίους μπορούσε να γίνει απρόσκοπτα η κυκλοφορία εκείνη τη μέρα. Για τον κατηγορούμενο Σπ. Μικρόπουλο, είπε ότι «δεν είχε πρόθεση να κλείσει το δρόμο, προπηλακίστηκε, όμως, δυστυχώς από τα αστυνομικά όργανα και καλά έκανε και κλειδώθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του». «Ο μόνος κατηγορούμενος είμαι εγώ - κατέληξε ο δήμαρχος - γιατί εφάρμοσα την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και των κατοίκων για τις κινητοποιήσεις. Δεν κλείσαμε το λιμάνι. Απλώς προστατεύουμε την πόλη μας».

Μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης ήταν και ο Νικ.Στεφανίδης, νομαρχιακός σύμβουλος (επικεφαλής της ΔΑΣ Ανατ. Αττικής) και μέλος του ΔΣ των ΕΒΕ Ραφήνας, ο οποίος τόνισε ότι «είκοσι χρόνια τώρα οι κάτοικοι, στο σύνολό τους, εκτός από τους πράκτορες των πλοίων, αγωνίζονται κατά της επέκτασης του λιμανιού» και ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση ήταν «για την υπεράσπιση της νομιμότητας, της απόφασης του ΣτΕ και του ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας».

Εκτός ΠΓΔΜ ο ΟΤΕ

Στη Matav φαίνεται να παραχωρείται, τελικά, το πλειοψηφικό πακέτο του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της ΠΓΔΜ Mac - Tel, που διεκδικούσε και ο ΟΤΕ.

Χθες το απόγευμα, η σκοπιανή κυβέρνηση φέρεται να κατέληξε υπέρ της κοινοπραξίας, στην οποία ηγείται η ουγγρική εταιρία (θυγατρική της Deutsche Telecom) και συμμετέχουν εταιρία του Αμερικανού επιχειρηματία Σόρος και άλλη, του Ελληνα Κοντομηνά.

Στελέχη του ΟΤΕ, αναμένοντας την επίσημη ανακοίνωση, έλεγαν χτες ότι «πρόκειται περί πολιτικής απόφασης».

Υπέρ της Matav, μεσολάβησε - σύμφωνα με τον Τύπο της γειτονικής χώρας - ο εκεί πρέσβης των ΗΠΑ. Επιπλέον, η διοίκηση του γερμανικού κολοσσού, με επιστολή της στο γραφείο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, διαβεβαίωνε προκαταβολικά ότι σε περίπτωση που προκριθεί η ουγγρική εταιρία η γερμανική μητρική θα προσφέρει πλήρη στήριξη στις προσπάθειές της να καταστεί ο «ιδανικός εταίρος» της Mac - Tel.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ