ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2001ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Με τις ομιλίες των κυριότερων υπουργών της κυβέρνησης, αλλά και των πολιτικών αρχηγών, καθώς και βουλευτών, θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2001 στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, με τη διενέργεια της ονομαστικής ψηφοφορίας για την υπερψήφισή του.

Χθες στη συζήτηση παρενέβη ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος, πέρα από την αναμενόμενη κυβερνητική θριαμβολογία για την ένταξη στην Ευρωζώνη, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί την επίτευξη αποτελεσμάτων στους δείκτες που να επιτρέπουν τη συνέχιση αυτής της πορείας.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Παναγιώτης Κοσιώνης υπογράμμισε στην παρέμβασή του ότι «εδώ και 15 χρόνια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν την ίδια συλλογιστική και τον ίδιο ιδεολογικό στόχο: Την εξυπηρέτηση των ολίγων σε βάρος των πολλών και τη μεγαλύτερη εξάρτηση της χώρας μας από ξένα οικονομικά και πολιτικά κέντρα». Να σημειώσουμε ότι στον κατάλογο των ομιλητών έχουν εγγραφεί να τοποθετηθούν για τον προϋπολογισμό περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές.

Π. ΚΟΣΙΩΝΗΣ
Εξυπηρέτηση των ολίγων σε βάρος των πολλών

«Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόση μεγάλη συγκέντρωση κεφαλαίων σε τόσο λίγα χέρια», τόνισε ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό Π.  Κοσιώνης

«Παρακολουθώντας κανείς τους προϋπολογισμούς τα τελευταία χρόνια, βλέπει μία μονοτονία, με την έννοια ότι εδώ και 15 χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν την ίδια συλλογιστική και τον ίδιο ιδεολογικό στόχο: Την εξυπηρέτηση των ολίγων σε βάρος των πολλών και τη μεγαλύτερη εξάρτηση της χώρας μας από ξένα οικονομικά και πολιτικά κέντρα».

Με την επισήμανση αυτή, ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, υπογραμμίζοντας:

«Σε αυτό το διάστημα, βέβαια, έχουν γίνει πολλά. Από τα διάφορα σταθεροποιητικά προγράμματα της δεκαετίας του '80, μέχρι το πρόγραμμα σύγκλισης για το 2000. Από το κλείσιμο τεράστιων βιομηχανικών μονάδων με βασικό μοχλό αυτόν τον "επαναστατικό" Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, μέχρι την ψήφιση πάμπολλων αντεργατικών νόμων, με μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και την ανάδειξη των "νέων τζακιών"».

Ο Π. Κοσιώνης τόνισε ότι διαβάζοντας τον προϋπολογισμό της περασμένης χρονιάς βλέπει κανείς ότι το πρόγραμμα σύγκλισης έγινε για να επιτευχθεί η ένταξη στην ΟΝΕ, που είχε δύο στόχους: Τη σύγκλιση οικονομιών και τη σύγκλιση βιοτικών επιπέδων. Οποιος, είπε, ξέρει τα αποτελέσματα αυτού του χρονικού διαστήματος, βλέπει καθαρά ότι δημιουργήθηκε ένας μύθος, πάνω στον οποίο πατάει η κυβέρνηση - τον δημιούργησε η ίδια - για να προπαγανδίσει και την επόμενη οικονομική και κοινωνική της πολιτική, διαστρεβλώνοντας τα πάντα. Διότι, στην πραγματικότητα, σε αυτό το διάστημα της σύγκλισης, δεν είχαμε ποτέ άλλοτε τόσο μεγάλη συγκέντρωση κεφαλαίων σε τόσο λίγα χέρια.

«Ποτέ άλλοτε, συνέχισε, το χάσμα μεταξύ μεγάλου κεφαλαίου και των μικρομεσαίων και κάτω δεν ήταν τόσο μεγάλο. Ποτέ άλλοτε τόσο μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, περίπου 20%, δε βρισκόταν στα όρια της φτώχειας. Ποτέ άλλοτε η ανεργία δεν είχε φθάσει στο 12%. Ποτέ άλλοτε δεν έκλεισαν τόσες πολλές μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις και γενικότερα μικρομεσαίες βιοτεχνικές επιχειρήσεις. Και ποτέ άλλοτε αυτή η ανισόμετρη ανάπτυξη δεν είχε τόσο κοινωνικό βάθος και τόσο γεωγραφικό πλάτος, όσο τούτη την περίοδο.

Πάνω, λοιπόν, σε αυτόν τον πλασματικό μύθο στηρίζεται η κυβέρνηση για να λέει τι θέλει να κάνει και με αυτόν τον τρόπο προδικάζει και τα νούμερα του προϋπολογισμού».

Συνεχίζοντας, ο Π. Κοσιώνης τόνισε πως οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, ότι επί χρόνια ολόκληρα όλοι μαζί υποφέραμε, κάναμε θυσίες και, επιτέλους, τώρα έχουμε πλεονασματικό προϋπολογισμό, καταρρίπτονται με την πρώτη ανάγνωση του προϋπολογισμού. Και αυτές οι υπερβολές δεν είναι καθόλου ασυνήθιστες για την κυβέρνηση. Λέει ότι «όλοι υποφέραμε». Ποιοι υποφέρανε; Υποφέρανε οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι αγρότες, ενώ οι άλλοι έκαναν λεφτά.

«Πρόκειται, λοιπόν, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, για έναν προϋπολογισμό με σκληρότατο, αντιλαϊκό, αντικοινωνικό πρόσωπο, με καθαρά ταξικά χαρακτηριστικά. Και το μόνο που έχει μία αληθοφάνεια είναι αυτό που ακούγεται, ότι δηλαδή ανήκουμε στο σκληρό οικονομικό πυρήνα της ΕΕ. Ο υπουργός Αμυνας, μάλιστα, λέει ότι ανήκουμε στο σκληρό πυρήνα, το στρατιωτικό της ΕΕ. Πραγματικά, είναι σκληρός, γιατί είναι αντικοινωνικός, στρέφεται εναντίον των κατώτερων κοινωνικών και των λαϊκών στρωμάτων. Στη δε περίπτωση της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, η οποία υποτάσσεται στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, είναι εναντίον των λαών που έχουν μία δυνατότητα ή τη θέληση να αντιδράσουν στα σχέδια της νέας τάξης πραγμάτων».

Ο Π. Κοσιώνης, με συγκεκριμένα στοιχεία, απέδειξε την αντιλαϊκότητα του προϋπολογισμού στους τομείς της Υγείας και Πρόνοιας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Παιδείας.

Ιδιωτικοποιήσεις και ένταση της λιτότητας εγγυάται η κυβέρνηση!

Σε μια ομιλία με πολιτικά χαρακτηριστικά, επιδόθηκε χτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, αναγορεύοντας την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη στο κυρίαρχο κυβερνητικό επίτευγμα όπως ήταν αναμενόμενο. Θέλησε, μάλιστα, να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ ως τη μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί αυτή την πορεία, ασκώντας κριτική για στείρα πολιτική αντιπαράθεση στη Νέα Δημοκρατία.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, χαρακτήρισε την ένταξη στην ΟΝΕ «εθνική επιτυχία» που στηρίχτηκε στην «αποφασιστικότητα της κυβερνητικής πολιτικής». Παράλληλα, ο Γιάννος Παπαντωνίου, υπερασπίστηκε σθεναρά στην ομιλία του την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η επιτάχυνση και η εμβάθυνση των ιδιωτικοποιήσεων προωθεί τον ίδιο στόχο. Διευκολύνει την ταχύτερη προσαρμογή των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και των τραπεζών στις νέες ανταγωνιστικές συνθήκες και αναβαθμίζει τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον πολίτη». Οσον αφορά το θέμα της ανεργίας, επισήμανε ότι η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει στη λογική του κοινωνικού εταιρισμού σημειώνοντας ότι «οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και τις ανάλογες πρωτοβουλίες. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ανανεώσουν τις εργασιακές εμπειρίες τους, οι νέοι να εξοπλιστούν με νέες επαγγελματικές δεξιότητες, οι επιχειρηματίες να υιοθετήσουν σύγχρονες πολιτικές απασχόλησης».

Επιχειρώντας να εξωραΐσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την πρόταση ενός ακόμα προϋπολογισμού λιτότητας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υποστήριξε πως «το κοινωνικό κράτος λειτουργεί αποτελεσματικά μόνο όταν στηρίζεται σε υγιή δημόσια οικονομικά, σε πλεονάσματα και όχι σε συσσωρευμένα χρέη που πνίγουν τις κοινωνικές δαπάνες», καθώς και ότι ο προϋπολογισμός «δεν επιβάλλει κανένα νέο φόρο, ενώ κατανέμει ένα πλεόνασμα 450 δισεκατομμυρίων δραχμών στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μέσα από μειώσεις φόρων και μέσα από κοινωνικές δαπάνες».

Ασκώντας έντονη κριτική στη Νέα Δημοκρατία, ο Γιάννος Παπαντωνίου σημείωσε ότι αναγνωρίζει την αλήθεια των στοιχειών του προϋπολογισμού σημειώνοντας πως «η ποιότητα της αντιπολίτευσης που έχει ασκήσει τα τελευταία χρόνια η Νέα Δημοκρατία, δημιουργεί ερωτηματικά για την επάρκεια της συντηρητικής παράταξης να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος. Εσωστρέφεια, απουσία προγραμματικού λόγου, ανυπαρξία ουσιαστικών πολιτικών θέσεων σε συνδυασμό με αντιφατικές τοποθετήσεις σε κρίσιμα θέματα στείρα αντιπολίτευση, είναι στοιχεία που δεν προσιδιάζουν σε ένα κόμμα που θα ήθελε να είναι έτοιμο να κυβερνήσει».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σταμάτησαν τα κατασκευαστικά έργα στην Πύλα

Ως αποτέλεσμα των διαβημάτων και των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης προς την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) οι Τούρκοι έχουν σταματήσει τα κατασκευαστικά έργα στην Πύλα. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα επιμένει στην καταστροφή των κατασκευαστικών έργων. Είπε ακόμη πως οι επισκέψεις στο χωριό υπουργών και πολιτικών αρχηγών συνέτειναν στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο εκπρόσωπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να εκβιάσει ανταλλάγματα από το διεθνή παράγοντα, ουσιαστικά για ικανοποίηση του απαράδεκτου αιτήματός της για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Επανέλαβε δε την έντονη αντίθεση της κυβέρνησης σε οποιαδήποτε προσπάθεια εξευμενισμού της τουρκικής πλευράς, κάτι για το οποίο ήδη λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.

Για τον εποικισμό της Αμμοχώστου

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει τα στραβά μάτια σε οποιεσδήποτε ενέργειες για εποικισμό της Αμμοχώστου.

Τόνισε, ακόμα, ότι προσπάθειες αλλαγής του "στάτους κβο" στην περιοχή, θεωρούνται και κρίνονται ως ιδιαίτερα σοβαρό θέμα το οποίο χρήζει προσεκτικής και σοβαρής αντιμετώπισης.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την εξέταση του σχετικού θέματος, ο κ. Κασουλίδης έδωσε στοιχεία για τις σοβαρότερες παραβιάσεις του "στάτους κβο" στην περιφραγμένη πόλη, σημειώνοντας ότι τα αλλεπάλληλα διαβήματα της Κυπριακής Κυβέρνησης προς τα Ηνωμένα Εθνη έφεραν αποτελέσματα στις πλείστες των περιπτώσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε παράλληλα ότι το κατοχικό καθεστώς δε διαθέτει τους πόρους για αποκατάσταση της βιωσιμότητας και της χρησιμότητας της περιφραγμένης πόλης.

ΗΠΑ: Στηρίζουμε τις συνομιλίες

Οι ΗΠΑ επανέλαβαν την υποστήριξή τους στη διαδικασία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ην. Εθνών και κάλεσαν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να συμμετάσχει στον έκτο γύρο συνομιλιών που προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο στη Γενεύη. «Αντιλαμβάνομαι ότι ο ΓΓ Κόφι Ανάν έχει καλέσει τους δυο ηγέτες να επιστρέψουν στη Γενεύη, για να συνεχίσουν αυτή τη διαδικασία των συνομιλιών που θα ακολουθήσει τον Ιανουάριο», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Ρίκερ και συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε ότι τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας εξυπηρετούνται καλύτερα από τη συνέχιση της διαδικασίας των Ην. Εθνών την οποία υποστηρίζουμε σθεναρά».

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902», σήμερα Τετάρτη:

  • Στις 16.00 θα μεταδοθεί ο αγγλικός ποδοσφαιρικός αγώνας: ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ - ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ.
  • Στις 18.10, στα πλαίσια της εκπομπής «Ματιές στον κόσμο», η Αννα Μπαλλή συνομιλεί με τους καλεσμένους της με θέμα: «Νομοσχέδιο για τους Μετανάστες»
  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις», με θέμα: «Ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας». Επιμέλεια - παρουσίαση: Κώστας Καραχάλιος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ