ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ρευστότητα και «κόντρες κορυφής»
  • Απορρίπτει ο Κ. Καραμανλής τις κατηγορίες της Ντ. Μπακογιάννη περί «ιδιοκτησιακής αντίληψης» και καταγγέλλει «το εμπόριο διαφωνίας»
  • Τελευταία ευκαιρία για την προοπτική της κεντροδεξιάς το συνέδριο, δηλώνει η πρώην υπουργός
  • «Πυρά» κατά του Δ. Αβραμόπουλου

Εντονη ρευστότητα χαρακτηρίζει το εσωκομματικό τοπίο στη ΝΔ, το οποίο δεν πρόκειται να αποσαφηνιστεί πριν από το συνέδριο τον ερχόμενο Μάρτη, το οποίο αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα. Η δημιουργία του νέου κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο έχει «ξυπνήσει» τη χρόνια εσωκομματική κρίση και τα εσωτερικά στρατόπεδα και είναι προφανές ότι για να αποκατασταθούν εκ νέου οι ισορροπίες θα περάσει μια νέα περίοδος αναταράξεων, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο νέων διασπαστικών κινήσεων.

Το «θερμόμετρο» έχει ανέβει επικίνδυνα μετά τη νέα παρέμβαση της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία σε συνέντευξή της (προχτές το βράδυ στο «Μέγκα»), έβαλε επί τάπητος τη θέση της περί επανίδρυσης της ΝΔ, την οποία εμφάνισε ως τη μοναδική εναλλακτική λύση για να προχωρήσει μπροστά το κόμμα. Ταυτόχρονα, ενίσχυσε τη θέση της στο εσωκομματικό παιχνίδι εμφανιζόμενη ως οπαδός και «εγγυητής» μιας ενιαίας και ισχυρής κεντροδεξιάς. Η Ρηγίλλης απάντησε χτες με «σχόλιο κύκλων», σύμφωνα με το οποίο «ο πρόεδρος είναι ενοχλημένος από το εμπόριο διαφωνίας», ενώ απορρίπτονταν τα περί ιδιοκτησιακής αντίληψης που είπε η τομεάρχης, με το επιχείρημα ότι «τα όργανα λειτουργούν και η Ντ. Μπακογιάννη παίρνει από τους πρώτους το λόγο».

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής σε γεύμα που παρέθεσε χτες στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες υποστήριξε ότι η συνέντευξη της Ντ. Μπακογιάννη είχε τα στοιχεία της υπερβολής και χαρακτήρισε λάθος τον ισχυρισμό της περί ιδιοκτησιακής αντίληψης. Η αίσθησή μου, πρόσθεσε, ήταν ότι δεν αφορούν εμένα. Οποιον και αν αφορούσαν πάντως ήταν λάθος. Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις είπε ότι, «εάν η Ντόρα ή όποιος άλλος θέσει θέμα ηγεσίας στο συνέδριο, θα τηρήσω το καταστατικό του κόμματος και θα εκθέσω εαυτόν σε ψηφοφορία». Εκτίμησε ότι στο συνέδριο «θα βρούμε τον εαυτό μας άσχετα αν θα υπάρξουν διαφορετικές τοποθετήσεις».

Επιμένει στην «επανίδρυση» η Ντ. Μπακογιάννη

Η πρώην υπουργός στην τηλεοπτική συνέντευξή της δε δίστασε να επιρρίψει ευθύνες στον Κ. Καραμανλή για τη δημιουργία του κόμματος Αβραμόπουλου, λέγοντας ότι αν είχε δεχτεί την πρότασή της περί επανίδρυσης θα είχε αποφευχθεί η ίδρυση κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο. Ανέφερε ότι στο κόμμα υπάρχουν δύο πολιτικές λογικές, «η ιδιοκτησιακή και η παραταξιακή», εμφανιζόμενη η ίδια ως οπαδός της παραταξιακής, ενώ τόνισε ότι «το ηγετικό μοντέλο δε δούλεψε», καθώς και ότι «η ΝΔ είναι αρχηγική και προσωποπαγής» κι ότι δίνει την εντύπωση πως «κυβερνάται από παρέα». Χαρακτήρισε το συνέδριο «σημείο καμπής» και «τελευταία ευκαιρία» για την ενότητα της κεντροδεξιάς, ενώ ζήτησε από τον Κ. Καραμανλή να αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση προς την πλευρά των Σουφλιά, Μάνου, άφησε δε για πρώτη φορά ανοιχτό το θέμα επιστροφής του Αντ. Σαμαρά λέγοντας ότι θα αποφασίσει το συνέδριο. Επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στο συνέδριο, αλλά πρόσθεσε ότι θα επιθυμούσε ο Κ. Καραμανλής να επαναβεβαιώσει την αρχηγία του στο συνέδριο. Στο ερώτημα αν είναι έτοιμη να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος στην περίπτωση που της ζητηθεί, απάντησε ότι αν η ΝΔ ζητήσει τις υπηρεσίες της, θα τις προσφέρει από οποιαδήποτε θέση. Αναφερόμενη στον Δ. Αβραμόπουλο τον χαρακτήρισε «πολύ καλό επικοινωνιακό πακέτο» και προϊόν της κρίσης του συστήματος, και είπε πως το νέο κόμμα θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά «αν αφήσουμε κενό στο χώρο».

Καραμανλής για Αβραμόπουλο

Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής στο χτεσινό γεύμα, απαντώντας σε ερωτήσεις για το κόμμα Αβραμόπουλου, εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα θα είναι υποπολλαπλάσιο από το εύρος της προβολής. Δεν προσδιόρισε το ποσοστό που θα πάρει αλλά εκτίμησε ότι θα είναι μονοψήφιο. Οι εντυπώσεις, είπε, κρατάνε λίγο. Συμφώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής ότι «μέχρι τις εκλογές η τηλεόραση θα τον κάνει φύλλο και φτερό» και πρόσθεσε: «Τα ροζ συννεφάκια τελειώνουν. Εδώ κρίνεσαι από θέσεις και προϋποθέσεις». Προσδιορίζοντας τη στάση του κόμματός του σημείωσε ότι «κανείς δε θα μείνει με σταυρωμένα χέρια», αλλά «όλα αντιμετωπίζονται με πολιτικούς όρους και όχι με βίδες και παξιμάδια». Αναφερόμενος στο περιβόητο γεύμα στο «Διόνυσο» με τον δήμαρχο είπε ότι «είχα μείνει με την εντύπωση ότι προχωράμε μαζί. Αλλά δεν ήταν και έκπληξη για μένα η ίδρυση κόμματος. Δε μετάνιωσα ποτέ για τη συνάντηση αυτή γιατί έτσι εκτέθηκε ο Αβραμόπουλος». Οταν ρωτήθηκε εάν θα συνεργαστεί μελλοντικά με το κόμμα του Αβραμόπουλου, όπως έκανε με τον Μάνο, έθεσε θέμα ηθικής τάξης λέγοντας: «Ο Μάνος είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση και στη συμπεριφορά του δεν ετίθετο θέμα ηθικής συνέπειας». Πρόσθεσε ακόμα ότι ο Αντ. Σαμαράς με τον Αβραμόπουλου είναι δύο μη συγκρίσιμες περιπτώσεις. Ο Σαμαράς το 1993 έφτιαξε κόμμα, ασχέτως αν έκανε μεγάλο ατόπημα, ενώ ο ίδιος ήταν κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης του κόμματος. Ο Σαμαράς ενήργησε σε μία φάση που υπήρχε δυσαρέσκεια του κόσμου. Το έκανε λίγο πριν τις εκλογές και είχε θέσεις με τις οποίες κανείς μπορούσε να συμφωνεί ή να διαφωνεί. Αλλά πάντως είχε θέσεις.

«Ατυπη ενημέρωση» Αβραμόπουλου

Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος έχει καθιερώσει καθημερινές «άτυπες» συναντήσεις με τους δημοσιογράφους, κυρίως των καναλιών, στο δημαρχείο, προκειμένου να διοχετεύει προς τα έξω τις παρεμβάσεις του για όποια θέματα αυτός επιλέγει. Στη χτεσινή άτυπη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, επέλεξε να δηλώσει ότι δεν κάνει καμία δήλωση για τη συνέντευξη της Ντ. Μπακογιάννη, επικαλούμενος ότι «δε συναρτά τις κινήσεις του από τις εξελίξεις στα άλλα κόμματα». Αυτό που ήθελε όμως ο δήμαρχος να περάσει προς τα έξω ήταν ότι δεν έχει γίνει καμία επαφή με τον γνωστό για τις ακροδεξιές απόψεις του Μ. Μανωλάκο για να ενταχθεί στο κόμμα του, γιατί, όπως είπε, «εμείς είμαστε στο κέντρο». Ομως, ο Μ. Μανωλάκος επιμένει και σε χτεσινή συνέντευξή του (στον «Πλάνετ») είπε ότι τον «είχαν πιάσει στελέχη του τον Σεπτέμβριο και ήθελαν να δουν ποιες είναι οι απόψεις μου για το νέο κόμμα και δεν τους απέκλεισα τίποτα». Απείλησε μάλιστα ότι αν γίνει επίσημη διάψευση «θα πω με ποιον άνθρωπο συναντήθηκα γι' αυτή τη δουλιά».

Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία
«Καμία σχέση με συμφέροντα»...

Ο Δ. Αβραμόπουλος, ξεκινώντας το πρωί για το γραφείο του στο δημαρχείο, ένα πράγμα δεν τον απασχολεί. Πώς θα εξασφαλίσει την «παρουσία» στα κανάλια. Γνωρίζει πολύ καλά ότι οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι των καναλιών έχουν στρατοπεδεύσει στην πλατεία Κοτζιά σε 24ωρη βάση και είναι «στη διάθεσή του» για οτιδήποτε επιθυμεί να «παίξει» στα δελτία των 7.30. Ημερολόγιο για το νέο έτος βγάζει ο δήμαρχος - πρωτοφανές! - είναι θέμα που το βράδυ σίγουρα θα το δει στη μικρή οθόνη. Παιδάκια του λένε τα κάλαντα - άλλο σημαντικό γεγονός - θα είναι ...πρώτο θέμα στις «ειδήσεις» των «αντικειμενικών» καναλιών. Θέλει ο δήμαρχος να διαψεύσει ότι δεν έχει σχέση με τον ακροδεξιό Μ. Μανωλάκο γιατί του χαλάει την εικόνα, δεν έχει παρά να καλέσει «επάνω για έναν καφέ» τους δημοσιογράφους που βρίσκονται «απέξω» και να τους το πει, αλλά όχι επίσημα «ον κάμερα», γιατί με όλους πρέπει να τα έχει καλά και με τους ακροδεξιούς. Σχόλιο; Μα, αυτό που είπε, στην τελευταία συνέντευξή του, ο Δ. Αβραμόπουλος: «Θα προχωρήσουμε μπροστά με μονάχα μία και μοναδική στήριξη, αυτή του απλού πολίτη... Ο Δ. Αβραμόπουλος δεν έχει καμία σχέση με συμφέροντα». Ο,τι πείτε, Καίσαρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ