Με το ζήτημα της μη υπογραφής συμφωνίας σύνδεσης ανάμεσα στην ΕΕ και την Ουκρανία μετά από πιέσεις της Ρωσίας, ολοκληρώθηκε χτες η Σύνοδος Κορυφής για τη λεγόμενη «Ανατολική Εταιρική Σχέση» στο Βίλνιους της Λιθουανίας, με τη συμμετοχή των κρατών - μελών της ΕΕ, της Γεωργίας, της Μολδαβίας, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.
Η αποτυχία υπογραφής συμφωνίας σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με την Ουκρανία, μετά την παρέμβαση της Ρωσίας, εξόργισε τις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι αυτός ήταν και ο βασικός στόχος της Συνόδου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Χαρακτηριστική του εντεινόμενου ανταγωνισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο της περιοχής της Ανατολικής Ευρώπης ήταν η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος υποστήριξε ότι η ΕΕ δε θα δεχτεί βέτο από την πλευρά της Ρωσίας, όσον αφορά στην ανάπτυξη σχέσεων με τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, προσθέτοντας ότι «η εποχή της περιορισμένης κυριαρχίας τελείωσε στην Ευρώπη». Για πιέσεις προς την Ουκρανία έκανε λόγο και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ δε θα πληρώσει την Ουκρανία για να υπογράψει, απορρίπτοντας την «αντιπρόταση» του Ουκρανού Προέδρου, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος ζήτησε πακέτο οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ.
Ωστόσο, ιδιαίτερα οξυμένες ήταν οι πιέσεις και από την πλευρά της ΕΕ προς το Κίεβο, μέχρι τελευταία στιγμή, στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο, τον Ζ. Μπαρόζο και τον Χ. Ρομπάι. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το βράδυ της Πέμπτης υπήρξε και μία συμβιβαστική πρόταση που συμφωνήθηκε, την οποία ωστόσο χτες αρνήθηκε τελικά να υπογράψει ο Β. Γιανούκοβιτς.
Ο Β. Γιανούκοβιτς επανέλαβε ότι η χώρα του δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά σε μία κρίση σχέσεων με τη Ρωσία, παρά το ότι η ΕΕ δήλωνε μέχρι τελευταία στιγμή ότι «η πόρτα της είναι ανοιχτή», καθώς τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι ιδιαίτερης σημασίας, για την αύξηση του ελέγχου και της επιρροής στη συγκεκριμένη περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, που ολοκληρώθηκε χτες, μονογράφτηκαν οι προκαταρκτικές συνθήκες σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου με τη Μολδαβία και τη Γεωργία και αναγνωρίστηκε η «πρόοδος» που έχουν κάνει όσον αφορά στα κριτήρια των Βρυξελλών, ενώ υπογράφτηκε και συμφωνία για χαλάρωση των όρων χορήγησης βίζας με το Αζερμπαϊτζάν. Η ΕΕ έκανε ένα βήμα ανατολικότερα, έστω και αν όχι το επιθυμητό. Οι συγκεκριμένες συμφωνίες αναμένεται να επικυρωθούν τον επόμενο χρόνο. Στην κοινή δήλωση της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται επίσης ότι «οι συμμετέχοντες λαμβάνουν υπόψη τους την απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να αναστείλει τις προετοιμασίες για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου και σημειώνει ότι οι ΕΕ και Ουκρανία διατηρούν τη δέσμευσή τους για αυτήν».
Η αύξηση της επιρροής της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη αναφέρεται στην κοινή δήλωση ως παράγοντας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς της και της «σταθερότητας», ενώ γίνεται αναφορά και στη συνεργασία που αφορά στην πολιτική ασφάλειας με τους εταίρους της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Στο ίδιο πλαίσιο γίνεται αναφορά και στην ενεργειακή ασφάλεια, καθώς οι συγκεκριμένες χώρες έχουν άμεση σχέση με τους ενεργειακούς δρόμους και τους αγωγούς που κατευθύνονται προς τις χώρες της ΕΕ.
Ενεργό ρόλο στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία, με «μήλον της Εριδος» τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δικτύων της περιοχής, θα επιδιώξει η ελληνική κυβέρνηση ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ.
Τους στόχους της κυβέρνησης, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ελληνικής πλουτοκρατίας, ανέδειξε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, στην παρέμβασή του στη διάρκεια της Συνόδου.
«Η Ελλάδα, ως η επόμενη χώρα προεδρίας της ΕΕ, θα λειτουργήσει με προθυμία στην εφαρμογή των αποφάσεων, με στόχο να προωθήσει την επόμενη φάση του προγράμματος της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ο Αντ. Σαμαράς, ευθυγραμμισμένος πλήρως με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις μετά και την απόφαση της κυβέρνησης της Ουκρανίας να «παγώσει» τις διαδικασίες για υπογραφή συμφωνίας με την ΕΕ, τάχτηκε υπέρ της συνέχισης των προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας.
Ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας τους στόχους της ΕΕ αλλά και τις επιδιώξεις του ελληνικού κεφαλαίου, χαιρέτισε «τη συμφωνία για σύνδεση εκτενούς και ολοκληρωμένης ζώνης ελευθέρων συναλλαγών με τη Γεωργία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας», και υποστήριξε: «Η Ανατολική Συνεργασία, από την ίδρυσή της το 2009 στην Πράγα, έχει αποκτήσει μια αξιοθαύμαστη δυναμική».
Στο περιθώριο της Συνόδου ο Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, και τον πρωθυπουργό της Μολδαβίας, Νικολάε Τιμόφτι.
ΠΕΚΙΝΟ.--
Η ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας εξακολουθεί να είναι σε υψηλά επίπεδα μετά την ανακήρυξή της σε ζώνη αεράμυνας της χώρας. «Η Κίνα θα παραμείνει σε επιφυλακή και θα λάβει μέτρα για να αποστρέψει ποικίλες απειλές στον εναέριο χώρο της» δήλωσε ο Σεν Τζιανκέ, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, και πρόσθεσε: «οι περιπολίες είναι ένα αμυντικό μέτρο και σύμφωνες με τη διεθνή κοινή πρακτική».
Η συγκεκριμένη περιοχή, που φέρεται να έχει μεγάλα αποθέματα ενεργειακών πόρων αλλά είναι και σημαντικό ναυτιλιακό πέρασμα, διεκδικείται από την Κίνα η οποία αποκαλεί τα νησιά - βραχονησίδες που βρίσκονται εκεί, Ντιαογιού, ενώ η Ιαπωνία Σενκάκου.
Αρκετές χώρες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την κινεζική κίνηση να ζητά από τα αεροσκάφη που πετούν στο συγκεκριμένο χώρο, να δηλώνουν τα στοιχεία τους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας με τις πρώτες να στέλνουν δύο βομβαρδιστικά «Β-52» για να ακολουθήσουν και μαχητικά από τις δύο άλλες χώρες που έκαναν υπερπτήσεις, χωρίς να δώσουν στοιχεία.
Χτες και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησής του να επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας στον πρεσβευτή της Κίνας. Χαρακτηριστικά δήλωσε «είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ, είμαστε σύμμαχοι με την Ιαπωνία και έχουμε την άποψη ότι οι διεθνείς διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά, με διάλογο και σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία. Κι αν αυτό δεν συμβαίνει, οφείλουμε να το επισημαίνουμε» και συμπλήρωσε με νόημα ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας «γιατί είναι και προς το συμφέρον του Πεκίνου».
ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--
Την επίσημη έναρξη των εργασιών κατασκευής (με κινεζικά κεφάλαια) μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής που θα ξεκινά από την Κένυα, θα εκτείνεται κατά μήκος της Ανατολικής Αφρικής και θα φτάνει μέχρι το Νότιο Σουδάν, τη ΛΔ Κονγκό και το Μπουρούντι κήρυξαν χτες στο λιμάνι της Μομπάσα Κενυάτες αξιωματούχοι.
Οπως ανακοινώθηκε το πρώτο τμήμα της μεγάλης σιδηροδρομικής γραμμής θα συνδέει το λιμάνι της Μομπάσα με την πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, μειώνοντας τη διαδρομή από 15 ώρες που είναι σήμερα σε τέσσερις. Το κόστος της σιδηροδρομικής γραμμής υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 5,2 δισ. δολάρια, τα περισσότερα εκ των οποίων θα δώσει η Κίνα, ενώ το έργο θα αναλάβει η κινεζική κρατική κατασκευαστική εταιρία «China Road and Bridge Corporation» (CRBC).
Το πρώτο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής Ναϊρόμπι - Μομπάσα προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017 και μετά θα επεκταθεί στην Ουγκάντα συνδέοντας προς τα δυτικά το Κισανγκάνι της ΛΔ Κονγκό, νότιες περιοχές της Ρουάντας, του Μπουρούντι καταλήγοντας βόρεια ως το Νότιο Σουδάν.
Οι επιβατικές αμαξοστοιχίες θα έχουν ανώτατη ταχύτητα 120 χλμ./ώρα και οι εμπορικές ανώτατη ταχύτητα τα 80 χλμ./ώρα.
Η κατασκευή της μεγάλης σιδηροδρομικής γραμμής είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Αύγουστο στο Πεκίνο στη διάρκεια συνάντησης του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ με τον Κενυάτη ομόλογό του, Ουχούρου Κενυάτα. Ο Κενυάτα συναντήθηκε χτες με στελέχη της «CRBC», εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στην Κίνα «για τα τεράστια έργα υποδομής στη χώρα του», σημειώνοντας ότι «θα μειώσουν το κόστος των επιχειρηματικών συναλλαγών και δραστηριοτήτων δημιουργώντας ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον». Ο Κενυάτης Πρόεδρος πρόσθεσε πως η υπό κατασκευή σιδηροδρομική γραμμή ανατολικής - κεντρικής Αφρικής θα συμβάλει και στην σύσφιξη των περιφερειακών σχέσεων καθώς σε πρώτη φάση η Κένυα θα συνεργαστεί στενά με την Ουγκάντα και τη Ρουάντα για την κατασκευή ενός σημαντικού μέρους του έργου.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Η πρόσφατη ανακήρυξη της ζώνης εναέριου ελέγχου του Πεκίνου στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο στις επαφές που ξεκινά από την Κυριακή ως τις 8/12 ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τους ηγέτες Κίνας, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας.
Οπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα μεταφέρει τις «ανησυχίες» των ΗΠΑ σχετικά με το θέμα και θα επιχειρήσει να πείσει την ηγεσία της Κίνας πως η Ουάσιγκτον θα εκπληρώσει στο έπακρο τις συμμαχικές υποχρεώσεις της έναντι της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και άλλων δυνάμεων στην περιοχή.
ΜΟΣΧΑ.--
Ενα υποβρύχιο νέας γενιάς το οποίο είναι σχεδόν αόρατο για τα ραντάρ παρουσίασε χτες η Ρωσία. Εξι υποβρύχια «Varshavyanka» αναμένεται να παραδοθούν συνολικά σε διάστημα δύο ετών και να ενσωματωθούν στο στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Το αμερικανικό Ναυτικό έχει χαρακτηρίσει τα συγκεκριμένα υποβρύχια, ως «μαύρες τρύπες στον ωκεανό», καθώς δεν μπορούν να ανιχνευθούν όταν καταδύονται και αποτελούν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Ria Novosti», κλειδί για τη ρωσική ναυτική στρατηγική στη Μεσόγειο. Το κάθε υποβρύχιο έχει πλήρωμα 52 ατόμων, φτάνει την ταχύτητα των 20 κόμβων, ικανότητα περιπολίας 45 ημερών και είναι εξοπλισμένο με 18 τορπίλες και οκτώ πυραύλους εδάφους - αέρος.
Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι το ρωσικό Ναυτικό θα παραλάβει δύο πυρηνοκίνητα υποβρύχια τύπου «Borey», ικανά να φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους, μέχρι το 2014.