ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ξεριζωμένοι»... στην Πάτρα

Εγκαινιάστηκε, χτες στην Πάτρα, η έκθεση ζωγραφικής και σχεδίων της Εύας Μελά με τίτλο «Ξεριζωμένοι», που διοργανώνει ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων, με την ενίσχυση του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων και του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά (Γούναρη 118 και Νικήτα), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «1943-2013, 70 χρόνια από το Μπλόκο των Προσφυγικών Πάτρας». Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Δεκέμβρη λειτουργεί: Δευτέρα έως και Σάββατο: 10.00-13.00 και 18.00-21.00 (Κυριακή κλειστά).

Το θέμα της έκθεσης επισημαίνει τον ξεριζωμό των λαών από τη χώρα τους, από τη δουλειά τους, από τη ζωή τους την ίδια. Η δουλειά που παρουσιάζεται είναι σχέδια και ζωγραφική που έγιναν στο εργαστήριο, με θέμα τον άνθρωπο της δουλειάς, τον άνεργο, τον μετανάστη, τον πρόσφυγα. Επικεντρώνοντας στους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στους μετανάστες είτε ως εργαζόμενους στην υπερεκμετάλλευση, είτε μέσα στις δυσκολίες μιας ζωής υπό διωγμόν, στην παράνομη παραμονή, στα κρατητήρια, στο δρόμο, στο κυνηγητό, στις επιχειρήσεις - «σκούπα», στα κέντρα κράτησης... Πρόκειται για έργα σε χαρτί ή πανί, φτιαγμένα με κάρβουνο, μαυρόασπρα. Η έκθεση πλαισιώνεται από σειρά πορτρέτων, με χρώμα. Στην έκθεση συμμετέχει ο ζωγράφος Νίκος Χριστοφοράκης, παρουσιάζοντας το ίδιο θέμα από μιαν άλλη σκοπιά, κάνοντας πιο ολοκληρωμένη έτσι την προσέγγιση της έκθεσης στο θέμα της, με το έργο - εγκατάσταση «Μες στη βαλίτσα έβαλα όλα τα υπάρχοντά μου...».

  • Τη Δευτέρα 16/12, στις 7 μ.μ. θα γίνει συζήτηση με θέμα «Τέχνη και Εργατική Τάξη», στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου. Συμμετέχουν: Εύα Μελά, ζωγράφος - χαράκτρια. Χρ. Γιαννόπουλος, υπεύθυνος Χορευτικού τμήματος Δ. Πατρέων. Ν. Μπαλής, υπεύθυνος Μουσικού Εργαστηρίου Παμμικρασιατικού. Συντονιστής: Κ. Πελετίδης, πρόεδρος του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων.
«Σκυτάλη» νεοελληνικού έργου

«Ασκήσεις για γερά γόνατα» του Ανδρέα Φλουράκη και «Τον άυλο εσένα» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, είναι τα δύο επόμενα έργα, που παρουσιάζονται στο «Υπόγειο» του «Θεάτρου Τέχνης - Κ. Κουν», από χτες στο πλαίσιο των «8 Σύγχρονων Ελληνικών Εργων». Τα δύο έργα θα παίζονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη, για 8 εβδομάδες (έως την Τρίτη 28 Γενάρη).

To «Ασκήσεις για γερά γόνατα» του Ανδρέα Φλουράκη ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου. Σκηνικά - Κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου. Κίνηση: Ανθή Θεοφιλίδου. Φωτισμοί: Κωστής Καπελώνης. Βοηθοί σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Καναβός, Μάρω Πέτλη. Παίζουν (αλφαβητικά): Ανατολή Αθανασιάδου, Νέστορας Κοψιδάς, Εύα Οικονόμου - Βαμβακά, Κώστας Σιλβέστρος.

«Τον άυλο εσένα» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη. Σκηνικά - Κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου. Φωτισμοί: Κωστής Καπελώνης. Μουσική Επιμέλεια: Λεωνίδας Μαριδάκης. Παίζουν (αλφαβητικά): Θάνος Αλεξίου - Νίκος Νίκας.

«Ασκήσεις για γερά γόνατα»: 21.00 ακριβώς. Διάρκεια: 50΄ χωρίς διάλειμμα. «Τον άυλο εσένα»: 22.30 ακριβώς. Διάρκεια 60΄ χωρίς διάλειμμα.

Οι «Madredeus» στην Αθήνα

Ξεκίνησαν από την Πορτογαλία και κατέκτησαν όλο τον κόσμο με μια μουσική που έχει τις ρίζες της στη γλυκιά μελαγχολία του saudade, στους ήχους του φάντο και των λαϊκών τραγουδιών και την έκαναν να ακούγεται καινούργια και σύγχρονη, να μένει στη μνήμη και να προσφέρει στο κοινό μοναδικές συγκινήσεις. Τρία εκατομμύρια δίσκοι, αμέτρητες περιοδείες σε όλη την υφήλιο. Αυτή τη συναρπαστική διαδρομή 25 χρόνων γιορτάζουν οι «Madredeus», με έναν ολοκαίνουργιο δίσκο, με μεγαλύτερο σύνολο, στο οποίο έχουν προστεθεί έγχορδα και με μια συγκλονιστική νέα φωνή, την Μπεατρίς Νουνές. Ερχονται στην Αθήνα και στο «Μέγαρο» σήμερα στις 8.30 μ.μ.

Ο Pedro Ayres Magalhaes και o Rodrigo Leao ήταν δύο Πορτογάλοι ροκάδες, που το 1985 αποφάσισαν να ξαναανακαλύψουν τους παραδοσιακούς ήχους με το δικό τους τρόπο. Ηθελαν να προχωρήσουν πέρα από την ανώδυνη πορτογαλική ποπ, αλλά δεν ήθελαν να καταφύγουν στο παλιό φάντο. Αρχισαν να γράφουν και να φέρνουν στην παρέα τους και άλλους μουσικούς, βρήκαν τον ήχο που έψαχναν, αλλά τους έλλειπε η φωνή. Την ανακάλυψαν τυχαία, ένα βράδυ στο «Bairro Alto» της Λισαβόνας, όταν άκουσαν ένα δεκαοκτάχρονο, άγνωστο, κορίτσι που τραγουδούσε φάντο για τους φίλους της με μια ιδιαίτερη, ερασιτεχνική φωνή. Κάλεσαν την Τερέζα Σαλγκουέιρο να την ακούσουν στο παλιό μοναστήρι Madre de Deus, δημιουργώντας το ομώνυμο συγκρότημα.

Πέθανε η Μαριέτα Ριάλδη

Σε ηλικία 72 χρόνων, πέθανε προχτές, η ηθοποιός, σκηνοθέτρια και συγγραφέας Μαριέτα Ριάλδη. Φοίτησε στη Σχολή Σταυράκου και στη Δραματική Σχολή Ιωαννίδη. Το 1963 ίδρυσε το «Πειραματικό θέατρο της Πόλης», που έκλεισε οριστικά το 2003 καθώς βρισκόταν στο Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, η ανάπλαση» του οποίου στοίχισε το κλείσιμο κι άλλων θεάτρων. Σκηνοθέτησε για τουλάχιστον 40 χρόνια (1963 - 2003) πολλά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου αλλά και Ελλήνων συγγραφέων, καθώς και έργα που έγραψε η ίδια. Τιμήθηκε για τη στήριξή της σε νέους συγγραφείς, με ειδικό βραβείο από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Παρουσιάστηκε το «Αποτύπωμα»

Η ποιητική συλλογή του Χρήστου Παναγιωτόπουλου, διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του MEGA, που φέρει τον τίτλο «Αποτύπωμα», παρουσιάστηκε χτες σε εκδήλωση στο εστιατόριο του μουσείου της Ακρόπολης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν άνθρωποι των τεχνών, των γραμμάτων και της πολιτικής. Για το βιβλίο που κυκλοφόρησε στις αρχές του μήνα από τις εκδόσεις «Λιβάνη», μίλησαν ο Μάνος Ελευθερίου, ο Θάνος Μικρούτσικος, η Ελενα Ακρίτα, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Παύλος Τσίμας, ενώ ο επικεφαλής του ομίλου «Λιβάνη», Ηλίας Λιβάνης, αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία με το δημοσιογράφο ευχόμενος τα καλύτερα σε αυτόν και στη συλλογή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ