ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ερώτηση του ΚΚΕ για το εργοδοτικό έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ

Κι άλλος νεκρός εργάτης, χτες, στο πυρηνελουργείο της ΕΑΣ Λακωνίας

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες βγάζουν το μεροκάματο οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ. Η έλλειψη μέτρων ασφάλειας αποδεικνύεται θανατηφόρα

Eurokinissi

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες βγάζουν το μεροκάματο οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ. Η έλλειψη μέτρων ασφάλειας αποδεικνύεται θανατηφόρα
Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας για το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, τη Δευτέρα 9/12, κατέθεσε το ΚΚΕ. Νεκρός είναι ο 40χρονος εργάτης Γιώργος Κούτσικος, πατέρας 3 παιδιών, που έπεσε από μεγάλο ύψος σε ώρα εργασίας. Στην Ερώτηση σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση φέρει την κύρια ευθύνη για το ότι οι επιθεωρήσεις εργασίας όχι μόνο δεν παίρνουν μέτρα, δεν κάνουν τους απαιτούμενους ελέγχους, αλλά βάζουν πλάτη για να συγκαλύψουν τις ευθύνες της εργοδοσίας τόσο σε σχέση με τα μέτρα ασφάλειας που δεν παίρνονται όσο και για τα εργατικά ατυχήματα - τραυματισμούς που γίνονται και δεν έρχονται στην επιφάνεια».

Το ΚΚΕ ρωτάει την κυβέρνηση: «Τι μέτρα θα παρθούν για να διερευνηθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους; Τι μέτρα θα πάρει για την κάλυψη των νέων αναγκών της οικογένειας του νεκρού εργάτη; Τι μέτρα θα παρθούν ώστε οι συνθήκες εργασίας και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο συγκεκριμένο εργοστάσιο να εξαλείψουν τους κινδύνους νέων εργατικών ατυχημάτων θανατηφόρων ή μη;». Το νέο εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλει στη νεολαία της περιοχής με ανακοίνωσή της η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ.

Στο μεταξύ, δεν πρόλαβε να στεγνώσει το αίμα στη ΛΑΡΚΟ, και ένας ακόμα εργαζόμενος έχασε χτες τη ζωή του πάνω στο μεροκάματο. Πρόκειται για έναν 33χρονο, πατέρα ενός παιδιού, που δούλευε στο Τυποποιητήριο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 35χρονος Πέτρος Κωστάκος έπεσε σε σιλό με πυρήνα, που τον ρούφηξε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, το ασθενοφόρο που πήγε να τον παραλάβει δεν είχε μαζί του γιατρό! Επί τόπου βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Προκλητική ήταν η αντίδραση μερίδας του προσωπικού, που προσπάθησε να απαγορεύσει στο ΠΑΜΕ να πλησιάσει το σημείο του «ατυχήματος», ενεργώντας προφανώς με εντολές της εργοδοσίας. Ανακοίνωση για το νέο εργατικό «ατύχημα» εξέδωσε η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ.

Παζάρια για το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ

Δεν ολοκληρώθηκαν χτες τα παζάρια των παρατάξεων που συγκροτούν την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ για τη συγκρότηση προεδρείου της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ). Η συνεδρίαση θα επαναληφθεί την Παρασκευή. Και στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο επανέλαβαν ότι δε συμμετέχουν στο προεδρείο και ότι διαχωρίζουν πλήρως τη στάση τους από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Στοιχείο του απόλυτου εκφυλισμού που χαρακτηρίζει την ΑΔΕΔΥ, είναι και η «απόφαση» που υποτίθεται ότι πάρθηκε για παναττική στάση εργασίας σήμερα. Η παράταξη της ΔΑΣ, σημειώνει σχετικά με δελτίο Τύπου: «Αναφορικά με την Παναττική Στάση Εργασίας, που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ για τις 11 Δεκέμβρη 2013, δηλώνουμε, ότι δεν υφίσταται σχετική απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, αφού ούτε συνεδρίασε σχετικά, ούτε καν έχει συγκροτηθεί σε σώμα, μετά τις αρχαιρεσίες του 35ου Συνεδρίου της. Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη της επιτυχίας των απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλους τους χώρους, στους οποίους υπάρχουν σχετικές αποφάσεις πρωτοβάθμιων Σωματείων και Ομοσπονδιών».

Να παρθεί πίσω η αποβολή του σπουδαστή

Την 3ήμερη αποβολή σπουδαστή από τον διευθυντή της Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ στο Καλαμάκι καταγγέλλει η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ. Ο σπουδαστής, εκλεγμένος στο 7μελές συμβούλιο της σχολής, αποβλήθηκε τη Δευτέρα γιατί ενημέρωνε μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων και καλούσε σε οργάνωση των σπουδαστών για τα οξυμένα προβλήματα της σχολής. Η αποβολή προκάλεσε την αντίδραση των σπουδαστών, οι οποίοι κινητοποιούνται για να παρθεί πίσω.

Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Νέων τονίζει: «Την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις και οι εργοδοτικές οργανώσεις σουλατσάρουν ελεύθερα μέσα στις σχολές, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα η παρουσία των συνδικάτων, η συνδικαλιστική δράση. Ο ίδιος διευθυντής είχε αντιμετωπίσει με αδιαφορία αντιπροσωπεία σπουδαστών που διαμαρτυρήθηκε για τις ελλείψεις σε εργαστήρια και καθηγητές πριν ένα μήνα».

Οργανωμένη απάντηση στους πλειστηριασμούς

Να οργανωθούν στα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, για να διεκδικήσουν αποφασιστικά να σταματήσει κάθε πλειστηριασμός σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, καλεί εργαζόμενους και ανέργους η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ. Αφορμή για το κάλεσμα στάθηκε η πρόσφατη δικαστική απόφαση, που προβλέπει την εκποίηση της κύριας κατοικίας της οικογένειας του -συνταξιούχου σήμερα- πρώην προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Εύβοιας. Οπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ: «Η περίπτωση του συναδέλφου δεν είναι μεμονωμένη ούτε πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν τέτοια. Στη θέση του είμαστε όλοι μας! Η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ σε καλεί σε συσπείρωση και οργάνωση στα Σωματεία, στους μαζικούς φορείς για να γίνει πράξη η ταξική αλληλεγγύη, να μπορούμε να διεκδικούμε τη ζωή μας στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, στη γειτονιά. Για να βάλουμε φραγμό στη φτώχεια και την εξαθλίωση».

Ο

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ: Την παράταση των εκλογών στο Σύνδεσμο Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά ανακοίνωσε η εφορευτική επιτροπή. Οι αρχαιρεσίες θα συνεχιστούν το Σάββατο 14/12 και την Κυριακή 15/12, από τις 11.30 π.μ. έως τις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19). Η παράταξη της ΔΑΣ καλεί σε συμμετοχή και ενίσχυση του ψηφοδελτίου της.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΗ: Από αύριο, Πέμπτη, μέχρι και την Κυριακή 15/12 θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στο Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας. Το ΣΕΕΕΝ καλεί τους εργαζόμενους στην Ενέργεια (μόνιμους, οκταμηνίτες, διμηνίτες, εργαζόμενους στις εργολαβίες) να συμμετάσχουν μαζικά.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Με συγκεντρώσεις σε συνοικίες και πόλεις, οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΤΑΕ - ΟΑΕΕ βγαίνουν ξανά στους δρόμους την Τετάρτη 18/12, διεκδικώντας δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αξιοπρεπείς συντάξεις. Σήμερα, θα γίνει στη Θεσσαλονίκη σύσκεψη Συνταξιουχικών Σωματείων από την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία (11 π.μ., ΕΚΘ). Την Τετάρτη 18/12, η πανσυνταξιουχική συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στον ΕΟΠΥΥ της Αριστοτέλους.

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Με απεργίες από τη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στο Μετρό της Θεσσαλονίκης απαιτούν την ανάκληση των 6 νέων απολύσεων που έγιναν την προηγούμενη βδομάδα στις αρχαιολογικές εργασίες του έργου. Χτες, 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν οι αρχαιολόγοι με απόφαση του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 80 χρόνων ζωής και δράσης διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στον πολυχώρο «Αννα και Μαρία Καλουτά» (Τιμοκρέοντος 6Α, Νέος Κόσμος). Στην εκδήλωση, εκτός από ομιλίες, θα υπάρχει αρχειακή - φωτογραφική έκθεση, θα προβληθεί σχετικό βίντεο, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με τον Γιώργο Σαρρή.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΩΝ: Συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών (οδός Νίκης, Σύνταγμα) πραγματοποιεί, αύριο, Πέμπτη, στις 1.30 μ.μ., το Συντονιστικό ενάντια στην κατάργηση - συρρίκνωση φορέων του Δημοσίου (ΟΣΚ, ΙΓΜΕ, ΜΟΔ, ΕΛΓΟ κ.ά.).

«COCA-COLA»: Τη συνέχιση της απεργίας τους με δύο νέες 48ωρες απεργίες ως το Σάββατο 14/12 αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της «Coca-Cola» στη Θεσσαλονίκη. Απαιτούν την άμεση επαναπρόσληψη των 33 άδικα απολυμένων συναδέλφων τους.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Ημερίδα με θέμα την Κοινωνική Ασφάλιση και ομιλητή τον Θωμά Κακκαβά διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών, αύριο, Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

Αύριο η ημερίδα του ΕΚ Λάρισας

Ημερίδα για την υγιεινή και ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους, οργανώνει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, αύριο Πέμπτη 12/12, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚΛ, στο ισόγειο. Εισηγήσεις θα κάνουν οι: Εύη Γεωργιάδου, μηχανικός Ασφαλείας, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ΕΛΥΝΙΑΕ. Βασίλης Οψιμος, επιθεωρητής Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας. Χρήστος Παπάζογλου, γιατρός Εργασίας, μέλος του ΔΣ του ΠΙΣ. Θα ακολουθήσει παρέμβαση της τοπικής υπηρεσίας του ΚΕΠΕΚ, ερωτήσεις και σύντομες τοποθετήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ