ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
«Μπαμ και κάτω» το νέο κυβερνητικό σύνθημα για τις ανατροπές

Κάθετα αντίθετο το ΚΚΕ στην επιχειρούμενη διεύρυνση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών και στην αύξηση των χαρατσιών

Με τη φράση «οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν μπαμ, μπαμ και γρήγορα» ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, έδωσε χτες το στίγμα της απόφασης της κυβέρνησης να περάσει γρήγορα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που έχει ανάγκη η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της Υγείας και ειδικά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα (ΠΦΥ).

Οι μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, προβλέπουν: Αμεσο λουκέτο στα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ με μόνη αρμοδιότητα να αγοράζει από τους επιχειρηματικούς ομίλους παροχές Υγείας. Ολο το προσωπικό, γιατροί και διοικητικό, μεταφέρεται στο ΕΣΥ, με τη μέθοδο της διαθεσιμότητας και κινητικότητας. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι γιατροί που θα μεταφερθούν θα επιλέξουν να είναι είτε με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση (με προϋπόθεση ότι θα κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία), είτε συμβεβλημένοι με πλαφόν επισκέψεων από 200 που είναι σήμερα σε τουλάχιστον 300.

Κατά τον υπουργό, τα όσα ανέφερε περιέχονται στο πόρισμα της λεγόμενης επιτροπής αξιολόγησης. Σήμερα στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει το συμβούλιο κυβερνητικής μεταρρυθμίσεως, που θα εγκρίνει ή όχι την πρόταση για το επόμενο βήμα στην ΠΦΥ. Αν γίνει δεκτή η πρόταση ακολουθούν διαθεσιμότητες και κινητικότητες.

Από τους φορείς που είχαν κληθεί στην επιτροπή, ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αφού ανέφερε ότι «είμαστε υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης», «στη βάση των αρχών του νόμου 1397», πρότεινε - αποδεχόμενος την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία - ο ΕΟΠΥΥ «να είναι και πάροχος και αγοραστής», και να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος πριν τις μεταρρυθμίσεις. Ενώ από τον γραμματέα του ΕΟΠΥΥ, Χαράλαμπο Μπονάνο, αναφέρθηκε ότι δεν τους έχει δοθεί ακόμα κάτι συγκεκριμένο και ζήτησε να εξασφαλιστεί «στον ασφαλισμένο που πληρώνει, ένα υψηλό επίπεδο περίθαλψης».

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τα όσα προωθούνται εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της Ενωσης διαγνωστικών κέντρων, όπως ο Θ. Σπανός, ιδιοκτήτης αλυσίδας διαγνωστικών κέντρων, και ο Γ. Βουγιούκας. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο δεύτερος, «ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να γίνει αποκλειστικά αγοραστής υπηρεσιών Υγείας για την υγεία των πολιτών της χώρας. Και αυτό μπορεί να στοιχίζει φτηνότερα γιατί το κράτος μπορεί να προγραμματίσει και να προσδιορίσει τις τιμές που θα αγοράζει»!

Γ. Λαμπρούλης: Σύστημα ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης με την παρέμβασή του τοποθέτησε το ζήτημα της ΠΦΥ στην εξής βάση: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι σύστημα Υγείας θέλουμε. Ενα σύστημα που θα ικανοποιεί πλήρως τις λαϊκές ανάγκες, όχι μόνο στην περίθαλψη, αλλά κυρίως στην πρόληψη, ή ένα σύστημα που θα ικανοποιεί την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων;». Από αυτή τη σκοπιά αφού ξεκαθάρισε ότι «το ζήτημα της Υγείας δεν αφορά μόνο τους γιατρούς» ή «μόνο τους ασφαλισμένους», αλλά αφορά τους άνεργους, τους ανασφάλιστους που δεν έχουν πρόσβαση σε παροχές Υγείας, πρόσθεσε για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης: «Διαμορφώνουν ένα κατ' όνομα δημόσιο καθολικό σύστημα ΠΦΥ», με το οποίο στην πράξη «συρρικνώνουν και υποστελεχώνουν υποδομές», με Κέντρα Υγείας «που θα προσφέρουν ένα περιορισμένο πακέτο παροχών και αυτό γι' αυτούς που έχουν ασφάλιση και μπορούν να πληρώνουν». Διαμορφώνουν «τον πολυκερματισμό στην ΠΦΥ», προσφέροντας έδαφος «όχι μόνο για τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, αλλά και για παροχή ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας με επιχειρήσεις που θα έχουν διάφορες ειδικότητες γιατρών», που θα καλύπτουν τα κενά στα Κέντρα Υγείας. Τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο με το προτεινόμενο πόρισμα και ότι καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να παλέψουν για ένα δημόσιο καθολικό, σύγχρονο, δωρεάν σύστημα Υγείας με κατάργηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Πανυγειονομική διαμαρτυρία για τις ανατροπές στην Υγεία

Από τη χτεσινή πορεία των υγειονομικών
Από τη χτεσινή πορεία των υγειονομικών
Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και πορεία στη Βουλή έκαναν χτες υγειονομικοί στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους. Εξω από το υπουργείο, συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι δημόσιων νοσοκομείων, του ΕΟΠΥΥ, εκπρόσωποι της Λαϊκής Επιτροπής Περιστερίου και άλλων συνδικαλιστικών φορέων του Δημοσίου. Στο μεταξύ, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν την απεργία μέχρι τις 19 Δεκέμβρη.

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, η Αφροδίτη Ρέντζιου σημείωσε πως την ώρα που τα νοσοκομεία «στενάζουν» από τις ελλείψεις, ασθενείς μένουν χωρίς φάρμακα και θεραπεία, συνεχίζονται οι δραστικές περικοπές κονδυλίων στα δημόσια νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ, όπου, σύμφωνα με το νέο προϋπολογισμό, φτάνουν στα 826 εκατ. ευρώ. Επίσης, την ώρα που χιλιάδες υγειονομικοί είναι άνεργοι και υπάρχουν χιλιάδες κενά προσωπικού στις δομές Υγείας, η κυβέρνηση προχωράει σε νέες διαθεσιμότητες και απολύσεις. Οπως τόνισε, αυτές είναι συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης που θεωρεί την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κόστος για το κράτος και το κεφάλαιο, εμπόδιο στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Ασκώντας κριτική στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση είπε πως κρύβουν την πραγματική αιτία που παίρνονται τα αντιλαϊκά μέτρα, λένε ότι τα επιβάλλει η τρόικα, τη στιγμή που τέτοια μέτρα παίρνονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Κάλεσε σε ενότητα και δράση «από τα κάτω», με πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων και των εργαζομένων να γίνουν γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία και να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις.

Μίλησαν, επίσης, εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ, της ΟΕΝΓΕ, των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ Αττικής και άλλοι. Ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή με συνθήματα όπως «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τσακίζουν το λαό πουλάνε την Υγεία».

Μετά τη Βουλή, η πορεία κατευθύνθηκε στα Προπύλαια, προς έκφραση αλληλεγγύης στους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ.

ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ
Τριπλή πρόταση με παρονομαστή την εμπορευματοποίηση

Τρεις εναλλακτικές προτάσεις για τον ΕΟΠΥΥ, με κοινό παρανομαστή τη μετατροπή του μόνο σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας, περιλαμβάνει το διαβόητο πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης, η οποία ολοκλήρωσε τους άξονές του τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Η πρώτη πρόταση είναι η υπαγωγή των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), στις οποίες θα μεταφερθεί το προσωπικό (υγειονομικό και διοικητικό) των 57 μονάδων του Οργανισμού. Αγνωστο είναι τι θα γίνει με το ιατρικό προσωπικό, καθώς το πόρισμα δεν καταγράφει τις απαραίτητες ειδικότητες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και περιορίζεται σε μια γενικόλογη αναφορά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η δεύτερη πρόταση προβλέπει την υπαγωγή όλων των μονάδων της ΠΦΥ υπό την Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), που ίδρυσε το 2004 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο 3293/2004. Η ΑΕΜΥ -είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου- λειτουργεί «κατά τους κανόνες της ανταγωνιστικής οικονομίας» και η σύστασή της έγινε - τύποις για την πιλοτική λειτουργία της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού - αλλά στην ουσία «για τη διαχείριση των μονάδων Υγείας».

Η τρίτη πρόταση προβλέπει την ίδρυση ενός νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), υπό την εποπτεία του οποίου θα τεθούν όλες οι μονάδες ΠΦΥ (πολυιατρεία ΕΟΠΥΥ και Κέντρα Υγείας). Ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το πόρισμα, διατηρεί τα φαρμακεία, απ' τα οποία παρέχονται τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα, ενώ η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) πάει στο Σώμα Ελέγχου Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).

Το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης, όπως και τα τρία που προηγήθηκαν, εντείνουν την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, περιορίζουν τις παροχές και προδιαγράφουν νέες περικοπές στο ήδη υποβαθμισμένο ελάχιστο πακέτο παροχών του Οργανισμού. Ταυτόχρονα, διασφαλίζουν πεδίο δόξης λαμπρό για τις επιχειρήσεις της Υγείας που θα αναλάβουν τα πακέτα των διαγνωστικών -κυρίως- εξετάσεων, ξεκινώντας με ένα χαράτσι 15%, που ισχύει σήμερα, για τους αρρώστους που θα καταφεύγουν σε αυτές.

ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ
Διαμαρτυρία για συρρίκνωση και απλήρωτη δουλειά

Διαμαρτυρία στο Ασυλο Ανιάτων στην Κυψέλη έκαναν χτες το πρωί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου διαμερίσματος Αθήνας και το σωματείο εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας, απαιτώντας να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να σταματήσει η συρρίκνωσή του.

Το Ασυλο Ανιάτων ανήκει σε ένα «φιλανθρωπικό» σωματείο και λειτουργεί ουσιαστικά σαν επιχείρηση: Πουλάει υπηρεσίες σε ανθρώπους με κινητικές και νοητικές αναπηρίες, ανάπηρους μετά από εργατικά «ατυχήματα» κ.ά., «ξεζουμίζει» και αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους. Εχουν σταματήσει οι εισαγωγές, την ώρα που υπάρχουν πολλές αιτήσεις και φορτώνουν στους ασθενείς το κόστος για φάρμακα και νοσηλεία. Επίσης, η διοίκηση έχει βγάλει προς πώληση τις εγκαταστάσεις του Ασύλου - και άλλα ακίνητα του «φιλανθρωπικού» σωματείου - προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στους περιθαλπόμενους και τους συγγενείς τους.

Για όλα αυτά, εκπρόσωποι των φορέων ζήτησαν συνάντηση με τη διοίκηση, όμως δεν τους επιτράπηκε καν η είσοδος στο προαύλιο, ενώ το σωματείο εργαζομένων ήταν «εξαφανισμένο». Οι διαδηλωτές κάλεσαν τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για τα δεδουλευμένα, για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, κατάργηση των πληρωμών των ασθενών και για να περάσει το Ασυλο Ανιάτων στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με επαρκή χρηματοδότηση.

  • Σε Γενική Συνέλευση καλεί ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής την Κυριακή στις 10 π.μ. στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) για τις εξελίξεις σε Υγεία, Ασφάλιση, Ειδική Αγωγή.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ