ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ζήτημα αιχμής η πάλη για προστασία των ανέργων

Από τις παρεμβάσεις εργαζομένων και συνδικαλιστών στη συζήτηση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ την Τρίτη για την ανεργία

Από τη σύσκεψη του ΠΑΜΕ, την Τρίτη, στο Συνδικάτο Οικοδόμων
Από τη σύσκεψη του ΠΑΜΕ, την Τρίτη, στο Συνδικάτο Οικοδόμων
Τα βήματα που κάνουν τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στην ένταξη των ζητημάτων της ανεργίας στον προσανατολισμό και στο σχέδιο δράσης τους, αλλά και οι δυσκολίες που συναντούν, μαζί και οι καθυστερήσεις, αποτυπώθηκαν στις παρεμβάσεις συνδικαλιστών και εργαζομένων στη σύσκεψη για την ανεργία που οργάνωσε την Τρίτη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Στα προγράμματα απασχόλησης, στα οποία εντάσσονται χιλιάδες νέοι άνεργοι, αναφέρθηκε ο Πόλυς Τάκας, εκ μέρους της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ. Τόνισε πως τα προγράμματα αυτά, όπως η «Επιταγή Εισόδου» και η «Κοινωφελής Εργασία», δεν είναι προσωρινή και έκτακτη λύση, αλλά η βάση πάνω στην οποία οικοδομούνται οι νέες εργασιακές σχέσεις. Για το λόγο αυτό χρηματοδοτούνται αδρά με ποσά που φτάνουν τα 46 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΕ και τα 517 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα.

Υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη κάθε σωματείο να μελετήσει τις συμβάσεις που υπογράφουν οι νέοι και τους όρους με τους οποίους δουλεύουν, να οργανωθεί μητρώο με τα προγράμματα από τις Ομοσπονδίες, να οριστεί υπεύθυνος για την παρακολούθησή τους. «Να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα που θέλουν να τα σβήσουν από το χάρτη των δικαιωμάτων μας», ανέφερε και εξήγησε πως οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρέπει να μην επιτρέψουν να γίνει κανόνας η πληρωμή των ανέργων μετά το τέλος του προγράμματος, η κατάργηση των επιδομάτων, της πληρωμής των υπερωριών και της νυχτερινής εργασίας.

Η Ευδοκία Σάπκα, εργαζόμενη στο πρόγραμμα «Επιταγή Εισόδου», μίλησε για την εκπαίδευση στην υποταγή, από την οποία πέρασαν οι άνεργοι: «Να μη ζητάτε να διαβάσετε τη Σύμβαση Εργασίας γιατί δημιουργείτε αρνητικό προφίλ στον εργοδότη», ήταν ένα από τα μαθήματα που έλαβαν οι άνεργοι στα ΚΕΚ που ανέλαβαν την κατάρτισή τους.

Την προσπάθεια του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού να απευθυνθεί στους σπουδαστές των σχολών κατάρτισης και στους πρακτικάριους αναφέρθηκε η Κατερίνα Λαζανά. Το Συνδικάτο έχει χρεώσει μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου με την ευθύνη της παρακολούθησης της παρέμβασης αυτής ενώ στα πλαίσιά του λειτουργεί και Επιτροπή Νέων.

Η εργοδοσία αξιοποιεί την ανεργία

Την πείρα από την αξιοποίηση της ανεργίας στα πλαίσια της επίθεσης των εργοδοτών ενάντια στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά μετέφερε ο πρόεδρός του, Σωτήρης Πουλικόγιαννης. Στη θεωρία που καλλιεργούν μεγαλοεργολάβοι και πολιτικές δυνάμεις, πως για την ανεργία ευθύνονται το Συνδικάτο και οι κινητοποιήσεις, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απάντησαν και συνεχίζουν να απαντούν με τακτικές συσκέψεις εργαζομένων και ανέργων, Γενικές Συνελεύσεις, συζήτηση όχι μόνο στους χώρους δουλειάς, αλλά και σε κάθε δήμο και συνοικία, με αξιοποίηση του μητρώου των μελών, ώστε να μην ξεκόβονται οι άνεργοι από το Συνδικάτο.

Μέσα από τη διαδικασία αυτή εντάθηκε η διαπάλη για τις αιτίες της κρίσης και της ανεργίας. Παράλληλα, το Συνδικάτο, μαζί με τα ταξικά σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά, παίρνει πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τους ανέργους και τις οικογένειές τους, κινητοποιείται ενάντια στις διακοπές της παροχής ρεύματος και νερού, στους πλειστηριασμούς. Οργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις και γλέντια, όπως η εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί στις 29 Δεκέμβρη για τους ανέργους και τα παιδιά τους.

Παρά τις δυσκολίες, η ανταπόκριση των ανέργων είναι σημαντική, καθώς μεγαλώνει ο αριθμός αυτών που ακουμπάνε στο Συνδικάτο για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Είναι χαρακτηριστικό πως άνεργοι που έλαβαν επίδομα, στα πλαίσια σεμιναρίου, ενίσχυσαν το Συνδικάτο από τα χρήματα που περίμεναν πώς και πώς για να καλύψουν μια σειρά επείγουσες ανάγκες τους.

Στους άνεργους και εργαζόμενους μετανάστες αναφέρθηκε ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ. Εξήγησε πως το κεφάλαιο ανοίγει τη στρόφιγγα της μετανάστευσης την περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης για να εξασφαλίσει φθηνά εργατικά χέρια, ενώ την κλείνει την περίοδο της κρίσης που η ανεργία γιγαντώνεται. Αναφέρθηκε στη δράση του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, στις πρόσφατες εκλογές του οποίου έλαβαν μέρος 800 μετανάστες εργάτες, στην πλειοψηφία τους απλήρωτοι, στο μεταίχμιο ανεργίας και εργασίας. Τόνισε πως το επόμενο διάστημα, η παρέμβαση στους άνεργους μετανάστες θα βρεθεί πιο αποφασιστικά στον προσανατολισμό της δράσης του Συνδικάτου.

Ζήτημα με πολλές πλευρές

Στη δράση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, με πάνω από 400 επανασυνδέσεις ρεύματος, παρεμβάσεις για την Υγεία και τη θέρμανση, ενισχυτικά μαθήματα, αναφέρθηκε ο πρόεδρός του, Βάλσαμος Συρίγος. Σημείωσε πως η εργατική τάξη έχει γνωρίσει και στο παρελθόν περιόδους εκρηκτικής ανεργίας και υπάρχει θετική και αρνητική πείρα που μπορεί να αξιοποιηθεί.

Φώτισε ακόμα ορισμένες πλευρές που οι ταξικές δυνάμεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όσον αφορά τους ανέργους: Τις σύνθετες πιέσεις που δέχονται, την ψυχοφθόρα διαδικασία της διαρκούς αναζήτησης εργασίας, τη συρρίκνωση της κοινωνικής τους συναναστροφής, που μπορεί να φτάσει ακόμα και στην απομόνωσή τους, τις αντιλήψεις που τους κάνουν να αισθάνονται οι ίδιοι υπεύθυνοι για το πρόβλημα της ανεργίας.

Το καθήκον να αντιστοιχηθεί η δράση για την ανεργία με την οξύτητα του προβλήματος και την ανάγκη να γίνουν βήματα στην ανασύνταξη του κινήματος σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσος Τσιαπλές. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, Θανάσης Τσίτσης, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει να αντιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι την ανάγκη να παλεύουν ενιαία για την προστασία των ανέργων.

Το ζήτημα των απλήρωτων εργαζομένων, που είναι οι επόμενοι άνεργοι, έφερε στη συζήτηση ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Υπογράμμισε πως το πρόβλημα της απληρωσιάς πυροδοτεί αγώνες και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται στη Θεσσαλονίκη να συντονίσουν τη δράση τους τα σωματεία των κλάδων στους οποίους συγκεντρώνονται απλήρωτοι εργαζόμενοι.

Στην πείρα του Συνδικάτου Οικοδόμων και των παραρτημάτων του από τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους ανέργους αναφέρθηκε ο Κώστας Λαυρέντζος, από τους οικοδόμους της Αθήνας, ενώ ο Θανάσης Ευαγγελάκης, από την ΠΕΜΕΝ, μίλησε για τη δράση της Επιτροπής Ανεργων Ναυτεργατών, που δρα στο πλευρό των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων.

Η Ελσα Ζαμπέτα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λογιστών, σημείωσε το θετικό αντίκτυπο της πρωτοβουλίας της Ομοσπονδίας και των Σωματείων να κάνουν τις φορολογικές δηλώσεις ανέργων ως έκφραση αλληλεγγύης, τόσο στους ανέργους που απευθύνθηκαν για βοήθεια όσο και σε άνεργους λογιστές που συνέβαλαν με μεράκι στην προσπάθεια.

Η απληρωσιά κάνει θραύση

Η πάλη ενάντια στην ανεργία είναι πάλη ενάντια στις απολύσεις, ανέφερε ο Χάρης Σμυρνιώτης, πρόεδρος του Συνδικάτου ΙΓΜΕ, που παλεύει ενάντια στις διαθεσιμότητες - απολύσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο. Την προσπάθεια των ταξικών σωματείων να συμβάλουν στην κοινή πάλη εργαζομένων και ανέργων αναφέρθηκε ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας, ενώ ο Γιάννης Πάπαρης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών, μίλησε για τις απολύσεις και την απλήρωτη εργασία στον κλάδο, που συχνά ξεπερνά τους 12 μήνες.

Στη σύσκεψη απηύθυναν χαιρετισμό ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, από την ΠΑΣΕΒΕ, και η Ρόζα Κότσιφα, από το ΜΑΣ.

Διαδηλώνουν για την ανεργία οι οικοδόμοι

Συγκέντρωση την Πέμπτη 19/12, στις 10 π.μ, στην Ομόνοια

Κινητοποίηση οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας την Πέμπτη 19 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ., στην Ομόνοια, διεκδικώντας τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας για τους ανέργους. Μετά τη συγκέντρωση θα γίνει πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Το Συνδικάτο καλεί σε μαζική συμμετοχή τους συναδέλφους με τις οικογένειές τους. Να διεκδικήσουν: Εκτακτο βοήθημα για όλους τους άνεργους οικοδόμους, αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με έργα που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Κατάργηση της αύξησης κατά δύο χρόνια των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των οικοδόμων. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και παροχής του για όλο το διάστημα της ανεργίας. Καμιά διακοπή ρεύματος, άμεση επανασύνδεση σε όσα σπίτια εργατών και ανέργων έχει διακοπεί. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κ.ά.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Διοργανώνει την Κυριακή γιορτή για τα παιδιά

Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών διοργανώνει παράσταση Καραγκιόζη την Κυριακή 15/12, στις 11 π.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου των Εργαζομένων του ΟΤΕ (Γ' Σεπτεμβρίου 110, Πλ. Βικτωρίας, δίπλα στη στάση του Ηλεκτρικού). Καλεί όλα τα παιδιά και τους γονείς, εργαζόμενους και άνεργους του κλάδου, να διασκεδάσουν με την παράσταση από το παραδοσιακό Θέατρο Σκιών Σπυρόπουλου, «Ο Καραγκιόζης Οικολόγος». Θα ακολουθήσει αφήγηση παραμυθιού από τον Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο και θα μοιραστούν δώρα στα παιδιά.

«Σε μια εποχή που όλοι μας αντιμετωπίζουμε καθημερινά δυσκολίες μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, το Συνδικάτο παίρνει την πρωτοβουλία να διοργανώσει μια γιορτή για τα παιδιά, που με τη ζωντάνια, τη συμμετοχή και τη δημιουργικότητά τους θα δώσουν χαρά και ελπίδα σε όλους που θα βρεθούμε εκεί, χαρίζοντας απλόχερα το γέλιο που θα προσφέρει ο αγαπημένος μικρών και μεγάλων Καραγκιόζης», σημειώνει το Συνδικάτο. Η εκδήλωση έχει στόχο και την οικονομική ενίσχυση του Συνδικάτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ