ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Ι. Β. ΣΤΑΛΙΝ
Ενας επιφανής Μπολσεβίκος

Σαν σήμερα, πριν 121 χρόνια, στις 21 Δεκέμβρη του 1879, γεννήθηκε ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι (Στάλιν). Ο μπολσεβίκος που συνέδεσε τη ζωή του τόσο με την Οχτωβριανή Επανάσταση, όσο και με μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της ιστορίας του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, την πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ. Το όνομα και η δράση του Στάλιν, ως επικεφαλής της ΚΕ του ΚΚ(μπολσεβίκων) της ΕΣΣΔ και του σοβιετικού κράτους, μετά το θάνατο του Λένιν, αντικειμενικά συνδέθηκε τόσο με τις επιτυχίες των οικοδόμων του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ όσο και με την ανάπτυξη του σοσιαλιστικού συστήματος σε μια σειρά χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. Το έργο του, θεωρητικό και πρακτικό, αποτελεί συνεισφορά και παρακαταθήκη στον αγώνα της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα το όνομα του Στάλιν συνδέεται επίσης με την τεράστια συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι στο όνομα του Στάλιν δέχεται ακόμα και σήμερα μεγάλη επίθεση ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε τον 20ό αιώνα, τα Κομμουνιστικά Κόμματα και η κοσμοθεωρία μας, επιδιώκοντας να σβήσουν από τους λαούς τη μεγάλη συνεισφορά τους στην πρόοδο, την ειρήνη, τα δικαιώματα των λαών, την εθνική ανεξαρτησία με το τέλος της αποικιοκρατίας, την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, το σοσιαλισμό.

Ο Γεωργιανός Ιωσήφ Στάλιν εντάσσεται από νεαρή ηλικία σε παράνομο μαρξιστικό όμιλο στην Υπερκαυκασία. Στο Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΣΔΕΚΡ) συμμετέχει από την ίδρυσή του, το 1898. Μελετάει τα έργα των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν και Πλεχάνοφ. Παίρνει μέρος στην έκδοση μαρξιστικών εφημερίδων στην Υπερκαυκασία και στην προπαγάνδιση του μαρξισμού στους εργάτες της περιοχής. Μέλος της Επιτροπής του ΣΔΕΚΡ Τιφλίδας, Καυκασιανής Ενωσης και Μπακού, στηρίζει τις λενινιστικές ιδέες για το κόμμα, την τακτική και τη στρατηγική του και παίρνει μέρος στην επανάσταση του 1905 - 1907. Στα 1912, ο Στάλιν έγραψε το βιβλίο «Ο μαρξισμός και το εθνικό ζήτημα», που είναι από τα πιο σημαντικά μαρξιστικά έργα για ένα από τα πιο δύσκολα στην επίλυσή τους προβλήματα, όπως είναι το εθνικό ζήτημα.

Στην καθοδήγηση της ένοπλης εξέγερσης στη ΜεγάληΟχτωβριανήΣοσιαλιστικήΕπανάστασηπήρε μέρος σαν μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος των Μπολσεβίκων, μέλος του στρατιωτικοεπαναστατικού κέντρου της Πετρούπολης και της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής.

Εγινε λαϊκός επίτροπος των εθνοτήτων στην πρώτη ΣοβιετικήΚυβέρνηση. Στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου και της ξένης ιμπεριαλιστικής επέμβασης ήταν μέλος του Επαναστατικού Πολεμικού Συμβουλίου της Σοβιετικής Δημοκρατίας.

Συνέβαλε στην ενίσχυση της συμμαχίας της εργατικής τάξης με την αγροτιά, την περίοδο οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Υπερασπίστηκε τη λενινιστική πολιτική, ενάντια στην πολιτική του Τρότσκι. Αγωνίστηκε ενάντια στο δεξιό οπορτουνισμό μέσα στο κόμμα. Επέμενε στην ιδεολογικοπολιτική ενότητα του κόμματος ως θεμέλιο για την πορεία της επανάστασης και την ανάπτυξη του σοσιαλισμού. Ηταν μέλος της Εκτελεστικής ΕπιτροπήςτηςΓ` Διεθνούς.

Μερικά από τα έργα του, εκτός από το σημαντικό για το εθνικό ζήτημα, το οποίο αναφέραμε ήδη, είναι: «Για τις βάσεις του λενινισμού», «Τροτσκισμός ή λενινισμός», «Ζητήματα λενινισμού», «Ακόμα μια φορά για τη σοσιαλδημοκρατική παρέκκλιση στο κόμμα μας», «Για τη δεξιά παρέκκλιση στο ΠΚΚ (μπ.)», «Ζητήματα αγροτικής πολιτικής στην ΕΣΣΔ», «Οικονομικά προβλήματα του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ» κ.ά.


.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέα δολοφονία από ΕΤΑ

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-

Ενας αστυνομικός νεκρός στο πεζοδρόμιο με δύο σφαίρες στο κεφάλι. Μία ακόμη δολοφονική επίθεση, που οι ισπανικές αρχές απέδωσαν ευθύς εξαρχής στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ.

«Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για επίθεση της ΕΤΑ», δήλωσαν η αντιπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης στην Καταλωνία, Χούλια Γκαρθία Βαλντεκάσας και ο δήμαρχος της Βαρκελώνης, Χουάν Κλος. Οι δηλώσεις και των δύο τοπικών αξιωματούχων, όπως τόνισαν, βασίζονται στα αστυνομικά ευρήματα: Το θύμα, Μιγκέλ Ανχελ Γκερβίγια Βαλιαδολίδ, 38 ετών, πυροβολήθηκε από δυο άνδρες από τους οποίους ζήτησε τις ταυτότητές τους κατά τη διάρκεια έρευνας κοντά στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Κατόπιν, σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες έφυγαν πεζή. Σχεδόν δυο ώρες μετά τη δολοφονία, το άψυχο κορμί του βρισκόταν ακόμα δίπλα στο ύποπτο κόκκινο Fiat, ενώ η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή, φοβούμενη ότι το αυτοκίνητο είναι παγιδευμένο. Πυροτεχνουργοί της αστυνομίας ερεύνησαν το αυτοκίνητο, το οποίο είχε πλαστές πινακίδες και ανακάλυψαν 13 κιλά εκρηκτικά.

Η επίθεση φέρει τη σφραγίδα της ΕΤΑ, όπως όλα δείχνουν και αν το γεγονός αυτό επιβεβαιωθεί, τότε ο αστυνομικός θα είναι το 23ο θύμα για φέτος. Την ίδια στιγμή η δολοφονία που έλαβε χώρα στη Βαρκελώνη βοηθά στο να διατηρηθεί η ένταση στην Καταλωνία, που τελευταία έχει βρεθεί στο στόχαστρο της ΕΤΑ, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία. Είναι η τρίτη δολοφονική επίθεση μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, καθώς στα τέλη του Νοέμβρη είχε δολοφονηθεί και πάλι ένας αστυνομικός, ενώ μόλις την προηγούμενη βδομάδα δολοφονήθηκε ο Φρανθίσκο Κάνο, στέλεχος του κυβερνώντος «Λαϊκού Κόμματος» και δημοτικός σύμβουλος της πόλης Βιλαντεκαβάλς. Μάλιστα, η δολοφονία του Κάνο θεωρήθηκε απάντηση στην προ διημέρου (της δολοφονίας) απόφαση των μεγάλων πολιτικών κομμάτων να συνενώσουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας της ΕΤΑ. Μία απόφαση η οποία βρήκε αντίθετα τα μικρότερα πολιτικά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, που διατύπωσαν τις αντιρρήσεις και τους φόβους τους ότι μία τέτοια κίνηση ενδεχομένως να απομονώσει συνολικά όλους τους πολιτικούς φορείς που δρουν στη Χώρα των Βάσκων, η οποία διατηρεί ακόμη το καθεστώς της ημι-αυτονομίας από την κεντρική εξουσία.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Ανέγερση μνημείου του Στάλιν

ΚΟΥΤΑΪΣΙ.-

Στην πόλη Κουταΐσι της Γεωργίας ξαναστήθηκε ανακαινισμένο το άγαλμα του Ι.Β. Στάλιν, το οποίο επί 40 χρόνια φυλαγόταν σε μια τοπική επιχείρηση. Στη συγκέντρωση κατά τα εγκαίνια του μνημείου μίλησε ο ηγέτης του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας Παντελέιμον Γκεοργκάτζε, ο οποίος τόνισε ότι «ο λαός θυμάται και τιμά τον Στάλιν». Υπογράμμισε ότι ακριβώς ο Στάλιν υπήρξε στον 20ό αιώνα η πιο εξέχουσα προσωπικότητα και το «όνομά του, σε διάκριση με πολλά άλλα ονόματα, θα μείνει αιώνια στην ιστορία της ανθρωπότητας».

ΡΩΣΙΑ
Επικύρωση των κρατικών συμβόλων

ΜΟΣΧΑ.-

Το μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) με 144 ψήφους επικύρωσαν την Τετάρτη, 20 του Δεκέμβρη, την απόφαση της Κρατικής Δούμας για την επαναφορά του σοβιετικού ύμνου (τη μελωδία του Αλεξάντρ Αλεξαντρόφ) ως εθνικού ύμνου της Ρωσίας. Επίσης, με 139 ψήφους επικύρωσαν και τα άλλα σύμβολα της χώρας - την τρίχρωμη σημαία και το δικέφαλο αετό ως εθνόσημο. Μετά την επικύρωση του ύμνου έγινε η ανάκρουσή του. Ο μόνος που ψήφισε κατά ήταν ο πρόεδρος της Τσουβασίας Νικολάι Φιόντοροφ και, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, δε σηκώθηκε κατά την ανάκρουση του νέου ύμνου στο τέλος της συνεδρίασης, προσθέτοντας ότι δημιουργήθηκε και μια «κωμική» κατάσταση: Ορισμένα μέλη τραγουδούσαν: «με το κόμμα του Λένιν, με το κόμμα του Στάλιν», ενώ άλλα: «με το κόμμα του Λένιν, με το κόμμα του Πούτιν». Κατά του δικέφαλου αετού τάχθηκε ο πρόεδρος της Ινγκουσετίας Αούσεφ, ο οποίος είπε ότι «οι αετοί δεν έχουν δυο κεφάλια». Τέλος, τώρα πρέπει να υπογράψει και πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν την οριστική επικύρωση των σχετικών νομοσχεδίων για τα σύμβολα της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ