ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Εργα βιτρίνας και προβολής

Για προσωπική προβολή και ανάδειξη του εαυτού του σε ...«άξιο κυβερνήτη», επιδιώκει να αξιοποιήσει ο Δ. Αβραμόπουλος τα χρήματα του Δήμου Αθηναίων για το Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο. Τα έργα βιτρίνας και εντυπωσιασμού έχουν την ...«τιμητική» τους, ενώ δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το αν αυτά εξυπηρετούν, έστω και στο ελάχιστο, τους πολίτες της Αθήνας, οι οποίοι, άλλωστε, πληρώνουν γι' αυτά.

Ο Δ. Αβραμόπουλος κάνει ιδιαίτερο λόγο τώρα τελευταία για την αναβάθμιση της γειτονιάς. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ένα σημείο του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου, με βάση το οποίο δίνεται προτεραιότητα στην «αναβάθμιση των εμπορικών κέντρων των γειτονιών, όπου συγκεντρώνεται η τοπική οικονομική ζωή, με τη βελτίωση των πεζοδρομίων, του φωτισμού και του πρασίνου». Δηλαδή, αναβάθμιση της γειτονιάς για τον Δ. Αβραμόπουλο σημαίνει αναβάθμιση των εμπορικών κέντρων!

Ταυτόχρονα, δίνει για την κατασκευή νησίδων 850 εκατ. δραχμές, ενώ την ίδια στιγμή διαθέτει μόλις 300 εκατ. δραχμές για την κατασκευή ενός μόνο βρεφονηπιακού σταθμού, χωρίς να δίνει δραχμή για κοινωνικό έργο, π.χ. για τη δημιουργία νέων ΚΑΠΗ ή αθλητικών εγκαταστάσεων.

Αναφορικά με την απαλλοτρίωση ή αγορά ακινήτων, που τόσος λόγος είχε γίνει όταν προέκυψε το ζήτημα του κτήματος ΘΩΝ, ο δήμος δίνει 2,896 δισ. δραχμές. Ποσό εξαιρετικά μικρό, από τη στιγμή που η Αθήνα είναι μια πόλη «πνιγμένη» στο τσιμέντο χωρίς ελεύθερους χώρους και με τους υπάρχοντες να κινδυνεύουν με οριστική εξαφάνιση. Σημειώνεται ότι μόνο το κτήμα ΘΩΝ στοιχίζει 4 δισ.! Χαρακτηριστικό της αξιοποίησης του κονδυλίου αυτού είναι ότι ενώ το 2000 είχε προϋπολογιστεί το ποσόν των 1,2 δισ., εντούτοις απορροφήθηκαν μόλις τα 863 εκατ.! Σημειώνεται, επίσης, ότι στα κύρια έργα που περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα δε γίνεται κουβέντα για τις απαλλοτριώσεις ακινήτων.

Η βιτρίνα, όμως, παραμένει βιτρίνα. Ετσι, για λόγους καθαρά προσωπικής προβολής, επαναφέρει το θέμα του τραμ με εγγραφή για 100 εκατ. δραχμές, ενώ πέρσι το είχε παρατήσει τελείως, αφού είχε δώσει μόλις 10 εκατ. Την ίδια στιγμή, υπόσχεται δύο νέους υπόγειους σταθμούς αυτοκινήτων, διαθέτοντας κονδύλι 50 εκατ. δραχμών. Οι Αθηναίοι, όμως, ακόμη ψάχνουν τα έξι υπόγεια γκαράζ, που είχε υποσχεθεί ο Αβραμόπουλος με τον προϋπολογισμό του '98.

ΑΝΤΙ-ΕΣΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Θέμα αρχής η διαφωνία του ΙΣΑ

Αρχισε η συρρίκνωση των νοσοκομείων του ΙΚΑ

«Οι βασικοί λόγοι που ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) δε συμφωνεί με το νομοσχέδιο για την Υγεία που κατατέθηκε στη Βουλή είναι θέμα αρχής», τόνισε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο Κ. Οικονόμου, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΑ.

Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΑ τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου με συντριπτική πλειοψηφία, ο Κ. Οικονόμου, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε τα εξής:

  • Απομακρύνεται ο γιατρός από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, ενώ η διατυμπανισθείσα αποκέντρωση μέσω των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ) δεν αποτελεί τίποτε άλλο από «δοτές πλειοψηφίες σε διοικήσεις με απεριόριστες αρμοδιότητες» και «ελεγχόμενους δορυφόρους ενός συγκεντρωτικού υπουργοκεντρικού μηχανισμού, ο οποίος φροντίζει να αφυδατώνει και να περιορίζει σε θλιβερούς ρόλους κομπάρσων θεσμικά όργανα που καθιερώνει, όπως το Επιστημονικό Συμβούλιο».
  • Ειδικότερα όσον αφορά την άσκηση ιδιωτικών ιατρείων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, με το επιχείρημα ότι με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται δήθεν η «συνεχής λειτουργία των νοσοκομείων», ο Κ. Οικονόμου χαρακτήρισε τουλάχιστον ψευδεπίγραφο το σχετικό τμήμα και τόνισε: «Ο ΙΣΑ δεν έχει αντίρρηση με "συνεχή λειτουργία", αρκεί αυτή να γίνει με τη φυσιολογική στελέχωση του απογευματινού ωραρίου με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αντί αυτού, το υπουργείο επιλέγει τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων στα νοσοκομεία και, μάλιστα, σε ευρεία κλίμακα, με συνέπεια, πέραν των αντικειμενικών δυσχερειών, να μετατρέψει τα νοσοκομεία σε χώρους άσκησης της πρωτοβάθμιας ιδιωτικής ιατρικής».

Τα αποτελέσματα, όπως τα συνόψισε ο Κ. Οικονόμου, θα είναι:

- Η πελατοποίηση, με νόμο πλέον, των νοσοκομειακών αρρώστων και η δημιουργία παρατύπων πυλών εισόδου προνομιούχων, οι οποίες θα παρακάμπτουν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία στα νοσοκομεία.

- Ο διαχωρισμός των αρρώστων και των γιατρών σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, ενώ θα επιφέρει επικίνδυνο διχασμό μέσα στο ιατρικό σώμα, λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των νοσοκομειακών και πανεπιστημιακών, έναντι των γιατρών που ασκούν την ιδιωτική ιατρική.

Τέλος, ο Κ. Οικονόμου καυτηρίασε ως προσβλητικό το σημείο εκείνο του νομοσχεδίου που προβλέπει τη «μετάκληση αυθεντιών του εξωτερικού (έστω Ελλήνων), οι οποίοι να αξιολογήσουν και να κρίνουν γηγενείς συναδέλφους τους».

Τα νοσοκομεία του ΙΚΑ

Η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή, μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ, εκλεγμένη με τη «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση», υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αυτό συναντά τη μεγάλη αντίθεση των γιατρών και των εργαζομένων στην Υγεία. Ηδη - πρόσθεσε - άρχισε η συζήτηση για τη μετατροπή των νοσοκομείων του ΙΚΑ σε «μονάδες μιας μέρας νοσηλείας».

«Αν εφαρμοστεί αυτή η επιλογή, τότε θα χαθούν 500 πολύτιμα νοσοκομειακά κρεβάτια για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που στην πράξη θα σημάνει την εκχώρησή τους στον επιχειρηματικό τομέα της υγείας», υπογράμμισε η Μ. Αλειφεροπούλου.

Εκτός από τη συζήτηση, υπάρχει και ο καθημερινός περιορισμός των νοσοκομείων του ΙΚΑ.

Ηδη, έχουν συμπτυχθεί δυο κλινικές στο 3ο νοσοκομείο, ενώ η Διοίκηση του ΙΚΑ έχει ζητήσει από το υπουργείο Υγείας και να μην εφημερεύει πλήρως, αλλά μέχρι τις 4 το απόγευμα. Το «αίτημα» αυτό η Διοίκηση του ΙΚΑ το αιτιολογεί με την έλλειψη προσωπικού στο 3ο νοσοκομείο.

Η ίδια πολιτική συρρίκνωσης ακολουθείται και στο 1ο νοσοκομείο στα Μελίσσια. Με το κλείσιμο μιας χειρουργικής κλινικής μπήκαν σε αχρηστία 21 από τα 42 συνολικά χειρουργικά κρεβάτια στην εφημερία, είπε στο «Ρ» ο Δ. Αργυρός, γιατρός στο 1ο και μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ. Επίσης υπογράμμισε ότι υπολειτουργούν τα χειρουργεία λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.

Ο Κ. Οικονόμου είπε ότι στην προχτεσινή συνάντηση που είχε ο ΙΣΑ με τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο, όταν ζητήθηκε από τον υπουργό τι θα γίνει με τα νοσοκομεία του ΙΚΑ, η απάντηση ήταν ότι τα των υγειονομικών μονάδων του Ιδρύματος θα ρυθμιστούν με το επόμενο νομοσχέδιο.

  • Ο Δ. Στριμμένος (εκλεγμένος με την ΠΑΣΚ) διένειμε δήλωση, με την οποία κατηγορεί την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου, γιατί ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση και με τη νέα απόφασή του ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου. (Να σημειωθεί ότι η ΠΑΣΚ ήταν η μόνη παράταξη που τάχτηκε υπέρ του νομοσχεδίου στο τελευταίο ΔΣ του ΙΣΑ).
Στάση εργασίας σήμερα σε ΥΠΑ και ΟΑ

Δίωρη στάση εργασίας, από τη 1 μ.μ. μέχρι τις 3 μ.μ., και συγκέντρωση στο δυτικό αεροδρόμιο, έχουν προγραμματίσει από κοινού για σήμερα οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και την «Ολυμπιακή Αεροπορία» (ΟΑ).

Την κινητοποίηση αποφάσισαν οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων στην ΥΠΑ (ΟΣΥΠΑ) και την ΟΑ (ΟΣΠΑ), ζητώντας εγγυήσεις από την κυβέρνηση για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των υπαλλήλων του αεροδρομίου του Ελληνικού, το οποίο θα κλείσει τον ερχόμενο Μάρτη, καθώς και των εργαζομένων της ΟΑ ενόψει ιδιωτικοποίησης. Επί της ουσίας δηλαδή, οι ηγεσίες των δύο Ομοσπονδιών κήρυξαν την κινητοποίηση για να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων και να τους καλλιεργήσουν αυταπάτες ότι σε συνθήκες ιδιωτικοποίησης είναι, δήθεν, δυνατόν να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Στη σημερινή κινητοποίηση, έχουν δηλώσει συμμετοχή και οι εργαζόμενοι - μέλη του Πανελλήνιου Σωματείου Τεχνικών Αεροσκαφών Πολεμικής Αεροπορίας «Δαίδαλος».

Τεχνικοί σύμβουλοι στην «Αθήνα 2004»

Το ποσόν των 6,5 δισ. δρχ. θα πληρώσει η «Αθήνα 2004» σε τεχνικούς συμβούλους, που θα επιβλέπουν την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και των Ολυμπιακών προδιαγραφών για τα αθλητικά έργα, καθώς και την πορεία υλοποίησης των συγκοινωνιακών έργων...

Οι σχετικές προκηρύξεις - δημοσιεύονται σήμερα στον Τύπο - προβλέπουν αμοιβές 3,74 δισ. δραχμές για τον τεχνικό σύμβουλο των αθλητικών έργων και 2,8 δισ. δραχμές για τον σύμβουλο των συγκοινωνιακών έργων (8 εκατ. ευρώ). Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων από τους υποψηφίους λήγει στις 30 Γενάρη 2001. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των τεχνικών συμβούλων είχε προκαλέσει την αποπομπή του Κ. Λιάσκα από το ΔΣ της «Αθήνα 2004» και την ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ αυτού και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη για «στημένους» διαγωνισμούς.

Στο μεταξύ, η εταιρία ISB, του εκλεκτού της ΔΟΕ Μανόλο Ρομέρο, επιλέχτηκε και τυπικά χτες από το 17μελές ΔΣ της «Αθήνα 2004» για την οργάνωση και παραγωγή της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, κόστους περίπου 100 δισ. δραχμών.

Αφού μονογραφεί το συμβόλαιο, θα εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή της ΔΟΕ (απαρτίζεται από εκπροσώπους τηλεοπτικών δικτύων που έχουν αγοράσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων). Μετά και τον έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα υπογραφεί το οριστικό συμβόλαιο.

  • Καθήκοντα ειδικού συμβούλου για θέματα εθελοντισμού της εταιρίας «Αθήνα 2004», ανέλαβε ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Τσουκαλάς. Η Οργανωτική Επιτροπή θα διοργανώσει ημερίδα για τον εθελοντισμό στις 24 Γενάρη 2001 στην Αθήνα.
Διώκονται οι υπεύθυνοι των «Μακεδονικών Αερογραμμών»

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για «διατάραξη ασφάλειας αεροσκαφών κατ' εξακολούθηση, από την οποία μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος ζωής», ασκήθηκε χτες από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Δημ. Ζαχαρόπουλο κατά των υπευθύνων των «Μακεδονικών Αερογραμμών», μετά την ολοκλήρωση πολύμηνης έρευνας.

Η δίωξη περιλαμβάνει, επίσης, το αδίκημα των «ψευδών βεβαιώσεων» (πλημμέλημα), το οποίο φέρονται ότι διέπραξαν πιλότοι της εταιρίας, καθώς πετούσαν συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφη, χωρίς να έχουν αναγνωρισμένα πτυχία από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Τέλος, τις κατηγορίες της «παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση» και της «ηθικής αυτουργίας σ' αυτήν» (πλημμελήματα) αντιμετωπίζουν για το ίδιο θέμα και τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με το άρθρο 165 του νόμου 1815/88.

Δώρο ταξί 250 δρχ.

Στις 250 δραχμές ορίστηκε το δώρο Χριστουγέννων για όσους χρησιμοποιούν ταξί μέχρι και τις 7 Γενάρη 2001. Σε σύγκριση με το 1999, φέτος το δώρο για τους αυτοκινητιστές ταξί είναι αυξημένο κατά 25%.

Οι επιπλέον 250 δρχ. θα καταβάλλονται από τους επιβάτες για κάθε διαδρομή, ανεξάρτητα από την ώρα και τον προορισμό.

Συνεχίζεται η απεργία των υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας

Την απόφαση για τη συνέχιση των πολυήμερων απεργιακών τους κινητοποιήσεων, κόντρα στην αδιαλλαξία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, έλαβαν οι υπάλληλοι του υπουργείου στη χτεσινή Γενική τους Συνέλευση.

Ετσι οι υπάλληλοι του υπουργείου απεργούν - όπως είναι προγραμματισμένο - σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, ενώ εξήγγειλαν απεργία και για τις 27, 28 και 29 Δεκέμβρη 2000και 2 Γενάρη του 2001. Στις 3 του Γενάρη οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Οι εργαζόμενοι απεργούν διεκδικώντας την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, τη συμμετοχή τους σε όλες τις θεσμικές διαδικασίες, την οικονομική αναβάθμιση και εξομοίωση με τους εργαζόμενους των άλλων υπουργείων, την αναβάθμιση του υπουργείου σε επιτελική υπηρεσία στρατηγικού σχεδιασμού για την Υγεία και την Πρόνοια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ