ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Αντιλαϊκή εμμονή και προβληματισμός για τις εξελίξεις

H γραμμή του ΠΑΣΟΚ ότι το κόμμα Αβραμόπουλου αποτελεί «εσωτερική υπόθεση» της ΝΔ, υπηρετήθηκε πιστά χτες από τον κ. Σημίτη. Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνάντησης με βουλευτές του κόμματός του, ζήτησε να αποφεύγουν δηλώσεις για την κίνηση του δημάρχου, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα Αβραμόπουλου είναι «γέννημα θρέμμα» της κρίσης που μαστίζει τη ΝΔ (ωστόσο, αργότερα στο ΕΓ αναπτύχθηκε προβληματισμός για τις επιπτώσεις που θα έχει η υπόθεση στο ΠΑΣΟΚ). Παράλληλα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να κάνει ανασχηματισμό, αφού, όπως είπε, «οι υπουργοί δεν είναι τραπουλόχαρτα να τα ανακατεύεις», ενώ ο συνεργάτης του Σ. Κοσμίδης τάχθηκε υπέρ του ανασχηματισμού εφόσον θα έχει «δομικά χαρακτηριστικά».

Οσον αφορά στο θέμα Αβραμόπουλου, στην πρωθυπουργική κατεύθυνση - όπως διατυπώνεται επισήμως - κινήθηκε και ο Δ. Ρέππας, ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους και σχολιάζοντας πληροφορίες που φέρουν το δήμαρχο να θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ τον φοβάται, είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει αντεπεξέλθει νικηφόρα σε πολλές αναμετρήσεις στο εθνικό και κοινωνικό πεδίο... γιατί το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του έχουν εξασκηθεί να νικούν»... Θέση που - με λιγότερη έπαρση - διατύπωσε χτες και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδης.

Ωστόσο, αυτή η «προς τα έξω προπαγάνδα» της ηγεσίας της κυβέρνησης δέχτηκε ρήγμα, καθώς χτες ο Θ. Πάγκαλος φρόντισε να διαφοροποιηθεί. Οπως είπε (στο ρ/σ «Φλας») το κόμμα Αβραμόπουλου δεν μπορεί να θεωρείται «οικογενειακή υπόθεση» της ΝΔ από τη στιγμή που διάφορες μετρήσεις το εμφανίζουν να παίρνει ψήφους και από το ΠΑΣΟΚ. Παρεμπιπτόντως, ο βουλευτής Θ. Ασκητής που συμμετείχε στην ομάδα που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, φέρεται να εξήγησε ότι «είναι φίλος» με τον δήμαρχο αλλά δεν έχουν κοινές θέσεις...

Είπαν τον «πόνο» τους...

Στην ίδια συνάντηση, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «αρνείται»... τη διατήρηση του σημερινού οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος και πως πρεσβεύει την πολιτική των «αλλαγών και των τομών σε όλα τα επίπεδα», που θα γίνουν «χωρίς παρωχημένες αντιλήψεις και πρακτικές» και με προϋπόθεση ότι το ΠΑΣΟΚ «χρειάζεται να κόψει δρόμο» για να προλάβει...

Από την πλευρά τους, αρκετοί βουλευτές φέρονται (σύμφωνα με όσα διαρρέει το Μαξίμου...) να εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τις επιθέσεις του πρώην υπουργού κατά της κυβέρνησης. Οσο για τον Σ. Κοσμίδη, μίλησε στη συνέντευξή του για «μη ωφέλιμες δηλώσεις που διατυπώνονται άκαιρα και αναρμοδίως», ενώ έκανε λόγο και για πρόβλημα που δημιουργείται όταν τα στελέχη δεν έχουν «ενιαία αντίληψη».

Για να επανέλθουμε στους βουλευτές, αιχμές διατυπώθηκαν επίσης για τον Οργανισμό 2004, καθώς ορισμένοι θεώρησαν ότι η συγκρότησή του θα έπρεπε να περιλαμβάνει και ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ (που θεωρούν ότι λείπουν...). Αλλοι επίσης, έδωσαν «διευκρινίσεις» για τις υπογραφές που έβαλαν κάτω από το «νομοσχέδιο Τσουκάτου». Πάντως, το χαρακτηριστικό κι αυτής της συνάντησης του Κ. Σημίτη με βουλευτές του ήταν στη λογική να τους αφήσει... «να πουν τον πόνο τους». Ετσι, υπήρξαν αιτιάσεις κατά του ύφους των «επαγγελματιών και αμετάθετων υπουργών», άλλοι έθεσαν θέμα για το πρόβλημα που δημιουργεί στις κινήσεις τους στις περιφέρειές τους η κόντρα με την Εκκλησία, ενώ δεν παρέλειψαν να θίξουν και το θέμα της «διαφθοράς και του λαδώματος» στο δημόσιο...

ΕΓ: Αντιλαϊκή επιτάχυνση...

Τέλος, στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΓ (που συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ) επρόκειτο να τεθεί το θέμα των οργανωτικών αλλαγών στο κόμμα. Σύμφωνα, δε, με την άποψη Σκανδαλίδη, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ προτείνεται να εκλέγεται απευθείας από το συνέδριο. Θέση με την οποία διαφωνεί το Μαξίμου, καθώς θεωρεί ότι εισάγει «από το παράθυρο» το θέμα της διαρχίας στο ΠΑΣΟΚ.

Σε ένα διάλειμμα της συνεδρίασης, ο Κ.Σκανδαλίδης, μεταφέροντας την εισήγηση του πρωθυπουργού, ανέφερε ότι ο Κ. Σημίτης χαρακτήρισε «κρίσιμο χρόνο το 2001», εντός του οποίου πρέπει να προωθηθούν οι «διαρθρωτικές αλλαγές» (σ.σ.: ξεθεμελίωμα ασφαλιστικού, ξεπούλημα «Ολυμπιακής», ΟΤΕ κλπ.) ενώ αναφερόμενος στο θέμα Αβραμόπουλου, τον χαρακτήρισε «συντηρητικό πολιτικό», προερχόμενο από τη ΝΔ και εκτίμησε ότι «από το ΠΑΣΟΚ εξαρτάται αν ο Αβραμόπουλος θα αποτελέσει πρόβλημα στο μέλλον. Προς το παρόν δεν είναι τίποτα», συνέχισε, για να καταλήξει πάντως, ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα ετεροκαθοριστεί έναντι οιουδήποτε...

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2001
Αποκάλυψαν την αντιλαϊκότητά του οι βουλευτές του ΚΚΕ

Παρεμβάσεις των Αντ. Σκυλλάκου, Σπ. Στριφτάρη και Γ. Χουρμουζιάδη στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή

Γρηγοριάδης Κώστας

Τη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να εξωραΐσει τον προϋπολογισμό και γενικότερα την αντιλαϊκή της πολιτική, απέκρουσε με συγκεκριμένα επιχειρήματα στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος στην παρέμβασή του.

Πρώτη αντιστροφή της πραγματικότητας, τόνισε, είναι ότι ελαφρύνονται τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οποιος ασχολείται ακόμα και για πρώτη φορά με τον προϋπολογισμό, θα δει ότι τα έσοδα για το 2001 θα είναι 880 δισ. δρχ. παραπάνω εισπράξεις από τις ισχύουσες φορολογικές διατάξεις. Αν το ποσό μοιραστεί στα 10 εκατομμύρια Ελληνες σημαίνει ότι ο καθένας μας θα πληρώσει 88.000 δρχ. περισσότερο φόρο. Οσο δε για τις περίφημες φοροαπαλλαγές, τόνισε ότι αφήνοντας η κυβέρνηση τόσα χρόνια ανέπαφες τις φορολογικές κλίμακες, έκλεψε από τους εργαζόμενους πάνω από ένα τρισ. δρχ.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης είπε ότι αυτά που πληρώνει ο καθένας για το σπίτι του είναι πολύ περισσότερα και δεν αναπληρώνονται από τα ψίχουλα του επιδόματος θέρμανσης.

Για την υποκρισία της αντιστροφής έμμεσων και άμεσων φόρων τόνισε ότι λόγω των συνολικών φορολογικών επιβαρύνσεων των μισθωτών, λόγων των κλιμακίων που δεν αναπροσαρμόζονταν, αλλά και λόγω των αντικειμενικών κριτηρίων που ισχύουν με άλλο τρόπο, αυξήθηκε η άμεση φορολογία σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ετσι στο συσχετισμό με την έμμεση φορολογία εμφανίζει διαφορά από ό,τι ήταν παλιότερα. Δε μειώθηκαν οι έμμεσοι φόροι, απλώς υπήρξαν κάτι ψιλοπράγματα για να περιοριστεί ο πληθωρισμός... Δεν περιορίστηκαν πραγματικά οι έμμεσοι φόροι, αντίθετα με τις επιχειρήσεις, με τις ανώνυμες εταιρίες και τους μεγαλοεισοδηματίες, οι οποίοι απόλαυσαν μείωση των φόρων.

Ο προϋπολογισμός, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, αναδιανέμει το εισόδημα σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ του κεφαλαίου, πολιτική που η κυβέρνηση ακολουθεί γενικότερα. Φαίνεται αυτό με τις επενδύσεις, όπου δίνεται «ζεστό χρήμα» στους επιχειρηματίες ή με τις επενδύσεις του δημοσίου, που είναι στην πραγματικότητα αναθέσεις μεγάλων δημόσιων έργων για να κερδίζουν οι εργολάβοι σε βάρος του δημοσίου. Κέρδη επίσης στο κεφάλαιο προσφέρονται και με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, όπου μεγάλης αξίας επιχειρήσεις ξεπουλιούνται για ένα κομμάτι ψωμί.

Μία άλλη πτυχή των απωλειών των εργαζομένων είναι οι μειωμένες κοινωνικές δαπάνες, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Στην κοινωνική προστασία είμαστε η τέταρτη από το τέλος χώρα της ΕΕ, στην υγεία η τρίτη από το τέλος και σε έξοδα του κράτους για κάθε μαθητή, φοιτητή ή σπουδαστή οι τελευταίοι από τις 15 χώρες της ΕΕ. Να λοιπόν πώς λειτουργεί η ανακατανομή του εισοδήματος και να γιατί οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι».

Αναφερόμενος στα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση για βελτίωση των δεικτών της οικονομίας είπε ότι αυτοί δεν είναι ικανοί να δείξουν πώς πάει η οικονομία. Οι πραγματικοί δείκτες είναι η ανεργία, η μείωση του εισοδήματος, η μείωση των κοινωνικών παροχών και το εμπορικό ισοζύγιο. «Χάνουμε -τόνισε- έδαφος στον καταμερισμό εργασίας και το εμπορικό ισοζύγιο όλο και μεγαλώνει σε βάρος της χώρας μας».

Το πρόβλημα, κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, δε λύνεται με το ποιος κάνει καλύτερη διαχείριση, το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ. Εμείς υποστηρίζουμε άλλο δρόμο, όπου κινητήριος μοχλός δε θα είναι το κέρδος, και τα βασικά μέσα παραγωγής θα ελέγχονται από το κράτος, από ένα σωστό δημόσιο τομέα και κινητήριος μοχλός θα είναι η λαϊκή ευημερία.

Ο Σπ. Στριφτάρης

Τα ψέματα της κυβέρνησης στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στον αγροτικό τομέα αποκάλυψε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης.

Ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι ο μέσος βιομηχανικός δείκτης στην παραγωγή των μικρών επιχειρήσεων μετάλλου από το 1985 μέχρι το 1999 από το 100 πήγε στο 80, η παραγωγή στα τυπογραφεία από το 85 πήγε στο 40, στην υπόδηση και τον ιματισμό από το 75 πήγε στο 29. Αρκετοί κλάδοι εκτοπίστηκαν από την παραγωγή χάριν της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση ενόψει του μεγαλοαστικού στόχου της ΟΝΕ.

Οι πολυεθνικές σήμερα, ανέφερε ο Σπ. Στριφτάρης, στο χώρο του εμπορίου συγκεντρώνουν το 32% της αγοράς και είναι χαρακτηριστικό ότι το 1,4 των εμπορικών επιχειρήσεων πραγματοποίησε το 47% των πωλήσεων την προηγούμενη διετία. Στο δε τομέα του λιανικού εμπορίου τροφίμων κυριαρχούν τα σούπερ μάρκετ σε ποσοστό 70%, ενώ οι επιδοτήσεις δίνονται ως κίνητρα στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Μάλιστα η κυβέρνηση χρωστάει στα ταμεία των μεσαίων επιχειρηματιών 113 δισ. δρχ. Από την άλλη μειώνει τη φορολογία στις ΑΕ, ενώ στους συνεταιρισμούς των ΜΜΕ ο συντελεστής φορολόγησης παραμένει στο 35%.

«Αυτήν την πολιτική, επισήμανε ο βουλευτής, σας την επιβάλλει το μεγάλο κεφάλαιο και ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις μικρές επιχειρήσεις, αφού το 1999 έκλεισαν περισσότερες από όσες άνοιξαν. Κάθε χρόνο 2-3% θα κλείνουν τις μικροεπιχειρήσεις τους και θα προστίθενται στη στρατιά των ανέργων».

Αναφερόμενος στην αγροτική οικονομία τόνισε ότι το αγροτικό ΑΕΠ θα αυξηθεί τον επόμενο χρόνο κατά 1%, ενώ το συνολικό κατά 5%. Η αγροτική οικονομία, είπε, είναι το απόπαιδο της συνολικής οικονομίας της χώρας και χαρακτηριστικό είναι ότι η σύνταξη του αγρότη είναι 46.000 δρχ, ποσό που δε φθάνει ούτε για δύο γιορτινά τραπέζια. Μάλιστα μέσα στο 2000 δεν μπήκε ούτε ένας νέος αγρότης στα προγράμματα πρώτης εγκατάστασης, ενώ οι ευνοημένοι από τα κονδύλια της ΕΕ είναι οι μεγάλοι, και τις επιδοτήσεις που δίνονται τις καρπούνται οι βιομήχανοι, για να αγοράζουν την πρώτη ύλη ουσιαστικά τσάμπα.

Ο Σπ. Στριφτάρης κατήγγειλε ότι τα καπνά το 1980 πωλούνταν με μέση τιμή 200 δρχ και φέτος, ύστερα από 20 χρόνια, πωλούνται με την ίδια τιμή. Αρα, η δουλιά που κάνει ο αγρότης στο καπνοχώραφο στοιχίζει, πραγματικά, όσο στοίχιζε και το 1980. Και κατέληξε:

«Επομένως καλό είναι όταν λέτε ψέματα, να σκέφτεστε ότι σας ακούν οι αγρότες. Και μην ισχυριστείτε ότι "εμάς ψήφισαν οι αγρότες", γιατί εύκολα και οι μικρομεσαίοι και οι αγρότες θα καταλάβουν πραγματικά ότι τα μεγάλα ψέματα δεν μπορούν να περνάνε και για πολύ καιρό και για όλο το λαό».

Ο Γ. Χουρμουζιάδης

Στη χρόνια υποχρηματοδότηση της Παιδείας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης, τονίζοντας ότι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η σταδιακή απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης. «Και αυτό, σημείωσε, δε γίνεται έτσι ξαφνικά, δε γίνεται με ένα νόμο ή με ένα Προεδρικό Διάταγμα. Γίνεται πολλές φορές έμμεσα και με πλάγιους τρόπους. Και αφού μιλάμε για όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός, ένας από αυτούς τους τρόπους είναι η στασιμότητα και σε πολλές περιπτώσεις η μείωση των χρηματοδοτήσεων που αυτός εισάγει με το κεφάλαιό του το σχετικό με την εκπαίδευση».

Και αυτήν τη χρονιά, είπε ο βουλευτής, παρά τα όσα λέγονται, οι δαπάνες για την εκπαίδευση βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά από το επίμονο αίτημα του ελληνικού λαού για το περίφημο 15% για την παιδεία. Αυτό σημαίνει, είπε, ότι όσο η κυβέρνηση αρνείται να εκδηλώσει το χρηματοδοτικό της ενδιαφέρον για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τόσο οι κίνδυνοι της ιδιωτικοποίησης βρίσκουν δρόμους για να εισορμήσουν και να εγκατασταθούν μέσα σε αυτές, επιβάλλοντας λογικές και πρωτοβουλίες που δεν έχουν καμία σχέση με το σχολικό χαρακτήρα τους. Και υπογράμμισε:

«Ας θυμηθούμε τη σχολική στέγη με τα τεράστια κενά της. Τις τραγικές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και δεν εννοώ μόνο το διδακτικό. Ας θυμηθούμε την καθυστέρηση ενός δημιουργικού εκσυγχρονισμού όλων των σχολείων της χώρας σε όλα τα επίπεδα της εκπαιδευτικής τους λειτουργίας. Φυσικά θα είναι αστείο να πιστεύουμε ότι αντιμετωπίζεται μόνο με την επαπειλούμενη αποστολή κομπιούτερ, ακόμα και στα σχολεία εκείνα που είναι βέβαιο ότι δεν έχουν τουαλέτες, ούτε μία στοιχειώδη βιβλιοθήκη με ένα καλό ορθογραφικό λεξικό.

Ας θυμηθούμε την άρνηση να προχωρήσουμε στην οικοδόμηση μίας δωδεκάχρονης αυτόνομης υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Αυτόνομης με γενναίες χρηματοδοτήσεις για τη στήριξη της λειτουργίας της, όπως αυτή που προτείνει το ΚΚΕ τόσα χρόνια, ώστε να πάψουν να λειτουργούν ως χώροι προετοιμασίας εξετάσεων για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ».

Ο ελληνικός λαός, υπογράμμισε ο Γ. Χουρμουζιάδης, τα αντιλαμβάνεται όλα αυτά και τα αντιπαλεύει. Το αντιλαμβάνονται όμως και οι επιχειρήσεις, τα ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια. Τα αντιλαμβάνονται αυτά τα κενά και τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα. Τα αντιλαμβάνονται και εντείνουν την πολιορκία τους γύρω από το δημόσιο σχολείο, που φυσικά εάν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα, δεν μπορεί να αντέξει για πολύ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Κινούμενη άμμος» το εσωκομματικό τοπίο

Ευθύνες στον Κ. Καραμανλή για την τελευταία εσωκομματική κρίση αποδίδουν μια σειρά βουλευτές και στελέχη του κόμματος, ασκώντας ταυτόχρονα πιέσεις για να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα βγει το κόμμα από αυτήν. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ δείχνει να προσανατολίζεται σε «διπλό μέτωπο» κατά της Ντ. Μπακογιάννη και του Δ. Αβραμόπουλου, τους οποίους κύκλοι της Ρηγίλλης κατατάσσουν στους «υπονομευτές» της ενότητας του κόμματος και της πορείας προς την εξουσία.

Το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των βουλευτών του κόμματος χαρακτηρίζεται από έντονη ανησυχία για το «πού πάμε», ενώ κάποιοι δεν κρύβουν ότι αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα η κρίση, τότε το κόμμα «οδηγείται στην περιθωριοποίηση». Ορισμένοι βουλευτές χαρακτήριζαν ατυχείς τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ στο γεύμα με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, γιατί, όπως εξηγούσαν, αντί να βγει υπεράνω και να προχωρήσει μπροστά, ενεπλάκη στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και υποδαύλισε την ένταση και τη διαίρεση στο κόμμα. Ταυτόχρονα, αρκετοί του «ρίχνουν το μπαλάκι» και ζητούν να αναλάβει πρωτοβουλίες ενόψει και του συνεδρίου τόσο στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του κόμματος όσο και της ενότητας της κεντροδεξιάς. Στο πλαίσιο αυτό βουλευτές που πρόσκεινται στον Κ. Καραμανλή έχουν διαμηνύσει ότι πρέπει να κάνει αποδεκτή την πρόταση που έχουν υποστηρίξει η Ντ. Μπακογιάννη και ο Μιχ. Λιάπης, για την εκλογή πολιτικού συμβουλίου, κάτι σαν Εκτελεστικό Γραφείο. Το βαρύ κλίμα που υπάρχει μεταξύ των βουλευτών εκφράστηκε και στο χτεσινοβραδινό γεύμα με τη συμμετοχή περίπου 30 βουλευτών στο σπίτι της Ελσας Παπαδημητρίου. Το μήνυμα του δείπνου, σύμφωνα με ορισμένους συνδαιτυμόνες, είναι ότι «ανησυχούμε και κάτι πρέπει να γίνει. Αν δεν το κάνει ο Κ. Καραμανλής, θα το κάνουμε εμείς».

Η κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδεινώνεται και από τη στάση του φιλικού της Τύπου, ο οποίος εμφανίζεται τουλάχιστον διχασμένος. Ενδεικτικά, ο Γ. Κύρτσος σε χτεσινό σχόλιό του στον «Ελεύθερο Τύπο», αναφερόμενος στη διαμάχη μεταξύ Αβραμόπουλου - ΝΔ - Μπακογιάννη, σημειώνει ότι «η εφημερίδα μας επιμένει στη δημοκρατική και δημιουργική σύνθεση στο εσωτερικό της ΝΔ και σε μια πολιτισμένη αντιπαλότητα μεταξύ της ΝΔ και του υπό δημιουργία κόμματος Αβραμόπουλου. Διαφορετικά ο μεγάλος κερδισμένος από αυτή την υπόθεση θα είναι το ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη». Διαμετρικά αντίθετη είναι η στάση της «Χώρας» του Γ. Τράγκα, η οποία κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Ντόρα ουρά του Αβραμόπουλου» γράφει: «Διάλεξε την ώρα η Ντ. Μπακογιάννη για να προχωρήσει σε ένα ακόμη γύρο δηλητηριώδους κριτικής και "εμπορίου διαφωνίας" κατά της ηγεσίας της ΝΔ σε κανάλια της διαπλοκής που προβάλλουν τον κ. Αβραμόπουλο και το ανύπαρκτο μέχρι στιγμής κόμμα του. Κορυφαία στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι η Ντόρα "αβαντάρει" τον Αβραμόπουλο και κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει την ηγεσία του κόμματος...».

Η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία ετοιμάζει ένα γύρο περιοδειών σε ολόκληρη τη χώρα, μιλώντας προχτές το βράδυ στο κανάλι «Αλτερ» απέκρουσε τα περί «εμπορίου διαφωνίας», λέγοντας ότι «εγώ μιλώ πολιτικά και κανείς δεν πιστεύει ότι έχω κάνει εμπόριο διαφωνιών». Επέμεινε στα περί ιδιοκτησιακής αντίληψης, επισημαίνοντας ότι «ο κ. Παυλόπουλος εκφράζει την ιδιοκτησιακή αντίληψη, ενώ την παραταξιακή την εκφράζω εγώ», ενώ αναφερόμενη στην τακτική της μπροστά στο συνέδριο, είπε με νόημα: «Εχω σκοπό να κάνω ό,τι μπορώ για να πείσω. Εχω βαρεθεί να βλέπω τη ΝΔ στην αντιπολίτευση. Από τότε που θα κάνουμε αυτό που προτείνω, θα γίνουμε κυβέρνηση». Αναφερόμενη στον Δ. Αβραμόπουλο επανέλαβε, κόντρα στην αντίθετη στάση του Κ. Καραμανλή, ότι «υπάρχει και σήμερα χώρος για την επιστροφή του, πρέπει όμως πρώτα να πάρουμε εμείς τις αποφάσεις μας». Εκτίμησε ότι όποιο ποσοστό και να πάρει θα δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ και γι' αυτό «δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς, πρέπει η ΝΔ να καλύψει το χώρο, που σημαίνει ότι εμείς πρέπει να αλλάξουμε».

Στο μεταξύ ο Δ. Αβραμόπουλος φροντίζει να μην εμπλέκεται στα εσωκομματικά της ΝΔ για τα οποία όταν κλήθηκε χτες να τα σχολιάσει απάντησε: «Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο, εμείς κάνουμε πολιτική»! Η Ρηγίλλης αντέδρασε με το σχόλιο «περιμένουμε να δούμε αυτή την πολιτική». Πάντως, η Ρηγίλλης διαρρέει ότι ετοιμάζει μια «έκπληξη» στο δήμαρχο κατά την αυριανή συζήτηση του προϋπολογισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ