ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Γενικευμένες ανατροπές με εργαλείο τις ΣΔΙΤ

Σχεδιάζει εκχώρηση τομέων και διοίκησης σε ιδιώτες με την ταυτόχρονη ένταξη ιδιωτικών κλινικών σε δημόσια νοσοκομεία

Τα σχέδια της κυβέρνησης επεκτείνουν την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, σε βάρος εργαζομένων και ασθενών
Τα σχέδια της κυβέρνησης επεκτείνουν την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, σε βάρος εργαζομένων και ασθενών
Σε γενικευμένες ανατροπές στο εναπομείναν δημόσιο σύστημα Υγείας, που οδηγούν σε ένταση της εμπορευματοποίησης και των χαρατσιών στο λαό την ώρα της ανάγκης, είναι ενταγμένη και η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με κύρια αιχμή τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας.

Μέσο για τις επιλογές της κυβέρνησης θα αποτελέσουν οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ηδη, οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν πάρει θέση και προετοιμάζονται για συμπληρωματική δράση σε «επίπεδο δημιουργίας και ανάπτυξης υποδομών Υγείας για τον δημόσιο τομέα» καθώς και «σε επίπεδο διαχείρισης ήδη υπαρχουσών υποδομών του Δημοσίου», με απαρχή την ΠΦΥ.

Οι ταχύτατες αυτές ανατροπές διαφάνηκαν καθαρά χτες στη διάρκεια των εργασιών του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) με θέμα: «Εθνικό Σύστημα Υγείας: 30 χρόνια μετά». Στα πλαίσια του συνεδρίου έγινε συζήτηση με θέμα «Πολιτικές και εργαλεία συνεργασίας δημόσιου - ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα», στην οποία πήραν μέρος ο νομικός σύμβουλος του υπουργού Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο καθηγητής ΤΕΙ και πρώην διοικητής Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ζηλίδης, ο γενικός διευθυντής του «Υγεία», Ανδρέας Καρταπάνης, και ο διοικητικός διευθυντής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Βασίλης Μπαρδής.

Ο Θ. Πλεύρης, αναφερόμενος στη «δυνατότητα σύμπραξης φορέων Υγείας με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ» - και αφού περιέγραψε τα σχέδια της κυβέρνησης - κατέληξε με έκφραση θαυμασμού: «Το μέλλον βρίσκεται σε αυτήν τη σύμπραξη»! Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «εθνικό», αλλά «κρατικό» σύστημα Υγείας και παρουσίασε τις ΣΔΙΤ σαν συμπλήρωμα του δημόσιου συστήματος Υγείας.

«Πεδίον δόξης λαμπρόν» για τους ιδιώτες

Κατά τον σύμβουλο του υπουργού Υγείας, οι ΣΔΙΤ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εξής:

  • Με ένταξη, κατόπιν κατηγοριοποίησης, ιδιωτικών κλινικών στο ΕΣΥ.
  • Λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή και όχι ως παρόχου υπηρεσιών Υγείας.
  • ΣΔΙΤ σε επιλεγμένα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Για παράδειγμα, με τη χρήση χώρων των δημόσιων νοσοκομείων από ιδιώτες με συμβάσεις τύπου μίσθωσης, όπου θα μπορούν να κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις τα απογεύματα «προκειμένου τα νοσοκομεία να εξοικονομήσουν πόρους». Σ' αυτή τη διαδικασία μπορούν να πάρουν μέρος και οι γιατροί ΕΣΥ του νοσοκομείου και «λοιποί ιατροί ιδιώτες».

«Η κατηγοριοποίηση θα βοηθήσει στην επιλογή των ιδιωτικών κλινικών που πληρούν τις προϋποθέσεις να μπορούν να εντάσσονται στο ΕΣΥ», ανέφερε ο Θ. Πλεύρης, και «παράλληλα θα βοηθήσει και στην εξοικονόμηση χρημάτων με τη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών». «Στόχος - πρόσθεσε - πρέπει να είναι η παροχή υψηλού επιπέδου δημόσιας Υγείας με το καλύτερο δυνατό κόστος», όπως άλλωστε επαναλαμβάνει συνεχώς και ο υπουργός Υγείας.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του για το πώς μπορεί να γίνουν όσα περιέγραψε παραπάνω, ο Θ. Πλεύρης ανέφερε τη μείωση του λειτουργικού κόστους (δηλαδή, νέες περικοπές), την εξομοίωση του μάνατζμεντ των δημόσιων νοσοκομείων με αυτό του ιδιωτικού τομέα και «όχι του παλαιοκομματικού Δημοσίου», «την αύξηση των πόρων των νοσοκομείων του ΕΣΥ με τη χρήση χώρων αυτού από ιδιώτες». «Η λύση δε μπορεί να είναι αποκλειστικά και μόνο η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού», είπε σε άλλο σημείο.

«Ιδεοληψία» η εναντίωση στις συμπράξεις

Με τη λειτουργία τους αμιγώς ως επιχειρήσεων, τα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να επιλέγουν κατά πόσο μέρος θα λειτουργούν ως δημόσια ή ιδιωτικά, θα μπορούν να εκχωρούν τη διαχείριση σε ιδιώτες. Δηλαδή, όπως ανέφερε, «δημόσιο μπορεί να επιλέγει τη χρήση που επιθυμεί και να παραχωρεί την περαιτέρω χρήση των δομών σε ιδιώτη». Ειδικότερα, «στα πλαίσια του ιατρικού τουρισμού δύναται τμήματα των νοσοκομείων ειδικώς σε σημεία με υψηλό τουρισμό να χρησιμοποιούνται με σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Μέσω αυτής της λειτουργίας μπορεί να επιτευχθεί μείωση δαπανών και αύξηση εσόδων για την καλύτερη παροχή Υγείας».

Ως παράδειγμα ο Θ. Πλεύρης ανέφερε το Νοσοκομείο Σαντορίνης, το οποίο είναι «έτοιμο και δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω αδυναμίας κάλυψης του κόστους λειτουργίας». Οι επιλογές - κατά τον σύμβουλο του υπουργού Υγείας - είναι δύο: Η να πωληθεί μέσω του ΤΑIΠΕΔ και να διανεμηθεί ο ιατρικός τεχνολογικός του εξοπλισμός σε άλλα νοσοκομεία. 'Η να λειτουργήσει ως ΣΔΙΤ και να ενταχθεί σε αυτό και το Κέντρο Υγείας του νησιού.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «ιδεοληπτική αντίδραση» την αντίθεση στις ΣΔΙΤ, για να καταλήξει: «Η ενίσχυση με τη μεγαλύτερη παρουσία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στις δομές του ΕΣΥ θα ωφελήσει και την ποιότητα και θα μειώσει το κόστος. Το μέλλον βρίσκεται σε αυτήν τη σύμπραξη». Με τις παραπάνω κατευθύνσεις έσπευσαν να συμφωνήσουν ασμένως και εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας.

Ολοκληρώνεται το πόρισμα για τον ΕΟΠΥΥ

Το οργανόγραμμα του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή υπηρεσιών υγείας επεξεργάζεται η επιτροπή αξιολόγησης, που θα καταρτίσει το περιβόητο πόρισμα για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Η επιτροπή συνεδρίαζε μέχρι αργά χτες για να παραδώσει στον υπουργό Υγείας τους άξονες του πορίσματος, που το πρωί της Δευτέρας αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα. Την Τετάρτη το πρωί θα συγκληθεί και η αρμόδια επιτροπή της Βουλής με θέμα την ΠΦΥ.

Η απόφαση για μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας και η μεταφορά των πρωτοβάθμιων στις υγειονομικές περιφέρειες (ΥΠΕ) φέρνει πιο κοντά τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα για τους γιατρούς και τους υγειονομικούς υπαλλήλους, χωρίς να αποκλείονται πια και οι διοικητικοί υπάλληλοι. Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει και στο κλείσιμο μονάδων του ΕΟΠΥΥ.

Από τα κεντρικά σημεία των συζητήσεων στην επιτροπή είναι αν θα διατηρηθούν οι 57 περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ ή αν θα περιοριστούν σε αριθμό αντίστοιχο με τις ΥΠΕ, δηλαδή σε 13, ή αν θα μειωθούν οι κεντρικές διευθύνσεις από 17 σε λιγότερες από τις μισές. Επίσης, συζήτηση γινόταν αν θα παραμείνει ή όχι στον ΕΟΠΥΥ η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ).

Στο μεταξύ, με μεγάλη συμμετοχή συνεχίζουν μέχρι τις 13/12 τις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ. 24ωρη απεργία θα κάνουν την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 12 μ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ
«Στέγνωσε» από αντιρετροϊκά φάρμακα

Κινδυνεύουν εκατοντάδες οροθετικοί σε Β. Ελλάδα, Θεσσαλία, Ηπειρο

Δεν πέρασε ούτε μια βδομάδα από την Παγκόσμια Μέρα κατά του HIV/AIDS (1η Δεκέμβρη) και τις μεγαλόστομες ευχές κυβερνητικών και άλλων φορέων, και το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε προχτές «την έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων, εκθέτοντας τη ζωή εκατοντάδων οροθετικών της Βόρειας Ελλάδος σε θανάσιμο κίνδυνο».

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», το πρόβλημα πρωτοεμφανίστηκε το Σεπτέμβρη, αλλά κορυφώθηκε τις 4 τελευταίες μέρες με δεκάδες απελπισμένα τηλεφωνήματα στα γραφεία του από οροθετικούς. Να σημειωθεί πως κάθε αντιρετροϊκή αγωγή κοστίζει το μήνα σε κάθε άτομο από 500 - 1.200 ευρώ.

Η δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα δημόσια νοσοκομεία έχει οδηγήσει και εκατοντάδες οροθετικούς να κινδυνεύουν. Η κρατική χρηματοδότηση προς το ΑΧΕΠΑ δεν επαρκεί ούτε για την φαρμακευτική αγωγή όλων των νοσηλευομένων και εξωτερικών ασθενών. Το ποσόν που χορηγείται για φαρμακευτική αγωγή θα καταναλωθεί κατά 80% περίπου από τους οροθετικούς, αφού η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ είναι η μοναδική για όλους τους ασθενείς σε Β. Ελλάδα, Θεσσαλία και Ηπειρο!

Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του ΑΧΕΠΑ, ο προϋπολογισμός του 2014 θα είναι μειωμένος κατά 14,86% σε σχέση με το 2013 και κατά 33,47% σε σχέση με το 2012, μείωση που «θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στη λειτουργία του». «Ηδη από το 2012, το Νοσοκομείο είχε ενημερώσει ότι προκειμένου να αντεπεξέλθει στα οικονομικά πλαίσια που τέθηκαν για το 2012 αντιμετώπισε πολλά προβλήματα λόγω έλλειψης υλικών και υποχρεώθηκε να περιστείλει πολλές κλινικές και εργαστηριακές δραστηριότητες», σημειώνεται.

«Κατά το 2013 (μέχρι σήμερα) η περιστολή του αριθμού ιατρικών πράξεων του Νοσοκομείου είναι ήδη εμφανής και αφορά τομείς στους οποίους το Νοσοκομείο είχε ανέκαθεν μεγάλη δραστηριότητα και τομείς στους οποίους θα μπορούσε να πρωτοπορεί (κοχλιακά εμφυτεύματα, τοποθετήσεις stent, τοποθετήσεις απινιδωτών, διαδερματικές τοποθετήσεις βαλβίδων, ablation νεφρικών αρτηριών, μηχανές υποστήριξης αριστερής κοιλίας, εμβολισμοί εγκεφάλου)», προσθέτει η διοίκηση. Για το 2014, ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου έχει προσδιορισθεί στα 28,6 εκατ. ευρώ, από 33,5 εκατ. ευρώ το 2013.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ