ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συγκέντρωση μαθητών ΕΠΑΛ την Πέμπτη στο υπουργείο Παιδείας

Κάλεσμα του Συντονιστικού ΕΠΑΛ Αττικής που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο

Από τη σύσκεψη του Συντονιστικού
Από τη σύσκεψη του Συντονιστικού
Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 19 Δεκέμβρη, στις 10 το πρωί, καλεί το Συντονιστικό ΕΠΑΛ Αττικής, που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές. Στη συνάντηση συμμετείχαν μαθητές από 14 ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ και μία ΕΠΑΣ, οι οποίοι αντάλλαξαν εμπειρία και προβληματισμούς και κατέληξαν στο εξής κάλεσμα:

«Το δίκιο κατακτιέται με αγώνες!

Οι μαθητές των ΕΠΑΛ κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να μάθουμε μια τέχνη με πολλές δυσκολίες. Οι περισσότεροι από εμάς δουλεύουν ή ψάχνουν για δουλειά. Στα σπίτια μας τα μεροκάματα πείνας, η ανεργία, οι χιλιάδες φόροι δεν αφήνουν ούτε ευρώ να περισσεύει.

Για να κάνουμε μάθημα συναντάμε άλλες τόσες δυσκολίες. Ξοδεύουμε ένα κάρο λεφτά σε εισιτήρια κάθε χρόνο για να φτάσουμε στο σχολείο μας. Σε πολλές ειδικότητες μάς βάζουν να πληρώσουμε από την τσέπη μας διάφορα αναλώσιμα.

Στα ΕΠΑΛ μας λείπουν καθηγητές. Κάνουμε μάθημα σε εργαστήρια του προηγούμενου αιώνα. Πολλές ειδικότητες έχουν καταργηθεί, άλλες τις συγχωνεύουν και μας πάνε στις 4 άκρες της Αττικής.

Σε αυτές τις συνθήκες προσπαθούμε να μάθουμε γράμματα και την τέχνη που διαλέξαμε. Και όμως, μας λένε ότι δεν παίρνουμε τα γράμματα.

Από την κινητοποίηση του 5ου ΕΠΑΛ Πειραιά
Από την κινητοποίηση του 5ου ΕΠΑΛ Πειραιά
Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να κάνει την πάπια στις χιλιάδες δυσκολίες που συναντάμε. Γιατί είναι υπεύθυνη η ίδια και η πολιτική που εφαρμόζει γι' αυτή την κατάσταση.

Εχουμε ανάγκες, όνειρα και δύναμη. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να μας καταδικάσουν στη φτώχεια και την αμορφωσιά. Θα πάρουν απάντηση από το συλλογικό, αποφασιστικό αγώνα μας!».

Οι μαθητές απαιτούν:

  • Δωρεάν μεταφορά για όλους τους μαθητές και σπουδαστές των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ. Να δοθεί πάσο απεριορίστων διαδρομών. Να μπουν δωρεάν λεωφορεία εκεί που χρειάζεται.
  • Δωρεάν γεύμα σε κάθε μαθητή και σπουδαστή των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ με ευθύνη των δήμων (2 σάντουιτς και ένα χυμό τη μέρα).
  • Να επαναλειτουργήσουν οι ειδικότητες που καταργήθηκαν.
  • Τώρα καθηγητές. Να μην απολυθεί κανένας καθηγητής. Να ξαναπροσλάβουν αυτούς που απέλυσαν.
  • Κατάργηση του 4ου έτους μαθητείας ως τζάμπα εργασία για τα αφεντικά. Πτυχίο στα 3 χρόνια. Κατάργηση κάθε πιστοποίησης, το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.
  • Ο νέος νόμος της κυβέρνησης για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να μείνει στα χαρτιά, να μην εφαρμοστεί ποτέ.

Το κάλεσμα υπογράφουν μαθητές από τα εξής σχολεία που συμμετείχαν στη συνεδρίαση: 4ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου, 3ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ν. Φιλαδέλφειας, 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ταύρου, 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Περιστερίου, 1ο και 2ο Εσπερινά ΕΠΑΛ Δραπετσώνας, 1ο ΕΠΑΛ Ιλίου, 4ο ΕΠΑΛ στον Αγ. Ελευθέριο, 6ο ΕΠΑΛ στους Αμπελόκηπους, 1ο ΕΠΑΛ Περιστερίου, 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών, 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 1ο ΕΠΑΛ Κορωπίου, 1ο ΕΠΑΛ Αγ. Δημητρίου, 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ν. Σμύρνης, 1η ΕΠΑΣ στη Σιβιτανίδειο.

Αλλες δράσεις

Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν χτες μαθητές του 5ου ΕΠΑΛ Πειραιά. Οι μαθητές διαμαρτυρήθηκαν για τις ελλείψεις καθηγητών, τόνισαν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα τους και έδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού για την κινητοποίηση της Πέμπτης.

Πορεία διαμαρτυρίας έγινε χτες το πρωί και στη Θεσσαλονίκη, από τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Κιλκίς. Κατήγγειλαν τις καταργήσεις ειδικοτήτων και τη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών.

Επίσης, παραστάσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί, σήμερα Τρίτη, στη 1 το μεσημέρι, για να καταγγείλουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σχολεία Τεχνικής Εκπαίδευσης, με τη διαθεσιμότητα. Η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης έχει κηρύξει 2ωρη στάση εργασίας για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, ενώ κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρέμβαση της ΚΝΕ στη συνδιάσκεψη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου νέων

Δυναμική παρέμβαση στις εργασίες της 28ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελλάδας που ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης, οι νέοι που συμμετέχουν θα πραγματευτούν θέματα όπως η ισότητα των δύο φύλων και η ευρωπαϊκή ασφάλεια, η διαφύλαξη της δημοκρατίας και των αξιών της ΕΕ, αλλά και η ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας.

Τα μέλη της ΚΝΕ μπήκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες, συγκροτημένα με τις σημαίες και άνοιξαν ένα πανό που καλούσε σε «αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, με λαϊκή εξουσία».

Εκ μέρους της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, πήρε το λόγο ο Σωκράτης Μπουντόλος και δήλωσε την εναντίωση της Κομμουνιστικής Νεολαίας σε φιέστες ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως η συγκεκριμένη, που θέλουν να διαπαιδαγωγήσουν τους νέους στη λογική της διαπραγμάτευσης για τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων, να τους μάθουν να διαχειρίζονται και να συμβάλουν στο να γίνει πιο ελκυστική μια Ενωση που υπερασπίζεται ένα σύστημα που αντικειμενικά γεννάει τη βαρβαρότητα.

Κάλεσε τη νεολαία να δείξει απειθαρχία και ανυπακοή στα «πορίσματα» και στις αποφάσεις της ΕΕ που έχουν στείλει εκατομμύρια εργάτες στην ανεργία, που θέλουν τους νέους να εργάζονται χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας, που έχουν οδηγήσει το λαό στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Να διαλέξει τον οργανωμένο ταξικό αγώνα και την πάλη μαζί με το εργατικό ταξικό κίνημα ενάντια στα μονοπώλια, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, για πρόσβαση στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό.

Επίσης, τόνισε ότι για τους νέους, πολιτικά πρότυπα δε θα έπρεπε να αποτελούν στελέχη των ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως ο κ. Μπαρόζο, αλλά οι άνθρωποι που έχουν βγει από τα σπλάχνα του εργατικού - λαϊκού κινήματος και έχουν δώσει και τη ζωή τους για να ζήσει ο λαός μας καλύτερες μέρες.

Αποχωρώντας, οι νεολαίοι της ΚΝΕ βροντοφώναξαν: «Τσακίζουν το λαό για την πλουτοκρατία, έξω από της Ευρώπης της λυκοσυμμαχία».

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • ΣΗΜΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ:

Η ΟΒ ΣΔΟ ΤΕΙ Πάτρας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η καπιταλιστική οικονομική κρίση μέσα από τα βιβλία των σχολών και οι θέσεις του ΚΚΕ», στις 12.30 μ.μ., στο μικρό αμφιθέατρο του ΤΕΙ. Ομιλήτρια Ζωή Χαχάμη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας του ΚΚΕ.

Η Τομεακή Οργάνωση Φιλοσοφικής Θεσσαλονίκης, με θέμα «η εργατική εξουσία διαμορφώνει τον νέο άνθρωπο - Πείρα από την προσχολική και σχολική αγωγή στην ΕΣΣΔ», στις 5 μ.μ., στην αίθουσα 4 της νέας πτέρυγας της Φιλοσοφικής.

Η Τομεακή Οργάνωση Γεωτεχνών Θεσσαλονίκης, με θέμα «στο αδιέξοδο του σήμερα, η λύση βρίσκεται στην επαναστατική ανατροπή, στο Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό», στη 1 μ.μ., στο Αμφιθέατρο Β του κτιρίου Γεωπονίας - Δασολογίας.

Η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ Υγείας Θεσσαλονίκης, με θέμα «το φάρμακο στα χέρια τους, δηλητήριο στα δικά μας: Ο καπιταλισμός βλάπτει σοβαρά την υγεία», στις 5 μ.μ., στο αμφιθέατρο Δ της Ιατρικής.

Διεκδικούν λύση στα προβλήματα των σχολείων τους

Σε συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας και πορεία προς τις υπηρεσίες του Δήμου Αθήνας στην οδό Λιοσίων καλούν σήμερα στις 11 π.μ. οι μαθητές των 41ου, 42ου, 39ου, 15ου, 67ου, 20ού και 19ου Λυκείων Αθήνας, που προγραμματίζουν επίσης σύσκεψη συντονισμού. Οπως επισημαίνουν σε κοινό τους κάλεσμα μαθητές από τα σχολεία κυρίως της Κυψέλης και γύρω περιοχών, «η Παιδεία υποβαθμίζεται καθημερινά στα σχολεία κυρίως των λαϊκών γειτονιών ολοένα και περισσότερο». «Απαντάμε δυναμικά, οργανώνουμε την πάλη μας». Διεκδικούν δε να καλυφθούν τα κενά σε εκπαιδευτικούς, καμία ποινική δίωξη για τους μαθητές που αγωνίζονται για τα αυτονόητα δικαιώματά τους, καλύτερες σχολικές εγκαταστάσεις, θέρμανση για κάθε σχολείο, δωρεάν σίτιση για όλα τα παιδιά από το δήμο, πάσο για τις μετακινήσεις των μαθητών, επαναπρόσληψη βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, φύλακες, κ.λπ.).

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Ο ΒΥΡΩΝ»
Ενισχύθηκαν οι ταξικές δυνάμεις

Ενίσχυση σημείωσαν οι δυνάμεις τους ΠΑΜΕ στις εκλογές του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο Βύρων». Η παράταξη «Αγωνιστικη Συνδικαλιστική Κίνηση» που στηρίζει το ΠΑΜΕ καρπώθηκε το σύνολο της αυξημένης κατά 15% συμμετοχής στις εκλογές, κατέλαβε τις 6 από τις 7 έδρες του νέου ΔΣ (από τις 5 που είχε) ενώ εκλέγει και τους 3 αντιπροσώπους του σωματείου στο συνέδριο του ΕΚΑ (από 2 που εξέλεγε).

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής (σε παρένθεση τα αποτελέσματα των εκλογών του 2011): Για το Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισαν 261 μέλη (227), τα λευκά ήταν 3 (0) και τα άκυρα 3 (6). Η ΑΣΚ πήρε 206 ψήφους (172) και Ενωτική Πρωτοβουλία πήρε 49 ψήφους (49). Για αντιπροσώπους στο ΕΚΑ ψήφισαν 258 μέλη (222), τα λευκά ήταν 5 (0) και τα άκυρα 2 (3). Η ΑΣΚ πήρε 202 ψήφους (167) και η Ενωτική Πρωτοβουλία πήρε 49 ψήφους (52).

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί επιστέγασμα όλης της προηγούμενης ιδιαίτερα θετικής δράσης του σωματείου και της καθοριστικής συνεισφοράς των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε αυτήν. Αποτελεί βάση για παραπέρα οργάνωση της πάλης των εργαζομένων του κλάδου με αιχμή τη διεκδίκηση ικανοποιητικής ΣΣΕ, στόχο που ιεραρχούν οι ταξικές δυνάμεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ