ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διαδηλώσεις για την Υγεία σήμερα σε όλη τη χώρα

Κατά τόπους συγκεντρώσεις στην Αττική, σε πλατείες και ιατρεία του ΕΟΠΥΥ

Από παλιότερη κινητοποίηση στον ΕΟΠΥΥ στο Περιστέρι
Από παλιότερη κινητοποίηση στον ΕΟΠΥΥ στο Περιστέρι
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, που οδηγούν σε μεγαλύτερη υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, γίνονται σήμερα από συνταξιουχικές οργανώσεις, σωματεία, μαζικούς φορείς, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και Λαϊκές Επιτροπές στην Αττική και άλλες περιοχές της χώρας.

Ανάμεσα σε άλλα απαιτούν: Να μην κλείσει καμιά υγειονομική μονάδα. Κανένας εργαζόμενος του ΕΟΠΥΥ να μην απολυθεί. Να καταργηθούν οι πληρωμές για φάρμακα, εξετάσεις, συνταγογράφηση, θεραπείες και επισκέψεις στους γιατρούς. Ανάπτυξη σύγχρονων, δημόσιων, δωρεάν Κέντρων Υγείας, σε όλους τους δήμους, με 24ωρη λειτουργία και βασικό προσανατολισμό την Πρόληψη, πλήρως στελεχωμένα με όλες τις βασικές ειδικότητες υγειονομικών και άλλου προσωπικού με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό, με κρατική χρηματοδότηση. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Σε τοπικά ιατρεία του ΕΟΠΥΥ θα γίνουν οι εξής συγκεντρώσεις: Αγ. Ανάργυροι στις 8 π.μ., Αγ. Βαρβάρα στις 10 π.μ., Αγ. Δημήτριος στις 10 π.μ., Αιγάλεω στις 10 π.μ., Ασπρόπυργος στις 10 π.μ., Γαλάτσι στις 11 π.μ., Γκύζη στη 1 μ.μ. (στη λεωφόρο Αλεξάνδρας), Γλυφάδα στις 9.30 π.μ., Θυμαράκια στις 10 π.μ., Κολιάτσου στις 10 π.μ., Μαρούσι στις 11 π.μ., Ν. Ιωνία στις 10 π.μ., Ν. Φιλαδέλφεια στις 10 π.μ., Παγκράτι στις 8.30 π.μ., Χαϊδάρι στις 10 π.μ., Χαλάνδρι στις 10 π.μ., Χολαργός στις 11 π.μ.

Επίσης, συγκεντρώσεις θα γίνουν: Στο Δημαρχείο Περιστερίου στις 9 π.μ., στην οδό Δεκελείας στο Μενίδι (παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων) στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (οδό Ο. Σκυλίτση) στις 10 π.μ., στην πλατεία Κανάρια στην Ηλιούπολη στις 10 π.μ., στην πλατεία Γαρδένια στου Ζωγράφου στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα στις 10.30 π.μ. Συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης, στις 11 π.μ., και πορεία στο υπουργείο Υγείας οργανώνουν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στον ΕΟΠΥΥ στην Αριστοτέλους, στη Λάρισα στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, στο Βόλο στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, στη Μυτιλήνη στις 9 π.μ. στο ΙΚΑ. Στην Πάτρα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλούν στην κινητοποίηση που οργανώνουν τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Ρίου και «Αγιος Ανδρέας» και του ΕΟΠΥΥ στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου.

Χτες, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Πάτρας και του ΕΟΠΥΥ έκαναν διαμαρτυρία στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια και συναντήθηκαν με τον διευθυντή, ο οποίος ουσιαστικά υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική, όπως η νέα μείωση των δαπανών για τις μονάδες Υγείας κατά 300 εκατ. ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη η Λαϊκή Επιτροπή Τριανδρίας έκανε συγκέντρωση στο πάρκο του Αγ. Σπυρίδωνα ενάντια στο κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ κι απαιτώντας παράλληλα κατάργηση των πληρωμών, εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες.

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΚΡΑΙΑ ΦΤΩΧΕΙΑ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ούτε τα «προς το ζην» δεν έχουν 1,5 εκ. άνθρωποι

Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στους ανέργους

Δραματική αύξηση της στατιστικά «ακραίας φτώχειας», καταγράφει σχετική μελέτη της Ομάδας Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την «Ανατομία της φτώχειας στην Ελλάδα του 2013».

Σημειώνεται ότι το όριο της ακραίας φτώχειας, ορίζεται για το 2013 στα 233 ευρώ το μήνα για άτομο που ζει μόνο του και στα 684 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά (νοικοκυριού που διαμένουν στην Αθήνα και δε βαρύνονται με έξοδα ενοικίου ή στεγαστικού δανείου). Τα εισοδηματικά αυτά κριτήρια, που καθορίζουν το όριο της φτώχειας, διαφέρουν ανάλογα με τον τόπο κατοικίας, την κατοχή ή όχι κατοικίας και την οικογενειακή κατάσταση.

Οπως σημειώνουν οι συντάκτες της συγκεκριμένης μελέτης, «το μαζικό πλέον φαινόμενο των οικογενειών με παιδιά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και χωρίς επίδομα ανεργίας ή άλλη εισοδηματική ενίσχυση είναι το "νέο κοινωνικό ζήτημα"».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, πάνω από 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι στη χώρα μας φέτος, έχουν τόσο χαμηλό εισόδημα που δεν επαρκεί για την αγορά βασικών αγαθών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, ενώ το 2009 το ποσοστό του πληθυσμού που ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ήταν 2,2%, το 2013 ανέρχεται σε 14%, έχει, δηλαδή, σχεδόν εξαπλασιαστεί.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ακραίας φτώχειας καταγράφεται στους ανέργους, το οποίο είναι τριπλάσιο του μέσου πανελλαδικού όρου και ανέρχεται στο 33,7%! Δηλαδή, ένας στους τρεις ανέργους δεν έχει ούτε τα «προς το ζην». Ακολουθούν οι φοιτητές και σπουδαστές, με ποσοστό 20%, οι αυτοαπασχολούμενοι, με ποσοστό 16,3% και οι αγρότες με 10,8%.

Η ηλικιακή ομάδα, που πλήττεται περισσότερο, είναι τα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας 1 έως 17 ετών. Ακολουθούν τα άτομα ηλικίας 30 έως 44 ετών, με ποσοστό ακραίας φτώχειας στο 18,1%. Οσον αφορά στην κατανομή ανά περιοχή, σε χειρότερη μοίρα βρίσκεται η Αθήνα, με ποσοστό ακραίας φτώχειας στο 20,6% του πληθυσμού της. Σε δραματική κατάσταση έχουν περιέλθει και αυτοί που δε διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία, με το ποσοστό ακραίας φτώχειας από 3,7% το 2009 να έχει εκτιναχτεί στο 23,6% το 2013. Αντίστοιχα, για όσους δεν πληρώνουν ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο, το ποσοστό ακραίας φτώχειας το 2009 ήταν 1,4% και φέτος έφτασε στο 8,6%.

Συνεχίζουν την απεργία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Ομόφωνη απόφαση για συνέχιση των επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων και μετά από τις 19 Δεκέμβρη πήρε χτες η κοινή έκτακτη Γενική Συνέλευση που έκαναν οι Σύλλογοι Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Αττικής και Πειραιά του ΕΟΠΥΥ. Στο πλαίσιο, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, υπάρχει το αίτημα για «διάλογο μόνο εν μέσω απεργίας αυστηρά στο απεργιακό μας πλαίσιο, με συντονιστή τον ΠΙΣ και τη συμμετοχή της ΠΟΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων». Η ΔΗΠΑΚ συμφώνησε με την απεργία αλλά καταψήφισε το πλαίσιο και κατέθεσε δικό της.

Μετά από την κοινή συνέλευση συνήλθε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΕΥΠ του ΕΟΠΥΥ και αποφάσισε 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις στις 20, 23, 24 και 27 Δεκέμβρη. Υπέρ του διαλόγου εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων, τάχτηκε με δηλώσεις του ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας. Οπως είπε, «η μεταρρύθμιση πρέπει να ολοκληρωθεί και πρέπει να υλοποιηθεί με τη συνεργασία και τη συμμετοχή των γιατρών». Πρόσθεσε ότι «οι διαδικασίες της μεταρρύθμισης θα προχωρήσουν, ούτως ή άλλως, μέσα στα χρονοδιαγράμματα». Απαντώντας στην ερώτηση αν θα ξεκινήσουν οι διαθεσιμότητες, είπε: «Βεβαίως και θα υπάρξουν διαθεσιμότητες. Δεν μπορεί να γίνει αλλαγή αν δεν υπάρξουν διαθεσιμότητες».

Ο

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ στον «ΚΑΝΑΚH»: Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι του εργοστασίου «ΚΑΝΑΚΗ», διεκδικώντας από την εργοδοσία να καταβάλει ολόκληρο το μισθό του Οκτώβρη. Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε περικοπές του πριμ και του επιδόματος γάμου, ενώ καθυστερεί να καταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων για έναν και δύο μήνες. Τον αγώνα των εργαζομένων χαιρετίζει το Συνδικάτο Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών.

ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΟΤΕ: 24ωρη απεργία έκαναν χτες Τρίτη οι τεχνικοί του ΟΤΕ στην Αττική, με απόφαση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών-Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), ενάντια στην απόφαση της επιχείρησης να καταργήσει το συγκρότημα καλωδιακών βλαβών. Στο πλευρό των τεχνικών του ΟΤΕ το ΣΕΤΗΠ διεκδικεί: Να μην καταργηθεί το εξειδικευμένο έργο από το προσωπικό του ΟΤΕ. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών. Να υπογραφεί ενιαία Συλλογική Σύμβαση σε όλον τον όμιλο ΟΤΕ, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων. Ψήφισμα αλληλεγγύης εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων Forthnet-Netmed.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ στην «COCA-COLA»: Νέες απεργίες μέχρι και το Σάββατο αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της «COCA-COLA» στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης με αίτημα την άμεση επαναπρόσληψη των 33 συναδέλφων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ