ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
«Νέα ευρωπαϊκή αφήγηση» για καμουφλάρισμα του χαρακτήρα της ΕΕ

Προετοιμασίες από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 19-20 Δεκέμβρη

Η απαξίωση του ευρωενωσιακού οικοδομήματος σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων προβληματίζει τα επιτελεία των αστών

Eurokinissi

Η απαξίωση του ευρωενωσιακού οικοδομήματος σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων προβληματίζει τα επιτελεία των αστών
Την αγωνία του για τον «ευρωσκεπτικισμό» εξέφρασε ο Ε. Βενιζέλος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα προετοιμάσει τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Συνόδου Κορυφής), το οποίο θα συνέλθει στις 19 και 20 Δεκέμβρη. «Το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε είναι οι νέες μορφές ευρωσκεπτικισμού» δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι επίκεινται οι ευρωεκλογές και ως τότε θα πρέπει να υπάρξει «μία νέα ευρωπαϊκή αφήγηση, πιο αισιόδοξη, πιο ελκυστική και πιο φιλική για τους Ευρωπαίους πολίτες και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά που ζει κάτω από την απειλή της ανεργίας».

Αυτό που σκέφτονται και πρέπει να διαχειριστούν οι πολιτικοί εκπρόσωποι των αστικών τάξεων και της λυκοσυμμαχίας στο σύνολό της είναι ο «ευρωσκεπτικισμός», που καλλιεργείται και από τμήματα της αστικής τάξης με συμφέροντα που δεν ικανοποιούνται εντός της ΕΕ ή ικανοποιούνται καλύτερα στο πλαίσιο άλλων συμμαχιών, και που εκφράζει ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό των κρατών - μελών και στην ίδια την ΕΕ, συμβάλλοντας στην ανάδειξη και φυγόκεντρων τάσεων, που διαπλέκονται με τους οξύτατους και λόγω κρίσης διεθνείς καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, σε συνδυασμό με την ολοένα και μεγαλύτερη απαξίωση του αντιλαϊκού ευρωενωσιακού οικοδομήματος σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων.

Στην τοποθέτησή του ο Ε. Βενιζέλος αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα της μετανάστευσης, το οποίο χαρακτήρισε «ζήτημα ανθρωπιστικό, αλλά και ζήτημα ασφάλειας για την Ευρώπη». Σε αυτή τη βάση πρόβαλε την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Κομισιόν στον έλεγχο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες κινούνται στα πλαίσια της έντασης της καταστολής σε βάρος των μεταναστών.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη ήταν η ειδική αναφορά που έκανε στην ενεργό συμμετοχή της Κύπρου στις σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ, σε ένα προανάκρουσμα ουσιαστικά της επιχείρησης επιτάχυνσης της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

Ο Ε. Βενιζέλος εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια εγκλωβισμού και άλλων λαών στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ λέγοντας ότι «η Ελλάδα στηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ και την ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων αρκεί να υπάρξουν δείγματα καλής πίστης και συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές αρχές». Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί επί ελληνικής προεδρίας θα αρχίσει η ενταξιακή διαπραγμάτευση της Σερβίας με την ΕΕ.

«Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, όχι μόνο για την ενσωμάτωση της Σερβίας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του Κοσόβου, γιατί με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνεται ο ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας» ανέφερε.

Τέλος, ειδικά για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είπε πως «δεν πρόκειται για ένα διμερές ζήτημα, ούτε για ένα ζήτημα που αφορά μόνο το όνομα, αλλά για ένα βαθύτερο ζήτημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, διεθνές ζήτημα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και πανευρωπαϊκό ζήτημα κριτηρίων της Κοπεγχάγης που όλα τα κράτη - μέλη πρέπει να πληρούν».


ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Πεσκέσι» στους αστούς η υποψηφιότητά του για την Κομισιόν

Την ελπίδα ότι η υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν θα συμβάλει στην «ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας στην Ευρώπη, αλλά και της δυνατότητας να αποκατασταθεί η ισότιμη συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι», εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας σε δηλώσεις του, χτες, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με τα περί «ισότιμης συμμετοχής» στην ΕΕ, πασχίζει να αποπροσανατολίσει το λαό ως προς τον ταξικό καπιταλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, ανάγοντας τα βάσανά του στην «ανισότιμη συμμετοχή», για την οποία ευθύνεται η κυβέρνηση, και όχι στο σύστημα της εκμετάλλευσης σε Ελλάδα και ΕΕ, στην οποία οι σχέσεις ανισοτιμίας των κρατών οφείλονται στην ανισόμετρη ανάπτυξη των καπιταλιστικών οικονομιών.

Ταυτόχρονα, δήλωσε πρόθυμος, για πολλοστή φορά, να θέσει τις δυνατότητες που διανοίγει η αναβάθμιση του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σύστημα στην υπηρεσία της αστικής τάξης, για λογαριασμό της οποίας διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις στα ευρωενωσιακά διαβούλια, ως η δύναμη που μπορεί καλύτερα να διαπραγματευτεί μέτρα για την ανάκαμψη της κερδοφορίας της, την έξοδό της απ' την κρίση.

Επιχείρησε να εμφανίσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν σαν «επιλογή που τιμά τους αγώνες του ελληνικού λαού για μια δίκαιη έξοδο από την κρίση», αποκρύπτοντας το γεγονός ότι φιλολαϊκή διέξοδος δεν μπορεί να υπάρξει όσο στην οικονομία κυριαρχούν τα μονοπώλια.

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε επίσης την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε για το θέμα των πλειστηριασμών και της απελευθέρωσης των απολύσεων να ακολουθηθεί η τυπική κοινοβουλευτική διαδικασία και να μην επιλεγεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Ο ίδιος εξήγησε ότι η αγωνία του για τη διαδικασία με την οποία θα νομοθετηθούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα έχει να κάνει με την αποφυγή της «υποβάθμισης του πολιτικού συστήματος, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας». Απ' την Κουμουνδούρου διέρρεαν, χτες, ότι ο Κ. Παπούλιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει και δεν θα προσφύγει σε ΠΝΠ.

Σε ό,τι αφορά στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τα υποβρύχια και την εξεταστική που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι αναμένει να διαπιστώσει αν ο πρωθυπουργός θα υπερασπιστεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ή θα τον αφήσει επί ξύλου κρεμάμενο. Το θέμα αυτό απασχόλησε χτες και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που όρισε τους βουλευτές που θα παρέμβουν αλλά και το πώς θα απαντήσει αν ισχύουν οι διαρροές του ΠΑΣΟΚ για στοιχεία σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως έλεγαν, θα ζητήσουν απ' τους βουλευτές της πλειοψηφίας να ψηφίσουν την εξεταστική και να στείλουν τα στοιχεία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη για να διερευνηθούν πλήρως.


Κυπριακό: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για να ... φυλάξουν οι λύκοι τα πρόβατα

Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η αναφορά στο Κυπριακό πρόβλημα που έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλος, σχετικά με τη σχέση της Κύπρου με το ΝΑΤΟ, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημειώνοντας: «Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι (...) οι σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. - ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζονται με ένα πιο ανοιχτό και λειτουργικό τρόπο, διασφαλιζομένης, πάντως, σε κάθε περίπτωση, της συμμετοχής και των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε., δηλαδή και της Κυπριακής Δημοκρατίας». Η δήλωση αυτή με κάθε επισημότητα αποτελεί προανάκρουσμα της επιχείρησης επιτάχυνσης της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και μάλιστα από την ελληνική κυβέρνηση. Η ενσωμάτωση της Κύπρου στην πολεμική μηχανή των καπιταλιστών, το ΝΑΤΟ, μεθοδεύεται εδώ και καιρό από ένα τμήμα της αστικής τάξης της Κύπρου μέσα από τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟικό «προθάλαμο», το λεγόμενο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη». Η επιλογή αυτή άλλωστε έχει ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, η οποία επίσης επιδιώκει την περαιτέρω ενσωμάτωση της Κύπρου στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Πρόκειται για επιλογή που επιχειρεί να ακυρώσει τα συμπεράσματα που έχει βγάλει ο κυπριακός λαός για το ποιος ευθύνεται για την εισβολή και κατοχή της Κύπρου, που προσβάλλει τη μνήμη και την πολύχρονη πάλη του για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Τριανταεννιά χρόνια μετά από την κατοχή της Κύπρου και με αυτές τις δηλώσεις φαίνεται πως ετοιμάζεται επιβολή νέου διχοτομικού σχεδίου, τύπου «Ανάν», και αναβάθμιση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Χρειάζεται ετοιμότητα και επαγρύπνηση από τον κυπριακό λαό αλλά και τον ελληνικό, με δεδομένη την ενεργητική εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων, αλλά και τους λαούς της περιοχής γιατί πλέον μεγαλώνουν οι κίνδυνοι. Η επιτάχυνση της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, όπως επίσης και η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, καθώς και το δεδομένο και δεδηλωμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για «λύση» του Κυπριακού, αποτελούν πλαίσιο για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων που διαγκωνίζονται για το μοίρασμα της πίτας της Ενέργειας στη Νοτιανατολική Μεσόγειο. Από αυτό το αλισβερίσι τα κέρδη θα τα καρπωθούν, σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ενέργειας και της μεταφοράς της, ενώ την ίδια ώρα οι λαοί όχι μόνο θα πληρώνουν πανάκριβα την Ενέργεια, αλλά κινδυνεύουν και από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή. Ενα είναι το συμπέρασμα, δίκαιη λύση προς το συμφέρον του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δεν μπορεί να βρεθεί στα πλαίσια των λυκοσυμμαχιών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η δήλωση Βενιζέλου, ανάμεσα στους άλλους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αποτελεί σινιάλο για τους λαούς ότι θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις επερχόμενες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στην οποία, εκτός των άλλων, τίθεται το θέμα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, έχοντας ως δεδομένο ότι θα σηματοδοτήσουν νέο γύρο κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας.


Κ.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ