ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ποινές φυλάκισης σε στέλεχος του ΠΑΜΕ και δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη»

Η κατασκευασμένη κατηγορία αφορούσε σε παρέμβαση σε δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3, στη διάρκεια απεργίας το 2009

Από παλιότερη κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης για τις συνδικαλιστικές διώξεις

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης για τις συνδικαλιστικές διώξεις
Ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε, χτες, το Α' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και στη δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Αννα Ανανιάδου.

Παρά την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα, που εισηγήθηκε ότι δεν τεκμηριώθηκε η κατηγορία για «διατάραξη οικιακής ειρήνης», το δικαστήριο τους καταδίκασε για την παρέμβαση που έκαναν στο δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας στις 17 Δεκέμβρη 2009, για να βγάλουν «στον αέρα» το απεργιακό δελτίο του ΠΑΜΕ. Η κατασκευασμένη κατηγορία δεν στηρίχθηκε ούτε από τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας.

Σε ανακοίνωση, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η απόφαση αυτή είναι μικρό μέρος της βιομηχανίας μηνύσεων και διώξεων κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, κάθε εργαζόμενου που αντιδρά στη βαρβαρότητα. Βιομηχανία που την έχουν στήσει οι εργοδότες και το κράτος τους. Και αυτές οι καταδικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων τους δεν έχουν σαν κύριο στόχο τα στελέχη του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων, που βέβαια δεν λυγίζουν. Ο κύριος στόχος τους είναι να τρομοκρατηθεί κάθε εργαζόμενος, να μη συμμετάσχει στο σωματείο του, να μην οργανωθεί, να μην αντιδράσει, να μην απεργήσει, να μη διεκδικήσει.

Ολα αυτά την ώρα που έρχεται νέο τσουνάμι μέτρων, που μπορεί να προκαλέσει εργατικές εξεγέρσεις. Αυτές θέλουν να προλάβουν. Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μη φοβηθούν, να μη σκύψουν το κεφάλι. Δεν έχουν τίποτα να χάσουν από τον αγώνα τους. Εχουν μόνο να χάσουν από το φόβο και την ανοχή. Να οργανωθούν στα σωματεία τους, να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, να οργανώσουν τους αγώνες τους».

Την Παρασκευή η δίκη των 35

Κλιμακώνοντας το μπαράζ των συνδικαλιστικών διώξεων, την Παρασκευή 20/12 είναι προγραμματισμένη η δίκη των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ που συνελήφθησαν στη διάρκεια κινητοποίησης στο υπουργείο Εργασίας στις 30 Γενάρη. Οι συνδικαλιστές συνελήφθησαν ενώ έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του υπουργείου Εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού, ότι δήθεν το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης έχει στηθεί σε «πελατειακές αντιλήψεις».

Το κατηγορητήριο, που στήθηκε με εντολή της κυβέρνησης, ήταν ότι έσπασαν την πόρτα του γραφείου του υπουργού στη διάρκεια της κινητοποίησης. Η κατασκευασμένη κατηγορία διαψεύδεται από τις ίδιες τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα λίγες ώρες αργότερα το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, καθώς εκεί παρουσιάζεται μια... σταδιακή μετακίνηση των επίπλων, που έγινε ώρες μετά την έξοδο των συνδικαλιστών από το γραφείο του υπουργού.

Στο μεταξύ, για τις 4 Φλεβάρη αναβλήθηκε χτες η δίκη στελεχών των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, τα οποία πριν από τέσσερα χρόνια περιφρουρούσαν την απεργία τους στο λιμάνι του Πειραιά. Τέλος, σήμερα θα γίνει στη Θεσσαλονίκη μια ακόμη δίκη για κινητοποίηση στα «Τζάμπο» στις 31/1/2009, με κατηγορούμενη την Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρο της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και τότε βουλευτή του ΚΚΕ.

ΠΑΜΕ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Κατήγγειλαν το μπαράζ των συνδικαλιστικών διώξεων

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στην εισαγγελέα και αύριο στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου

Παράσταση διαμαρτυρίας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, έκαναν χτες η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και η Δημοκρατική Συσπείρωση, απαιτώντας να σταματήσουν οι διώξεις και οι καταδίκες των στελεχών και εργαζομένων του ταξικού κινήματος, που έχουν πληθύνει το τελευταίο διάστημα. Από τη μεριά της, η εισαγγελέας δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το υπόμνημα που κατέθεσαν οι ταξικές δυνάμεις, όπου καταγράφονται αναλυτικά τα κρούσματα του τελευταίου διαστήματος και καταγγέλλεται η προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.

Για τον ίδιο λόγο, η ΕΓ του ΠΑΜΕ θα κάνει σήμερα νέα παράσταση διαμαρτυρίας, αυτή τη φορά στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, στις 12.30 μ.μ. Μετά από τη χτεσινή παρέμβαση, ο Σ. Πουλικόγιαννης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, δήλωσε: «Σκοπός της παράστασης ήταν να αναδείξει την ένταση της επίθεσης, του αυταρχισμού και των συνδικαλιστικών διώξεων απέναντι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα το τελευταίο διάστημα. Δεν ξεκίνησε δηλαδή αυτή η επίθεση απέναντι στα συνδικαλιστικά δικαιώματα σήμερα, αλλά διαπιστώνουμε όλοι ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει κάθετη αύξηση των κρουσμάτων. Με συγκεκριμένα παραδείγματα, του τελευταίου διαστήματος, που με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αναδεικνύουν και αποδεικνύουν αυτό το οποίο καταγγέλλουμε, παρουσιάστηκε αυτή η κατάσταση.

Δεχτήκαμε μια δέσμευση, μια υπόσχεση ότι θα διερευνηθούν οι καταγγελίες μας. Βεβαίως δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα αλλάξει η κατάσταση αύριο το πρωί αλλά και η σημερινή παράσταση έχει σκοπό να αναδείξει στην εργατική τάξη τι συμβαίνει και πως μέσα από τα ταξικά συνδικάτα πρέπει να προετοιμάζεται και να αντιπαλέψει την κατάσταση όπως διαμορφώνεται, γιατί το επόμενο διάστημα θα οξυνθεί η επίθεση. Μόνο ένα καλά οργανωμένο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να αποτελέσει φραγμό στην κατάργηση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού μας».


Προς έκτακτο Καταστατικό Συνέδριο η ΠΝΟ

Τη σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου για την τροποποίηση του καταστατικού της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αποφάσισε χτες το τακτικό Συνέδριο της ΠΝΟ, με παρέμβαση της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ. Πριν την έναρξη των διαδικασιών, οι αντιπρόσωποι της ΝΣΚ κατέθεσαν αίτημα να καταψηφιστεί η πρόταση της Ελεγκτικής Επιτροπής Πληρεξουσίων για τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων που θα συγκροτούσαν το «σώμα» του τακτικού Συνεδρίου. Στην ψηφοφορία που έγινε βρέθηκαν 32 ψήφοι υπέρ του αιτήματος της ΝΣΚ και 32 κατά, με αποτέλεσμα να «μπλοκάρουν» οι διαδικασίες.

Μετά από αυτό, όλοι οι αντιπρόσωποι αναγκάστηκαν να αποδεχτούν να γίνει έκτακτο Συνέδριο για την τροποποίηση του καταστατικού. Το αίτημα της ΝΣΚ συγκέντρωσε αυτόν τον αριθμό ψήφων σε ένα «σώμα» που, σύμφωνα με το άκρως αναχρονιστικό καταστατικό της ΠΝΟ, άλλοι αντιπρόσωποι ήταν εκλεγμένοι με το πλειοψηφικό καλπονοθευτικό σύστημα και άλλοι με την απλή αναλογική. Το αποκορύφωμα της νοθείας και παραχάραξης της θέλησης των ναυτεργατών είναι ότι το «σώμα» του Συνεδρίου υπόκειται στον περιορισμό του «ενός δεκάτου», που αφορά τον περιορισμό της εκπροσώπησης των μεγάλων ναυτεργατικών οργανώσεων. Με βάση τον περιορισμό αυτόν, από τους 26 αντιπροσώπους που εκλέγει η ΠΕΜΕΝ στο Συνέδριο νομιμοποιούνται οι 10.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαράδεκτη και αυταρχική απόφαση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, για την ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή σε βάρος συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ και δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη», στη Θεσσαλονίκη:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη και αυταρχική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης να καταδικάσει σε 6 μήνες φυλάκιση το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο και την δημοσιογράφο του "Ριζοσπάστη" Αννα Ανανιάδου για τη συμβολική παρέμβαση που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στο δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3, την ημέρα της πανεργατικής απεργίας, στις 17/12/2009.

Η απόφαση καταδίκης και φυλάκισης των στελεχών του Κόμματος και του ΠΑΜΕ αποτελεί ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης του αυταρχισμού και του δόγματος "νόμος και τάξη" της κυβέρνησης, που συνοδεύει την αντιλαϊκή της πολιτική για την προώθηση και εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων και εξυπηρετεί την επιδίωξη να "μη σηκώνει κανείς κεφάλι" απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση.

Η συγκεκριμένη απόφαση, ανάμεσα σε άλλα, είναι και κατάφωρα προκλητική, καθώς ελήφθη από το Πλημμελειοδικείο παρά την απαλλακτική πρόταση που εισηγήθηκε ο εισαγγελέας και ενώ η κατηγορία για "διατάραξη οικιακής ειρήνης" δε στηρίχθηκε από καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας.

Δείχνει ότι ο πραγματικός αντίπαλος της αντιλαϊκής πολιτικής είναι το λαϊκό κίνημα, που αγωνίζεται ενάντια στα μέτρα και συνολικά τη στρατηγική που τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα, για να διασφαλίζει τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά - λαϊκά στρώματα, πρέπει να απορρίψουν και να αντιπαλέψουν τον αυταρχισμό και συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική και να υψώσουν το δικό τους αγωνιστικό ανάστημα για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ