ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Με αυτόνομη «δράση» απειλεί η Σαουδική Αραβία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με τη λήψη μεμονωμένης δράσης σε Συρία και Ιράν απειλεί ο Σαουδάραβας πρέσβης στη Βρετανία Μοχάμεντ μπιν Ναουάφ μπιν Αμπντουλαχίζ αλ Σαούντ με άρθρο του που δημοσιεύτηκε χτες στους «Τάιμς της Ν. Υόρκης».

Ο Σαουδάραβας πρέσβης εκτοξεύει τις απειλές του έναντι Δαμασκού και Τεχεράνης χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη «διατήρηση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή» κι επικρίνοντας σφόδρα τη Δύση για τις «επιλογές εξωτερικής πολιτικής που διακυβεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και ενδεχομένως την ασφάλεια όλου του αραβικού κόσμου». Ο ίδιος σημειώνει πως το «σαουδαραβικό βασίλειο δεν έχει άλλη επιλογή» από το να γίνει «πιο δυναμικό» στις διεθνείς σχέσεις και «πιο αποφασισμένο από ποτέ»...

Το ίδιο 24ωρο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε έκπληξη για τις πρόσφατες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων σε σχέση με την πιθανότητα συμμετοχής του νεοσύστατου «Ισλαμικού Μετώπου» στις συνομιλίες της επικείμενης δεύτερης Διεθνούς Συνδιάσκεψης στη Γενεύη. Ο ίδιος απέρριψε κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής του «Ισλαμικού Μετώπου» στις διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζοντάς το «τρομοκρατική οργάνωση που επιδιώκει τη δημιουργία ισλαμικού χαλιφάτου στη Συρία με την υποστήριξη ξένων τρομοκρατών».

Πάντως ο Αμερικανός πρέσβης στη Δαμασκό Ρόμπερτ Φορντ, που έχει επιστρέψει στην Ουάσιγκτον από το Φλεβάρη του 2012, παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ επιχείρησαν να έχουν επαφές με στελέχη του «Μετώπου», αλλά δήλωσε ότι αυτοί «αρνήθηκαν να συνομιλήσουν μαζί μας δίχως να εξηγήσουν τη στάση τους»...

Στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε χτες την «ανακούφιση» της χώρας του σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις για την αποκλιμάκωση της συριακής κρίσης και την επίλυση του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος. Μιλώντας στο Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Λαβρόφ σημείωσε ότι η διαδικασία καταστροφής των συριακών χημικών όπλων «πάει σύμφωνα με το πρόγραμμα» και ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου της διαδικασίας όλα είναι έτοιμα για την επόμενη, πιο σύνθετη και δυσκολότερη φάση. Μεταξύ άλλων, ο Λαβρόφ κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να «ενωθούν για να πολεμήσουν την τρομοκρατία», προσθέτοντας πως πλέον η Δύση έχει αρχίσει «να συνειδητοποιεί» την ανάγκη για ένα τέτοιο κοινό μέτωπο...

Επιπλέον, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) ενέκρινε τις τελευταίες λεπτομέρειες για το σχέδιο καταστροφής των συριακών χημικών όπλων τα οποία προβλέπεται να έχουν καταστραφεί ως τις 30/6/14.

Στην Ιερουσαλήμ ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ξεκίνησε χτες από την Ιερουσαλήμ και τα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.

Ο Γι συναντήθηκε χτες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς και στη συνέχεια αναμένεται να μεταβεί στην Αλγερία, στο Μαρόκο και στη Σαουδική Αραβία.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Θάνατος εργαζομένης από υπερκόπωση

TZAKAΡΤΑ.--

Σάλο προκαλεί διεθνώς ο θάνατος από υπερκόπωση, όπως όλα δείχνουν, της 24χρονης Ινδονήσιας κειμενογράφου Μίτα Ντουράν στην εταιρία Young & Rubicam, που είναι μία από τις 10 μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες στον κόσμο, με 184 γραφεία σε 90 χώρες...

Η 24χρονη, που είχε πιάσει δουλειά στην εταιρεία πριν ενάμισι χρόνο, κατέρρευσε κι έπεσε σε κώμα εξαιτίας του καταστροφικού συνδυασμού συνεχούς εργασίας πάνω από 30 ώρες και κατανάλωσης των λεγόμενων «ενεργειακών ποτών», σε μια προσπάθεια να κρατηθεί ξύπνια και ν' αυξήσει την απόδοσή της. Ο πατέρας του θύματος, επίσης διαφημιστής, ανέφερε πως η κόρη του κατέρρευσε έχοντας γράψει μια μέρα πριν το θάνατό της (την περασμένη Κυριακή) στον προσωπικό της λογαριασμό στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Twitter: «Τριάντα ώρες δουλειάς σερί και αντέχω ακόμη»...

Δεν είναι η μόνη νεαρή εργαζόμενη που χάνει τη ζωή της από υπερβολικό εργασιακό ζήλο. Πριν ένα εξάμηνο, ο επίσης 24χρονος Κινέζος διαφημιστής Λι Γουάν, που δούλευε για λογαριασμό της σινικής μεγάλης διαφημιστικής εταιρίας Ogilvy, ξεψύχησε στο γραφείο έπειτα από συνεχόμενες διαδοχικές υπερωρίες ενός μήνα, δίχως ν' αντιμετωπίζει ως τότε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας. Τέλος, το περασμένο καλοκαίρι ο 21χρονος Μόριτς Ερχαρντ, Γερμανός μαθητευόμενος υπάλληλος σε υποκατάστημα της Τράπεζας της Αμερικής (Bank of America) στο Λονδίνο, πέθανε μετά από αδιάκοπα ξενύχτια κι εξαντλητικούς ρυθμούς δουλειάς ενώ βρισκόταν στην έκτη βδομάδα της εκπαίδευσής του. Είναι προφανές ότι, εάν οι εργαζόμενοι δε συγκρουστούν οργανωμένα με το κεφάλαιο, τέτοια περιστατικά δεν πρόκειται να εκλείψουν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Φόρο τιμής απέτισαν η Χαμάς και η Φατάχ στον Παλαιστίνιο ψυχίατρο Ιγιάντ Σαράτζ, που πέθανε από καρκίνο το βράδυ της Τρίτης σε ηλικία 70 ετών. Υπήρξε υπέρμαχος των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη Λωρίδα της Γάζας κι έγινε γνωστός διεθνώς γιατί αποκάλυψε τις δραματικές επιπτώσεις της ισραηλινής κατοχής για τα παιδιά της Παλαιστίνης. Το 1990 ίδρυσε το Κοινοτικό Πρόγραμμα Ψυχικής Υγείας στη Γάζα.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Τα μονοπώλια που έχουν αναλάβει τις έρευνες στον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου, Noble, Delek, Avner, στο λεγόμενο οικόπεδο 12, ενημέρωσαν ότι με τα στοιχεία που έχουν ανακάλυψαν σε βάθος 24.600 ποδών ποσότητα πετρελαίου 1,2 έως 1,4 δισ. βαρελιών και η αξία του μεριδίου της Κύπρου υπολογίζεται γύρω στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν να μπορεί ν' αρχίσει εξόρυξη σε δύο χρόνια, ανεξάρτητα από τ' αποθέματα και φυσικού αερίου, που επίσης εικάζεται ότι υπάρχει.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η ινδική κυβέρνηση διόρισε χτες στη διπλωματική αποστολή της Ινδίας στον ΟΗΕ την 39χρονη υποπρόξενο στη Ν. Υόρκη, που συνελήφθη επεισοδιακά την περασμένη Πέμπτη με αποτέλεσμα διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ινδία. Ο διορισμός της στον ΟΗΕ έγινε προκειμένου να της παρασχεθεί πλήρης διπλωματική ασυλία...

ΣΟΦΙΑ.-- Η Βουλγαρία εξουσιοδότησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπροσωπεί τα συμφέροντά της στην αναδιαπραγμάτευση των συνθηκών κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» ώστε να εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ανακοίνωσε χτες με επιστολή του στις Βρυξέλλες ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ντραγκομίρ Στόινεφ .

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Στις 21 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη διάσκεψη της ΕΕ με τη Σερβία, έπειτα από το πράσινο φως που έδωσαν στο Βελιγράδι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφασίζοντας την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων...

ΚΑΤΑΡ.-- Μετανάστες εργάτες που απασχολούνται στην οικοδόμηση μεγάλου ουρανοξύστη στο Κατάρ και είναι εδώ και περίπου ένα χρόνο απλήρωτοι είναι πλέον αντιμέτωποι με την πείνα, καθώς αντιμετωπίζουν πια σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και δεν μπορούν ν' αναζητήσουν άλλη εργασία, κατήγγειλε χτες εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στη χώρα.

ΝΕΒΑΔΑ.-- Ενας ένοπλος εισέβαλε τα ξημερώματα σε νοσοκομείο στο Ρίνο της πολιτείας Νεβάδα των ΗΠΑ. Σκότωσε μία γιατρό και τραυμάτισε δύο άλλους, δίνοντας στη συνέχεια τέλος στη ζωή του αυτοπυροβολούμενος.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Μια 73χρονη Κινέζα πέθανε έξι μέρες μετά τη μόλυνσή της από νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών, που ονομάστηκε Η10Ν8. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται θανατηφόρο κρούσμα του ιού Η10Ν8 στους ανθρώπους...

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κατηγορούμενος «κατασκοπείας» ο Μούρσι

KAΪΡΟ.--

Οι αιγυπτιακές εισαγγελικές αρχές απήγγειλαν χτες τις κατηγορίες της «κατασκοπείας» για λογαριασμό της παλαιστινιακής Χαμάς και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, ακόμη και των «Φρουρών της Επανάστασης» στο Ιράν, με στόχο τη διάπραξη «τρομοκρατικών ενεργειών» σε βάρος του ανατραπέντα προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι και άλλων 35 πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων και ανώτερων στελεχών της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας».

Ειδικότερα οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον τους αφορούν την «κατασκοπεία για λογαριασμό ξένων οργανώσεων με στόχο τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών στη χώρα», την «αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών σε ξένη χώρα», τη «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» και την «επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα» της χώρας. Παράλληλα,η Εισαγγελία του Καΐρου παραδέχτηκε ότι κάποιες από τις επιθέσεις έγιναν ώστε να «επιστρέψει (στην εξουσία) ο ανατραπείς πρόεδρος» και «για να τεθεί η Αίγυπτος υπό το πραξικόπημα των Αδελφών Μουσουλμάνων». Ως γνωστόν, ο Μούρσι κρατείται μετά την ανατροπή του στις 3 Ιούλη από το στρατό, έκφραση της σύγκρουσης ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης, ενώ η δίκη του έχει προγραμματιστεί για τις 8 Γενάρη.

ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Πολύνεκρες συγκρούσεις

ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Φόβους για εξέλιξη της διαπάλης για την εξουσία που εξελίσσεται από το βράδυ της Κυριακής στο Νότιο Σουδάν σε εμφύλια σύρραξη προκαλούν οι συνεχιζόμενες αιματηρές συγκρούσεις στην πρωτεύουσα Τζούμπα και άλλα αστικά κέντρα της χώρας, καθώς οι νεκροί (σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων διπλωματών στον ΟΗΕ) ξεπερνούν ήδη τους 500 και οι εκτοπισμένοι από τις εστίες τους που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στον ΟΗΕ τους 20.000.

Ο Νοτιοσουδανός πρόεδρος Σάλβα Κιρ Μαγιαρντίτ (που προέρχεται από την πολυπληθέστερη φυλή Ντίνκα) απέρριψε τις αιτιάσεις διαφωνούντων στελεχών του κόμματός του πως γίνονται «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» με, μεταξύ άλλων, κριτήριο τη φυλετική ταυτότητα σε βάρος ιδιαίτερα όσων προέρχονται από τη φυλή των Νούερ, στην οποία ανήκει ο πρώην αντιπρόεδρος Ρίεκ Ματσάρ,(που κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος που ο ίδιος αρνείται) λέγοντας ότι επιθυμεί τις συνομιλίες μαζί του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ