ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑμεΑ
Μοιράζουν... ψίχουλα στα σωματεία

Η ανακοίνωση της νέας μείωσης (50% σε σχέση με την περσινή) των αθλητικών επιχορηγήσεων από την Πολιτεία ταράζει, για μια ακόμη φορά, τα νερά στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού. Η οριακή κατάσταση των περισσότερων ομοσπονδιών κατά τη χρονιά που τελειώνει αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη την επομένη, αφού τα 12 εκ. ευρώ που θα μοιραστούν δε φτάνουν να καλύψουν ούτε τις μισές ανάγκες που υπάρχουν. Την ίδια ώρα, η ίδια και χειρότερη κατάσταση επικρατεί όμως και στον Αθλητισμό που αφορά τα άτομα με αναπηρία. Ενας τομέας ιδιαίτερα σημαντικός, αφού, εκτός όλων των άλλων, σε κάποιες περιπτώσεις συσχετίζεται και με τη θεραπεία ατόμων με αναπηρίες.

Παρ' όλα αυτά, όμως, και σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, τα πάντα έχουν αφεθεί χρόνια τώρα στη μοίρα τους. Η διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα, παρά τις τότε διαβεβαιώσεις και μεγαλοστομίες των αρμοδίων δεν επέφερε καμία ουσιαστική αλλαγή. Αντίθετα, οι πολιτικές της αδιαφορίας που εφαρμόστηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις πήγαν ακόμα παρακάτω τα πράγματα.

Η ανυπαρξία ειδικών χώρων Αθλησης, η έλλειψη των λεγόμενων ειδικών σχολείων, οι πενιχρές (σχεδόν ανύπαρκτες) επιχορηγήσεις και η παράλληλη υποχρηματοδότηση των σωματείων είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος χώρος. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, θα γίνουν και χειρότερα. Σε πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων του αθλητικού σωματείου ατόμων με αναπηρία «Κεραυνός» με τον αρμόδιο υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού, με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος, επισημοποιήθηκε η ζοφερή πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υφυπουργού, το ποσό που θα λάβουν τα σωματεία ΑμεΑ για τη νέα χρονιά ανέρχεται στα 300 χιλ. ευρώ. Κάτι που πρακτικά μεταφράζεται σε... ψίχουλα, αφού, για παράδειγμα, στο σωματείο Κεραυνός αντιστοιχούν περίπου 5.000 ευρώ, τα οποία φυσικά δε φτάνουν ούτε για τα βασικά έξοδα. Και όλα αυτά, ενώ τα συγκεκριμένα σωματεία δεν έχουν λάβει καν την επιχορήγηση του 2009, ενώ όλα τα επόμενα χρόνια λάμβαναν ένα ποσό το οποίο... βαφτιζόταν ως το 50% της επιχορήγησης αλλά στην πραγματικότητα δεν ξεπερνούσε το 20% αυτής.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - SUPER LEAGUE
Mοιρασιά στο Περιστέρι, δυσκολεύτηκε ο Ολυμπιακός

Γκολ και βαθμούς μοιράστηκαν Ατρόμητος και ΠΑΟΚ χτες

Eurokinissi

Γκολ και βαθμούς μοιράστηκαν Ατρόμητος και ΠΑΟΚ χτες
Βαθμούς και γκολ μοιράστηκαν στο Περιστέρι Ατρόμητος και ΠΑΟΚ αφού στο μεταξύ τους ντέρμπι για την πρώτη τετράδα της βαθμολογίας αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στη χτεσινή 16η αγωνιστική της Super League. Ο «Δικέφαλος» είχε τον έλεγχο στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, έχασε σπουδαίες ευκαιρίες (Λούκας και Σαλπιγγίδη), όμως ο Ατρόμητος με τις αντεπιθέσεις ήταν αυτός που προηγήθηκε (Παπαδόπουλος 26') για να ισοφαρίσουν οι φιλοξενούμενοι με τον Τζαβέλλα στο 90'.

Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός επικράτησε δύσκολα με 3-2 (Σαβιόλα 21, Μασάντο 51' πέν., Κάμπελ 70' πέν - Ιλιτς 11', Κρητικός 87') του ΠΑΣ Γιάννενα, ο οποίος αγωνιζόταν με 10 παίκτες από το 62' (αποβολή Ρουμπουλάκου) στο «Γ. Καραϊσκάκης» και εκμεταλλευόμενος το στραβοπάτημα του ΠΑΟΚ διεύρυνε κι άλλο τη διαφορά στη βαθμολογία (+10) .

Σπουδαίο παιχνίδι έγινε στην Κρήτη, με τους Εργοτέλη και Απόλλωνα Σμύρνης να έρχονται ισόπαλοι 2-2 (16' Μπαντιμπαγκά, 48' Πελέ - 18', 43' Πετρόπουλος) ενώ με... περίπατο πέρασε ο Παναθηναϊκός από τη Λιβαδειά αφού νίκησε 4-0 (31' Κλωναρίδης, 37', 52' Λαγός, 89' Δώνης) τον Λεβαδειακό και μείωσε την απόσταση απ' την τρίτη θέση.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα: Εργοτέλης - Απόλλων Σμύρνης 2-2, Ξάνθη - ΟΦΗ 2-1, Ατρόμητος - ΠΑΟΚ 1-1, Παναιτωλικός - Πλατανιάς 1-1, Πανθρακικός - Καλλονή 2-0, Λεβαδειακός - Παναθηναϊκός 4-0. Ολυμπιακός - ΠΑΣ Γιάννινα 3-1. Σήμερα θα γίνουν τα παιχνίδια: Πανιώνιος - Βέροια (17.15 NS1), Aρης - Αστέρας Τρίπολης (19.30 ΝS1).

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός 46, ΠΑΟΚ 36, Ατρόμητος 29, Παναθηναϊκός 27, Αστέρας Τρίπολης (15 αγ.) 24, Ξάνθη 24, Πανθρακικός 21, Παναιτωλικός 21, ΠΑΣ Γιάννινα 20, Εργοτέλης 19, ΟΦΗ 18, Καλλονή 18, Λεβαδειακός 17, Πανιώνιος (15 αγ.) 17, Πλατανιάς 15, Απόλλων Σμ. 14, Βέροια (15 αγ.) 13, Αρης (15 αγ.) 10.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Φινάλε με διαφορετικούς στόχους

Το φινάλε της φάσης των ομίλων στη φετινή Ευρωλίγκα με τη διεξαγωγή της 10ης αγωνιστικής βρίσκει τις δύο ελληνικές ομάδες Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό ν' αγωνίζονται την ίδια μέρα έχοντας εξασφαλίσει και οι δύο την πρόκριση στο ΤΟΠ-16. Ωστόσο απέναντι σε Ζιλόνα Γκόρα στην Πολωνία (19.45 ΝS2) και Μακάμπι Τελ Αβίβ στο ΟΑΚΑ (21.45 ΔΤ) αντίστοιχα οι στόχοι «ερυθρολεύκων» και «πρασίνων» είναι τελείως διαφορετικοί.

Για τον πρωταθλητή Ευρώπης και πρώτο του ομίλου του Ολυμπιακό η κόντρα με την πολωνική ομάδα (τελευταία στον όμιλο) αποτελεί μια ακόμη πρόκληση για διεύρυνση του αήττητου ρεκόρ, θέλοντας να κάνει το 10-0 στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του και το 23-0 συνολικά στις επίσημες υποχρεώσεις του (πρωτάθλημα, κύπελλο, Ευρώπη) από την έναρξη της χρονιάς. Παράλληλα το παιχνίδι λειτουργεί και ως μια γερή πρόβα τζενεράλε ενόψει του δευτεριάτικου (δεν υπάρχει Α1 το Σαββατοκύριακο) ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο. Σοβαρότητα και συγκέντρωση για να μη χαθεί ο ρυθμός ήταν αυτό που ζήτησε από τους παίκτες του ο Γιώργος Μπαρτζώκας, που δε θα έχει στη διάθεσή του τον Λο που τραυματίστηκε στο γόνατο, καθώς και τους τιμωρημένους Μπέγκτις - Πρίντεζη. Αντίθετα, χρόνος συμμετοχής αναμένεται να δοθεί στον Σίμονς, ώστε να ξαναβρεί το ρυθμό του μετά τον τραυματισμό.

Στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός, κόντρα στην πρώτη του ομίλου του Μακάμπι Τελ Αβίβ, έχοντας εξασφαλίσει (με αρκετό κόπο) την πρόκριση στο ΤΟΠ-16, στοχεύει πλέον στο κάτι καλύτερο από την τέταρτη θέση του ομίλου. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να νικήσει την ισραηλινή ομάδα και να τον βολέψουν τα άλλα αποτελέσματα, με τα σενάρια να τον φέρνουν ακόμα και δεύτερο. Πέραν αυτών όμως, η νίκη μπροστά στους οπαδούς του είναι το ζητούμενο για τον τεχνικό της ομάδας Αργύρη Πεδουλάκη, που επισήμανε πως χρειάζεται προσοχή ο γρήγορος ρυθμός που έχουν οι αντίπαλοι στο παιχνίδι. Ο Ελληνας τεχνικός μάλιστα σχολίασε και τη διαφορά ημέρας σε κρίσιμα παιχνίδια που κρίνουν τις θέσεις (όπως στην περίπτωση του ΠΑΟ), τονίζοντας πως η Ευρωλίγκα πρέπει να ξαναδεί το θέμα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Πρόστιμο σε 5 ΠΑΕ

Πρόστιμο επιβλήθηκε από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού σε 5 ΠΑΕ της Super League για τη μη προσκόμιση Εγγυητικής επιστολής.

Οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Εργοτέλης, ΟΦΗ, Αρης και Πανιώνιος δεν κατάφεραν να προσκομίσουν εγκαίρως την Εγγυητική Επιστολή που απαιτούνταν με αποτέλεσμα, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να επιβάλει πρόστιμο 100.000 ευρώ σε κάθε μία από αυτές μετά από την εκπνοή και της τρίτης και τελευταίας προθεσμίας που τους είχε δώσει.

Υπενθυμίζεται πως Παναθηναϊκός, Αρης, Πανιώνιος και ΟΦΗ είχαν τιμωρηθεί και πέρυσι με πρόστιμο για τον ίδιο λόγο (260.000, 100.000, 110.000 και 100.000 ευρώ αντίστοιχα), το οποίο όμως είχε τελικά ανακληθεί.

UEFA
Καταθέτει έφεση ο Ολυμπιακός

Εφεση για την τιμωρία που επέβαλε η ΟΥΕΦΑ για κλείσιμο τμήματος του βόρειου πετάλου (θύρα 7) στον αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συν 30 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο ετοιμάζονται να καταθέσουν από τον Ολυμπιακό. Οι πρωταθλητές Ελλάδας αμφισβητούν το λόγο της τιμωρίας που επικαλείται η Ευρωπαική Συνομοσπονδία, ο οποίος ήταν η ρατσιστική συμπεριφορά οπαδών. Η πλευρά της ελληνικής ομάδας έκανε λόγο για παρεξήγηση που δημιουργήθηκε από την ανάρτηση ενός πανό το οποίο υποστηρίζουν ότι δεν ήταν ρατσιστικό, αλλά κατέβηκε και άμεσα. Στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού είναι αρκετά αισιόδοξοι πως θα δικαιωθούν στην έφεση που θα καταβάλουν (αφού δε συνέβη το παραμικρό στην υπόλοιπη διάρκεια της αναμέτρησης) και το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» δε θα στερηθεί μέρος της χωρητικότητάς του στο παιχνίδι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ
Διπλός αποκλεισμός στο βόλεϊ

BOΛΕΪ: Ο Ολυμπιακός έκανε το καθήκον του επικρατώντας με 3-0 της Οστράβα για την τελευταία αγωνιστική του ομίλου του στο Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών, ωστόσο αφού δεν τον βόλεψε το άλλο αποτέλεσμα (η Κοντστάντζα νίκησε την Ινσμπουργκ 3-1) αποκλείστηκε από τη συνέχεια. Αντίο στο Challenge Cup γυναικών είπε και η ΑΕΚ αφού αν και νίκησε με 3-1 την ολλανδική Σλίντρεχτ ισοφαρίζοντας την ήττα της στο πρώτο παιχνίδι, έχασε στο χρυσό σετ 16-14.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Για τη 10η αγωνιστική στην Α1 ανδρών είχαμε τα αποτελέσματα: ΑΕΚ - Ποσειδώνας Λουτρακίου 27-26, Αρχέλαος Κατερίνης - Αναγέννηση Βύρωνα 27-27, Αερωπός Εδεσσας - Φίλιππος Βέροιας 27-23, ΓΑΣ Κιλκίς - ΠΑΟΚ 25-25, Φοίβος Συκεών - Δούκας 17-24, Διομήδης Αργους - ΧΑΝΘ 36-20. Στη βαθμολογία προηγείται η ΑΕΚ με 20 βαθμούς και ακολουθεί ο Διομήδης Αργους με 19.

ΠΟΛΟ: Σε εξ αναβολής αγώνα για την 3η αγωνιστική της Α1 ανδρών η Βουλιαγμένη νίκησε το Αργοστόλι 19-5 και ξαναπέρασε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας πίσω απ' τον Ολυμπιακό με 19 β. (έναντι 20 των «ερυθρόλευκων»).

Τουρνουά σκακιού

Τουρνουά ράπιντ διοργανώνει ο Σκακιστικός Ομιλος Νέας Φιλαδέλφειας. Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ελβετικό σύστημα 5 γύρων αυτήν την Κυριακή 22/12, με ώρα έναρξης του πρώτου γύρου στις 10.30 π.μ. στο εντευκτήριο του ΣΟΝΦ, πλατεία Κολοκοτρώνη 12-15 (Συγκρότημα ΟΕΚ Τρωάδος και Μανδηλαρά, Νέα Φιλαδέλφεια). Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι σκακιστές και σκακίστριες του ΣΟΝΦ, καθώς και των όμορων συλλόγων. Δεν υπάρχει παράβολο. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του συλλόγου «www.sonf.gr».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ