ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κυκλοφορεί το ημερολόγιο του ΠΑΜΕ για το 2014

Είναι αφιερωμένο στο εργατικό τραγούδι και στους σταθμούς της ταξικής πάλης που το γέννησαν

Φλεβάρης
Φλεβάρης
Αφιερωμένο στο εργατικό τραγούδι είναι το ημερολόγιο του ΠΑΜΕ για το 2014. Στις σελίδες του, οι αγώνες της εργατικής τάξης συνοδεύονται από τους στίχους τραγουδιών που μιλούν γι' αυτούς. Μέσα από τα 12 τραγούδια που αντιστοιχούν στους μήνες του έτους, αποτυπώνονται οι σκληρές συνθήκες δουλειάς, η εργοδοτική τρομοκρατία, η κοινωνική αδικία. Εκφράζεται όμως και η αντοχή της εργατικής τάξης στις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, η αισιοδοξία και η μαχητικότητα που πηγάζει από την οργάνωση και τη συλλογικότητα, από την πίστη στη δύναμη και το δίκιο της.

Το ημερολόγιο διατίθεται από τα γραφεία του ΠΑΜΕ και από τις τοπικές του Γραμματείες, από ταξικά σωματεία και συνδικάτα.

Με ένα τραγούδι που γεννήθηκε στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, υποδέχεται το ημερολόγιο τον πρώτο μήνα του έτους. Πρόκειται για το τραγούδι «Which side are you on» («Με ποια πλευρά είστε;»), που είναι γραμμένο για το συνδικάτο και την απεργία των ανθρακωρύχων στην πολιτεία του Χάρλαν στις ΗΠΑ. Η Φλόρενς Ρις, στην οποία αποδίδονται οι στίχοι του, ήταν η γυναίκα ενός από τους ηγέτες του σωματείου. Εγραψε το συγκεκριμένο τραγούδι μετά από την εισβολή του σερίφη και των ανθρώπων του στο σπίτι της οικογένειάς της, σε μια προσπάθεια να στήσουν ενέδρα στον πρωτοπόρο εργάτη.

Απρίλης
Απρίλης
Τον παρασιτισμό των «λίγων» που καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν οι «πολλοί», τραγουδούν οι στίχοι του Χρήστου Κολοκοτρώνη που το ΠΑΜΕ έχει επιλέξει για το μήνα Μάρτη: «Εκατομμύρια οι φτωχοί και οι πλούσιοι δεκάδες. Εμείς ζούμε σαν είλωτες κι αυτοί σαν αφεντάδες».

«Πρόσεξε εργάτη», είναι η προτροπή του τραγουδιού που το ΠΑΜΕ έχει διαλέξει για το μήνα Ιούλη. Πρόκειται για ένα από τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στο δίσκο «Απλά Μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας», τους στίχους του οποίου έχει γράψει ο Γιάννης Νεγρεπόντης. Η προειδοποίηση προς τους εργαζόμενους που ζουν σε «θολούς καιρούς» να προσέχουν «εχθρούς και φίλους» είναι σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς μέσα από το τραγούδι αναδεικνύεται η σύνδεση ανάμεσα στο κεφάλαιο και το φασισμό και η ανάγκη οι εργάτες να επαγρυπνούν.

Η «Ανεργία», τραγούδι σε στίχους του Γιάννη Μαρκόπουλου, αντιστοιχεί στο μήνα Οκτώβρη. «Οταν οι εργολάβοι κι όλα τα γραφεία δε δίνουνε δουλειά σημαίνει ανεργία»: Οσα περιγράφουν οι στίχοι που γράφτηκαν το 1976 απηχούν και τη σημερινή αγωνία των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και τις δυσκολίες που βιώνουν οι οικογένειές τους.

Τον τελευταίο μήνα του 2014 συνοδεύουν οι στίχοι του τραγουδιού «Πάγωσ' η τσιμινιέρα». Μιλούν για την απεργία που έχει νεκρώσει το εργοστάσιο, για την προσπάθεια της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, αλλά και για την αποφασιστικότητα των εργατών που απαντούν σαν μια γροθιά με την οργάνωση και την αλληλεγγύη τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ