ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Συμβολή στην οργάνωση και κινητοποίηση του λαού

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με εκπροσώπους σωματείων και φορέων για τη δράση που αναπτύσσει η Λαϊκή Επιτροπή

Τα γραφεία του παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων, όπου στεγάζεται και η Λαϊκή Επιτροπή
Τα γραφεία του παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων, όπου στεγάζεται και η Λαϊκή Επιτροπή
Μετά από δύο χρόνια δράσης της Λαϊκής Επιτροπής Γαλατσίου, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, άνεργοι, επαγγελματοβιοτέχνες, γυναίκες και νεολαία, καταλαβαίνουν το χαρακτήρα και το ρόλο της. Αυτό επισημαίνουν στο «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Τσουρουνάκης, ο Τάκης Γουρνάρης, η Μαρία Μαύρου και ο Γιώργος Πάσχος, μέλη της Γραμματείας της Λαϊκής Επιτροπής.

Εξηγούν ότι αυτό που καταξιώνει τη Λαϊκή Επιτροπή, τα συνδικάτα και τους άλλους φορείς που την απαρτίζουν, είναι η δράση που αναπτύσσουν σε καίρια μέτωπα πάλης, η παρέμβαση στα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων που ζουν στην περιοχή, η διεκδίκηση αιτημάτων που απαντούν στα επείγοντα ζητήματα, δείχνουν όμως και την προοπτική που πρέπει να έχει το κίνημα για να νικήσει. Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα περισσότεροι εργαζόμενοι και άνεργοι να απευθύνονται στη Λαϊκή Επιτροπή, να ενημερώνουν και να ειδοποιούν για τα προβλήματα και τις εξελίξεις που προκύπτουν, να συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες της.

Στη Λαϊκή Επιτροπή συμμετέχουν έως τώρα το παράρτημα Γαλατσίου του Συνδικάτου Οικοδόμων, ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ και η Ενωση Επαγγελματοβιοτεχνών. Η τελευταία συγκροτήθηκε πριν από λίγους μήνες, από έναν αρχικό πυρήνα αυτοαπασχολούμενων που δραστηριοποιούνταν στη Λαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια διευρύνθηκε. Η δημιουργία της ήταν απαραίτητη αφού, όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Επιτροπής, η δράση του Εμπορικού Συλλόγου που υπάρχει στην περιοχή περιορίζεται σε δύο ανακοινώσεις - επιστολές προς το Δήμο, κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, για να στολίσει τους δρόμους της πόλης.

Από τη συμμετοχή της Λαϊκής Επιτροπής σε συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Από τη συμμετοχή της Λαϊκής Επιτροπής σε συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Στη Γραμματεία της Λαϊκής Επιτροπής συμμετέχουν επίσης συνδικαλιστές από ταξικά σωματεία, που ζουν στην περιοχή. Μεταφέρουν την πείρα από τη δράση των συνδικάτων και βοηθούν στον προσανατολισμό της δουλειάς στους εργαζόμενους και τους ανέργους. Συμμετέχουν ακόμα εργαζόμενοι στο Δήμο, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Η συγκρότηση πυρήνα του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους στο Δήμο συγκαταλέγεται στα επιτεύγματα της Λαϊκής Επιτροπής. «Το είχαμε βάλει στόχο», αναφέρουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως ο επόμενος στόχος είναι να σχηματιστεί Επιτροπή Εμποροϋπαλλήλων. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, μετρούν κάποιες εγγραφές στο κλαδικό σωματείο, που όμως γίνονται με αργούς ρυθμούς, κυρίως κάτω από το βάρος του φόβου της απόλυσης και της ανεργίας.

Οι δεκάδες παρεμβάσεις στη ΔΕΗ για επανασυνδέσεις και διακανονισμούς, οι κινητοποιήσεις στον ΕΟΠΥΥ, οι νομικές συμβουλές και η βοήθεια σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά, οι ανακοινώσεις, οι εξορμήσεις και οι πρωτοβουλίες για κάθε πρόβλημα που βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες, έχουν κάνει τη Λαϊκή Επιτροπή γνωστή στην περιοχή.

Στην προσπάθεια αυτή, βοήθησε η έκδοση τετρασέλιδου φυλλαδίου με τις προγραμματισμένες πρωτοβουλίες της Λαϊκής Επιτροπής και των φορέων που την απαρτίζουν, καθώς και με τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί τους. Το φυλλάδιο αυτό αξιοποιείται σε κάθε δραστηριότητα. Το πρόγραμμα δράσης είναι πλούσιο, ενώ τα γραφεία της Λαϊκής Επιτροπής, στο Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Αρτέμιδος 8), είναι ανοιχτά καθημερινά, τόσο το πρωί, όσο και το απόγευμα.

Σταθερή και επίμονη παρέμβαση

Προσπάθεια να οργανώσει σταθερή παρέμβαση στους χιλιάδες ανέργους που ζουν στην περιοχή, έκανε τον τελευταίο χρόνο η Λαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή Ανέργων, που λειτουργεί στο πλαίσιό της. Ξεκίνησε με εξορμήσεις στον ΟΑΕΔ δυο φορές τη βδομάδα, με μάζεμα υπογραφών κάτω από αιτήματα και διεκδικήσεις για την ανακούφιση και την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους. Στη συνέχεια, κάλεσε τους άνεργους που γνώρισε να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, συσκέψεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις.

Υπάρχει αξιόλογη πείρα, τόσο για τις δυσκολίες, όσο και για τις δυνατότητες της δουλειάς αυτής, από την προσπάθεια της Επιτροπής Ανέργων και του Συλλόγου Γυναικών. Το πρώτο ζήτημα που απασχολεί τον κάθε άνεργο και την κάθε άνεργη είναι να βρει δουλειά. Οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, για παράδειγμα η συγκέντρωση τροφίμων και ρούχων, η κινητοποίηση για να μην κοπεί το ρεύμα, για άλλες υποθέσεις, όπως τα δάνεια, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον, όμως η εμπιστοσύνη των ανέργων δεν κερδίζεται αυτόματα.

Με μεγάλη επιμονή και συνεχή προσπάθεια συζητήθηκε η ανάγκη άνεργοι και εργαζόμενοι να παλεύουν από κοινού. Υπάρχουν περιπτώσεις ανέργων που μέσα από αυτήν τη διαδικασία προσέγγισαν τη Λαϊκή Επιτροπή και τη δράση της. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της συζήτησης για τις αιτίες της ανεργίας, της προσπάθειας να δοθούν απαντήσεις στο ερώτημα «τι φταίει» για το πρόβλημα, της μόνιμης, σταθερής δουλειάς, αλλά και της προσπάθειας που γίνεται να συμμετέχουν οι άνεργοι στη Λαϊκή Επιτροπή με συγκεκριμένες ευθύνες.

Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης προς τους ανέργους, τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, η Λαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά, που θα γίνει το Σάββατο 28 Δεκέμβρη. Ο στόχος της εκδήλωσης δεν περιορίζεται στο να προσφέρει σε γονείς και παιδιά μια ανάπαυλα από τη δύσκολη καθημερινότητα. Η Λαϊκή Επιτροπή δίνει μεγάλο βάρος και στο περιεχόμενό της, για να μεταδώσει το αισιόδοξο μήνυμα πως ο συλλογικός, ταξικά προσανατολισμένος αγώνας μπορεί να δώσει διέξοδο από τις σημερινές δυσκολίες, να ανοίξει δρόμους για ριζικές αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ο άξονας γύρω από τον οποίο θα κινηθεί η εκδήλωση, θα είναι τα όνειρα των παιδιών και η ανάγκη να τα διεκδικούν.

Κινητοποίηση για κάθε πρόβλημα

Στην ημερήσια διάταξη της Λαϊκής Επιτροπής, έχουν μπει οι πρωτοβουλίες για τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει σε υπολειτουργία το αθλητικό κέντρο στο Αλσος Βεΐκου. Οι εγκαταστάσεις του έχουν μείνει ουσιαστικά χωρίς προσωπικό, μετά την απόλυση των συμβασιούχων που εργάζονταν σε αυτό. Το κολυμβητήριο παραμένει κλειστό, τα γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και τένις υπολειτουργούν, ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στη συντήρηση των εγκαταστάσεων.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, η Λαϊκή Επιτροπή ανέλαβε δράση. Κάλεσε σε συζήτηση τα αθλητικά σωματεία και τους συλλόγους γονέων. Με πρωτοβουλία της έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται κοινές συσκέψεις. Οργανώθηκαν κινητοποιήσεις με αίτημα να λειτουργήσουν άμεσα, πλήρως στελεχωμένες και με ασφάλεια οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Εκφράστηκε η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους, το αίτημα για την επαναπρόσληψη των απολυμένων και τη στελέχωση του Αθλητικού Κέντρου με μόνιμο προσωπικό.

Με την παρέμβασή της, η Λαϊκή Επιτροπή ανέδειξε ότι στόχος της απαξίωσης των εγκαταστάσεων είναι η παράδοση των «φιλέτων», όπως είναι το κλειστό γήπεδο, σε ιδιώτες. Γι' αυτό προβάλλει σαν αίτημα για συσπείρωση τη δωρεάν πρόσβαση του λαού σε όλες τις εγκαταστάσεις.

Τη δική τους συμβολή στο να γίνει γνωστή η Λαϊκή Επιτροπή στις γειτονιές, είχαν και οι κινητοποιήσεις με αίτημα την απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Οπως εξηγούν οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Επιτροπής, η ύπαρξη δεκάδων τέτοιων κεραιών είναι ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους της περιοχής. Μέσα από κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις στις γειτονιές, στις οποίες οι δυνάμεις της Λαϊκής Επιτροπής πρωτοστάτησαν, έχουν απομακρυνθεί τέσσερις κεραίες μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο της Λαϊκής Επιτροπής λειτουργεί πολιτιστική ομάδα, με πλούσια δραστηριότητα. Η ιδέα για τη συγκρότησή της, γεννήθηκε με αφορμή την προβολή κάποιων ταινιών. Η ομάδα έκανε τα πρώτα της βήματα ως ομάδα ανάγνωσης βιβλίων, γρήγορα όμως οι ιδέες και οι προτάσεις πολλαπλασιάστηκαν, το ίδιο και τα άτομα που είχαν τη διάθεση να συμμετάσχουν στην υλοποίησή τους. Ετσι, οργανώθηκαν εκδηλώσεις, έγιναν αφιερώματα σε συγγραφείς, παρουσιάστηκαν μονόπρακτα.

Πολύ θετική εντύπωση άφησαν οι προβολές ταινιών και οι συζητήσεις που έγιναν το καλοκαίρι στις γειτονιές του Γαλατσίου. Πλέον, η ομάδα έχει διευρυνθεί με νέες συμμετοχές κυρίως από νέους και νέες. «Ο ένας φέρνει τον άλλο», λένε οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Επιτροπής, εξηγώντας πως διαμορφώθηκε και διευρύνθηκε ο πυρήνας των ανθρώπων που συμμετέχουν σταθερά στη δραστηριότητα της ομάδας. Σημειώνουν ακόμα πως η πολιτιστική ομάδα βαδίζει παράλληλα με τους στόχους και τις κατευθύνσεις που θέτει η Λαϊκή Επιτροπή, πως γίνεται προσπάθεια να παλεύει με όπλο τον πολιτισμό, να εμπλουτίζει και να δυναμώνει τη δράση της Λαϊκής Επιτροπής με τις δικές της πρωτοβουλίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ