ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προς ολοκλήρωση η αντιλαϊκή συγκυβέρνηση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οπως όλα δείχνουν - αν και αναμένονται και τα αποτελέσματα σήμερα το βράδυ της εσωτερικής ψηφοφορίας των 472.820 μελών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας SPD - την Κυριακή θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του παζαριού που κράτησε δυόμισι μήνες ανάμεσα στα αστικά κόμματα για το σχηματισμό του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού» με τους Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Ετσι, την Κυριακή αναμένεται να ανακοινωθούν οι υπουργοί, τη Δευτέρα θα υπογραφεί και επίσημα η συμφωνία και την Τρίτη θα επανεκλεγεί εκ νέου καγκελάριος η Αγκελα Μέρκελ (οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές είχαν πάρει στις εκλογές στις 22 Σεπτέμβρη το 41% έναντι 25% των σοσιαλδημοκρατών).

Οσον αφορά το παζάρι των υπουργικών θώκων, η κατανομή αναμένεται να είναι 5 υπουργεία και την Καγκελαρία για τους Χριστιανοδημοκράτες, 3 για τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και 6 για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Πάντως, στις διεργασίες όλο αυτό το διάστημα δεν έλλειψαν και οι τριβές, ιδιαίτερα στους Σοσιαλδημοκράτες, που δεν πείθουν «πουλώντας» τα δήθεν φιλολαϊκά μέτρα που εξασφάλισαν στη συγκυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι οι κεντρικοί άξονες της συμφωνίας είναι: 1. Εθνική κατώτατη αμοιβή της εργατοώρας στα 8,5 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2015 και για περιπτώσεις που είναι κατώτερος σήμερα η εφαρμογή θα αρχίσει από το 2017. 2. Αντίθεση στην ανάληψη κοινών βαρών σε επίπεδο χρέους από τις χώρες της Ευρωζώνης 3. Οχι νέο χρέος σε ομοσπονδιακό επίπεδο από το 2015 4. Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στη Γερμανία από αλλοδαπούς γονείς μετά το 1990 επιτρέπεται να λάβουν διπλή υπηκοότητα 5. Η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται σε ποσοστό 40-45% από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2025, με μείωση ωστόσο στις επιδοτήσεις 6. Επιβάρυνση για αλλοδαπούς οδηγούς οι οποίοι χρησιμοποιούν γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους 7. Εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν πληρώσει εισφορές για 45 έτη αποκτούν δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 63 τους χρόνια.

Η ηγεσία της Νεολαίας του κόμματος σε πρόσφατο συνέδριό της τάχθηκε ανοιχτά κατά της συμμετοχής στην κυβέρνηση συνεργασίας, προτιμώντας μια καθαρά σοσιαλδημοκρατική μορφή διαχείρισης του καπιταλισμού, σε συμμαχία με αμιγώς τέτοιου προσανατολισμού δυνάμεις όπως η «Αριστερά» (Λίνκε, στην ηγεσία του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ) και οι Πράσινοι.

ΧΙΛΗ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αύριο ο δεύτερος γύρος

Η Μπατσελέ εμφανίζεται ως το φαβορί που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης αστικής διαχείρισης
Η Μπατσελέ εμφανίζεται ως το φαβορί που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης αστικής διαχείρισης
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Την Πέμπτη το βράδυ έκλεισε η προεκλογική καμπάνια για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Χιλή που πραγματοποιούνται αύριο. Την προεδρία, με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, που έγινε στις 17 Νοέμβρη, διεκδικούν δύο υποψήφιες. Η υποψήφια της εκλογικής συμμαχίας «Νέα Πλειοψηφία» Μισέλ Μπατσελέ με πρόγραμμα σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του καπιταλισμού που πήρε το 47% έναντι της Εβελίν Ματέι της κεντροδεξιάς «Συμμαχίας» με 25%.

Τον εκλογικό συνασπισμό «Νέα Πλειοψηφία» απαρτίζουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Χριστιανική Δημοκρατία, το Κόμμα για τη Δημοκρατία, το Ριζοσπαστικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το ΚΚ Χιλής, η Αριστερά Πολιτών, το Ευρύ Κοινωνικό Κίνημα. Η Μπατσελέ υπήρξε ξανά Πρόεδρος της χώρας την περίοδο 2006 - 2010.

Η κεντροδεξιά «Συμμαχία» στηρίζεται από τη Δημοκρατική Ανεξάρτητη Ενωση (κόμμα του νυν Προέδρου Σεμπάστιαν Πινιέρα) και την Εθνική Ανανέωση. Η Ματέι έχει επίσης διατελέσει υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Πινιέρα από το 2011 - 2013.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσκοπικά στοιχεία, προβάδισμα στην «κούρσα» έχει η Μπατσελέ με 63% έναντι 34%, η υποψήφια που έχει υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, στην απονομή της Δικαιοσύνης και επίσης αλλαγή Συντάγματος. Βέβαια, το πρόγραμμα της «Νέας Πλειοψηφίας» συνιστά μια πρόταση αστικού εκσυγχρονισμού που επιδιώκει να αντιμετωπίσει προβλήματα ανταγωνιστικότητας στην εξορυκτική βιομηχανία, με την άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας, τα ζητήματα της Ενέργειας σε συνεργασία με το κεφάλαιο. Επίσης, κύρια επιδίωξη είναι η πλήρης ενσωμάτωση του εργατικού κινήματος στη διαχείριση και την ταξική συνεργασία, με την εξουσία των μονοπωλίων να μένει άθικτη.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Αύριο η κηδεία του Μαντέλα

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί κατέκλυσαν και χτες, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, την έδρα της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης στην Πρετόρια σε μία προσπάθεια να αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά τον πρώην πρόεδρο της χώρας και θαρραλέο αγωνιστή κατά των ρατσιστικών και ταξικών διακρίσεων στη Ν. Αφρική, Νέλσον Μαντέλα.

Μόνο χτες ως τις 7.30 το πρωί πάνω από 50.000 άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ν. Αφρικής είχαν προσέλθει στο κτίριο όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μαντέλα, σχηματίζοντας ουρά χιλιομέτρων...

Σήμερα η σορός του Μαντέλα θα μεταφερθεί αεροπορικώς στο Ανατολικό Ακρωτήρι και στη συνέχεια οδικώς στο χωριό Κούνου. Την Κυριακή, στη δεύτερη και τελική φάση της τελετής ταφής του πρώην προέδρου της Ν. Αφρικής, θα ακολουθηθούν τα τελετουργικά της φυλής των Κχόζα (στην οποία ανήκε) με σημείο εκκίνησης τη σφαγή ενός βοδιού. Στη συνέχεια οι πρεσβύτεροι της φυλής θα πάρουν το λόγο γύρω από τον τάφο, επιδιώκοντας (όπως πιστεύουν) επικοινωνία με τους προγόνους ώστε να επιτραπεί στο πνεύμα του θανόντος να αναπαυθεί.

Εν τω μεταξύ μετά το σάλο που ξεσηκώθηκε, η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ζήτησε χτες και επισήμως συγγνώμη από την κοινότητα των κωφών και όλη τη χώρα για την επιλογή του απατεώνα «διερμηνέα» στη νοηματική, που έκανε ασυνάρτητες χειρονομίες κατά την επιμνημόσυνη τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα. «Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από την κοινότητα των κωφών και από όλους του Νοτιοαφρικανούς που προσεβλήθησαν», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Πολ Μασάτιλ. Ο Μασάτιλ σημείωσε ότι θα ψηφιστεί «το πιθανότερο στις αρχές του επόμενου έτους» νόμος που θα ορίζει τα προσόντα όσων ασκούν το επάγγελμα αυτό «ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο».

Ο ίδιος ο «διερμηνέας», ο 34χρονος Ταμσάνκα Τζαντζιέ, υποστήριξε, μιλώντας στην εφημερίδα «Σταρ» του Γιοχάνεσμπουργκ, πως άκουγε φωνές και είχε παραισθήσεις ενώ βρισκόταν πάνω στην εξέδρα. Από ό,τι φαίνεται ο εν λόγω απατεώνας είχε παρόμοιες «συμμετοχές» και στο παρελθόν.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Εκτελέστηκε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Την εκτέλεση του 67χρονου Γιανγκ Σονγκ-Τάεκ, πρώην αντιπροέδρου της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας, υψηλόβαθμου στελέχους του Κόμματος Εργατών Κορέας και θείου του νυν ηγέτη της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ανακοίνωσαν νωρίς χτες οι βορειοκορεατικές αρχές σημειώνοντας ότι ο πρώην αξιωματούχος είχε προηγουμένως αποπεμφθεί από το κυβερνών κόμμα και είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών επειδή κρίθηκε ένοχος εσχάτης προδοσίας από στρατοδικείο της Πιονγιάνγκ.

Η εκτέλεση του Γιανγκ έγινε την Πέμπτη αμέσως μετά την απόφαση του ειδικού στρατιωτικού δικαστηρίου, που σύμφωνα με το επίσημο κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA τον έκρινε ένοχο «διάπραξης του ασυγχώρητου εγκλήματος της προδοσίας». Ο Γιανγκ φέρεται μάλιστα πως παραδέχθηκε στο στρατοδικείο ότι σχεδίαζε πραξικόπημα σε βάρος του νυν προέδρου (και ανιψιού του) Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μεταδίδοντας την είδηση για την εκτέλεση του πρώην ανώτερου αξιωματούχου το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, σημείωσε πως ο «κατηγορούμενος Γιανγκ συγκέντρωσε δίπλα του ανεπιθύμητες δυνάμεις και σχημάτισε μια αντεπαναστατική φράξια όπως αυτές που υπάρχουν στη σύγχρονη εποχή στην οποία ήταν ο αρχηγός για μεγάλο χρονικό διάστημα και, συνεπώς, υπέπεσε στο φρικτό έγκλημα της προσπάθειας ανατροπής του κράτους». Επίσης υπάρχουν κατηγορίες για διαφθορά και καταχρήσεις κάθε είδους.

Η εξέλιξη χρησιμοποιήθηκε ως μία καλή αφορμή από τη γειτονική Νότια Κορέα, προκειμένου να σχολιάσει πως παρακολουθεί συνεχώς και με «βαθιά ανησυχία» τα τεκταινόμενα στην Πιονγιάνγκ, σημειώνοντας ότι είναι «πλήρως προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα στο μέλλον»... σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους της.

Τέλος, στην Ουάσιγκτον ο Πάτρικ Βέντρελ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε ομοίως ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη ΛΔ Κορέας.

ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Νέα ένταση με αφορμή βίντεο για τα διαφιλονικούμενα νησιά

ΤΟΚΙΟ.--

Βίντεο με τις διεκδικήσεις της επί του συμπλέγματος των βραχονησίδων Σενκάκου (στα ιαπωνικά) / Ντιαόγου (στα κινεζικά), κυκλοφόρησε η ιαπωνική κυβέρνηση σε 12 γλώσσες, δίνοντας νέα τροφή στην κόντρα που μαίνεται μεταξύ των δύο χωρών για μια περιοχή που είναι πλούσια σε ενεργειακά αποθέματα και αποτελεί σημαντικό κόμβο. Κινεζικές πηγές αναφέρουν ότι την επόμενη χρονιά, το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών θα δαπανήσει σχεδόν δέκα εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να προωθήσει τις θέσεις του Τόκιο σχετικά με εδαφικές διαφορές που έχει με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα.

«Πρόκειται για μια προκλητική κίνηση, στην οποία προχώρησε η ιαπωνική πλευρά. Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε αυτή. Ο,τι κι αν γίνει δεν πρόκειται να αλλάξει το γεγονός ότι τα νησιά Ντιαόγου ανήκουν στην Κίνα. Καλούμε την Ιαπωνία να σταματήσει τις προκλήσεις και να λύσει τις διαφορές με διάλογο», σημείωσε σε δήλωσή του, χτες, ο Χονγκ Λέι, εκπρόσωπος του κινέζικου υπουργείου Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, την περασμένη Τετάρτη, η Ιαπωνία παρουσίασε την εθνική στρατηγική της και μια μακροπρόθεσμη κατευθυντήρια γραμμή για την άμυνά της. Σύμφωνα με αυτή, θα πρέπει να εντείνει τη ναυτική της άμυνα στα νοτιοδυτικά μετά την ανακήρυξη από την Κίνα της ζώνης αεράμυνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ