ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παζάρια μεταξύ αστικών δυνάμεων

Συνάντηση της κυβέρνησης με ηγέτες της αντιπολίτευσης για εξεύρεση λύσης συμβιβασμού

Από τη συνάντηση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης
Από τη συνάντηση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης
ΚΙΕΒΟ.--

Ενδείξεις, για διάθεση συμβιβασμού ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν τμήματα του κεφαλαίου που αντιπαρατίθενται στην Ουκρανία, συμπαρασύροντας κάτω από τις σημαίες τους και λαϊκό κόσμο, έδειχναν οι χτεσινές εξελίξεις στη χώρα. Ενώ συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες υπέρ της σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ και οι παρεμβάσεις των ΕΕ, ΗΠΑ και της Ρωσίας, οι τρεις ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν συνομιλίες με τον Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, παρουσία και θρησκευτικών ηγετών της χώρας. Ο Ουκρανός Πρόεδρος που αρχικά είχε δηλώσει ότι θα υπογράψει τη σύνδεση με την ΕΕ και στη συνέχεια υπαναχώρησε, με την κίνησή του αυτή προκάλεσε τις διαδηλώσεις των φιλοευρωενωσιακών δυνάμεων. Βέβαια, ο Γιανουκόβιτς παζαρεύει και με τις δύο πλευρές, και με την ΕΕ και με τη Ρωσία που θέλει να ενταχθεί η Ουκρανία στη δική της διακρατική καπιταλιστική ένωση, τη λεγόμενη Τελωνειακή Ενωση όπου συμμετέχουν επίσης το Καζαχστάν και η Λευκορωσία.

Η συνάντηση δεν κατέληξε μεν σε συγκεκριμένη συμφωνία, ωστόσο ο Πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε αμνηστία όσων φυλακίστηκαν για τις συγκρούσεις με την αστυνομία τις προηγούμενες μέρες και ταυτόχρονα ότι θα διατάξει κυρώσεις για τρεις αστυνομικούς που είναι υπεύθυνοι για τη χρήση βίας κατά διαδηλωτών. Ταυτόχρονα, απέρριψε εκ νέου το αίτημα της αντιπολίτευσης για παραίτηση της κυβέρνησης, θυμίζοντας ότι στις 3 Δεκέμβρη η πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή απορρίφθηκε. Ο Γιανουκόβιτς είπε, επίσης, ότι αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της συμφωνίας με την ΕΕ, ωστόσο σημείωσε ότι τώρα την απέρριψε, γιατί ήταν «ενάντια στα εθνικά συμφέροντα και κακά προετοιμασμένη». Βεβαίως και οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι κάτι που επίσης αφήνει ανοιχτό.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης επανέλαβαν τα αιτήματά τους για απελευθέρωση των κρατουμένων, παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές. Σε παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντ. Μεντβέντεφ κάλεσε να ξεπεραστεί το «τεκτονικό ρήγμα» όπως είπε, γιατί «απειλεί τη σταθερότητα και την ίδια την ύπαρξη της Ουκρανίας ως κυρίαρχου κράτους».

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη χώρα είναι και το γεγονός ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ουκρανία, ο Ρινάτ Αχμέτοφ, δήλωσε: «Τάσσομαι υπέρ των συνομιλιών, ώστε οι πολιτικοί, οι αρχές, η αντιπολίτευση... να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμφωνήσουν σε κάτι για το οποίο να μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι». Δηλαδή, κάλεσε να επικρατήσει το κοινό συμφέρον του κεφαλαίου. Βέβαια, όποιο και να είναι το μείγμα διαχείρισης που θα επιλεγεί με λιγότερη ή περισσότερη σύνδεση με την ΕΕ ή με τη Ρωσία ή συνδυασμό τους, ο πλούτος της χώρας, η γεωστρατηγική της θέση θα εξακολουθήσει να είναι πεδίο ανταγωνισμού.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Πιέσεις Κέρι με στόχο συμφωνία - πλαίσιο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Πιέσεις στην παλαιστινιακή και την ισραηλινή ηγεσία για μία συμφωνία - πλαίσιο έως το τέλος Γενάρη, που θα βάζει αδρά τις βάσεις για μια μελλοντική συμφωνία ειρήνης που θα διευθετεί όλα τα κεντρικά ζητήματα του Παλαιστινιακού, όπως τα σύνορα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, το θέμα επαναπατρισμού χιλιάδων Παλαιστίνιων προσφύγων και η ασφάλεια του ισραηλινού κράτους, άσκησε το τελευταίο 48ωρο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη διάρκεια μιας ακόμη επίσκεψής του σε Ραμάλα και Ιερουσαλήμ.

Αρχικά (βράδυ Πέμπτης) συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς δίχως κανείς εξ αυτών να προβεί σε δηλώσεις. Ωστόσο, νωρίτερα ο Παλαιστίνιος ηγέτης, μιλώντας στον παλαιστινιακό τηλεοπτικό σταθμό Sky News Arabia είχε διαμηνύσει πως οι ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις θα τερματιστούν σε περίπτωση που το Ισραήλ επιμείνει στην ανάπτυξη ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στην κοιλάδα του Ιορδάνη. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης φέρεται ακόμη πως εμφανίστηκε θετικός να δοθεί παράταση ενός μήνα στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο Τζον Κέρι, προβλέποντας ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ως τον ερχόμενο Μάη.

Επιπλέον, ο Αμπάς σημείωσε ότι η παλαιστινιακή πλευρά δε θα δεχτεί μία προσωρινή αλλά μία συνολική συμφωνία που θα ρυθμίζει όλα τα κεντρικά ζητήματα και θα μπορεί να εφαρμοστεί σταδιακά.

Οι παραπάνω θέσεις του Αμπάς φαίνεται πως έκαναν «στάχτη» το αρχικό σχέδιο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών για τριμερή συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον οποίο συναντήθηκε καθυστερημένα όχι το βράδυ της Πέμπτης, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά χτες το πρωί, εξαιτίας σφοδρής χιονοθύελλας που έχει σαρώσει από προχτές την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ και άλλες περιοχές της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Οσον αφορά στη συνάντηση του Κέρι με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό γνωστοποιήθηκε ότι συμμετείχαν επιπλέον από τη μεριά των ΗΠΑ ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Αλεν και από την πλευρά των Ισραηλινών ο υπουργός Αμυνας Μόσε Γιάαλον. Το αποτέλεσμα της συνάντησης δεν έγινε άμεσα γνωστό. Ωστόσο, καλά πληροφορημένες αμερικανικές διπλωματικές πηγές δήλωσαν σε δημοσιογράφους της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post ότι ο Κέρι θα αξιοποιήσει ενδεχομένως την ευκαιρία που του δίνει το κύμα σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει την Ιερουσαλήμ για να παρατείνει την παρουσία του, με στόχο ακόμη περισσότερες συναντήσεις για το Παλαιστινιακό. Πάντως, το πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού προέβλεπε την αναχώρησή του από την Ιερουσαλήμ χτες βράδυ, προκειμένου να μεταβεί στο Βιετνάμ και αργότερα στις Φιλιππίνες.

Η ανωτερότητα του σοσιαλισμού δεν κρύβεται

Το σοσιαλισμό ακόμα νοσταλγούν πάνω από τους μισούς Ρουμάνους. Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από έρευνα της ρουμανικής εταιρείας INSCOP, για λογαριασμό της καθημερινής εφημερίδας «Adevarul daily», την περίοδο 7 - 17 Νοεμβρίου 2013 και σε δείγμα 1.055 ατόμων, 18 ετών και άνω. Συγκεκριμένα, το 44,7% των συμμετασχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι «ο κομμουνισμός υπήρξε κάτι "καλό" για τη Ρουμανία», έναντι 45,5% που πιστεύουν ότι ήταν κάτι «κακό».

Οσον αφορά στη σύγκριση του βιοτικού επιπέδου κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου και των τρεχουσών συνθηκών διαβίωσης το 44,4% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι οι άνθρωποι ζούσαν καλύτερα πριν από το 1989, έναντι 33,6% που θεωρούν ότι οι συνθήκες τότε ήταν χειρότερες και 15,6% που πιστεύουν ότι το βιοτικό επίπεδο παρέμεινε το ίδιο (6,4% απάντησαν δεν ξέρω/ δεν απαντώ).

Είναι ενδεικτικό ότι σημαντικά υψηλά ποσοστά υπέρ του σοσιαλισμού καταγράφονται και στις νεότερες ηλικίες με 34,1% των ατόμων ηλικίας 18-34 ετών, το οποίο θεωρεί ότι το κομμουνιστικό καθεστώς υπήρξε κάτι «καλό». Οσο για τις μεγαλύτερες ηλικίες τα ποσοστά υπέρ του σοσιαλισμού εκτοξεύονται σε πάνω από 50%, αποδεικνύοντας ότι όσοι έχουν τη δυνατότητα άμεσης σύγκρισης αναγνωρίζουν την ανωτερότητα του σοσιαλισμού παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες του.

Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι παρά το ότι η σύγκριση γίνεται με τη μεγάλη χρονική απόσταση των 25 χρόνων από την καπιταλιστική παλινόρθωση και ενώ σήμερα υπάρχουν ασύγκριτα περισσότερες επιστημονικές και οι τεχνολογικές δυνατότητες για να ζει ο λαός πολύ καλύτερα, ο σοσιαλισμός με όλες τις αδυναμίες του - και στη Ρουμανία υπήρξαν επίσης σημαντικές παρεκκλίσεις - αναγνωρίζεται με διαφορά καλύτερος από τη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα σε αυτήν τη χώρα. Και αυτό σε πείσμα και παρά το όργιο αντικομμουνιστικής προπαγάνδας που έχουν υποστεί οι νεότεροι σε ηλικία Ρουμάνοι από την αστική τάξη της Ρουμανίας, την ΕΕ και τα καλοταϊσμένα αντικομμουνιστικά επιτελεία τους. Παρά το ότι τα ΚΚ στη χώρα - μέλος της ΕΕ παραμένουν εκτός νόμου...


Κ.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέος γύρος διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε αδιέξοδο κατέληξε χτες στις Βρυξέλλες ο 20ός (και τελευταίος για φέτος) γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, με στόχο την προώθηση εφαρμογής της συμφωνίας για την «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων.

Οι πολύωρες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάσιτς, τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Βούσιτς, τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι, και την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, είχαν ως βασικό θέμα συζήτησης το δικαστικό σύστημα στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο πρέπει να διευθετηθεί, ώστε να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία του περασμένου Απρίλη για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Σύμφωνα με χτεσινοβραδινές δηλώσεις του Σέρβου πρωθυπουργού, η αιτία ναυαγίου των διαπραγματεύσεων στάθηκε «η απαράδεκτη απαίτηση» της Πρίστινας να εκπροσωπούνται στο δικαστήριο της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα και δικαστές από τους αλβανικούς δήμους της πόλης.

Ο ίδιος ωστόσο έδωσε περιθώρια για νέες διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι το Βελιγράδι έχει «πάντα ανοιχτή» την πόρτα στο διάλογο.

Αρκετοί αναλυτές υποστήριζαν πως σε κάθε περίπτωση, οι χτεσινές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες είναι «ιδιαίτερα σημαντικές», καθώς το αποτέλεσμά τους αναμένεται να επηρεάσει σε μείζονα βαθμό την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σερβίας - ΕΕ.

Στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας, η Αστον θα ενημερώσει το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τα «αποτελέσματα» του τελευταίου γύρου διαπραγμάτευσης και αυτοί στη συνέχεια θα αποφασίσουν εάν θα καθορίσουν άμεσα την ημερομηνία της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης ΕΕ - Σερβίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ