ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΑ
Στη Μαδρίτη για το χρίσμα

Στη Μαδρίτη βρίσκεται αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα για να πάρει μέρος στο 4ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), το οποίο θα κληθεί να επικυρώσει την υποψηφιότητα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Κομισιόν.

Την ώρα που το ίδιο το ΚΕΑ οφείλει την ύπαρξή του στη δήλωση νομιμοφροσύνης που έκανε στην ΕΕ και πίστης στις συνθήκες που αποτυπώνουν τη βαρβαρότητα που ζουν σήμερα οι λαοί των κρατών-μελών της ΕΕ -δήλωση που απαιτεί η ΕΕ για να επιτρέψει την ίδρυση καταρχήν και να χρηματοδοτεί στη συνέχεια τα ευρωκόμματα- ο ΣΥΡΙΖΑ κομπάζει ότι το συνέδριο του κόμματος-απολογητή και θιασώτη της λυκοσυμμαχίας «καταδεικνύει ότι σήμερα συγκρούονται δύο σχέδια για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης»!

Οτι δήθεν απ' τη μία μεριά «υπάρχει το σχέδιο της ευρωπαϊκής αριστεράς για τη δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική επαναθεμελίωση της Ευρώπης στον αντίποδα του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού» και απ' την από την άλλη «υπάρχει το σχέδιο της ευρωπαϊκής δεξιάς που από κοινού με τη μεταλλαγμένη σοσιαλδημοκρατία επιβάλλει την καταστροφική λιτότητα». Φλυαρίες για να συσκοτίζεται ότι και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν και υποκλίνονται στην εξουσία των μονοπωλίων, των συμφερόντων των οποίων θεματοφύλακας είναι η ΕΕ.

Σε έναν μπούσουλα προς τους δημοσιογράφους, που δόθηκε με τη μορφή του «non paper», ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι κεντρικός στόχος του συνεδρίου του ΚΕΑ είναι «η δημιουργία ενός συνασπισμού δυνάμεων που αντιτίθενται στη λιτότητα και επιδιώκουν την έξοδο από την κρίση με προοδευτικό τρόπο, με βάση την ανάπτυξη και τις κοινωνικές ανάγκες». Ισχυρίζεται, δηλαδή, ότι η έξοδος απ' την κρίση είναι δυνατόν να γίνει προς όφελος και των καπιταλιστών -αφού η ανάπτυξη είναι συνδεδεμένη με τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητά τους- και των λαών που χτυπιούνται αλύπητα ακριβώς για να ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία.

Για το ηλεκτρικό ρεύμα

Με μικρές διαφοροποιήσεις από την κυβερνητική θέση επιχείρησε χτες η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει μια πρόταση για τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Ενώ ο τίτλος της πρότασης είναι «Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα - κανένα νοικοκυριό χωρίς θέρμανση», η πρόταση περιέχει και σπίτια χωρίς ρεύμα και σπίτια χωρίς θέρμανση. Κι αυτό γιατί, παραλλάσσοντας τις κυβερνητικές θέσεις, και ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε κοστολογημένες προτάσεις μέσα από τις οποίες το ρεύμα υπολογίζεται με όρους κόστους - οφέλους και όχι ως κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η πρόταση τελικά αφορά μόνο όσους ήδη βρίσκονται σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης. Από την πρόταση απουσιάζουν οι αναφορές στην πανάκριβη κοστολόγηση του οικιακού ρεύματος όπως και αυτές για το πλήθος των έμμεσων φόρων στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Η πρόταση προβλέπει για όσους δεν έχουν να πληρώσουν «δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα 300 KWH το μήνα ή 3.600 KWH το χρόνο». Προτείνει «άμεση κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα υπέρ των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο» και «ειδική φορολόγηση των κερδών των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας».

Στην τροπολογία αναπαράγεται ο εμπαιγμός περί «ευρωπαϊκού κεκτημένου», με τον ισχυρισμό ότι «η προστασία των ευάλωτων συνανθρώπων μας και η εξασφάλιση πρόσβασης στα είδη πρώτης ανάγκης αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό θεσμικό Πλαίσιο. Κακώς μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί κατάλληλα μέτρα που λαμβάνονται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου μάλιστα δεν σοβεί τέτοιας έκτασης ανθρωπιστική κρίση»!

Πρόκειται για διαστρέβλωση της πραγματικότητας καθώς η «απελευθερωμένη αγορά» ηλεκτρικής ενέργειας που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχει συμβάλει τα μέγιστα σε φαινόμενα όπως αυτά που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης προτείνει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο επίπεδο του Μάρτη του 2011, δηλαδή στα 60 ευρώ τα 1.000 λίτρα.

Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ
Αναγκαία η συνένωση τραπεζών

Χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, υψηλά ποσοστά ανεργίας, υπερχρέωση νοικοκυριών και αδυναμία παροχής ρευστότητας από τον τραπεζικό τομέα στις επιχειρήσεις είναι τα βασικά στοιχεία που εμποδίζουν την «αναθέρμανση» της οικονομίας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης κατά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο. Μιλώντας χτες σε Διεθνές Συμπόσιο της ΤτΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με θέμα «Οι προκλήσεις για την ανάπτυξη και η οικονομική ενοποίηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», υπογράμμισε ότι η «ανάπτυξη δεν μπορεί να προέρχεται από τη διεύρυνση του δημοσιονομικού και εξωτερικού ελλείμματος, όπως συνέβαινε πριν την κρίση» και τόνισε την ανάγκη μετατόπισης των διαθέσιμων σήμερα πόρων «προς τους πλέον παραγωγικούς τομείς».

Χαρακτήρισε σημαντικό το ρόλο των ελληνικών τραπεζών στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιούλη του 2013 το μερίδιο αγοράς των ελληνικών τραπεζών υπερβαίνει κατά μέσο όρο το 15% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος στις χώρες όπου έχουν παρουσία. Επειδή όμως δεν έχουν κατορθώσει όλες οι ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν σημαντικά μερίδια αγοράς -όρος απαραίτητος για τη συνέχιση της κερδοφορίας τους- ανακύπτει «σαφής ανάγκη για συνενώσεις». Ο Γ. Προβόπουλος τόνισε ότι η διαδικασία τραπεζικών συνενώσεων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί «εύρυθμα και συντεταγμένα και πιθανόν να απαιτήσει τη συμμετοχή διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών».

Ο Στάθης Σταυρόπουλος έφτασε στον «αυριανισμό» και συνεχίζει...

Ο κύριος Στάθης συνεχίζει να λιβελογραφεί στο «ενικός» κατά του ΚΚΕ με αμείωτη ένταση και εμπάθεια, αποδεικνύοντας ότι όταν πάρεις την αντιΚΚΕ κατρακύλα τα φρένα «καίγονται»!

Ηταν φαίνεται μεγάλος ο πειρασμός για τον κ. Στάθη η νέα συκοφαντική επίθεση που έχουν ξεκινήσει κατά του ΚΚΕ, οι χρεωμένοι γι' αυτό, στο «ΒΗΜΑ», στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», στην «Αυγή» κ.α. και είπε να βάλει και αυτός τις δικές τους πινελιές. Και το έκανε με την εμπάθεια και την αμετροέπεια ενός ΠΑΣΟΚου αυριανιστή που και ο κ. Στάθης κάποτε με σιχασιά αντιμετώπιζε!

Μάζεψε ό,τι το πιο διαστρεβλωτικό, συκοφαντικό και ανυπόστατο γράφτηκε και ειπώθηκε τις τελευταίες βδομάδες κατά του ΚΚΕ, πρόσθεσε και μια αριστερή σάλτσα και την εκτόξευσε με ύφος εξοργισμένου!

Φτάνει, μάλιστα, στο σημείο να κατηγορεί το ΚΚΕ, ότι «εκπαιδεύει υβριστές» σε ένα κείμενο προκλητικά υβριστικό για τα στελέχη, τα μέλη, τους οπαδούς του ΚΚΕ, την Ιστορία του, το ρόλο και την προσφορά του σήμερα και όλα αυτά γιατί; Γιατί το ΚΚΕ δεν βάζει πλάτη να εξαπατηθεί, για μια ακόμα φορά, ο λαός και δεν ακούει τον κ. Στάθη και δεν πάει με τον ΣΥΡΙΖΑ στο Τέξας, στον ΣΕΒ, στην Κομισιόν!

- Δεν έχουν μεγάλο θράσος να εμφανίζονται αυτοί που ύβριζαν πατόκορφα και χυδαία τον Χ. Φλωράκη, γιατί υπερασπίστηκε την ύπαρξη και τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του ΚΚΕ, ειδικά το 1991, ως θαυμαστές και υπερασπιστές του; Δεν ήταν και ο κ. Στάθης που εγκατέλειψε την πάλη για το σοσιαλισμό αγκαλιά μαζί με εκείνους που κατηγορούσαν τον Χαρίλαο, και τα άλλα στελέχη του ΚΚΕ, που κόντρα στο ρεύμα έλεγαν όχι στη διάλυση και τη μετάλλαξή του Κόμματος, ως «δεινόσαυρο», «εικονολάτρη», «απολιθώματα», «γεροντοκρατία του Περισσού» και πολλά ακόμα;

- Δεν είναι ψέμα «ότι το ΚΚΕ βγάζει λάθος το ΕΑΜ», επειδή μελετά και βγάζει συμπεράσματα και από αυτήν την περίοδο;

- Δε ρίχνει λάσπη, όταν κατηγορεί το ΚΚΕ ότι δεν νοιάζεται για το λαό που δεινοπαθεί; Οταν τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι του υποφέρουν, αλλά και βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της πάλης, για να δυναμώσει η αλληλεγγύη και να ληφθούν μέτρα, έστω που να ανακουφίζουν λίγο τους άνεργους και τις λαϊκές οικογένειες, κόντρα και στη φανερή και υφέρπουσα και διαλυτική προπαγάνδα των ευρωαριστερούληδων «υπομονή ώσπου να έρθει η κυβέρνηση της αριστεράς και θα σας σώσει»! Δεν ξέρει τίποτα για τις νομοθετικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή για όλα, για το ρεύμα, τους άνεργους, τους πλειστηριασμούς, κ.λπ.

Αλλά τι να περιμένεις, όταν ο κ. Στάθης καταπίνει αμάσητες τις κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ, που πια παραπέμπει την αντιμετώπιση και των πιο καυτών λαϊκών προβλημάτων, στο εάν και εφόσον κάποτε ανακάμψει ο καπιταλισμός και γίνει φιλολαϊκή η ΕΕ! Δηλαδή στο ποτέ!

Ασχημονείτε, κ. Στάθη, και πάλι κατά του ΚΚΕ.

Βρίσκεστε και πάλι με τη μεριά αυτών που το πολεμούν με το ψέμα και τη συκοφαντία, γιατί το ΚΚΕ διδάσκεται και προχωρά, μάχεται ασυμβίβαστα για το λαό και τη λαϊκή συμμαχία, για την ανατροπή και δεν τον ξεπουλά για υπουργεία.

Φουρκίζονται, κυριολεκτικά, με το συμπέρασμα που έβγαλε το ΚΚΕ, ότι η συμμετοχή του σε κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης έβλαψε και το λαό και το κίνημα.

Τους εξοργίζει ότι το ΚΚΕ μάχεται με όλες του τις δυνάμεις για να δημιουργηθεί τώρα μια ισχυρή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, για να ανακάμψει το κίνημα, να σηκώσει ο λαός το ανάστημά του.

Συνεχίστε, κάθε τέτοιο κείμενο που θα γράφετε, εσάς θα εκθέτει όλο και πιο πολύ.

Και, τέλος, σταματήστε να μας συγκρίνετε με διάφορες δυνάμεις του συστήματος. Δεν τους μοιάζουμε σε τίποτα, ούτε σε θέσεις ούτε σε μεθόδους.

Εσείς μάλλον τους μοιάζετε!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ