ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
Μουσικοθεατρικές «νότες»
«Πριν την αποχώρηση», στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας»
«Πριν την αποχώρηση», στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας»
  • Μέχρι τις 10 Γενάρη στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας», θα παρουσιάζεται το έργο του Τόμας Μπέρνχαρτ «Πριν την αποχώρηση», σε μετάφραση Βασίλη Πουλαντζά, σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική επιμέλεια Θοδωρή Αμπαζή. Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Σοφοκλής Πέππας, Αννέζα Παπαδοπούλου. Στη συνέχεια, το «Θέατρο Τέχνης» σε συμπαραγωγή με τη θεατρική αστική εταιρία «Πράξη» θα ανεβάσουν στο Υπόγειο του «Θεάτρου Τέχνης» το έργο του Χοσέ Σινιστέρα «Η πολιορκία του Λένινγκραντ;» σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή με την Μπέττυ Αρβανίτη και τη Ρένη Πιτακή. Ενώ στην Α' Σκηνή του «Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας» θα ανέβει το έργο του Ραούλ Μπαρτς «Πιθανήσυνάντηση», σε μετάφραση Λεωνίδα Καρατζά και σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Παίζουν: Γιάννης Βόγλης και Σοφοκλής Πέππας.
  • Στο «Θέατρο Τέχνης» της οδού Φρυνίχου, από τις 24 Δεκέμβρη μέχρι και τις 7 Γενάρη θα δοθούν έκτακτες παραστάσεις με το έργο για παιδιά «Ο Μικρός πρίγκιπας» του Αντουάν Σεντ- Εξιπερί σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή. Παίζουν: Ρούλα Κουτρουμπέλη, Στέλλα Μπονάτσου, Ανέστης Κατούνης, Κώστας Βελέντζας, Λουκία Μιχαλά, Σοφία Φαραζή κ.ά. Τηλεφωνήστε για να ενημερωθείτε για τις παραστάσεις (3222.464).
  • Τον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ παρουσιάζει από σήμερα (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής το Μαύρο Θέατρο της Πράγας - «Ta Fantastika».
  • Ο συνθέτης Γιάννης Γλέζος από σήμερα και μέχρι τις 7/1, καθημερινά (11μμ) θα εμφανίζεται στο «Δίαυλο» (Δράκου 9, Φιξ), παρουσιάζοντας δικές του συνθέσεις σε ποίηση Λόρκα, Καρυωτάκη και Λίτινα, καθώς και τραγούδια των Αττίκ, Τσιτσάνη, Χατζιδάκι και Θεοδωράκη.
  • Τα «Διάφανα Κρίνα», το συγκρότημα που γεννήθηκε και γαλουχήθηκε στις δυτικές συνοικίες (Περιστέρι), συνεχίζουν σήμερα και αύριο (10.30μμ) τις εμφανίσεις τους «Στον Αέρα» (κεντρική πλατεία Πετρούπολης). Στον ίδιο χώρο, την Κυριακή και τη Δευτέρα θα εμφανιστεί η μπλουζ μπάντα «Nick and the Backbone».
  • Στο «Αν κλαμπ» (Σολωμού 13-15, Εξάρχεια) σήμερα φιλοξενούνται οι «Closer», το συγκρότημα που πειραματίζεται στα νέα ρεύματα του ροκ, προσφέροντας μια συναυλία με δυνατές συγκινήσεις.
  • Ο Παντελής Αμπαζής εμφανίζεται σήμερα, στο «Μακάρι» (Ζ. Πηγής 125) και με τη μουσική του συντροφιά θα παρουσιάσει τραγούδια παντελώς χειροποίητα, ανέκδοτες μελωδίες του Ζαμπέτα κ.ά.
Ταινίες για παιδιά και μεγάλους

«Το τσίρκο» του Τσάρλι Τσάπλιν
«Το τσίρκο» του Τσάρλι Τσάπλιν
Κινηματογραφικές εκδηλώσεις και χάπενινγκ με επιλεγμένες ταινίες για παιδιά διοργανώνουν από σήμερα μέχρι τις 7/1 το «Filmcenter Σινεάκ» (του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου) και η μη κερδοσκοπική εταιρία Studio «ΠαράλληλοΚύκλωμα», στον «Τριανόν Filmcenter» (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων, τηλ. 8215469), καθημερινά 3.30 μμ. Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι το αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν «Το τσίρκο», η πολυβραβευμένη κινέζικη ταινία «Ο βασιλιάς των μασκών» και βραβευμένα κινούμενα σχέδια από τη Σκανδιναβία («Σαμψών και Σάλι», «Ταξίδι στη Μελόνια») με ιδιαίτερη οικολογική ευαισθησία.

Ολες οι ταινίες μεγάλου μήκους συνοδεύονται με μικρού μήκους κινούμενα σχέδια από χώρες όπως oi Ρωσία, Βουλγαρία και Γερμανία, που προτείνουν κάτι διαφορετικό από το χολιγουντιανό μοντέλο παιδικής ψυχαγωγίας. Επίσης, αρκετές προβολές συνοδεύονται από παραστάσεις Θεάτρου Σκιών του Τάσου Κώνστα και παραστάσεις κουκλοθεάτρου από το θίασο «Γκρι Κουτί», με επίκαιρα χριστουγεννιάτικα και εορταστικά θέματα.

Οσον αφορά στο πρόγραμμα του «Filmcenter» στους κινηματογράφους από 22 μέχρι 28 Δεκέμβρη έχει ως εξής: «Απόλλων»: «Απιστία (7μμ και 10μμ), «Εκδρομή» (καθημερινά στις 5μμ). «ΠΤΙ ΠΑΛΑΙ»: «Αυτόχειρες παρθένοι» (6:20μμ, 8:20μμ, 10:20μμ). «Τριανόν»: «Μεθυσμένα άλογα» (6:30μμ, 8:30μμ, 10:30μμ). «Ανδόρα»: «Το "γλυκό" των Χριστουγέννων» (6:40μμ, 8:50μμ, 11μμ). «Φιλίπ»: «Το κουρδιστό πορτοκάλι» (5:30μμ, 8:10μμ, 10:50μμ). «Αφαία»: «Αυτόχειρες παρθένοι» (7μμ, 9μμ, 11μμ).

μια παράσταση

Μια ενδιαφέρουσα παράσταση, που αξίζει να δουν μικροί και μεγάλοι φίλοι του θεάτρου, είναι η παράσταση της «Πολιτιστικής Παρέμβασης» με το έργο «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη». Την παράσταση αυτή επέλεξε ο «Ρ» για τη γιορτή των παιδιών των εργαζομένων της εφημερίδας, η οποία θα γίνει σήμερα. Η επίβλεψη της σκηνοθεσίας και η επιμέλεια παραγωγής είναι του Κώστα Καζάκου, η διασκευή, μετάφραση και επιμέλεια σκηνοθεσίας της Λίλιαν Δημητρακοπούλου, τα σκηνικά - κοστούμια της Κλέβες Χρυσικού, η μουσική του Δημήτρη Βαρελόπουλου, οι χορογραφίες της Καίη Χόλντεν, η διδασκαλία κομέντια ντελ άρτε της Δώρας Καραθανάση. Ερμηνεύουν: Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Γιάννης Γούνας, Κυριάκος Κατριβάνος, Ισμήνη Καλέση, Νίκος Νικολαΐδης, Ευγενία Κόλλια, Γιώτης Ταταρίδης, Εβίτα Παπασπύρου, Στάθης Γράψας. Λόγω των γιορτών οι παραστάσεις θα συνεχιστούν από τις 6 του Γενάρη.

μία έκθεση

Την πρόσφατη εικαστική του δημιουργία παρουσιάζει ο Μάρκος Βενιός αυτές τις μέρες στην γκαλερί «Τρίγωνο» (Δ. Κυριακού 16, Κηφισιά). Ο Μ. Βενιός ζωγραφίζει το αιγαιοπελαγίτικο τοπίο πάνω από 25 χρόνια. Προσπαθεί να διασώσει, μέσα από τη δουλιά του, την ψυχή ενός λαού, γιατί όπως λέει ο ποιητής, «τοπίο είναι η προβολή της ψυχής ενός λαού πάνω στην ύλη». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20/1.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Αρίστος Καμαρινός: «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Πελοπόννησο 1946-1949»
  • Τριαντάφυλλος Γεροζήσης: «Ανταρτόπουλο στο ΔΣΕ. Το χαμένο ημερολόγιο»
  • Κώστας Τουμασάτος: «Συνθήκη Σένγκεν»
  • Σταμάτης Βαλσάμος: «Δάκρυ και ελπίδα»
  • Κώστας Αυγητίδης: «Η Ρωσία και ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του ελληνικού λαού»
μια συναυλία

Ενα πρόγραμμα - ταξίδι στο ελληνικό τραγούδι θα παρουσιάσει ο Λάκης Χαλκιάς, αύριο (11μμ), στις «Σειρήνες» (Αλεξάνδρας 89). Ο ερμηνευτής θα παρουσιάσει μια μελωδική διαδρομή, ξεκινώντας με τραγούδια των Θεοδωράκη, Χατζηδάκι, Μαρκόπουλου, Ξαρχάκου, Λοΐζου και συνεχίζοντας με δημιουργίες των Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Μπαγιαντέρα, Χατζηχρήστου, Παπαϊωάννου και Καλδάρα. Ο Λ. Χαλκιάς, τελευταίος εκπρόσωπος της ιστορικής οικογένειας των Χαλκιάδων, θα παρουσιάσει και αφιέρωμα στο δημοτικό τραγούδι, από το μικρασιάτικο μέχρι το ηπειρώτικο. Στο τραγούδι, θα τον συνοδεύσουν τρεις νέες φωνές, οι Αννα - Μαρία Κάλφα, Γιώργος Δανέζης, Εύη Φλώρου.

  • Στο πατάρι του «Μεταξουργείου» (Ακαδήμου 14), σήμερα, αύριο και την Κυριακή (11μμ), ο Λουκιανός Κηλαηδόνης συναντά τον εξαίρετο δεξιοτέχνη στο ούτι Νίκο Σαραγούδα και τη μουσική του συντροφιά. Στον ίδιο χώρο, τη Δευτέρα εμφανίζεται ο Λ. Κηλαηδόνης με την μπάντα του.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ