ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ»
Με απεργία απαντούν οι εργαζόμενοι στις απολύσεις

Νέα 24ωρη σήμερα, με αίτημα να επιστρέψουν οι τέσσερις συνάδελφοί τους στη δουλειά

Από τη χθεσινή απεργιακή περιφρούρηση στον «Παπουτσάνη»
Από τη χθεσινή απεργιακή περιφρούρηση στον «Παπουτσάνη»
Με 24ωρη απεργία απάντησε χθες η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στη σαπωνοποιία «Παπουτσάνης» στις 4 απολύσεις το Δεκέμβρη και άλλες 2 τον επόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η εργοδοσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι 3 από τους απολυμένους ήταν μέλη της Εργοστασιακής Επιτροπής. Οι λόγοι που επικαλείται η εργοδοσία για να δικαιολογήσει τις απολύσεις, είναι ότι θα υπάρξει μείωση της παραγωγής, εάν φύγει ένας μεγάλος πελάτης. Η απεργία αποφασίστηκε ομόφωνα από τους εργαζόμενους σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν την Κυριακή στη Χαλκίδα.

Νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι μαζί με άλλα σωματεία, επιτροπές εργαζομένων από εργοστάσια της περιοχής και δυνάμεις του ΠΑΜΕ περιφρούρησαν την απεργία τους και εμπόδισαν την είσοδο απεργοσπαστών στο εργοστάσιο, που επιδίωξε η εργοδοσία καλώντας μάλιστα και αστυνομικές δυνάμεις. Σε χθεσινή γενική συνέλευση, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ομόφωνα νέα 24ωρη απεργία σήμερα.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή, αμέσως μόλις έγιναν γνωστές οι απολύσεις, οι εργαζόμενοι σταμάτησαν την παραγωγή. Η εργοδοσία προχώρησε σε ελιγμούς, ανακοινώνοντας πως θα ανασταλούν οι 2 επόμενες απολύσεις το Γενάρη του 2014, «εφόσον όμως υπάρξει η διατήρηση του κλίματος εργασιακής ειρήνης». Το σωματείο κατήγγειλε τη νέα προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, καλώντας την εταιρεία να ανακαλέσει τις απολύσεις.

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Ενωση Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων σημειώνει ότι ο πραγματικός λόγος που η εταιρεία κάνει απολύσεις, «είναι να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να διαλύσει το σωματείο στο χώρο, ώστε μετά να έχει εργαζόμενους φοβισμένους με μισθό 580 ευρώ χωρίς δικαιώματα».

ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Καταγγέλλουν την περικοπή επιδομάτων στον «Μαρινόπουλο»

Κοινή ανακοίνωση των συνδικάτων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Καρδίτσας και Ηρακλείου Κρήτης

Την περικοπή των επιδομάτων από την εργοδοσία της επιχείρησης «Καρφούρ - Μαρινόπουλος» καταγγέλλουν τα κλαδικά σωματεία των εργαζομένων στο εμπόριο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Καρδίτσα και Ηράκλειο Κρήτης. Η επιχείρηση επέβαλε τις περικοπές στο Δώρο Χριστουγέννων και οι απώλειες των εργαζομένων, όπως σημειώνουν τα σωματεία, φτάνουν από 50 έως 200 ευρώ. Η συγκεκριμένη μεθόδευση δείχνει τις προθέσεις της εργοδοσίας να καταργήσει εξολοκλήρου τα επιδόματα από το μισθό.

Αντιδρώντας, το παράρτημα Θεσσαλονίκης του επιχειρησιακού σωματείου των εργαζομένων στο «Μαρινόπουλο» μαζί με την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης έκαναν, χτες, μαζική εξόρμηση στους εργαζόμενους στο κατάστημα «Καρφούρ» (Μακεδονίας). Το παράρτημα καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 5/1/2014 (6 μ.μ., ΕΚΘ). Για την προετοιμασία της σχεδιάζει μαζικές εξορμήσεις στα καταστήματα και άλλες δράσεις.

Στην κοινή τους ανακοίνωση τα πέντε σωματεία των εμποροϋπαλλήλων αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Η εταιρεία "Μαρινόπουλος" είναι από τις πλέον κερδοφόρες στο χώρο των τροφίμων και μάλιστα με στοιχεία της ίδιας της εταιρείας, επεκτείνεται και στη χονδρική. Στην πλειοψηφία τους (οι εργαζόμενοι) δουλεύουν ως ωρομίσθιοι, με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ, με χιλιάδες απλήρωτες ώρες εργασίας, με κλεισίματα καταστημάτων και εκατοντάδες απολύσεις, με ατομικές συμβάσεις που τους "έπεισαν" να υπογράψουν και να δεχτούν να απασχολούνται στη διανομή φυλλαδίων, καταστρατηγώντας τις συμβάσεις εργασίας (...)

Καλούμε τους συναδέλφους εργαζόμενους στην εταιρεία "Μαρινόπουλος" να εμπιστευτούν τη δύναμη της ενότητας, να συσπειρωθούν στα σωματεία και αγωνιστικά να απαντήσουν στην τρομοκρατία της εργοδοσίας.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι απαραίτητη η συμπόρευση κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, τώρα είναι αναγκαίο να παλέψουμε όλοι για έναν και ένας για όλους, να απαιτήσουμε να επιστραφούν όλα όσα έχει μέχρι σήμερα παρακρατήσει η εργοδοσία από τους μισθούς των εργαζομένων και να αγωνιστούμε για: Υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με 918 ευρώ βασικό μισθό. Υποχρεωτική εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Ωράριο εργασίας 40ωρο 8ωρο 5ήμερο. Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα, για όλο το χρόνο».

Συνεχίζουν να παλεύουν οι απλήρωτοι στον «Αρβανιτίδη»

Απεργιακή συγκέντρωση στο κατάστημα της Κ. Ντηλ στη Θεσσαλονίκη και πορεία στους δρόμους της πόλης, έκαναν το Σάββατο οι εργαζόμενοι στο σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης», διεκδικώντας άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τριών μηνών που οφείλει στους εργαζόμενους, καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων και διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και απλήρωτοι εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΦΩΚΑΣ».

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα του Λευκού Πύργου, στην οδό Αριστοτέλους, όπου οι εργαζόμενοι από τις δυο επιχειρήσεις κατέθεσαν μηνύσεις στους εργοδότες τους, καθώς δεν τους έχουν πληρώσει το δώρο των Χριστουγέννων. Η εργοδοσία του «Αρβανιτίδη» έχει καταβάλει το δώρο μόνο στους εργαζόμενους που το προηγούμενο διάστημα είχαν κάνει ασφαλιστικά μέτρα για τα δεδουλευμένα τους.

Το Πανελλαδικό Σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ» εκτιμά ότι αναμένονται εξελίξεις στην επιχείρηση, καθώς «τα ράφια αδειάζουν, δεν αναπληρώνονται τα προϊόντα, οι εταιρείες δεν προμηθεύουν τα καταστήματα ακόμα και με βασικά προϊόντα όπως το γάλα».

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και στην τακτική της εργοδοσίας να εξακολουθεί να μην πληρώνει τους εργαζόμενους, παρά μόνο όταν πιέζεται από τις κινητοποιήσεις τους, τους καλεί «να συσπειρωθούν στο σωματείο, να δυναμώσουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μισθούς και δικαιώματα που να τους επιτρέπουν να ζουν με αξιοπρέπεια».

Ο

ΜΕΤΑΞΑ: Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για να μην απολυθεί κανένας από τους 50 εργαζόμενους στη σίτιση του νοσοκομείου «Μεταξά», επειδή η εργολαβική εταιρεία «ISS» δεν κέρδισε το διαγωνισμό του έργου. Χτες, έγινε 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου μετά από πρωτοβουλία του σωματείου εργαζομένων και της 5μελούς επιτροπής ΕΙΝΑΠ του «Μεταξά», με τη στήριξη και του συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων. Απαιτούν να μη γίνει καμία απόλυση και να απορροφηθούν οι 50 απολυόμενοι είτε από την καινούρια εταιρεία που ανέλαβε το έργο, είτε από την παλιά σε άλλες θέσεις.

ΠΕΡΑΜΑ: Παρέμβαση στη δημοτική αρχή (ΝΔ) Περάματος έκαναν χτες οι συμβασιούχες καθαρίστριες των σχολείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης μαζί με το Σωματείο Καθαριστριών Πειραιά, το κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το ταξικό ψηφοδέλτιο στο σωματείο του Δήμου και την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Πρόκειται για την τρίτη παρέμβαση μέσα σε λίγες μέρες, καθώς οι 19 εργαζόμενες παραμένουν απλήρωτες εδώ και τέσσερις μήνες. Χτες, η δημοτική αρχή τούς έδωσε ένα ποσό έναντι και τους υποσχέθηκε ότι θα τους καταβάλει τους δύο από τους τέσσερις μήνες την άλλη βδομάδα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ στην «ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ»: Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ», στο Αίγιο, ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για μείωση των μισθών και αλλαγή, προς το χειρότερο, των εργασιακών σχέσεων.

ΣΕΠΕ: Σχετικά με τις καταγγελίες για μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων σε εργαζόμενους, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) ανακοίνωσε πως «μέχρι σήμερα (σ.σ. χτες) 23 Δεκέμβρη, πρώτη εργάσιμη μέρα μετά τη λήξη της υποχρέωσης καταβολής του δώρου, στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ (...) για τη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων έχουν γίνει 866 καταγγελίες που αφορούν 142 επιχειρήσεις και ήδη για 17 εργοδότες έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου». Πέρσι, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ είχαν γίνει συνολικά 7.294 αντίστοιχες καταγγελίες που αφορούσαν 1.450 επιχειρήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ