ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το ΚΚΕ στηρίζει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ

Συνάντηση, χτες, του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με την Ομοσπονδία Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού - Αθλητισμού

Από τη χτεσινή συνάντηση
Από τη χτεσινή συνάντηση
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας, έγινε αναλυτική αναφορά στην ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφώσει η ακολουθούμενη πολιτική στον ευαίσθητο και σημαντικό χώρο του Πολιτισμού. Ιδιαίτερα, η αντιπροσωπεία επεσήμανε ότι, χωρίς διορισμούς και με πολύ λιγότερους εργαζόμενους, το υπουργείο, αλλά και οι χώροι που βρίσκονται υπό την εποπτεία του όπως μουσεία και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι, έχουν έρθει αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα, μιας και 19.000 αρχαιολογικοί χώροι καλούνται να λειτουργήσουν με 6.700 εργαζόμενους. Επίσης, υπάρχουν νέα μουσεία που είναι έτοιμα, όπως στην Ικαρία, στον Πύργο και στην περιοχή του Φιξ στην Αθήνα, στα οποία δεν υπάρχει προσωπικό για να λειτουργήσουν. Η αντιπροσωπεία σημείωσε ακόμα ότι το υπουργείο αδυνατεί να καλύψει λειτουργικές δαπάνες, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και ότι θα υπάρξουν προβλήματα ακόμα και με τη συντήρηση αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά και με τη φύλαξή τους. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους, ενώ υπάρχει αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον, αφού έχει ανοίξει ο δρόμος για απολύσεις και σ' αυτόν το χώρο από τις αναδιαρθρώσεις στο δημόσιο τομέα (αξιολογήσεις κ.λπ). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι «μονιμοποιήθηκαν» με το προεδρικό διάταγμα 164 και βρίσκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή των απολύσεων.

Από την πλευρά του, ο Δ. Κουτσούμπας, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις τους, τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει επεξεργασμένες θέσεις για τα ζητήματα του Πολιτισμού και σημείωσε ότι το βασικό χαρακτηριστικό όλων αυτών των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και σ' αυτόν το χώρο είναι ο στόχος πώς θα εξοικονομήσουν προσωπικό και απ' αυτό το υπουργείο, στο πλαίσιο των 12.500 απολύσεων που προωθούν γενικά στο Δημόσιο.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στις διεκδικήσεις των εργαζομένων για να μη γίνουν απολύσεις, να μην επιδεινωθούν οι εργασιακές σχέσεις, να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και να προσληφθεί όλο το αναγκαίο προσωπικό. Τόνισε ότι οι αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι, δεν μπορεί να μένουν αφύλακτοι, υποβαθμισμένοι, γιατί αποτελούν πλούτο για τη χώρα και σ' αυτήν την κατεύθυνση ο χώρος του Πολιτισμού θα πρέπει να εξελίσσεται και να ενισχύεται, γιατί αφορά πρώτα απ' όλα τη νεολαία. Είναι η ιστορία του τόπου, η γνώση που πρέπει ο ίδιος ο λαός μας να έχει. Απ' αυτή την άποψη, το ΚΚΕ θα σταθεί αλληλέγγυο στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων με παρεμβάσεις εντός και εκτός Βουλής και άμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πρεμιέρα για τον «Ηλιο στην Πέτρα»

Ο Δ. Κουτσούμπας και η Αλ. Παπαρήγα με την Ελ. Γερασιμίδου, την Κ. Βέττα, την Βέρα Κρούσκα και την Ερη Ρίτσου
Ο Δ. Κουτσούμπας και η Αλ. Παπαρήγα με την Ελ. Γερασιμίδου, την Κ. Βέττα, την Βέρα Κρούσκα και την Ερη Ρίτσου
Την περασμένη Παρασκευή, δόθηκε η επίσημη πρεμιέρα του θεατρικού μονολόγου «Ηλιος στην πέτρα» της Σοφίας Αδαμίδου (βασισμένος στο αφήγημα της Ελένης Τραγγανίδα «Μυρτιά του βουνού» και άλλες διηγήσεις αγωνιστριών), που παίζεται στο θέατρο «Σημείο», με την Ελένη Γερασιμίδου. Τραγουδά η Καλλιόπη Βέττα. Σκηνοθεσία - φωτισμοί Κοραή Δαμάτη και σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ. Κύμβαλο παίζει ο Κλέαρχος Κορκόβελος. Συμμετέχει η Μαρίζα Τσίγκα.

Μεταξύ των προσκεκλημένων που συνεχάρησαν τους συντελεστές της παράστασης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ, η υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ, Ελένη Μηλιαρονικολάκη, κ.ά.

Η παράσταση εκτός από Παρασκευή - Σάββατο στις 9 μ.μ. και, Κυριακή στις 7 μ.μ. θα παιχτεί και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Στο νοσοκομείο ο Μ. Θεοδωράκης

Penelope Tripatzi

Στο Νοσοκομείο, είναι από χτες ο Μίκης Θεοδωράκης, για προληπτικούς λόγους, καθώς παρουσίασε υψηλό πυρετό και στομαχική διαταραχή. Σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει στο νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις. Ευχόμαστε από καρδιάς γρήγορη ανάρρωση.

Εικαστική απώλεια

Πέθανε η διεθνούς φήμης γλύπτρια και ζωγράφος, Χρύσα (Βαρδέα), σε ηλικία 80 χρόνων. Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1933 στην περιοχή του Ζωγράφου. Η πρώτη της ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1961 στη Νέα Υόρκη. Το έργο της «Οι Πύλες της Times Square», σύνθεση από ανοξείδωτο ατσάλι, πλέξιγκλας και φώτα νέον, αποτελεί την καλλιτεχνική κορύφωση της, αλλά και ένα από τα πιο σημαντικά αμερικανικά γλυπτά. Το 1967 κατασκευάζει το έργο «Κλυταιμνήστρα», το οποίο σήμερα βρίσκεται έξω από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το έργο της «Mott Street» (1983), επηρεασμένο από την Chinatown του Μανχάταν, βρίσκεται στο σταθμό Ευαγγελισμό του Μετρό της Αθήνας. Το 1992 επέστρεψε για πρώτη φορά στην Αθήνα μετά από 35 χρόνια, δημιουργώντας ένα εργαστήριο στο Νέο Κόσμο, αλλά επέστρεψε ξανά στην Αμερική.

Πέθανε ο αρχαιολόγος Β. Σαρηγιαννίδης

Επιστήμονας παγκόσμιου κύρους, και διαπρεπής, ελληνικής καταγωγής, ο αρχαιολόγος Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης, πέθανε χτες τα ξημερώματα, στη Μόσχα, σε ηλικία 84 χρόνων. Γεννήθηκε το 1929 στην Τασκένδη, από Ελληνες γονείς. Το 1952 αποφοίτησε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ασίας (Τασκένδη) και το 1961 έλαβε Master Αρχαιολογίας Εγγύς και Μέσης Ανατολής από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Μόσχας. Από το 1955 μέχρι σήμερα εργαζόταν στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, στη Μόσχα.

Από το 1949, είχε ενεργό ρόλο στις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν, όπου έφερε στο φως τη Βασιλική Νεκρόπολη Τιλλιά Τεπέ (1ος μ.Χ. αιώνας) και 20.000 χρυσά αντικείμενα. Θεωρήθηκε «η ανακάλυψη του αιώνα». Τα ευρήματα είχαν φιλοξενηθεί στο Κρατικό Μουσείο του Αφγανιστάν. Με τον πόλεμο, όλα τα ευρήματα εκλάπησαν μεταξύ του 1991 - 1993. Τα τελευταία 30 χρόνια έκανε τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανασκαφές στο Τουρκμενιστάν, στην έρημο Καρά Κουμ, όπου ανακάλυψε το άγνωστο στο διεθνή επιστημονικό κόσμο Βασίλειο της Μαργιανής (τέλος 3ης χιλιετίας π.Χ.), εισάγοντας μια νέα θεωρία για τη διάπλαση του πρωτοελληνιστικού πολιτισμού στην Κεντρική Ασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ