ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Βαθαίνει η εμπλοκή των ΗΠΑ

Αμερικανοί πεζοναύτες φτάνουν στη βάση του Τζιμπουτί για να μεταβούν στο Νότιο Σουδάν
Αμερικανοί πεζοναύτες φτάνουν στη βάση του Τζιμπουτί για να μεταβούν στο Νότιο Σουδάν
ΤΖΟΥΜΠΑ-ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ Εντείνεται η στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύρραξη που σημειώνεται εδώ και μία βδομάδα στο Νότιο Σουδάν με πρωταγωνιστές το στρατό και την κυβέρνηση του προέδρου Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ και τους καλά οπλισμένους ενόπλους στασιαστές στρατιώτες του αποπεμφθέντα πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Ματσάρ με τα πεδία των συγκρούσεων «συμπτωματικά» να ταυτίζονται με σημαντικές πετρελαιοπηγές, οι οποίες δίνουν το 98% των κρατικών εσόδων...

Μέσα στο Σαββατοκύριακο διπλασιάστηκε η δύναμη των Αμερικανών κομάντος και στρατιωτών στο Νότιο Σουδάν και οι οποίοι ανέρχονται πλέον σε 91.

Επιπροσθέτως, χτες βράδυ εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανακοίνωσε την αποστολή μερικών δεκάδων (ενδεχομένως 150 Αμερικανών) στρατιωτών από την Ισπανία στη μόνιμη βάση των ΗΠΑ στο Τζιμπουτί, στο Κέρας της Αφρικής, με πρόσχημα την περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρήσεων απομάκρυνσης Αμερικανών και άλλων αλλοδαπών από το Νότιο Σουδάν. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν απέκλεισε οι επιπρόσθετοι Αμερικανοί πεζοναύτες να σταλούν ως ενίσχυση στο Νότιο Σουδάν, αμέσως μόλις ζητηθεί από το Λευκό Οίκο, συμπληρώνοντας ότι στο Τζιμπουτί θα σταλούν και 10 μεταγωγικά αεροπλάνα τύπου C-130 και επιθετικά αεροπλάνα κάθετης προσγείωσης Οσπρεϊ.

Αυτή η εξέλιξη δεν αποκλείεται να είναι προπομπός ευρύτερης αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στο Νότιο Σουδάν, ανάλογα με τις εξελίξεις στα πεδία των συγκρούσεων ή την πολιτική σκακιέρα ξαναμοιράσματος της τράπουλας για τον ορυκτό πλούτο...

Αλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, άφησε την Κυριακή ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης του ιμπεριαλιστικού ρόλου της Ουάσινγκτον στο Νότιο Σουδάν σημειώνοντας με νόημα σε σχετική επιστολή που απέστειλε στο Κογκρέσο ότι υπάρχει δυνατότητα λήψης «περαιτέρω μέτρων εάν καταστεί αναγκαίο». Το πρόσχημα δεν ήταν άλλο από την «ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών στο Νότιο Σουδάν» και η αφορμή η ρίψη πυρών κατά αμερικανικού στρατιωτικού αεροπλάνου το Σάββατο στο Μπορ (πρωτεύουσα της μεγαλύτερης νοτιοσουδανικής πολιτείας, Τζόνγκλεϊ) με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων Αμερικανών.

Παράλληλα η κυβέρνηση Ομπάμα σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργεί ο διπλασιασμός των Αμερικανών κομάντος στη χώρα (σε διάστημα ελάχιστων ημερών) καμώθηκε πως εντείνει τις πιέσεις και μέσω «διπλωματίας» για την εκτόνωση της κρίσης. Ετσι, έστειλε χτες στη νοτιοσουδανική πρωτεύουσα, Τζούμπα, τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν, Ντόναλντ Μπουθ. Ο Μπουθ έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο από τον Νοτιοσουδανό υπουργό Εξωτερικών Μπαρνάμπα Μάριαλ Μπέντζαμιν, επιδιώκοντας μέσα στο τρέχον 48ωρο συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ, όσο και με τον επικεφαλής των στασιαστών Ρίεκ Ματσάρ.

Εκατοντάδες οι νεκροί, δεκάδες χιλιάδες οι εκτοπισμένοι...

Η δραματική επιδείνωση της κρίσης στο Νότιο Σουδάν εντείνει τις δυσμενείς επιπτώσεις στο λαό. Ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Τόμπι Λάνζερ, εκτίμησε ότι οι νεκροί από τις συγκρούσεις της τελευταίας βδομάδας (οι περισσότεροι πολίτες) ενδεχομένως να ξεπερνούν τους 1.000 ενώ οι εκτοπισμένοι από τις εστίες τους και τους 100.000. Εκτιμάται ακόμη ότι ξεπερνούν τις 3.000 οι ξένοι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις πόλεις Μπορ και Μπεντίου (που ελέγχουν πλέον οι στασιαστές) και στην πρωτεύουσα Τζούμπα, καθώς επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες τους αλλά αδυνατούν λόγω των εξελίξεων. Μεταξύ των ξένων είναι Αμερικανοί, Ευρωπαίοι, Αυστραλοί, Αιθίοπες και Κενυάτες.

Παράλληλα χτες η προεδρεύουσα της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης, Ενκοσαζάνα Ντλαμίνι Ζούμα εξέφρασε «βαθύτατη θλίψη» για τις σφαγές αμάχων στο Νότιο Σουδάν και ιδιαίτερα στο Μπορ λέγοντας ότι οι φόνοι που διαπράττονται στην πόλη «ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου».

Η κατάσταση δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα 24ωρα καθώς οι δυνάμεις που στηρίζουν τον πρόεδρο Σάλβα Κιίρ εμφανίστηκαν χτες έτοιμες να εξαπολύσουν επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης Μπορ, ιδιαίτερα μετά την απομάκρυνση των περισσότερων Αμερικανών από την περιοχή...

ΡΩΣΙΑ
Πέθανε ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ

Ο Μ. Καλάσνικοφ με το ιστορικό αυτόματο όπλο σε παλαιότερη εκδήλωση προς τιμήν του
Ο Μ. Καλάσνικοφ με το ιστορικό αυτόματο όπλο σε παλαιότερη εκδήλωση προς τιμήν του
ΙΖΕΒΣΚ.-- Ο εφευρέτης κατασκευαστής που ομώνυμου θρυλικού αυτόματου όπλου ΑΚ-47, Μιχαήλ Καλάσνικοφ έφυγε χθες από την ζωή σε ηλικία 94χρόνων, σε νοσοκομείο της ρωσικής επαρχίας Ουντμουρτία, όπου νοσηλεύονταν με μακροχρόνια ασθένεια. Αντιμετώπιζε καρδιακά προβλήματα και από τον περασμένο Ιούνη είχε μπει στο νοσοκομείο μετά από γαστρική αιμορραγία.

Το πασίγνωστο ομώνυμο όπλο «ΑΚ-47» από τα αρχικά (Αυτόματο του Καλάσνικοφ) σχεδιάστηκε το 1947 και ολοκληρώθηκε το 1949, έγινε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το όπλο του στρατού της ΕΣΣΔ και λόγω της απλής κατασκευής, της αντοχής και της ακρίβειας είχε πολλές πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο Μ. Καλάσνικοφ εντάχθηκε στον Κόκκινο στρατό το 1938 και πήρε μέρος στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο ενάντια στους Γερμανούς Ναζιστές, υπηρέτησε στα άρματα μάχης και από την αρχή διακρίθηκε για την κλίση του στον σχεδιασμό και την βελτίωση των μηχανών. Τραυματίστηκε στην θρυλική μάχη του Μπριάνσκ τον Ιούνη του 1941 και τότε είναι που άρχισε να σκέφτεται να βελτιώσει τα αυτόματα όπλα και πειραματίστηκε με αυτά για μεγάλη περίοδο της ζωής του, εξελίσσοντας τα.

Βραβεύτηκε με πολλά μετάλλια και επαίνους στη σοβιετική περίοδο, ενώ αναδείχτηκε ήρωας της σοσιαλιστικής πατρίδας. Βραβεία πήρε και κατά την περίοδο των αστικών κυβερνήσεων μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, ενώ έλεγε ότι «οι Ναζί ήταν αυτοί που με έκαναν κατασκευαστή όπλου για την υπεράσπιση της πατρίδας μου. Εγώ πάντα ήθελα να κατασκευάσω μια μηχανή χρήσιμη για τους αγρότες, μια θεριστική μηχανή». Το όνειρο του αυτό, που σχετίζεται με την αγροτική του καταγωγή, το υλοποίησε αργότερα.

ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαδηλώσεις κατά της ξένης επέμβασης

ΜΠΑΝΓΚΙ.--

Προβλήματα προκαλεί στο λαό της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας η παρουσία όχι μόνον των περίπου 1.600 Γάλλων στρατιωτών που πραγματοποιούν στη χώρα ιμπεριαλιστική επέμβαση από τις 5 Δεκέμβρη, αλλά και των περίπου 4.000 στρατιωτών της αποστολής Αφρικανικής Ενωσης, (MISCA) που έχουν μεταβεί στη χώρα τάχα για τη «σταθεροποίηση» της κατάστασης μετά την ανατροπή της προηγούμενης κυβέρνησης από ισλαμιστές ενόπλους της οργάνωσης «ΣΕΛΕΚΑ» του νυν σφετεριστή της εξουσίας, Μισέλ Ντζοτόντια.

Χτες, στρατιώτες της MISCA από το Τσαντ έκαναν χρήση πυρός σε πλήθος μερικών χιλιάδων Χριστιανών που διαμαρτύρονταν για το μεροληπτικό ρόλο που έχουν αναλάβει (οι πρώτοι) υπέρ του αρχηγού των στασιαστών, Μ. Ντζοτόντια, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός διαδηλωτή και τον τραυματισμό μερικών άλλων. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, το συμβάν δεν πήρε περαιτέρω διαστάσεις, εξαιτίας της «πυροσβεστικής» παρέμβασης Γάλλων στρατιωτών που απομάκρυναν τους τραυματίες και το νεκρό διαλύοντας τη συγκέντρωση.

Την Κυριακή, λίγες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα, Μπανγκί, διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο τριών ενόπλων από τα πυρά Γάλλων στρατιωτών κατά τη διαδικασία αφοπλισμού τους. Επίσης, διαμαρτυρήθηκαν και για το μεροληπτικό ρόλο των Γάλλων στρατιωτών υπέρ, όπως ισχυρίζονται, των Χριστιανών που αποτελούν και το 80% του λαού της χώρας.

Μερικοί από τους διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της γαλλικής επέμβασης.

Μέσα σε όλα αυτά, η ΕΕ αποφάσισε χτες την επιβολή εμπάργκο όπλων και την απαγόρευση μισθοφόρων από χώρες - μέλη προς την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολύνεκρο ναυάγιο σε ναυπηγείο

ΣΜΥΡΝΗ.--

Οκτώ στρατιώτες και δύο εργάτες έχασαν τη ζωή τους χτες το απόγευμα, όταν πλοίο ανατράπηκε στο στρατιωτικό ναυπηγείο «Alaybey» κοντά στο λιμάνι της Σμύρνης, όπως μετέδωσε χτες το Asociated Press (AP). Το ατύχημα συνέβη μετά από εργασίες συντήρησης που έγιναν στο στρατιωτικό ρυμουλκό πλοίο «TCG Degirmendere» και την ώρα της καθέλκυσής του.

ΚΙΝΑ
Νέες αντιδράσεις για τις εξοπλιστικές δαπάνες της Ιαπωνίας

ΠΕΚΙΝΟ.--

Πάνω από 100 δοκιμές και άλλες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο, το «Λίαονινγκ», που πλέει από τις αρχές του Δεκέμβρη στη νότια κινεζική θάλασσα. Η πλούσια αυτή ενεργειακά και γεωστρατηγικά περιοχή έχει γίνει πιο έντονα το τελευταίο διάστημα πεδίο έντονου ανταγωνισμού μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας, αλλά και των ΗΠΑ, όπως και η αντίστοιχη περιοχή της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας όπου η Κίνα προχώρησε στη διεύρυνση της ζώνης αεράμυνάς της.

Στο μεταξύ, το περασμένο Σάββατο, η Κίνα άσκησε ξανά κριτική στην αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών του Τόκιο, που ενέκρινε την Τρίτη η ιαπωνική κυβέρνηση. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας σημείωσε πως το μεσοπρόθεσμο σχέδιο άμυνας που εγκρίθηκε στην Ιαπωνία επικαλείται συνέχεια την «κινεζική απειλή». Πώς θα προχωρήσει από εδώ και πέρα η πολιτική στρατιωτικής ασφάλειας της Ιαπωνίας; Το θέμα αυτό δεν μπορεί παρά να προκαλεί ισχυρές ανησυχίες στους Ασιάτες γείτονές της και στη διεθνή κοινότητα, υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι η Ιαπωνία σχεδιάζει να προμηθευτεί προηγμένους εξοπλισμούς.

Θυμίζουμε πως το Υπουργικό Συμβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 5% για την πενταετία 2014 - 2019 (ώστε να φτάσουν τα 24,7 τρισ. γεν ή 240 δισ. δολάρια).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ