ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης

Τουρκικά δημοσιεύματα εμπλέκουν τις ΗΠΑ στις αποκαλύψεις

Από την αντικυβερνητική διαδήλωση που χτυπήθηκε από την αστυνομία, την Κυριακή
Από την αντικυβερνητική διαδήλωση που χτυπήθηκε από την αστυνομία, την Κυριακή
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Υψώνονται οι τόνοι της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στην Τουρκία, καθώς φαίνεται πως οι εντεινόμενοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή ίσως πυροδοτήσουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Το Σαββατοκύριακο δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο ενέπλεξαν ευθέως τις ΗΠΑ με τις αστυνομικές έρευνες που συνεχίζονται. Σύμφωνα με αυτά, έγινε συνάντηση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αγκυρα, Φράνσις Ρικιαρντόνε, με Ευρωπαίους πρεσβευτές, όπου ο πρώτος είπε: «Θέλαμε να διακόψουν τις συναλλαγές με το Ιράν. Δε μας άκουσαν και τώρα βλέπετε την πτώση μιας αυτοκρατορίας».

Μιλώντας σε επαρχιακή πόλη το Σάββατο, ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για «προβοκάτσιες από πρεσβευτές», συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι απαραίτητο να σας κρατήσουμε», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί συγκεκριμένα στον Φράνσις Ρικιαρντόνε.

Χτες, η κρατική τράπεζα Halkbank, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκιών, υποστήριξε ότι όλες της οι συναλλαγές με το Ιράν ήταν νόμιμες. Ο επικεφαλής της τράπεζας είναι ανάμεσα σε όσους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στο πλαίσιο ερευνών για διαφθορά.

Σε έγγραφό της προς το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, η Halkbank αναφέρει: «Δεν υπήρχε εγχώριος ή διεθνής κανονισμός ή απαγόρευση που να εμπόδιζε την πώληση πολύτιμων μετάλλων στο Ιράν μέχρι την 1η Ιουλίου 2013». Προσθέτοντας ότι από τις 10 Ιούνη έχει σταματήσει τέτοιες συναλλαγές. «Η πηγή των κεφαλαίων που χρησιμοποιήθηκαν σ' αυτές τις συναλλαγές και τα μέρη αυτής της εμπορικής σχέσης είναι ανοικτά, διαφανή και ανιχνεύσιμα στο σύστημα», αναφέρεται στη δήλωση.

Οπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ, η Τουρκία είχε αγοράσει φυσικό αέριο και πετρέλαιο από το Ιράν μέσω ενός συστήματος με βάση το οποίο οι Ιρανοί εξαγωγείς πληρώνονταν σε λογαριασμούς που διατηρούσαν στη Halkbank σε τουρκικές λίρες και χρησιμοποιούσαν αυτά τα χρήματα για να αγοράσουν χρυσό που το Ιράν μπορούσε εύκολα να εισαγάγει ή να πουλήσει για ξένο συνάλλαγμα. Η Halkbank διαχειριζόταν επίσης ένα τμήμα των συναλλαγών της Ινδίας που επίσης προμηθευόταν πετρέλαιο από το Ιράν.

Δακρυγόνα σε διαδηλωτές και ανασχηματισμός

Στο μεταξύ, διευρύνονται οι αντιδράσεις για τις αποκαλύψεις, καθώς στους συλληφθέντες είναι πολλοί αξιωματούχοι και επιχειρηματίες του περιβάλλοντος Ερντογάν. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα - το βασικό κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης - έχει καλέσει την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Το Σαββατοκύριακο έγιναν μαζικές διαδηλώσεις σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα και αντλίες νερού για να απωθήσει τους συγκεντρωμένους. Στη διαμαρτυρία με δικό του μπλοκ και πλαίσιο συμμετείχε και το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.

Χτες, ενισχύονταν τα σενάρια για ανασχηματισμό τις επόμενες μέρες, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών (ο γιος του οποίου εμπλέκεται στην υπόθεση) δήλωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί η «εκκαθάριση» όσων εμπλέκονται στις έρευνες (τις οποίες έχει χαρακτηρίσει «βρώμικο παιχνίδι» σε βάρος της κυβέρνησής του), την ώρα που ξεπερνούν τους 70 οι αστυνομικοί και δικαστικοί αξιωματούχοι που αποπέμφθηκαν ή μετατέθηκαν δυσμενώς.

Αίσθηση προκάλεσε στα τουρκικά ΜΜΕ αλλαγή για τη δικαστική αστυνομία που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Σάββατο. Σύμφωνα με αυτή, οι αστυνομικοί που συμμετέχουν σε μυστική εισαγγελική έρευνα πρέπει να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους στην Ασφάλεια, ενώ πριν τελούσαν υπό τις εντολές αποκλειστικά του εισαγγελέα που έκανε την έρευνα.

Επισης, μία από τις πρώτες κινήσεις του νέου διευθυντή της Ασφάλειας στην Κωνσταντινούπολη ήταν να απαγορεύσει στους δημοσιογράφους να μπαίνουν στα αστυνομικά τμήματα.

Παρέμβαση Φ. Γκιουλέν

Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει πάνω από 20 προφυλακίσεις υπόπτων ενώ οι προσαγωγές ξεπέρασαν τις 60. Θυμίζουμε ότι μεταξύ όσων αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά, δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι οι γιοι των υπουργών Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και ο υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων, ο δήμαρχος συνοικίας της Κωνσταντινούπολης, επιχειρηματίες και άλλοι αξιωματούχοι του περίγυρου του Ερντογάν, καθώς και δύο γιοι του Τούρκου πρωθυπουργού.

Παρέμβαση έκανε το Σάββατο και ο πρώην σύμμαχος του Ερντογάν ισλαμιστής διανοητής και επιχειρηματίας Φ. Γκιουλέν (ο οποίος θεωρείται ότι κρύβεται πίσω από τις αποκαλύψεις που «πλήττουν» την τουρκική κυβέρνηση), επισημαίνοντας: «Εκείνοι που δεν βλέπουν τον κλέφτη, αλλά κυνηγάνε αυτούς που προσπαθούν να πιάσουν τον κλέφτη, που δεν βλέπουν το έγκλημα αλλά επιχειρούν να δυσφημίσουν άλλους με το να κατηγορούν αθώους ανθρώπους - ας ρίξει ο Θεός φωτιά στα σπίτια τους, να καταστρέψει τα σπίτια τους, να σπάσει την ενότητά τους».

Τέλος, ρεπορτάζ ανέφεραν ότι ενδεικτικό των αλλαγών στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ είναι και το ότι το κανάλι των «Αδελφών Μουσουλμάνων» άρχισε να εκπέμπει στην Τουρκία.

ΣΥΡΙΑ
Μάχες και επίθεση αντικαθεστωτικών σε σχολείο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντείνεται το (από αέρος) συνεχές σφυροκόπημα θέσεων συριακών αντικαθεστωτικών δυνάμεων και ισλαμιστών μισθοφόρων στις βόρειες και βορειοδυτικές περιοχές της Συρίας με επίκεντρο το Χαλέπι, καθώς η συριακή πολεμική αεροπορία συνεχίζει τις επιδρομές καταφέροντας καίρια πλήγματα στις αντίπαλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA από τις επιδρομές της αεροπορίας μέσα στο τελευταίο 48ωρο σκοτώθηκαν «δεκάδες μισθοφόροι και τρομοκράτες», αλλά και δεκάδες οχήματα που μετέφεραν όπλα και πυρομαχικά στις εχθρικές δυνάμεις μεταξύ άλλων σε Χαλέπι, Χομς, Σεκχ Νατζάρ, Καστέλο. Ο Σύρος υπουργός Πετρελαίου Σουλεϊμάν Αμπάς κατήγγειλε μάλιστα επιθέσεις ενόπλων αντικαθεστωτικών με όλμους σε δεξαμενές πετρελαίου στο προάστιο Αντρα της πρωτεύουσας, Δαμασκού, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί μεγάλη πυρκαγιά σε τουλάχιστον μία περίπτωση.

Επιπλέον, στην κεντρική Συρία, σουνίτης βομβιστής αυτοκτονίας που επέβαινε σε παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο επιτέθηκε κοντά σε δημοτικό σχολείο της σιιτικής πόλης Ουμ αλ Αμεντ της επαρχίας Χομς, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων εκ των οποίων οι επτά ήταν μαθητές δημοτικού.

Από την πλευρά τους, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι τα περισσότερα θύματα των επιδρομών της συριακής αεροπορίας ήταν άμαχοι εκ των οποίων 91 έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή όταν βρέθηκαν κοντά σε κομβόι αυτοκινήτων στο προάστιο Χανάνο στο Χαλέπι. Το αντικυβερνητικό «κέντρο Τύπου» στο Χαλέπι κατήγγειλε «σφαγή αμάχων» στη συνοικία Χανάνο, σημειώνοντας ότι «τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει με τραυματίες» και ότι το «επαρχιακό συμβούλιο» της πόλης αποφάσισε το κλείσιμο των σχολείων για μια βδομάδα στις περιοχές και τις συνοικίες που ελέγχουν αντικαθεστωτικοί «λόγω συστηματικών και σκόπιμων βομβαρδισμών».

Τέλος, χτες οι Ρώσοι παρέδωσαν και επίσημα στο λιμάνι της Λατάκειας 25 ρωσικά τεθωρακισμένα φορτηγά τύπου Ural και 50 ρωσικά φορτηγά τύπου Kamaz που θα χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση του συριακού χημικού οπλοστασίου στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας του ΟΗΕ για την καταστροφή του.

ΙΡΑΝ
Συνομιλιών συνέχεια μετά τα Χριστούγεννα

Σε νέο γύρο συνομιλιών θα προχωρήσουν μετά τα Χριστούγεννα οι διαπραγματευτές του Ιράν και της ομάδας των «6» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, όπου συμμετέχει και η ΕΕ)σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία που υποχρεώνει την Τεχεράνη να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα σε αντάλλαγμα για ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα. Το Σαββατοκύριακο, η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη τελείωσε χωρίς συμφωνία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Γιαβάντ Ζαρίφ και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, η οποία συντονίζει την ομάδα των έξι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν συμφώνησαν, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Αστον, οι συνομιλίες να συνεχιστούν πριν το τέλος του χρόνου. Το Ιράν συμφώνησε με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τη Γερμανία τον περασμένο μήνα, στην προσωρινή συμφωνία που θα επανεξεταστεί σε έξι μήνες.

Επίσκεψη Ερντογάν στο Πακιστάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν πραγματοποιεί από την Κυριακή ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν.

Οι δύο χώρες εξετάζουν περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών τους σχέσεων, με τον όγκο των μεταξύ τους συναλλαγών να έχει υπερεπταπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, έχοντας ξεπεράσει το ένα δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, βασικό επενδυτικό πεδίο των Τούρκων επιχειρηματιών στο Πακιστάν είναι ο κλάδος της Ενέργειας και των Κατασκευών. Τουρκικές ήταν οι εταιρείες που το 2009 έφτιαξαν τις πρώτες ανεμογεννήτριες στο Πακιστάν, που έχουν αναλάβει την κατασκευή 5.000 κατοικιών στις περιοχές που χτυπήθηκαν από το φονικό σεισμό το 2005, αλλά και που πρόκειται να παράξουν και διαθέσουν ηλεκτρική ενέργεια στο Καράτσι (πόλη που έχει πληθυσμό σχεδόν όσο όλη η Ελλάδα) μέσω του μεγαλύτερου «ενεργειακού πλοίου» στον κόσμο (πρόκειται για πλοία που λειτουργούν ως σταθμοί παραγωγής Ενέργειας, τα οποία πρωτοχρησιμοποίησε η General Electric στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για το γρήγορο ανεφοδιασμό πολεμικών πλοίων).

Τα προϊόντα που η Τουρκία εξάγει στο Πακιστάν είναι προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας, μέσα εναέριας κυκλοφορίας, προϊόντα της χημικής βιομηχανίας, δημητριακά αλλά και προκατασκευασμένα σπίτια. Το Πακιστάν εξάγει στην Τουρκία προϊόντα ιματισμού, χημικής βιομηχανίας, πλαστικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ