ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίσκεψη της νέας υπουργού Αμυνας της Γερμανίας

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τα γερμανικά στρατεύματα που συμμετέχουν στην ιμπεριαλιστική κατοχή στο Αφγανιστάν επισκέφτηκε η νέα υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Η Γερμανίδα αξιωματούχος βρέθηκε στο στρατόπεδο «Μαρμάλ», όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη βάση εκτός Γερμανίας. Στο σημείο συμμετέχουν 3.500 στρατιώτες από 12 χώρες, από τους οποίους οι 2.500 είναι Γερμανοί. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, η νέα υπουργός βρέθηκε στη χώρα «μοιράζοντας» ευχές στα μέλη της γερμανικής αποστολής, η οποία αναμένεται να αποχωρήσει από την ασιατική χώρα στα τέλη του 2014.

«Ξέρω ότι είστε εδώ για τους ανθρώπους στο Αφγανιστάν, αλλά και για μας στη Γερμανία» ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, η ντερ Λάιεν, διαφημίζοντας με κυνικό τρόπο τις «ειρηνευτικές» αποστολές, με τις οποίες οι ιμπεριαλιστές ματώνουν λαούς, ανοίγοντας δρόμους για τις επενδυτικές δραστηριότητες και τα κέρδη των μονοπωλίων.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και καθώς το συμμαχικό σχήμα χριστιανοδημοκρατών - χριστιανοκοινωνιστών και σοσιαλδημοκρατών αναζητά τρόπους να ενισχύσει τη θέση της Γερμανίας στο εξωτερικό, έναντι των ανταγωνιστών της.

Επιθέσεις στο Ουαζιριστάν

Το θάνατο αμάχων κοστίζουν οι επεμβάσεις που συνεχίζει ο πακιστανικός στρατός στην περιοχή του βόρειου Ουαζιριστάν ενάντια σε ένοπλες ομάδες. Η περιοχή βρίσκεται στα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν και αποτελεί έδρα δυνάμεων των Ταλιμπάν, γίνεται συχνά πεδίο μαχών. Οι νέες συγκρούσεις ξεκίνησαν την περασμένη βδομάδα μετά από επίθεση που δέχτηκε κομβόι του πακιστανικού στρατού.

Οι αρχές έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία, ενώ ντόπιοι καταγγέλλουν στο «Reuters» ότι πολλές οικογένειες τράπηκαν σε φυγή μετά από πολυήμερες επιδρομές με εναέρια μέσα. Αναλυτές αναφέρουν ότι οι συγκρούσεις σημειώνονται μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας και εκφράζουν φόβους ότι αυτές θα γενικευτούν, προκαλώντας μαζικές μετακινήσεις αμάχων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ.-- Νέα διαρροή ποσότητας νερού (1,6 τόνων αυτή τη φορά) με αυξημένη περιεκτικότητα ραδιενεργών ουσιών σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό «Φουκουσίμα 1». Εικάζεται ότι αιτία του συμβάντος ήταν μία φθορά στη βάση του προστατευτικού φράγματος, που προκλήθηκε από ισχυρές βροχές, οι οποίες σημειώθηκαν στην περιοχή τις τελευταίες μέρες.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η Βολιβία έστειλε την Παρασκευή τον πρώτο τηλεπικοινωνιακό της δορυφόρο στο Διάστημα με έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από το διαστημικό κέντρο Ξιτσάνγκ στην Κίνα. Ο δορυφόρος Τουπάκ Κατάρι αναμένεται να τεθεί σε τροχιά σε επτά μέρες, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Προέδρου της χώρας, Εβο Μοράλες. Ο δορυφόρος, αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων, θα τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλη και αναμένεται να βελτιώσει τη συνδεσιμότητα μέσω διαδικτύου και τηλεφώνου στη Βολιβία. Ηδη, η κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της χώρας Εντέλ έχει εγκαταστήσει 1.100 κεραίες σε όλη την επικράτεια.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Με το πτερύγιό του σε μικρό κτίριο του διεθνούς αεροδρομίου του Γιοχάνεσμπουργκ προσέκρουσε χτες αεροσκάφος τύπου Boeing 747 της British Airways με 202 επιβαίνοντες, ενώ ετοιμαζόταν να μπει στο διάδρομο απογείωσης. Τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερα άτομα.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Δριμύ κύμα ψύχους και παγετού πλήττει το τελευταίο τριήμερο ανατολικές περιοχές του Καναδά προκαλώντας πολύωρα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε περίπου 500.000 νοικοκυριά και σοβαρά προβλήματα σε οδικές, αεροπορικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Στις 19 Γενάρη θα διεξαχθεί ο επόμενος γύρος συνομιλιών Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων στις Βρυξέλλες με κεντρικό ζήτημα τη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων.

NTENBEΡ.-- Εξέπνευσε την Κυριακή σε νοσοκομείο του Κολοράντο των ΗΠΑ η Κλερ Ντέιβις, η 17χρονη μαθήτρια που είχε πυροβοληθεί στις 13 του μήνα στο κεφάλι από 18χρονο συμμαθητή της στο Λύκειο Αραπαχόε στην πόλη Σεντένιαλ του Κολοράντο.

ΚΑΪΡΟ.-- Τριετή ποινή κάθειρξης και πρόστιμο 50.000 αιγυπτιακών λιρών σε καθέναν από τους τρεις ιδρυτές του αντικυβερνητικού κινήματος της 6ης Απρίλη επέβαλε την Κυριακή δικαστήριο του Καΐρου. Οι ποινές αφορούν τους νεαρούς ακτιβιστές Αχμεντ Μάχερ, Αχμεντ Ντούμα και Μοχάμεντ Αντέλ που καταδικάστηκαν με βάση τον αμφιλεγόμενο νέο νόμο περί συμμετοχής σε παράνομες διαδηλώσεις. Επίσης, περίπου 450 κρατούμενοι, μέλη των «Αδελφών Μουσουλμάνων», μεταξύ των οποίων και πολλοί στενοί συνεργάτες του ανατραπέντος ισλαμιστή Προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μούρσι, έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκισή τους.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Εξι Ιρακινοί στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων και ένας ταξίαρχος, σκοτώθηκαν χτες από οβίδες που έπεσαν σε στρατόπεδο δυτικά της Βαγδάτης. Η επίθεση σημειώνεται δύο μέρες μετά το θάνατο άλλων 15 Ιρακινών στρατιωτικών, μεταξύ των οποίων ο στρατηγός Μοχάμεντ αλ-Κάρουι, που διοικούσε την 7η Ταξιαρχία, σε επίθεση εναντίον κρησφύγετου της «Αλ Κάιντα» δυτικά της πρωτεύουσας.

ΝΟΥΑΞΟΤ.-- Το προεδρικό κόμμα «UPR» πήρε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση της Μαυριτανίας, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, οι οποίες διεξήχθησαν παράλληλα με τις δημοτικές εκλογές. Ειδικότερα η «Ενωση για τη Δημοκρατία» (UPR) κέρδισε τις 74 έδρες (σε σύνολο 147 εδρών) και μαζί με τους συμμάχους της από μικρότερα πολιτικά κόμματα έχει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με συνολικά 108 κοινοβουλευτικές έδρες. Η αντιπολίτευση συγκεντρώνει 37 έδρες εκ των οποίων οι 16 ανήκουν στο ισλαμικό κόμμα «Tewassoul», το «El Fenn» (πολιτική ομάδα με επικεφαλής τον πρώην αρχηγό των πραξικοπηματιών της περιόδου 1984-2005 Μααούγια Ουλντ Τάγια) πήρε 10 έδρες ενώ η «Προοδευτική Συμμαχία του Λαού» 7 έδρες.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Γύρω από το στάδιο της πρωτεύουσας συγκεντρώθηκαν χτες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη, με σκοπό να μπλοκάρουν την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις (πρόωρες) εκλογές της 2ης Φλεβάρη. Η αστυνομία προειδοποίησε τους διαδηλωτές με συλλήψεις, φυλακίσεις και πρόστιμα πάνω από 1.000 δολάρια ΗΠΑ, αλλά και όσους «παραβιάζουν τις προσωπικές ελευθερίες αυτών που θέλουν να εγγραφούν ως υποψήφιοι στις εκλογές».

Πρακτορεία αναφέρουν ότι την Κυριακή, πάνω από 150.000 (σύμφωνα με τις αρχές, περισσότεροι με βάση τους διοργανωτές) διαδήλωσαν στην Μπανγκόκ. Οι διαδηλωτές ζητούν την άμεση απομάκρυνση της πρωθυπουργού, Γιγκλάνγκ Σιναουάτρα, από τη διακυβέρνηση της χώρας και τη διενέργεια εκλογών μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Θεωρούν ότι μέσω της Γιγκλάνγκ κυβερνά τη χώρα ο εξόριστος αδελφός της Θακσίν Σιναουάτρα. Ο Θακσίν είναι ο προηγούμενος πρωθυπουργός της χώρας και βρίσκεται στο εξωτερικό μετά από κατηγορίες για διαφθορά.

Μέχρι σήμερα έχουν καταθέσει υποψηφιότητες για τις εκλογές 34 κόμματα. Το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό, έχει δηλώσει ότι θα μποϊκοτάρει τις εκλογές, όπως είχε κάνει και το 2006. Πάντως στην Ταϊλάνδη, που είναι συνταγματική μοναρχία, πολλές φορές οι ενδοαστικές κόντρες «λύνονται» με το στρατό, αφού έχουν γίνει από το 1932 18 πραξικοπήματα και απόπειρες πραξικοπημάτων.

YEMENH
Υποσχέσεις ... αποζημίωσης από την «Αλ Κάιντα»

ΣΑΝΑΑ.--

Αποζημιώσεις στα θύματα επίθεσης που εξαπέλυσε η «Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο» (AQAP) στις 5 Δεκέμβρη σε νοσοκομείο και παρακείμενο τέμενος, προκαλώντας το θάνατο 56 ανθρώπων, υποσχέθηκε χτες ανώτατος διοικητής της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πολύνεκρη σφαγή.

Ο Κασέμ αλ Ρίμι, ζητώντας παράλληλα «συγγνώμη» με καθυστέρηση βδομάδων σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, υποστήριξε ότι ο βασικός στόχος της επίθεσης ήταν κτιριακό συγκρότημα του υπουργείου Αμυνας στην πρωτεύουσα Σαναά «και όχι το νοσοκομείο και θρησκευτικοί χώροι». Κατέληξε έτσι ισχυριζόμενος πως η οργάνωση AQΑΡ «αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη της επίθεσης», διαβεβαιώνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων και θα καλυφθούν τα νοσήλια όσων τραυματίστηκαν στην επίθεση.

ΛΙΒΥΗ
Η δήθεν ελευθερία «ποτίζεται» με αίμα

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Συνεχίζονται και σήμερα για δεύτερη ημέρα οι εκδηλώσεις τριήμερου εθνικού πένθους που πραγματοποιούνται στη Λιβύη μετά την αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε την Κυριακή σε σημείο ελέγχου της ασφάλειας στο Μπαρσίς που βρίσκεται περίπου 50 χλμ ανατολικά της Βεγγάζης με αποτέλεσμα το θάνατο 13 αστυνομικών και τον τραυματισμό άλλων τριών.

Οι λιβυκές αρχές ματαίωσαν έτσι τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματίσει για τη δήθεν «ανεξαρτησία» της Λιβύης μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, υποστηρίζοντας πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την ανασυγκρότηση του στρατού και της αστυνομίας, καλώντας παράλληλα το λαό σε «ενότητα» απέναντι σε τέτοιες επιθέσεις.

Τους τελευταίους μήνες κυρίως ανατολικές περιοχές της Λιβύης (π.χ. Βεγγάζη και Ντέρνα), έχουν τεθεί στο στόχαστρο βίας με θύματα πάνω από 300 νεκρούς στρατιωτικούς, αστυνομικούς, δικαστές, αξιωματούχους, εκδότες και δημοσιογράφους.

Ωρες αργότερα, χτες το απόγευμα, το «προσωρινό» κοινοβούλιο της Λιβύης ψήφισε κατά πλειοψηφία την, για ένα έτος, παράταση της «μεταβατικής περιόδου» για τη σύνταξη νέου συντάγματος και την διεξαγωγή εκλογών καθορίζοντας ως ημερομηνία παράδοσης εξουσίας στη νέα εκλεγμένη βουλή και κυβέρνηση την 24η Δεκέμβρη του 2014...

ΚΕΝΥΑ
Εκτροχιασμός τρένου σε παραγκούπολη

NAΪΡΟΜΠΙ.--

Πανικό στη μεγαλύτερη παραγκούπολη του Ναϊρόμπι, Κιμπέρα, προκάλεσε το πρωί της Κυριακής ο εκτροχιασμός εμπορικής αμαξοστοιχίας με τελικό προορισμό την πρωτεύουσα της Ουγκάντας, Καμπάλα, καθώς τα βαγόνια της εκτροχιασμένης αμαξοστοιχίας έπεσαν κυριολεκτικά πάνω στις αμέτρητες παράγκες που είναι στημένες δίπλα στις ράγες.

Παρά τους αρχικούς φόβους για τον εγκλωβισμό δεκάδων ανθρώπων στα συντρίμμια, τελικώς, κατά το ατύχημα τραυματίστηκαν επτά άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Ναϊρόμπι για τις πρώτες βοήθειες.

Η παραγκούπολη Κιμπέρα «φιλοξενεί» μέσα σε άθλιες συνθήκες ζωής πάνω από 250.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους παλεύουν να επιβιώσουν με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ