ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μπροστάρης στην εφαρμογή της πιο σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής

Το Μάη του 2012, τα ΜΑΤ στην υπηρεσία της δημοτικής αρχής Θεσσαλονίκης χτυπούν εργαζόμενους που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του Μηχανουργείου του δήμου

Phasma

Το Μάη του 2012, τα ΜΑΤ στην υπηρεσία της δημοτικής αρχής Θεσσαλονίκης χτυπούν εργαζόμενους που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του Μηχανουργείου του δήμου
Πρωτοστατεί η δημοτική αρχή Θεσσαλονίκης στην εφαρμογή της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής που ορίζουν κυβέρνηση και ΕΕ, και μέσα από την Τοπική Διοίκηση, φορτώνοντας ολοένα μεγαλύτερα βάρη στις πλάτες του σκληρά δοκιμαζόμενου λαού. Φανατική υπέρμαχος του αντιδραστικού «Καλλικράτη» και των φιλομονοπωλιακών αναδιαρθρώσεων που έφερε σε δήμους και περιφέρειες, η διοίκηση Γ. Μπουτάρη υπηρετεί πιστά τη λογική του «δήμου φορομπήχτη και επιχειρηματία», κωφεύει απέναντι στα λαϊκά προβλήματα, ή, στην «καλύτερη» των περιπτώσεων, προσπαθεί να διαχειριστεί τις πιο ακραίες συνέπειες της πολιτικής του «ευρωμονόδρομου», με συσσίτια, ελεημοσύνες και φιλανθρωπίες, συνεργασίες με ΜΚΟ και μεγαλοεπιχειρηματίες εμφανιζόμενους ως ευεργέτες, στη λογική τού «να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι»...

Επιχειρώντας μια σκιαγράφηση των πεπραγμένων της διοίκησης Μπουτάρη (εκλεγμένη με στήριξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - ΔΡΑΣΗΣ και του τότε κόμματος της Μπακογιάννη - επίσης πρωταγωνιστεί σήμερα στην «Πρωτοβουλία των πέντε» παρέα με τους δημάρχους Αθήνας, Πάτρας, Βόλου, Ιωαννίνων), διαπιστώνονται τα εξής:

Ο Γ. Μπουτάρης ήδη από την προεκλογική χρονιά του 2010 δήλωνε πως «σε αυτήν τη φάση, μνημόνιο - ξεμνημόνιο πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε ο καθένας στον τομέα, τον οποίο επιλέγει, να δουλέψουμε προκειμένου να βγει η χώρα από αυτήν την κρίση». Να υπηρετήσει, δηλαδή, καθένας από το πόστο του, την εφαρμογή και επιτάχυνση των ρυθμών της αντιλαϊκής επέλασης. Και το έκανε...

Ενώ ο λαός της Θεσσαλονίκης παλεύει ενάντια στην άγρια πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, η δημοτική αρχή της πόλης προωθεί με κάθε τρόπο την εφαρμογή της

MotionTeam

Ενώ ο λαός της Θεσσαλονίκης παλεύει ενάντια στην άγρια πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, η δημοτική αρχή της πόλης προωθεί με κάθε τρόπο την εφαρμογή της
Βγήκε μπροστάρης στην περιλάλητη «ελληνογερμανική συνεργασία», όπως προωθείται μέσα και από τους δήμους και τις περιφέρειες, μέσα και από τις πολυδιαφημισμένες «ελληνογερμανικές συνελεύσεις». Οι συνελεύσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο διαπεριφερειακής συνεργασίας των κρατών - μελών όπως ορίζεται στην ΕΕ, διεισδύουν στο σύνολο των λειτουργιών της Τοπικής Διοίκησης, συντονίζουν δυνάμεις και όργανα κεντρικών και τοπικών διοικήσεων με στόχο παραπέρα συρρίκνωση υποδομών, μείωση προσωπικού, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και την ύψιστη ανταποδοτικότητα (φόροι, τέλη κ.λπ.).

Σε αυτό το πλαίσιο η δημοτική αρχή Θεσσαλονίκης ακολουθεί σταθερά πολιτική επιβολής τροφείων και εισιτηρίων, άσχετα αν το λαϊκό εισόδημα ολοένα συρρικνώνεται με κάθε παραπέρα αφαίμαξή του, και η πιο μικρή ακόμα να είναι αβάσταχτη.

Για παράδειγμα, υπάρχουν συνδρομές για τη χρήση των αθλητικών χώρων και υποδομών του δήμου όπως και για τα δύο Δημοτικά Ωδεία. Επιβάλλει τροφεία από 80 έως 120 ευρώ στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, το δίκτυο των οποίων δεν επαρκεί (με ευθύνη και των κυβερνήσεων, και της δημοτικής αρχής) για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των νέων ζευγαριών της πόλης στη φιλοξενία των παιδιών τους. Η δημοτική αρχή λειτουργεί όλους κι όλους 28 παιδικούς σταθμούς (στους 17 λειτουργούν και βρεφικά τμήματα) όταν στο δήμο λειτουργούν συνολικά 200 ιδιωτικοί δείχνοντας τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν.

Για να καλυφθούν ανάγκες των παιδιών έχει απευθυνθεί και στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», μπάζοντας ουσιαστικά τον ιδιώτη στο μείζον ζήτημα της Προσχολικής Αγωγής, με το πρόσχημα ότι χρηματοδοτεί τη φιλοξενία 96 παιδιών σε δώδεκα παιδικούς σταθμούς (το Ιδρυμα έχει μπει για τα καλά και στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες).

Ιδιώτες και μεγαλοεπιχειρηματίες έχει βάλει και σε άλλα πεδία της λεγόμενης κοινωνικής πολιτικής που ασκεί ο δήμος. Π.χ., το Ιδρυμα «Ι. Λάτσης» καλύπτει τα έξοδα αγοράς πρώτων υλών για συσσίτιο 200 ατόμων. Παραπέρα, η δημοτική αρχή λειτουργεί «Τράπεζα Τροφίμων και Ρούχων» που στηρίζεται σε δωρεές επιχειρηματιών και ιδιωτών, ενώ γενικά στρέφεται στην τζάμπα εργασία «εθελοντών» για να παρουσιάσει κοινωνικό έργο. Ετσι, λειτουργεί το Κοινωνικό Πνευματικό Κέντρο «Πορτοκαλιάν» που παρέχει δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, και όπου τα μαθήματα γίνονται από «εθελοντές» φοιτητές. Με εθελοντές λειτουργούν επίσης το «Κέντρο Απογευματινής Φύλαξης Παιδιών» και το Ειδικό Ψυχαγωγικό Κέντρο για ΑμΕΑ.


Φορομπηξία, εργολάβοι και ΜΑΤ

Στο πεδίο των εισπράξεων κατάρτισε για το 2014 προϋπολογισμό που προβλέπει ότι τα έσοδα από τέλη, φόρους, παράβολα, πρόστιμα αποτελούν πάνω από το 60% των συνολικών εσόδων του δήμου. Για να αντισταθμίσει τη χασούρα από την ολοένα μειούμενη κρατική χρηματοδότηση διατηρεί υψηλά δημοτικά τέλη. Π.χ. για τις κατοικίες έχει δύο ζώνες, η μία 2,24 ευρώ/τ.μ. και η άλλη, η «φτηνή» 1,68 ευρώ/τ.μ., που μόνο λίγα δεν είναι. Συν το γεγονός ότι η δημοτική αρχή επανακαθόρισε τα όρια των δύο ζωνών και ενέταξε πολλές λαϊκές γειτονιές στην ακριβότερη ζώνη. Στους δε επαγγελματικούς χώρους έβαλε 5,56 ευρώ/τ.μ. στη Α' ζώνη και 3,40 ευρώ/τ.μ. στη Β', ορίζοντας να πληρώνουν ίδια τέλη ένα εμπορικό κατάστημα με μια ιδιωτική κλινική - χρυσωρυχείο ή μια βιομηχανία. Προσθέστε στα παραπάνω και το δημοτικό φόρο που γενικεύει τη φορομπηξία σε βάρος του λαού, με συντελεστή 0,36 ευρώ/τ.μ. για το Δήμο Θεσσαλονίκης και 0,15 για τη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας.

Για όσα έργα αποφάσισε να προχωρήσει ή να συνεχίσει το 2014, το 97% τα κάνει με εργολάβους. Προηγούμενα έκοψε πολλά έργα που επρόκειτο να τα υλοποιήσει ο δήμος με αυτεπιστασία (συντηρήσεις σχολείων, αναπλάσεις, παιδικές χαρές κλπ.), αναζητά ή και προωθεί συνέργειες με ιδιώτες (π.χ. «Coca-Cola», ίδρυμα Νιάρχος, ίδρυμα Σώρος) για να προχωρήσει κάποια απ' αυτά.

Επιδεικνύοντας το πραγματικό αντεργατικό της πρόσωπο, η διοίκηση Μπουτάρη τέλη Μάη 2012 ζήτησε τη συνδρομή της Αστυνομίας για να διασφαλίσει τη διενέργεια διαγωνισμού και την ιδιωτικοποίηση του Μηχανουργείου του δήμου. Χτύπησε με χημικά και ΜΑΤ τους εργάτες προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας, το Μηχανουργείο να περάσει στα χέρια της «Καούσης ΑΕ». Υπογράφηκε σύμβαση ύψους 2.000.000 ευρώ για τον έλεγχο, συντήρηση και επισκευή 71 απορριμματοφόρων του δήμου από τον Καούση, στον οποίο παραχωρούνται για χρήση εγκαταστάσεις, μηχανήματα και εργαλεία του δήμου.

Οπως καταγγέλθηκε τότε, η διοίκηση Μπουτάρη αφού για περίπου ενάμιση χρόνο έχει αφήσει χωρίς ανταλλακτικά το Μηχανουργείο του δήμου, έσπευσε να δώσει ένα σκασμό λεφτά σε ιδιώτη, ενώ τα οχήματα αυτά θα μπορούσαν να επισκευαστούν και να συντηρηθούν στο Μηχανουργείο με υποπολλαπλάσιο κόστος και πολλαπλάσια οφέλη. Χρήματα από τα ανταποδοτικά τέλη και τους φόρους που πληρώνουν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες της Θεσσαλονίκης και ο δήμος σπρώχνει στις τσέπες των ιδιωτών επιχειρηματιών.

Παραπέρα, η δημοτική αρχή, πατώντας και σε υπαρκτά ζητήματα που υπάρχουν στον τομέα της Καθαριότητας, προωθεί ιδιωτικοποίηση και αυτής της υπηρεσίας. Δεκέμβρη του 2011 ο ίδιος ο δήμαρχος δήλωνε πως «αποστολή του Δήμου είναι να ανοίγει πόρτες στην επιχειρηματικότητα» και προκειμένου να προετοιμάσει τους δημότες να δεχθούν εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, έλεγε απαξιώνοντας εργαζόμενους του δήμου: «Κωλοβαράνε»!

Να σημειωθεί για τη στάση άλλων παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η ΝΔ αντιπολιτεύεται σε δευτερεύοντα ζητήματα και υπερασπίζεται το έργο της προηγούμενης διοίκησής της. Επίσης δημαγωγεί με τα προβλήματα των εργαζομένων και τις κινητοποιήσεις τους. Οι υπόλοιπες παρατάξεις (και ο ΣΥΡΙΖΑ) που αποδέχονται τον ευρωμονόδρομο και τις προτεραιότητές του, στην ουσία ακολουθούν πολιτική κριτικής στήριξης της κεντρικής δημοτικής πολιτικής Μπουτάρη.

Η αντιπαράθεση με τους δημοτικούς συμβούλους του ΚΚΕ είναι σφοδρή. Στα κρίσιμα θέματα που βάζουν στο Δημοτικό Συμβούλιο (για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του δήμου, θέματα της καθημερινότητας, το κλείσιμο εργοστασίων της πόλης και της ευρύτερης πολιτικής, την ανεργία και την πολιτιστική στάση που πρέπει να πάρει ο δήμος στο θέμα, τις διώξεις εργαζομένων, την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας κ.ά.), η δημοτική αρχή αντιδρά έντονα στις θέσεις του Κόμματος, επιχειρεί να υπεκφύγει με ψευτοεπιχειρήματα όπως ότι τέτοια ζητήματα αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι το δήμο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ