ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - 55 ΧΡΟΝΙΑ ΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Ποικίλες εκδηλώσεις σε όλο το Νησί για την προσφορά της

Αποψη από την κεντρική εκδήλωση στο Σαντιάγκο
Αποψη από την κεντρική εκδήλωση στο Σαντιάγκο
Με εκατοντάδες εκδηλώσεις, πολιτιστικές και προβολής της Ιστορίας και των επιτευγμάτων της Επανάστασης και του σοσιαλισμού στην Κούβα γιορτάστηκε η 55η επέτειος της Νίκης στο Νησί. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες με ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή και τη μεταλαμπάδευση της πείρας στις νεότερες γενιές.

Η κεντρική εκδήλωση έγινε στο Σαντιάγκο ντε Κούβα, όπου στο πλούσιο πολιτικο-πολιτιστικό πρόγραμμα κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ραούλ Κάστρο, Πρόεδρος της χώρας και πρώτος Γραμματέας του ΚΚ Κούβας. Ο Κάστρο έκανε μια εκτενή αναφορά στην πορεία ως τη νίκη της Επανάστασης και ό,τι αυτή έχει κατακτήσει για το λαό.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση στη χώρα και τις μεταρρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη μετά το τελευταίο 6ο Συνέδριο του ΚΚ Κούβας, πριν από δύο χρόνια είπε χαρακτηριστικά:

«Σφάλλουν και βιάζονται όσοι προσπαθούν να περάσουν στις νεότερες γενιές τα δήθεν πλεονεκτήματα του ξεπεράσματος των ιδεολογιών και της κοινωνικής συνείδησης, λες και αυτού του είδους οι προσπάθειες δεν εξυπηρετούν απόλυτα τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης στον καπιταλιστικό κόσμο. Ετσι προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήξη ανάμεσα στην ιστορική ηγεσία της Επανάστασης και τις νέες γενιές και να προωθήσουν την ανασφάλεια, την απογοήτευση και την απαισιοδοξία για το μέλλον και όλα αυτά με απώτερο στόχο να διαλύσουν από τα μέσα το σοσιαλισμό στην Κούβα.

Ο Ρ. Κάστρο στο βήμα
Ο Ρ. Κάστρο στο βήμα
Στις συνθήκες που ζούμε, γίνεται μεγαλύτερη η πρόκληση αλλά είμαστε σίγουροι ότι με τις δυνάμεις που διαθέτει η Επανάστασή μας θα βγούμε νικητές και σε αυτήν την αποφασιστική μάχη, κάνοντας πράξη τις αποφάσεις και στον ιδεολογικό τομέα που πήραμε στην πρώτη Εθνική Συνδιάσκεψη του Κόμματος πριν δύο χρόνια, αποφάσεις που δεν προχώρησαν όσο ήταν απαραίτητο. Υπάρχει πάρα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Γι' αυτήν υπολογίζουμε στη δέσμευση και τον πατριωτισμό της μεγάλης μάζας των διανοουμένων, των καλλιτεχνών, των καθηγητών, των επαναστατών δασκάλων όπως και στη σταθερότητα και συνέπεια των κέντρων κοινωνικής έρευνας, των πανεπιστημίων και των χιλιάδων φοιτητών που ακόμα δεν έχουν αναδείξει τις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτουν.

Οι προσπάθειες για να διαδοθούν ιδέες που αρνούνται τη ζωτικότητα των μαρξιστικών - λενινιστικών θέσεων και αυτών του Χοσέ Μαρτί, πρέπει να απαντηθούν αποφασιστικά, ανάμεσα σε άλλα, με τη δημιουργική θεωρητική επικαιροποίηση του σοσιαλισμού στις συνθήκες της Κούβας, ως τη μόνη εναλλακτική για ισότητα και δικαιοσύνη για όλους.

Οι νέες γενιές στελεχών, που σταδιακά και συστηματικά αναλαμβάνουν τα κεντρικά καθήκοντα στη διεύθυνση της χώρας, ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι "αυτή είναι η Σοσιαλιστική Επανάσταση των ταπεινών, με τους ταπεινούς για τους ταπεινούς" (σ.σ. πρόκειται για φράση του Φιντέλ, που χειροκροτήθηκε). Αυτό είναι η αναντικατάστατη προϋπόθεση και το αποτελεσματικό αντίδοτο για να μην τις επηρεάσουν οι σειρήνες του εχθρού που δεν πρόκειται να σταματήσει την προσπάθεια να τις απομακρύνει από το λαό μας, προσπαθώντας να υπονομεύσει την ενότητα λαού και Κομμουνιστικού Κόμματος, που μας κληροδότησε με την προσφορά και τη δύναμή του ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο Ρους».

  • Απαραίτητη διόρθωση: Στην ιστορική φωτογραφία που δημοσιεύσαμε στο φύλλο του «Ρ» της Πρωτοχρονιάς, εκ παραδρομής γράφαμε ότι «το Γενάρη ο Τσε μπήκε στην Αβάνα, μαζί με τον ηγέτη της επανάστασης Φιντέλ και τον Καμίλο Σιενφουέγος». Για το ακριβές του πράγματος στη συγκεκριμένη φωτογραφία δεν είναι ο Τσε. Ο ίδιος μπήκε στην πόλη νωρίτερα στις 2 Γενάρη και ο Φιντέλ και ο Καμίλο έφτασαν στις 9 Γενάρη, μετά από μια θριαμβευτική πορεία σε πόλεις και χωριά.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέα επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

TΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ξεκίνησε χτες μία ακόμη περιοδεία σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη, επιχειρώντας να ασκήσει πιέσεις στους ηγέτες αμφοτέρων πλευρών για «σκληρές πολιτικές αποφάσεις», προκειμένου να επιτευχθεί έστω μία γενική ειρηνευτική συμφωνία ως τον Απρίλη, στη σκιά των σοβαρών καταγγελιών της ισραηλινής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον εγκλεισμό Παλαιστίνιων παιδιών σε κλουβιά, έξω στο ύπαιθρο,το βασανισμό ή ακόμη και τη σεξουαλική κακοποίησή τους από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στη διάρκεια κράτησης και ανάκρισης!

Σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές, ο Κέρι, που από το καλοκαίρι ως σήμερα έχει επισκεφθεί τουλάχιστον 10 φορές τη Ραμάλα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, είχε προγραμματίσει για χτες το απόγευμα συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και την Παρασκευή συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, ελπίζοντας πως θα τους πείσει να προβούν σε σημαντικές, αμοιβαίες, υποχωρήσεις ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα ζητηθεί να «ξεχάσει» τα εδάφη που κατέκτησε το Ισραήλ με τον πόλεμο του 1967 (δηλαδή εδάφη της Λωρίδας της Γάζας, της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ) και από τον Παλαιστίνιο ηγέτη να δεχθεί το Ισραήλ σαν «εβραϊκό κράτος», απεμπολώντας έτσι τα δικαιώματα επιστροφής και άλλα εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων προσφύγων...

Η εμφάνιση του Κέρι στην περιοχή έρχεται μετά από 20 γύρους διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται σε συνθήκες μεγάλης μυστικότητας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και ενώ κάθε τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός οξύνει το κλίμα και τις προκλήσεις προς τους Παλαιστινίους, ανακοινώνοντας ολοένα και περισσότερους εποικισμούς σε Ανατολική Ιερουσαλήμ και Δυτική Οχθη και πραγματοποιώντας, κατά διαστήματα, επιδρομές σε παλαιστινιακούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας...

Φυλακίζουν τα παιδιά σε κλουβιά έξω στο κρύο!

Στο μεταξύ αίσθηση προκαλούν διεθνώς οι καταγγελίες της Δημόσιας Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων στο Ισραήλ (PCATI), που δημοσιοποιήθηκαν την Πρωτοχρονιά και αφορούν τις ασύλληπτες, εφιαλτικές, συνθήκες κράτησης Παλαιστινίων ακόμη και κάτω των 12 ετών που συλλαμβάνονται για μικροαδικήματα (ή και για λιθοβολισμό των κατοχικών δυνάμεων) έπειτα από όσα είδαν με τα μάτια τους δικηγόροι της οργάνωσης κυρίως στο κέντρο κράτησης Ράμλε.

Μεταξύ άλλων καταγγέλλεται ο εγκλεισμός παιδιών-κρατουμένων σε κλουβιά έξω στο ύπαιθρο ακόμη και με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, μέχρι την προσαγωγή τους στα κέντρα ανάκρισης ή στα δικαστήρια. Καταγγέλλονται ακόμη απειλές, βασανισμοί ακόμη και άλλες κακοποιήσεις (συμπεριλαμβανομένων και των σεξουαλικών επιθέσεων!) σε βάρος παιδιών και ανηλίκων στη διάρκεια ανάκρισης και κράτησης. Ανακοινώθηκε ακόμη ότι αποσύρθηκαν κλουβιά στα οποία κρατούνταν παιδάκια και είχαν τοποθετηθεί στο ύπαιθρο μεσούσης χιονοθύελλας στο κέντρο μεταφοράς κρατουμένων στη Ράμλε μετά από επικοινωνία - καταγγελία στελεχών της οργάνωσης PCATI με την υπουργό Δικαιοσύνης.

Η PCATI εκτιμά ότι ετησίως 500 με 700 παιδιά Παλαιστινίων συλλαμβάνονται, κρατούνται και φυλακίζονται από τις ισραηλινές αρχές. Απηύθυνε ακόμη δημοσίως έκκληση για τερματισμό της φυλάκισης και βασανισμού όλων των παιδιών από τις ισραηλινές αρχές.


ΤΣΕΧΙΑ
Ερωτήματα για το θάνατο του Παλαιστίνιου πρέσβη

ΠΡΑΓΑ.--

Ο πρέσβης της παλαιστινιακής Αρχής στην Τσεχία Τζαμάλ αλ Τζαμάλ τραυματίστηκε θανάσιμα μετά από έκρηξη που προκλήθηκε σε χρηματοκιβώτιο, το οποίο επιχείρησε να ανοίξει ανήμερα Πρωτοχρονιάς. Η οικογένεια του πρέσβη που βρισκόταν στο σπίτι τη στιγμή που συνέβη το μοιραίο, είχε πρόσφατα μετακομίσει στη νέα πρεσβεία. Κατά τη μετακόμιση μεταφέρθηκαν και δύο χρηματοκιβώτια, το ένα που είχε ανοιχτεί πρόσφατα και ήταν σε συχνή χρήση και το άλλο που ήταν παλιότερο, και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν είχε ανοιχτεί για δεκαετίες.

Οι Αρχές της Τσεχίας διεξάγουν έρευνες για να διαλευκανθεί η υπόθεση, που προς το παρόν δεν συνδέουν με εγκληματική επίθεση. Στον τσέχικο Τύπο έχουν βγει διάφορα σενάρια, όπως ότι η «ύλη που ανατινάχτηκε ήταν ένα είδος πλαστικής εκρηκτικής ύλης semtex που παραγόταν στην περίοδο της Τσεχοσλοβακίας και είχαν στην κατοχή τους και οι παλαιστινιακές οργανώσεις». Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Ριτζάντ Μαλίκ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο «εγκληματικής ενέργειας». Ο εκπρόσωπος Τύπου της πρεσβείας στην Πράγα Ναμπίλ Φαχίλ, σε δηλώσεις του στον Τύπο ανέφερε ότι το χρηματοκιβώτιο που ανοίχτηκε ήταν αυτό που συχνά χρησιμοποιούσε ο πρέσβης και το δεύτερο χρηματοκιβώτιο ανοίχτηκε από την αστυνομία χωρίς να συμβεί κάτι. Στην Πράγα έχουν ήδη μεταβεί Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ