ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
Χωρίς ΕΚΑΣ η πλειοψηφία των ανάπηρων συνταξιούχων

«Παιχνίδι» εντυπώσεων από το υπουργείο Εργασίας και το ΠΑΣΟΚ

Από παλιότερη κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων
Από παλιότερη κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων
Οπως για όλους τους συνταξιούχους κάτω των 65 χρόνων, έτσι και για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας κάτω από 80%, το ΕΚΑΣ κόβεται από 1/1/2014, κατ' εφαρμογή προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων. Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι αδίστακτη και στον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και να κοροϊδέψει χιλιάδες ανάπηρους συνταξιούχους ότι τάχα εξαιρούνται από το βάρβαρο μέτρο του αποκλεισμού από το ΕΚΑΣ.

Αυτόν ακριβώς το στόχο υπηρετεί η ανακοίνωση που έκανε ο υπουργός Εργασίας την παραμονή Πρωτοχρονιάς, μετά από κυβερνητική σύσκεψη για την πορεία των αντιλαϊκών μέτρων. Είπε ο Γ. Βρούτσης: «Σήμερα με απόφαση του πρωθυπουργού αποκαθίσταται μια αδικία εις βάρος των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Συγκεκριμένα αποκαθίσταται το ΕΚΑΣ για τα άτομα με 80% αναπηρία και πάνω, για τα οποία πλέον δεν υπάρχει όριο ηλικίας».

Παρότι σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) ομολογεί ότι μένει εκτός η μεγάλη πλειοψηφία των ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% - 80%, κάνει πλάτες στην κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως η δήλωση του υπουργού Εργασίας «ικανοποιεί μερικώς το αίτημά μας». Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ για το θέμα - στο ίδιο πνεύμα με την ηγεσία της ΕΣΑμεΑ - αναφέρει πως «έγινε σήμερα ένα θετικό βήμα, που όμως δεν είναι αρκετό για την αντιμετώπιση του σημαντικού ζητήματος του ΕΚΑΣ, που αφορά την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των αναπήρων».

Υπάρχει όμως και πικρή εμπειρία από αντίστοιχες «εξαιρέσεις» των ΑμΕΑ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να κερδίσει τις εντυπώσεις, αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Για παράδειγμα, η εξαίρεση των συνταξιούχων με βαριά αναπηρία, ποσοστού 80% και άνω, από την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης (Δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και επίδομα άδειας) έχει αναγγελθεί, αλλά δεν εφαρμόζεται.

Οπως έχει καταγγείλει στο «Ριζοσπάστη» ο Γ. Σεχρεμέλης, συνταξιούχος του Δημοσίου, νεφροπαθής με 85% αναπηρία και εκλεγμένος στο ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών με την «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση», «τα δώρα και το επίδομα αδείας των ΑμΕΑ θα έπρεπε να επιμερίζονται στο ποσό των συντάξεων σε δωδεκάμηνη βάση (ν. 4111/2013). Δηλαδή, οι συντάξεις του Δημοσίου θα έπρεπε κάθε μήνα από 1/1/2013 να είναι αυξημένες κατά 134,40 ευρώ. Αυτό, όμως, δεν έχει συμβεί για τους συνταξιούχους με βαριά αναπηρία, όπως επίσης δεν τους έχουν δοθεί αναδρομικά τα ποσά που παρακρατήθηκαν για 3 μήνες, δηλαδή πριν από την εξαίρεση των ανάπηρων συνταξιούχων από τις περικοπές».

Ολα δείχνουν πως η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις περικοπές σε βάρος των αναπήρων και των χρόνια πασχόντων που έχουν πρόσθετες και σύνθετες ανάγκες να καλύψουν. Επόμενο βήμα θα είναι η περικοπή των προνοιακών επιδομάτων, όπως προβλέπει και η έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβρη του 2013.

Απεργία μέχρι και τις 10 Γενάρη στον ΕΟΠΥΥ

Τη σχέση τους με το νέο σύστημα ΠΦΥ παζαρεύουν οι γιατροί με το υπουργείο Υγείας

Συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι και τις 10 Γενάρη ανακοίνωσε η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) του ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις απ' τις 25/11/2013, αντιδρώντας στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τη διαθεσιμότητα και κινητικότητα στις υγειονομικές μονάδες του Οργανισμού.

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο του «διαλόγου» για τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ, σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των συνδικάτων των υγειονομικών και διοικητικών υπαλλήλων του Οργανισμού.

Στο πλαίσιο αυτού του «διαλόγου», ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντός, αναφέρθηκε την περασμένη Δευτέρα στις «τρεις αδιαπραγμάτευτες παραδοχές που αποτελούν τα θεμέλια της Μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας. Ενοποίηση των μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ και των ΚΥ σε έναν ενιαίο δημόσιο φορέα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Ενταξη των γιατρών στο νέο φορέα με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εφόσον το επιθυμούν».

Η κυβέρνηση και οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών ενώσεων των γιατρών εστιάζουν τη συζήτηση αποκλειστικά στην εργασιακή σχέση των σημερινών γιατρών του ΕΟΠΥΥ με το νέο σύστημα της ΠΦΥ. Με αυτόν τον τρόπο, συσκοτίζουν τη συνολική επιδείνωση των υπηρεσιών Υγείας προς τους ασφαλισμένους, που θα επέλθει και με τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ πρότεινε, «ειδική μέριμνα για τους μόνιμους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και ιδίως για εκείνους που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης». Οσοι γιατροί επιλέξουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ με «πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, θα υπαχθούν στο καθεστώς του ενιαίου μισθολογίου προσωρινά, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης και κρίσης», είπε ο ίδιος.

Για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ χειρουργικών ειδικοτήτων, μπορεί να απορροφηθούν σε χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων. Οσοι επιλέξουν να ενταχθούν στο δίκτυο των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ, προτείνεται σύμβαση τριετούς διάρκειας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ ΠΑΜΕ - ΜΑΣ
Καταγγέλλουν τη γύμνια στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Ανακοίνωση και παράσταση διαμαρτυρίας με αφορμή το θανατηφόρο τροχαίο που έγινε στην περιοχή στις 28/12/2013

Οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας στην περιοχή του Βόρειου Εβρου, ιδιαίτερα στο κρίσιμο ζήτημα της άμεσης διακομιδής και της επείγουσας παροχής πρώτων βοηθειών σε έκτακτες περιπτώσεις, ήρθαν και πάλι στην επιφάνεια με αφορμή το θανατηφόρο τροχαίο που έγινε στις 28 Δεκέμβρη στον κάθετο άξονα Ορεστιάδας - Ορμενίου.

Το τροχαίο δυστύχημα έγινε το πρωί, στο ύψος του κόμβου των Ριζίων. Σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις. Για πάνω από μία ώρα, ένας από τους τραυματίες παρέμεινε στο αυτοκίνητό του, καθώς δεν υπήρχε ασθενοφόρο για να γίνει άμεσα η διακομιδή του.

Οι Γραμματείες Βόρειου Εβρου του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ με ανακοίνωσή τους αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της Υγείας. Προαναγγέλλουν παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 10/1, στις 11 το πρωί, στη διοίκηση του Νοσοκομείου Διδυμότειχου και συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου και τους εργαζόμενους.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «στο Βόρειο Εβρο η υπηρεσία (ΕΚΑΒ) που έχει στην ευθύνη της να συντονίζει την άμεση μεταφορά έκτακτων περιστατικών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών Υγείας με τα δυο (2) πεπαλαιωμένα ασθενοφόρα που διαθέτει, τις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις που πρέπει να καλύπτει, τις ελλείψεις προσωπικού, την παλαιότητα του οδικού δικτύου, τις δύσκολες καιρικές συνθήκες της περιοχής, αδυνατεί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, να καλύψει με επάρκεια τις ανάγκες των κατοίκων στο κρίσιμο ζήτημα της άμεσης παροχής ιατρικής φροντίδας».

Καλούν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής να διεκδικήσουν:

  • Την ανάκληση της συγχώνευσης του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Εβρου.
  • Την άμεση και πλήρη κάλυψη του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου και των Κέντρων Υγείας Ορεστιάδας, Σουφλίου, Δικαίων με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης στελέχωση όλων των τμημάτων και κλινικών του με βάση τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
  • Την κάλυψη των αναγκών της υπηρεσίας του ΕΚΑΒ με προσωπικό και ασθενοφόρα.
  • Την πανελλαδική ανάπτυξη ενιαίου, αποκλειστικά κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Υγείας, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
Παιδική γιορτή την Κυριακή

Γιορτή για τα παιδιά των ανέργων και των εργαζομένων σε Υγεία - Πρόνοια - Ειδική Αγωγή θα γίνει την Κυριακή 5 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου). Στην εκδήλωση θα ανέβει η παιδική θεατρική παράσταση «Το δέντρο της Γης και οι καλικάντζαροι» και μετά θα ακολουθήσουν δραστηριότητες για τα παιδιά. Η είσοδος είναι ελεύθερη και, όποιος θέλει, μπορεί να χαρίσει ένα μεταχειρισμένο - σε καλή κατάσταση - παιχνίδι, παιδικό ρούχο ή ζευγάρι παπούτσια. Οσα είδη συγκεντρωθούν, θα δοθούν από τα σωματεία σε οικογένειες ανέργων και απλήρωτων εργαζομένων. Την εκδήλωση διοργανώνουν το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, ο Σύλλογος Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ