ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
«ΟΚ» για το μακελειό

Το τρομερό μακελειό στις φυλακές της Τουρκίας - οι εν ψυχρώ μαζικές δολοφονίες πολιτικών κρατουμένων από δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας - δείχνουν το πρόσωπο της τουρκικής κρατικής ηγεσίας. Μια ηγεσία μείγμα ταξικής εξουσίας που συναποτελείται από στρατοκράτες εθνικιστικής παράδοσης και αντικομμουνιστικής ιδεολογίας, πολιτικούς αντιδημοκρατικής νοοτροπίας και φασίζουσας πρακτικής διακυβέρνησης και δικαστές εντεταλμένους, απηνείς διώκτες κάθε δημοκρατικού, προοδευτικού και, προπάντων, αριστερού πολίτη. Μια ηγεσία, δηλαδή, που ευλόγως μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια στρατιωτικό - πολιτικο - δικαστική δικτατορία, η οποία, πολλές φορές, φοράει κοινοβουλευτικό μανδύα και ενίοτε στρατιωτικό χιτώνιο.

Αυτή η ιδιόμορφη δικτατορία κυβερνάει στη γειτονική χώρα, χρησιμοποιώντας το όπλο του καραβανά και το ρόπαλο του χωροφύλακα, γεμίζοντας τις φυλακές με αγωνιστές της δημοκρατίας και τα νεκροταφεία με μαχητές της Αριστεράς, στερώντας από τον τουρκικό λαό την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα κοινωνικά και τα ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή στέλνει τους πληρωμένους φονιάδες της να σκοτώσουν τους δεσμώτες των φυλακών, γιατί δεν ανέχεται να υπάρχουν στην Τουρκία αγωνιστές που αμφισβητούν και αντιμάχονται την πανίσχυρη κρατική εξουσία, που είναι έτοιμοι να θυσιάσουν και τη ζωή τους στον αγώνα για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία, την κοινωνική πρόοδο, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ομως, αυτή η δικτατορία δε θα ένιωθε τόσο ισχυρή και τόσο σίγουρη και δε θα τολμούσε να προκαλέσει τόσο απροκάλυπτα και κυνικά τη δημοκρατική διεθνή κοινή γνώμη, αν δε στηριζόταν σε ξένες «γερές πλάτες». Αν, δηλαδή, δεν είχε τη συγκατάθεση και την αρωγή των παλιών συμμάχων και των μελλοντικών εταίρων της Τουρκίας. Τα αφεντικά της πολιτικο στρατιωτικής συμμορίας, που δολοφονεί εν ψυχρώ δημοκράτες κι αριστερούς Τούρκους αγωνιστές και ταλαιπωρεί βαριά και πολύμορφα το λαό της γειτονικής μας χώρας, βρίσκονται στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες. Αυτοί είναι οι ηθικοί αυτουργοί του αποτρόπαιου, του ειδεχθούς εγκλήματος της μαζικής σφαγής στις τουρκικές φυλακές. Το δείχνει η ένοχη σιωπή τους για το φονικό, το αποδεικνύει η προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τους φονιάδες της Αγκυρας.

Και ρωτάμε όσους, αφελείς ή και «λακέδες» των ιμπεριαλιστών, ισχυρίζονταν ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έκαναν τον πόλεμο στο Ιράκ και στην πρώην Γιουγκοσλαβία για να υπερασπίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα: Γιατί δεν επεμβαίνουν και στην Τουρκία να τιμωρήσουν τον «χασάπη» Ετσεβίτ; Μήπως δεν αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η ύπαρξη χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων, που βασανίζονται και δολοφονούνται στις φυλακές από τις τουρκικές κρατικές αρχές; Μήπως δεν αποτελεί διεθνές έγκλημα η τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο;

Μ' αυτή τη δικτατορική ηγεσία της Τουρκίας υπερηφανεύονται ότι κατάφεραν να έχουν τις καλύτερες σχέσεις ο Κ. Σημίτης και ο Γ. Παπανδρέου. Αυτή «απάλλαξαν» για τα εγκλήματά της σε βάρος του τουρκικού λαού, αλλά και σε βάρος του κυπριακού λαού, υπογράφοντας την απόφαση του Ελσίνκι. Μ' αυτή συναναστρέφονται, συνδιαλέγονται και συναποφασίζουν στα συμβούλια του ΝΑΤΟ και αύριο της ΕΕ. Βεβαίως, οι εκσυγχρονιστές κυβερνώντες της Αθήνας δεν αγάπησαν ξαφνικά τους στρατοκράτες της Αγκυρας. Στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών κατευθύνσεων βαδίζουν, προωθώντας και φροντίζοντας τα συμφέροντα της ελληνικής ολιγαρχίας. Ομως, ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται ποτέ να συγχωρήσει τους Ελληνες πολιτικούς που βοηθούν, εξ αντικειμένου, την τουρκική δικτατορική ηγεσία να στερεί από τον τουρκικό λαό την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τ' ανθρώπινα δικαιώματα. Κι αργά, ή γρήγορα η ελληνική Νέμεσις θα επέμβει...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Να ξεσηκωθεί κύμα συμπαράστασης στους Τούρκους αγωνιστές

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) Θανάσης Παφίλης, με επιστολή που στέλνει στους εκπροσώπους των κινημάτων, τα οποία είναι μέλη του ΠΣΕ τους καλεί να στείλουν τηλεγραφήματα διαμαρτυρίας στις τουρκικές πρεσβείες των χωρών τους και να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο στον αγωνιζόμενο τουρκικό λαό.

Με την επιστολή αυτή, ο Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ ενημερώνει τις φιλειρηνικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο για τα συγκεκριμένα γεγονότα που διαδραματίζονται αυτό τον καιρό στην Τουρκία, καθώς επίσης και ότι αντιπροσωπεία του ΠΣΕ έχει ήδη πραγματοποιήσει δυο επισκέψεις στην περιοχή και συγχρόνως επισημαίνει την ανάγκη: «Να υπάρξει παγκόσμια διαμαρτυρία κατά της τουρκικής κυβέρνησης, να ασκηθούν πιέσεις για να σταματήσει η δολοφονία των κρατουμένων και η καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ