ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Σερβικές εκλογές με «σημειωμένους» νικητές...

Προετοιμασία της κάλπης

Associated Press

Προετοιμασία της κάλπης
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Σε κλίμα φίμωσης, εκβιασμών ή αποκλεισμού των αριστερών κομμάτων ανοίγουν σήμερα στη Σερβία οι κάλπες για την εκλογή των νέων μελών του Σερβικού Κοινοβουλίου μετά τη γνωστή ακύρωση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τις προηγούμενες εκλογές του Σεπτέμβρη.

Τα χειραγωγούμενα από τις φιλοδυτικές αρχές σερβικά ΜΜΕ φέρουν βέβαιη τη «σαρωτική νίκη» της λεγόμενης Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης (DOS), καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αναφέρουν την εκλογή ίσως και 200 βουλευτών σε σύνολο 250... «Φαβορί» για τη θέση του πρωθυπουργού προβάλλεται ο Τζόραν Τζίντζιτς, ο άνθρωπος που ως γνωστόν τάχθηκε με το πλευρό των εισβολέων κατά τις περσινές ΝΑΤΟικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Στις εκλογές, από τις οποίες αποκλείστηκε πριν δύο 24ωρα ο «Κομμουνιστικός - Εργατικός Συνασπισμός, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας του Μπράνκο Κιτάνοβιτς» με καταστρατήγηση του εκλογικού νόμου, που έφτιαξε ακόμη και αυτή η ίδια απερχόμενη σερβική μεταβατική κυβέρνηση, συμμετέχουν πέραν της DOS και άλλα επτά κόμματα, μεταξύ των οποίων το «Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα» (SPS) του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η «Γιουγκοσλαβική Αριστερά» και το «Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης» του Βουκ Ντράσκοβιτς. Το «Ριζοσπαστικό Κόμμα» του Βόισλαβ Σέσελι (SRS) αποφάσισε να μποϊκοτάρει τις εκλογές.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι 6.500.831 και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 8.723 εκλογικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένου και του Κοσσυφοπεδίου, όπου θα ανοίξουν 269 εκλογικά τμήματα στην περιοχή της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, του κεντρικού Κόσσοβου και του Πετς, όπου υπάρχουν σερβικοί θύλακες. Σύμφωνα με τη «μόδα» που έχει λανσάρει ο ΟΑΣΕ για τη δήθεν «αποτροπή διπλοψηφοφορίας»... στις σημερινές σερβικές γενικές εκλογές, για πρώτη φορά, το δάκτυλο των ψηφοφόρων θα ψεκαστεί με ειδικό σπρέι, το οποίο θα είναι ορατό μόνο εάν εκτεθεί σε υπέρυθρες ακτίνες...

Τις εκλογές θα παρακολουθήσουν 335 παρατηρητές του ΟΑΣΕ, 110 από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και δώδεκα Ελληνες, καθώς και 12.500 εθελοντές παρατηρητές των μη κυβερνητικών οργανώσεων από το Βελιγράδι και του λεγόμενου Κέντρου Δημοκρατικής Μετάβασης από την Ποντγκόριτσα.

Οι κάλπες άνοιξαν από τις 07.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 20.00, ενώ τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν λίγο μετά τα μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή.

  • Με μερικούς μώλωπες και ισχυρό σοκ γλίτωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην ΟΔ Γιουγκοσλαβία, Γουίλιαμ Μοντγκόμερι, από το τροχαίο ατύχημα που είχε χτες σε παγωμένη οδική αρτηρία που συνδέει το Πρέσεβο με το Μπουγιάνοβατς. Ο Μοντγκόμερι μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους σε παρακείμενο νοσοκομείο, όπως επίσης και ο συνεπιβάτης και βοηθός του, Νικ Χιλ, που έφερε μικροτραύματα.
ΙΤΑΛΙΑ - ΒΟΣΝΙΑ
Ετεροχρονισμένες αποκαλύψεις για τη χρήση όπλων εμπλουτισμένου ουρανίου!

ΡΩΜΗ.-

Μετά από πέντε χρόνια και ύστερα από αίτημα της ιταλικής κυβέρνησης, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως χρησιμοποίησε πάνω από 10.800 βόμβες εμπλουτισμένου ουρανίου... και στη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Βοσνία από τον Αύγουστο του 1994 έως το Σεπτέμβρη του 1995!

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ στη Ρώμη, ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Σέρτζιο Ματαρέλα, επικαλούμενος πληροφορίες που πήρε από το ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε τη χρήση πυρομαχικών με εμπλουτισμένο ουράνιο στη Βοσνία, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών κατά θέσεων των Σερβοβόσνιων, εκφράζοντας, μάλιστα, και τη λύπη του, γιατί «μόλις τώρα οι ενδιαφερόμενες διεθνείς οργανώσεις, κατόπιν αιτήματος της Ρώμης, έδωσαν σημαντικές πληροφορίες για την ασφάλεια του πληθυσμού της Βοσνίας και των (πολυεθνικών) στρατευμάτων».

Ο Ιταλός υπουργός ανακοίνωσε, επίσης, πως κατά τους περσινούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο χρησιμοποιήθηκαν περίπου 31.500 βόμβες και σφαίρες εμπλουτισμένου ουρανίου, ενώ μόνον στο Πέτες, όπου υπηρετούν οι Ιταλοί στρατιώτες στη δύναμη της «ΚΦΟΡ», χρησιμοποιήθηκαν άλλες 14.180 βόμβες εμπλουτισμένου ουρανίου. Οι πληροφορίες αυτές ανακοινώθηκαν από τον Ιταλό υπουργό Αμυνας, μετά από καταγγελίες πως ο πρόσφατος θάνατος τριών Ιταλών στρατιωτών, που υπηρετούσαν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και η προσβολή άλλων εννιά στρατιωτών (που υπηρετούσαν στο Κοσσυφοπέδιο) από καρκίνο προκλήθηκε εξαιτίας της χρήσης όπλων με ραδιενεργά υλικά.

Ο Ματαρέλα ανακοίνωσε, τέλος, τη σύσταση μίας ειδικής επιτροπής, που θα εξετάσει εάν όντως οι θάνατοι των Ιταλών στρατιωτών σχετίζονται άμεσα με τη χρήση όπλων με εμπλουτισμένο ουράνιο.

ΙΤΑΛΙΑ
Βομβιστική επίθεση κατά της «Ιλ Μανιφέστο»

ΡΩΜΗ.-

Αυτή τη φορά στόχος των βομβιστών ήταν η αριστερή εφημερίδα «Ιλ Μανιφέστο», πιθανά για καθαρά πολιτικούς λόγους, καθώς σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ένα μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης ήταν ο δράστης αυτής της επίθεσης.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, μία έκρηξη έλαβε χώρα λίγο μετά το μεσημέρι στον προθάλαμο της εισόδου του τρίτου ορόφου των γραφείων της εφημερίδας, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης, και προκάλεσε ζημιές. Σχεδόν αμέσως το κτίριο εκκενώθηκε και η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή. Από την έκρηξη στο χώρο των γραφείων της «Ιλ Μανιφέστο» τραυματίστηκε στο πόδι ο 41χρονος ακροδεξιός αντισημίτης, Αντρέα Ινσάμπατο, μέλος της οργάνωσης «Φόρτσα Νουόβα», για τον οποίο οι ανακριτικές αρχές εκτιμούν ότι μπορεί να είναι ο βομβιστής.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ενζο Μπιάνκο, δήλωσε ότι θα ενημερώσει τη Βουλή για την έκρηξη και το ενδεχόμενο της «υποτροπής στην τρομοκρατία», ενώ λίγη ώρα αργότερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουλιάνο Αμάτο, χαρακτήρισε ως «αποτρόπαια πράξη» την έκρηξη. Επίσης, ο Αμάτο επικοινώνησε με τον διευθυντή της εφημερίδας Ρικάρντο Μπαρένι και τόνισε ότι η επίθεση στο χώρο των γραφείων της εφημερίδας είναι «επίθεση κατά της Δημοκρατίας και των θεσμών της Ελευθερίας».

Τα φαντάσματα του παρελθόντος ξυπνούν και πάλι στην Ιταλία; Ισως... Ομως η χτεσινή έκρηξη είναι η δεύτερη μέσα σε μία βδομάδα. Την Τρίτη, η αστυνομία εξουδετέρωσε εκρηκτικό μηχανισμό αφότου ανακαλύφθηκε πριν εκραγεί στη στέγη του καθεδρικού ναού του Μιλάνου. Ολα αυτά και κυρίως οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, αναζωπυρώνουν τους φόβους ότι η Ιταλία μπορεί να εισήλθε σε φάση πολιτικής βίας, τέσσερις μόλις μήνες πριν από τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών. Η Ιταλία είχε συνταραχτεί από την πολιτική βία στις δεκαετίες του '70 και του '80, όμως, τη δεκαετία του '90 επικράτησε στη χώρα «πολιτική και κοινωνική σταθερότητα».

ΙΑΠΩΝΙΑ
Προληπτικό εμπάργκο σε βοδινό από την ΕΕ λόγω «τρελών αγελάδων»

ΤΟΚΙΟ.-

Εμπάργκο στις εισαγωγές βοδινού κρέατος από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης λόγω της ασθένειας των «τρελών αγελάδων» πρότεινε χτες στην ιαπωνική κυβέρνηση επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Γεωργίας.

Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις που έκανε χτες ο Ιάπωνας υπουργός Γεωργίας Μασανόρι Χαγιάσι, η πρόταση των επιστημόνων θα μελετηθεί και πιθανότατα θα υιοθετηθεί, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο μήνα.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται πως θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι ποσότητες βοδινού κρέατος που εισάγονται στην Ιαπωνία από τις χώρες της ΕΕ δεν ξεπέρασε πέρσι τους 642 τόνους. Αλλωστε, τη μερίδα του λέοντος σ' αυτό το κομμάτι της ιαπωνικής αγοράς έχουν εδώ και χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ