ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
Προληπτικές «συστάσεις» στους εργαζόμενους να μη βγάζουν «κιχ»

Απάντηση του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής στις δηλώσεις της υπουργού Τουρισμού, μετά τη σύσκεψη με τον ΣΕΤΕ και τον πρωθυπουργό

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θεωρούνται απειλή για τα κέρδη των ξενοδόχων, που μέσω της κυβέρνησης απευθύνουν «συστάσεις» για «υπεύθυνη στάση» των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θεωρούνται απειλή για τα κέρδη των ξενοδόχων, που μέσω της κυβέρνησης απευθύνουν «συστάσεις» για «υπεύθυνη στάση» των ξενοδοχοϋπαλλήλων
«Χρονιά ευθύνης» χαρακτήρισε το 2014 η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, μετά τη σύσκεψη που έγινε την Τρίτη με τον πρωθυπουργό και το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), όπου τέθηκαν οι αξιώσεις των μεγαλοξενοδόχων για τη διασφάλιση και αύξηση της κερδοφορίας τους και τη νέα χρονιά. Σε δηλώσεις της μετά τη σύσκεψη, η υπουργός Τουρισμού σημείωσε μεταξύ άλλων: «Αυτό που ζητάμε απ' όλους τους εργαζόμενους και από τον ιδιωτικό τομέα του Τουρισμού, είναι να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας στον τουριστικό τομέα, να σεβόμαστε τους νόμους».

Οι «συστάσεις» της Ολγας Κεφαλογιάννη απευθύνονται στους εργαζόμενους του κλάδου, που ζουν στο πετσί τους τις συνέπειες των νόμων που ψήφισαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού. Οπως σημειώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, η κυβέρνηση καλεί τους εργαζόμενους «να σεβαστούν τους νόμους» οι οποίοι:

  • Καταργούν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και τις κλαδικές Συμβάσεις, την υποχρεωτικότητα εφαρμογής όσων υπογράφονται από τους εργοδότες.
  • Προβλέπουν μισθό 511 ευρώ για τους νέους κάτω των 24 ετών.
  • Απελευθερώνουν τις απολύσεις και καταργούν τις αποζημιώσεις.
  • Αυξάνουν τα όρια ηλικίας για σύνταξη και μειώνουν τις συντάξεις.
  • «Κουρεύουν» τα εφάπαξ.
  • Επιβάλλουν χαράτσια και σκληρή φοροκλοπή του εισοδήματος.
  • Καταργούν στην ουσία το σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς.
  • Ανοιξαν διάπλατα τις πόρτες στους εργοδότες για ανασφάλιστη κι απλήρωτη δουλειά, μέσα από τη μαθητεία και προγράμματα κατάρτισης.
  • Παρέχουν «ζεστό» χρήμα, όπως η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που παραδίδει ακτές, μαρίνες, λιμάνια, δάση στο μεγάλο κεφάλαιο.

Το Συνδικάτο καταλήγει στην ανακοίνωσή του: «Επειδή είναι ξετσίπωτα προκλητικοί, τους διαβεβαιώνουμε ότι για μας τους εργαζόμενους και τα ταξικά μας Συνδικάτα το 2014 είναι πράγματι χρονιά ευθύνης. Χρονιά που θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ανασύνταξη του κινήματος, ώστε να ανατρέψουμε αυτούς και την πολιτική τους, πετώντας έξω από τα σωματεία μας τα στηρίγματά τους, τον κυβερνητικό κι εργοδοτικό συνδικαλισμό».

«Πάρ' τα όλα» οι ξενοδόχοι

Στη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά, οι μεγαλοξενοδόχοι κατέθεσαν πλαίσιο 10 αιτημάτων, μπροστά στη νέα τουριστική σεζόν, για την οποία, κατά δήλωσή τους, προσδοκούν ότι οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 18 εκατ. και τα άμεσα έσοδα τα 13 δισ. ευρώ. Ανάμεσα στις προτάσεις που κατέθεσαν είναι:

Σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο (βλέπε νέες φοροαπαλλαγές), ταχεία επίλυση του προβλήματος επαρκούς και σε λογικό κόστος χρηματοδότησης των υγιών ή βιώσιμων τουριστικών επιχειρήσεων, από το τραπεζικό σύστημα, συμπλήρωση επενδυτικού νόμου, σε πιο εξειδικευμένο επίπεδο για τον τουρισμό με βάση πορίσματα της μελέτης, επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης μαρίνων και τουριστικών λιμένων από το ΤΑΙΠΕΔ, μείωση χρεώσεων Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με παράταση της σύμβασης κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι μεγαλοξενοδόχοι έχουν εξασφαλίσει «πάγωμα» και το 2014 της μείωσης των μισθών κατά 15%, που προέβλεπε η σύμβαση του 2012, ενώ για το 2015 συμφώνησαν με τη συνδικαλιστική πλειοψηφία του κλάδου για «αύξηση» 1% (!), διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για αυξημένα κέρδη και το 2014.


ΠΟΕΜ και ΓΣΕΕ στο πλευρό των βιομηχάνων

Τη θέση - αξίωση των βιομηχάνων της χαλυβουργίας για φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε οι επιχειρήσεις τους να γίνουν πιο «ανταγωνιστικές», διατύπωσαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι πλειοψηφίες της ΠΟΕΜ και της ΓΣΕΕ.

Μιλώντας επί της ουσίας ως εκπρόσωποι των βιομηχάνων του κλάδου και με το πρόσχημα ότι έτσι θα διατηρηθούν οι 1.500 θέσεις εργασίας που έχουν απομείνει στα πέντε μεγάλα χαλυβουργεία, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΜ και της ΓΣΕΕ ζήτησαν από την κυβέρνηση να παρέμβει στην Κομισιόν και να εξασφαλίσει στους εγχώριους καπιταλιστές τους ίδιους όρους για το κόστος Ενέργειας που ισχύουν για τους καπιταλιστές σε άλλες χώρες της ΕΕ.

«Να συγκλίνουμε μαζί με τους εργοδότες και μαζί με την κυβέρνηση για να δώσουμε στη χαλυβουργία φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα για να γίνει ανταγωνιστική» ήταν η προτροπή του Δ. Καραγεωργόπουλου, εκ μέρους της ΓΣΕΕ. «Το φθηνό κόστος Ενέργειας είναι η σωτηρία της χαλυβουργίας», ήταν η βασική θέση που προέβαλε ο πρόεδρος της ΠΟΕΜ, Γ. Στεφανόπουλος. Τα ίδια είχε πει και όταν μίλησε σε ημερίδα της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, τον περασμένο Οκτώβρη, στη Θεσσαλονίκη.

Η αποδοχή της καπιταλιστικής «ανταγωνιστικότητας» από το συνδικαλιστικό κίνημα, σαν κριτήριο για να διαμορφώνει τα αιτήματά του, το φέρνει εξ αντικειμένου στην απέναντι όχθη απ' αυτή που στέκονται οι εργαζόμενοι. Με την επίκληση της «ανταγωνιστικότητας», είτε αυτή εξαρτάται από το φτηνότερο ρεύμα, είτε (κυρίως) από την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, οι μεγαλοεπιχειρηματίες τσακίζουν μισθούς και δικαιώματα, επεκτείνουν τον απλήρωτο χρόνο της εργασίας, απολύουν εργάτες.

Το παράδειγμα της χαλυβουργίας του Μάνεση στο Βόλο είναι ενδεικτικό. Ζήτησε εκ περιτροπής εργασία και μείωση μισθών για να μην κάνει απολύσεις, και μόλις πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε να «σχολάει» εργαζόμενους, ξεκινώντας από τους συμβασιούχους. Ολα αυτά στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» της επιχείρησης. Αποδεικνύεται ότι ο συμβιβασμός των εργαζομένων με τη λογική του «ρεαλισμού» που προπαγανδίζουν εργοδότες και εργατοπατέρες, οδηγεί σε υποχωρήσεις δίχως τέλος.

Για τους απολυμένους του κλάδου, δεν βρήκαν τίποτα να πουν οι κατά τα άλλα λαλίστατοι συνδικαλιστές στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Απλά κατέγραψαν τη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 50% περίπου στα χρόνια της κρίσης, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι αυτές τις απολύσεις τις έκαναν οι επιχειρήσεις για τις οποίες οι ίδιοι κόπτονται. Η πλειοψηφία της ΠΟΕΜ ισχυρίστηκε ακόμα ότι μέσα στο 2014 ενδέχεται να κλείσουν δύο από τις πέντε μονάδες χαλυβουργίας στη χώρα μας, και γι' αυτό ζητά να τους δοθούν νέα προνόμια.

Αντί μπροστά σε αυτό το πιθανό ενδεχόμενο να σηκώσει τους εργαζομένους του κλάδου στο πόδι, η πλειοψηφία της ΠΟΕΜ στέκεται αρωγός στο αίτημα των βιομηχάνων για ακόμα πιο φθηνό ρεύμα και φυσικό αέριο. Αλλά μήπως και στον κλάδο της Ενέργειας οι καπιταλιστές δεν επικαλούνται το δικό τους «κόστος», την κρίση και τη μείωση της κατανάλωσης Ενέργειας για να προβαίνουν και αυτοί σε απολύσεις και μειώσεις μισθών;

Μια ματιά στο τι συμβαίνει σε βάρος των εργαζομένων στη ΔΕΗ, είναι αρκετή. Ετσι, η πλειοψηφία της ΠΟΕΜ, στο όνομα δήθεν της υπεράσπισης των εργαζομένων του κλάδου, σέρνει τους εργαζομένους στους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, από τους οποίους έχασαν και χάνουν τόσο οι χαλυβουργοί, όσο και οι εργαζόμενοι στην Ενέργεια.

Σε μιά πάντως πληροφορία που δόθηκε στη συνέντευξη, αξίζει να σταθούν και να σκεφθούν οι εργαζόμενοι. Και αυτή δεν είναι άλλη από την αναφορά των εκπροσώπων της ΠΟΕΜ, ότι ο κλάδος, με τις υπάρχουσες παραγωγικές δυνατότητες, θα μπορούσε σήμερα να διπλασιάσει μέχρι και να τετραπλασιάσει την παραγωγή χάλυβα στη χώρα μας. Αυτό που δεν είπαν φυσικά οι εργατοπατέρες, είναι ότι ακόμα κι αν αυξηθεί η παραγωγή, το κίνητρο θα παραμείνει το καπιταλιστικό κέρδος, και όχι βέβαια οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

Σε κάθε περίπτωση, εμπόδιο στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και στον κλάδο του Μετάλλου είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, η αναρχία στην παραγωγή, η ίδια η «ανταγωνιστικότητα» του κάθε ξεχωριστού καπιταλιστή και του κάθε κλάδου απέναντι στους ανταγωνιστές του. Σ' αυτή την «ανταγωνιστικότητα» έχει στρατευτεί και η πλειοψηφία της ΠΟΕΜ, η οποία επιπλέον, για λογαριασμό των εργοδοτών, επιτίθεται και πολεμάει το ΠΑΜΕ.

Για να δουν άσπρη μέρα οι μεταλλουργοί, πρέπει να πετάξουν από το σβέρκο τους εργατοπατέρες, όπως αυτοί στην πλειοψηφία της ΠΟΕΜ και της ΓΣΕΕ. Να πρωτοστατήσουν με τις ταξικές δυνάμεις για να οργανωθούν ενιαίοι αγώνες, για την απόκρουση της επίθεσης των βιομηχάνων. Να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε τα χαλυβουργεία, όπως και όλα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, να είναι στα χέρια των εργατών και όχι ιδιοκτησία των καπιταλιστών.


Γ.


«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΗ»
Απάντηση στις συκοφαντίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Απάντηση στα ψέματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δυτικής Μακεδονίας, αναφορικά με τη στάση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ, δίνει η παράταξη της «Αγωνιστικής Συνεργασίας ΔΕΗ», που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωση για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «είναι λάθος η θέση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΠΑΜΕ) όπως εκφράστηκε στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος της ΔΕΗ και δημιουργία τριών συνδικάτων σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ. Είναι "ντε φάκτο" αποδοχή της διάσπασης της ΔΕΗ!».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» ξεκαθαρίζει ότι οι δυνάμεις της πρότειναν την ύπαρξη ενός επιχειρησιακού σωματείου σε ΔΕΗ, ενός σε ΑΔΜΗΕ και ενός σε ΔΕΔΔΗΕ, αντί των δεκάδων που υπάρχουν σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρει ότι σήμερα, για περίπου 100 εργαζόμενους στον ΑΔΜΗΕ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, υπάρχουν 5-6 σωματεία. Στην ανακοίνωσή της, η «Αγωνιστική Συνεργασία» αναφέρει: «Η θέση αυτή είναι συμβολή στην ενότητα του κινήματος και αποτελεί απάντηση στην απαράδεκτη διαγραφή των μελών του "Σπάρτακου" από τον ΑΔΜΗΕ, κάτι για το οποίο οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν έβγαλαν μιλιά.

Κάνουν ότι δεν γνωρίζουν την πάγια θέση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για ένα σωματείο στον κλάδο, όπως εκφράζεται από το κλαδικό Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), που συμμετέχει στο ΠΑΜΕ και είναι το μόνο στο οποίο συμμετέχουν εργαζόμενοι από τη ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης (μόνιμοι, συμβασιούχοι, εργαζόμενοι στις εργολαβίες)».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ