ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Διεργασίες στο εσωτερικό

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Π. Τατσόπουλος

Επιστολή, με την οποία γνωστοποιεί την ανεξαρτητοποίησή του απ' την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε χτες βράδυ στον πρόεδρο της Βουλής ο Π. Τατσόπουλος. Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, είχε επισημοποιηθεί το «διαζύγιο», ενώ τον βουλευτή αποδοκίμασε και το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον ταυτόχρονα να παραδώσει την έδρα.

Θυμίζουμε ότι μεσολάβησε μια μακρά περίοδος έντασης στις σχέσεις του Π. Τατσόπουλου με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού πολλές απ' τις απόψεις του κρίνονταν ενοχλητικές. Κυρίως όσες καταδείκνυαν το κοινό πλαίσιο εντός του οποίου κινούνται οι δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, υπερασπιζόμενες συνεργασίες για την επίτευξη κυβερνητικής σταθερότητας ακόμα και με τη ΝΔ.

Στην ανακοίνωσή του, το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τις δηλώσεις του Π. Τατσόπουλου περί συμπαθούντων την τρομοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι «δημιουργούν συνειδητά ή ασυνείδητα σύγχυση και δίνουν έδαφος για τη στοχοποίηση κοινωνικών αγωνιστών και πολιτικών στελεχών του κόμματος, με την οποία επιχειρεί το επικοινωνιακό χαλκείο της ΝΔ τη συσχέτιση της Αριστεράς με την τρομοκρατία».

Αποδοκιμάζει, ωστόσο, και τις επικρίσεις τού επίσης βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Διαμαντόπουλου σε βάρος του Π. Τατσόπουλου, καλώντας τα μέλη της ΚΟ να τηρούν πιστά τις δημοκρατικές αρχές λειτουργίας και το συντροφικό διάλογο. Να απορρίπτουν στάσεις που «αντί της συζήτησης όλων των απόψεων μέσα στις διαδικασίες της ΚΟ, προκρίνουν συστηματικά τη δημόσια και "επί παντός του επιστητού" έκφραση προσωπικών θέσεων αντίθετων προς αυτές που συλλογικά επεξεργαζόμαστε».

Σε ό,τι αφορά την έδρα αναφέρεται στην ανακοίνωση «μας είναι αδιανόητη και έξω από τις αξίες μας η διαθεσιμότητα της παραίτησης από την ΚΟ, όταν αυτή δεν συνοδεύεται και από την διάθεση της βουλευτικής έδρας υπέρ του κόμματος».

Στο μεταξύ, και ο υπεύθυνος του οικονομικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μηλιός, δήλωσε χτες στον «Αθήνα 9.84» ότι οι δηλώσεις Τατσόπουλου «είναι εξαιρετικά βλαπτικές» για τον ΣΥΡΙΖΑ και «δεν μπορούν πια να μας αφήνουν αδιάφορους», προσθέτοντας: «...Ξεπεράστηκαν κάποια όρια και εν πάση περιπτώσει αυτή η ιστορία πρέπει να σταματήσει ... δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συκοφαντείται μ' αυτόν τον τρόπο, διότι περί συκοφαντίας επρόκειτο. Δεν είναι πια πρόσχημα το ότι "εγώ δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ". Διότι εκφέρει γνώμη για το κόμμα που τον τίμησε και τον έχει μέλος της κοινοβουλευτικής του ομάδας».

Οι εξελίξεις αυτές, ανεξάρτητα από το στοιχείο των προσωπικών στοχεύσεων και επιδιώξεων, αναδεικνύουν τις εσωτερικές αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που προκύπτουν από το γεγονός ότι ως κόμμα σοσιαλδημοκρατικής στρατηγικής προσπαθεί να συγκεράσει το ρόλο του ως εναλλακτική αστική κυβερνητική δύναμη με τη διατήρηση του οπορτουνιστικού του χαρακτήρα που τον διευκολύνει να παρεμβαίνει στο κίνημα και να πασπαλίζει με «ριζοσπαστική σκόνη» τη συμφωνία του με το στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ και τους στόχους της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

ΔΗΜΑΡ
Συνεδριάζει σήμερα η ΚΠΕ

Αναμένεται κάλεσμα Κουβέλη σε κινήσεις και πρόσωπα για συγκρότηση νέου σχηματισμού

Σήμερα, συνεδριάζει η ΚΠΕ της ΔΗΜΑΡ με την εσωκομματική αντιπαράθεση να μαίνεται και τη μειοψηφία να κατηγορεί τον Φ. Κουβέλη ότι προσέρχεται στη συνεδρίαση με διάθεση όξυνσης και όχι άμβλυνσης της κατάστασης που έχει παγιωθεί από το Συνέδριο και μετά. Στο επίκεντρο της διαφωνίας εξακολουθεί να βρίσκεται η τοποθέτηση των δύο πλευρών απέναντι στις διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού και πιο συγκεκριμένα στις διεργασίες ανασυγκρότησης της «κεντροαριστεράς».

«Εμείς έχουμε ένα κόμμα το οποίο έχει συγκροτηθεί στη βάση της συλλογικότητας. Στο 2ο τακτικό μας συνέδριο, οι σύνεδροι πήραν τις αποφάσεις τους και αυτές εκφράζουν την πλειονότητα των μελών του κόμματος. Με αυτές τις αποφάσεις πορευόμαστε», δήλωσε χτες ο Φ. Κουβέλης στον ρ/σ «Real» μην αφήνοντας κανένα περιθώριο υπαναχώρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να απευθύνει κάλεσμα απ' το βήμα της ΚΠΕ σήμερα σε πολιτικές κινήσεις, ομάδες και πρόσωπα να δρομολογήσουν χωρίς καθυστέρηση τις απαραίτητες πολιτικές και οργανωτικές διαδικασίες, σε κεντρικό αλλά και τοπικό επίπεδο, για τη συγκρότηση του νέου σχηματισμού.

Εκτός του πλαισίου πολιτικών συμμαχιών που έχει χαράξει πρόκειται να υπερασπιστεί και την επιλογή για νέα πρόσωπα σε θέσεις - κλειδιά, όπως του γραμματέα της ΚΠΕ και των μελών της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής απ' την οποία φέρεται να θέλει να αποκλείσει τους βουλευτές. Πρόκειται για ένα ακόμα ζήτημα - αγκάθι καθώς η μειοψηφία προσάπτει στον Φ. Κουβέλη διάθεση «καρατόμησης» όλων όσοι έχουν εκφράσει διαφορετική άποψη και ειδικά του Σπ. Λυκούδη, μέχρι πρότινος γραμματέα της ΚΠΕ, απ' την ΕΕ.

Ο Φ. Κουβέλης αναμένεται να επικεντρώσει την κριτική του προς την κυβέρνηση στο ότι δεν επισπεύδει την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας και δε διασφαλίζει μια σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση. Καλλιέργεια αυταπατών θα χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο μιας τακτικής ίσων αποστάσεων απ' τους βασικούς διεκδικητές της αστικής διαχείρισης με τους οποίους έχει δηλώσει πρόθυμος να «κάνει παιχνίδι», για την επίτευξη κυβερνητικής σταθερότητας. Αλλωστε, κινούνται στο κοινό πλαίσιο που καθορίζουν οι στόχοι της καπιταλιστικής ανάκαμψης, της ΕΕ και της Ευρωζώνης κ.λπ. Η ΔΗΜΑΡ σε όλους τους τόνους διακηρύττει την προσήλωσή της στην «ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση με αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, με κοινή αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και σύνδεση της δημοσιονομικής εξυγίανσης με την αναπτυξιακή διαδικασία και την ανανέωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».

«Οι ευρωεκλογές πρέπει να στείλουν μήνυμα αλλαγής της πολιτικής, με άξονα τη σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή», είναι ο άξονας της ρητορικής που ξεδιπλώνει η ΔΗΜΑΡ, ενόψει και των ευρωεκλογών.

Δεν πτοούνται

Φάσκει και αντιφάσκει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν πρέπει να υπερασπιστεί τη φενάκη του ηθικού και φιλεύσπλαχνου καπιταλισμού. Οι εξελίξεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν «κούμπωσαν» καλά με την πρότασή του για τραπεζικό πυλώνα υπό κρατικό έλεγχο, που θα λειτουργεί τάχα υπέρ του λαού και άμεμπτα στο πλαίσιο του καπιταλισμού και της ΕΕ. Για την ακρίβεια τον εξέθεσαν, αλλά δεν πτοούνται οι θιασώτες και απολογητές του καπιταλισμού. Ετσι, ο Γ. Μηλιός σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, αν και σε απολογητικό ύφος, δηλώνει: «Τα σκάνδαλα του παρελθόντος, τα οποία -επαναλαμβάνω- πρέπει να ελεγχθούν και να ξεκαθαριστούν, δε δικαιολογούν οποιαδήποτε άποψη που θα έλεγε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν τραπεζικά σχήματα έξω από τις συστημικές τράπεζες».

Η πρόταση, βεβαίως, του ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται ότι τα σκάνδαλα του παρελθόντος θα έχουν και μέλλον. Συμπληρώνει ο Γ. Μηλιός: «Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε μια τράπεζα ειδικού σκοπού ή ένα σχήμα χρηματοδότησης που θα είναι έξω από τις τέσσερις βασικές συστημικές τράπεζες, ώστε να καλύπτει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κοινωνική πολιτική ή με συγκεκριμένα αναπτυξιακά προγράμματα»!

Βεβαίως, και αυτή η τράπεζα θα λειτουργεί με σκοπό το κέρδος. Διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει. Αν αυτό συνδυαστεί και με τα «αναπτυξιακά προγράμματα», δηλαδή επιχειρηματική δραστηριότητα, άρα και εδώ κέρδος, σημαίνει ότι ενυπάρχει ήδη το σπέρμα της διαφθοράς.

Γι' αυτό, όπου βεβαίως ο λαός ακούει «αναπτυξιακά προγράμματα» πρέπει να κουμπώνεται. Η καπιταλιστική ανάπτυξη και τα προγράμματα ενίσχυσής της σέρνουν μαζί τους όπως ο διάολος την ουρά του τη διαφθορά, που είναι συνυφασμένη με το κυνήγι του κέρδους ενός συστήματος που εδράζεται στη σκανδαλώδη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Οποιος θέλει να υπηρετήσει τον καπιταλισμό, και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτόν υπηρετεί, αλλά υπόσχεται ότι θα τον συνετίσει και με τη δική του διαχείριση θα τον φρονιμέψει, θα τον εξωραΐσει, κοροϊδεύει το λαό. Ασε που συγκαλύπτει τη «νόμιμη» κλοπή του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, από τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Με την κοινή λογική τα βάζει όμως και ο ισχυρισμός του Γ. Μηλιού ότι το κείμενο της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τον έλεγχο των πεπραγμένων της τρόικας «ανοίγει το θέμα (...) ότι αυτές οι πολιτικές ήταν καταστροφικές, οδηγούσαν σε ανθρωπιστική κρίση, και με αυτήν την έννοια καταπατούσαν το ευρωπαϊκό κεκτημένο»! Μα, το κεκτημένο της ΕΕ συνίσταται στη στρατηγική του κεφαλαίου που αναλύεται σε κάθε κράτος - μέλος σε αναδιαρθρώσεις βάρβαρες για τους λαούς και τα δικαιώματά τους. Στρατηγική που το Ευρωκοινοβούλιο έχει στηρίξει φανατικά. Αρα κανένα θέμα δεν ανοίγει. Να κλείσει τα μάτια των λαών επιχειρεί, αποπροσανατολίζοντάς τους, μεταξύ των άλλων σκοπιμοτήτων που υπηρετεί η πρωτοβουλία αυτή.


Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ