ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναντικατάστατος ο «Ριζοσπάστης» στις καθημερινές μάχες

Εκδήλωση διοργάνωσε την Κυριακή η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Αποψη από την αίθουσα της ΚΕ. Στο βήμα ο Γιάννης Μερεντίτης
Αποψη από την αίθουσα της ΚΕ. Στο βήμα ο Γιάννης Μερεντίτης
Εκδήλωση αφιερωμένη στη διαδρομή του «Ριζοσπάστη», στον αναντικατάστατο ρόλο του στο πλευρό του ΚΚΕ, αλλά και στην ανάγκη για μελέτη και διάδοσή του στις σύγχρονες συνθήκες της ταξικής πάλης, οργάνωσε το πρωί της Κυριακής η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας του ΚΚΕ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΕ. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι που παρακολούθησαν την εκδήλωση, ήταν οι ίδιοι πρωταγωνιστές, αφού τα δικά τους προβλήματα, η δική τους καθημερινότητα στους χώρους δουλειάς και κυρίως οι δικοί τους αγώνες, είναι αυτά που αποτυπώνονται στις σελίδες του Οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση άνοιξε με βίντεο (έχει αναρτηθεί ολόκληρο στο portal του «902.gr») που ετοίμασε η ΤΟ Βιομηχανίας με σταθμούς στην ιστορία του «Ριζοσπάστη»: Από την πρώτη κυκλοφορία του, το 1908, τη μετατροπή του σε όργανο του ΣΕΚΕ, το 1919, έως τη νόμιμη επανέκδοση το 1974 και την αδιάλειπτη κυκλοφορία του από τότε, ο «Ριζοσπάστης» στάθηκε καθημερινός σύντροφος κάθε κομμουνιστή, όπλο στον ταξικό πόλεμο των εργαζομένων με τους εκμεταλλευτές τους.

Το καθήκον παραμένει ίδιο και σήμερα. Οπως αποτυπώθηκε στο σύνθημα της εκδήλωσης, «Με το "Ριζοσπάστη" καθημερινά στο χέρι, δίνουμε τη μάχη για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος».

Με αποσπάσματα από δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» και καλλιτεχνικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε η εκδήλωση
Με αποσπάσματα από δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» και καλλιτεχνικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε η εκδήλωση
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση αποσπασμάτων από δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη», πλαισιωμένα με μουσικό πρόγραμμα από τις Οργανώσεις Καλλιτεχνών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Από τις βαμμένες με το αίμα εργατών απεργίες στη Θεσσαλονίκη του Μάη του '36, μέχρι τον εννιάμηνο αγώνα των χαλυβουργών και με όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση να τραγουδούν: «Γεια σου περήφανη κι αθάνατη εργατιά...». Στο χώρο παρουσιάστηκε έκθεση με αρχειακό υλικό από δημοσιεύματα της εφημερίδας του ΚΚΕ.

Για να φτάνει παντού η φωνή του Κόμματος

Στην ομιλία του ο Γιάννης Μερεντίτης, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Με τη σημερινή μας εκδήλωση, τιμάμε την εφημερίδα του Κόμματός μας, το συλλογικό καθοδηγητή, διαφωτιστή και οργανωτή μας, τον "Ριζοσπάστη". Τιμάμε τη μεγάλη συμβολή του στην 95χρονη επαναστατική δράση του Κόμματός μας, στην προβολή της ιδεολογίας της εργατικής τάξης, στην εκλαΐκευση της πολιτικής και των θέσεων του Κόμματος σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις πολιτικές εξελίξεις.

Τιμάμε όλους τους ανώνυμους και επώνυμους που κυνηγήθηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και βασανίστηκαν, στήθηκαν μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα και έδωσαν τη ζωή τους. Αυτούς που κάτω απ' όλες τις συνθήκες συνέβαλαν στο να γράφεται, να τυπώνεται και να διαδίδεται ο "Ριζοσπάστης". Να φτάνει εργοστάσιο το εργοστάσιο, πόρτα την πόρτα στον εργάτη, για να μαθαίνει τη φωνή του Κόμματός του, τη φωνή της αλήθειας.

Το να είσαι χρεωμένος στον "Ριζοσπάστη" ήταν πάντα τίτλος τιμής, μεγάλη ευθύνη. Απαιτούσε μεγάλη προσπάθεια και ρίσκο για να μπορείς καθημερινά να ψάχνεις και να αναδείχνεις την αλήθεια, να γράφεις κόντρα στο ρεύμα και το εύκολο, κόντρα στη λάσπη και τον αντικομμουνισμό, να αντέχεις στις κολακείες και στις διάφορες Σειρήνες. Να είσαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή για παραπέρα θυσίες και κόπους, να δουλέψεις αν χρειαστεί κάτω από πολύ πιο δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες.

Η δουλειά στον "Ριζοσπάστη" ποτέ δεν είχε και δεν έχει σχέση με την προβολή και τη δημοσιογραφική καριέρα, με την άνετη ζωή, ποτέ δεν μετριόταν με το χρήμα. Απαιτούσε συνειδητοποίηση της μεγάλης ευθύνης, σεμνότητα, υψηλή κομματικότητα, πλήρη στράτευση. Ο "Ριζοσπάστης", όμως, δεν θα μπορούσε να υπάρχει, αν δεν στηριζόταν καθημερινά από χιλιάδες μέλη και φίλους του Κόμματος. Ολους αυτούς, που μέσα στις μεγάλες δυσκολίες της σημερινής εποχής, προσφέρουν από το υστέρημά τους ώστε να εκδίδεται και να διαδίδεται.

Ολους αυτούς που τον διακινούν στο κρύο και τη ζέστη, που αντιμετωπίζουν παλικαρίσια την απειλή και την τρομοκρατία του εργοδότη, τη συκοφαντία και τη λάσπη. Που δεν απογοητεύονται από τις δυσκολίες της διακίνησής του, από το γεγονός ότι κάποιος που τον αγόραζε σταμάτησε να το κάνει, από το ότι μπορεί να πηγαίνεις για μήνες τα χαράματα έξω από το εργοστάσιο και να μην τον παίρνει κανείς, να χτυπάς την πόρτα και να μη σου ανοίγουν ή να στην κλείνουν κατάμουτρα. Ολους αυτούς σήμερα τους τιμάμε ιδιαίτερα, τους θεωρούμε ξεχωριστούς.

Υπόθεση κάθε κομμουνιστή

Θέλουμε να δούμε και τις μεγάλες ευθύνες μας για το σήμερα, για το πώς ο "Ριζοσπάστης" θα γίνεται καθημερινά καλύτερος, πιο απλός και διεισδυτικός, για το πώς θα αξιοποιείται καλύτερα η αρθρογραφία του στην καθημερινή μας δράση. Ο "Ριζοσπάστης" αποτελεί το βασικό μας όπλο στη μάχη που δίνουμε για την οικοδόμηση του Κόμματος στην εργατική τάξη και πριν απ' όλα στους κλάδους της βιομηχανίας.

Να βοηθήσουμε να αναδείχνονται τα συμπεράσματα από τους αγώνες. Να αναδείχνεται η θετική και αρνητική πείρα από την προσπάθεια οργάνωσης της πάλης, οι δυσκολίες, να γίνονται κτήμα όλου του Κόμματος και του ταξικού κινήματος.

Να συμβάλουμε στο να είναι η εφημερίδα μας πλουσιότερη σε ύλη από τη ζωή των εργατών. Να αποκαλύπτει όλα όσα γίνονται πίσω από τους τοίχους των εργοστασίων, αυτά που καμιά άλλη εφημερίδα δεν περιγράφει.

Να παλέψουμε ώστε ο "Ριζοσπάστης" να έχει τον ανταποκριτή του στο κάθε εργοστάσιο, ώστε να μη μένει τίποτα κρυφό πίσω από τους τοίχους των εργοστασίων. Να ζει όλο το Κόμμα τον παλμό της πάλης των βιομηχανικών εργατών, να μην πιάνει η αστική προπαγάνδα περί "ανάπτυξης", περί "καλού εργοδότη". Να αναδείχνεται ζωντανά πώς παράγεται ο πλούτος, ποιος τον παράγει και ποιος τον κλέβει και τον καρπώνεται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ