ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Ξεκίνησαν οι απολογίες κατηγορουμένων

Η βασική αιτία της διαφθοράς βρίσκεται στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που αποθεώνει το κυνήγι του κέρδους και οξύνει τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα μονοπώλια

Eurokinissi

Η βασική αιτία της διαφθοράς βρίσκεται στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που αποθεώνει το κυνήγι του κέρδους και οξύνει τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα μονοπώλια
Οι απολογίες των κατηγορουμένων για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ξεκίνησαν χτες, με πρώτο τον Μ. Βαρότση. Ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΤΤ, ο οποίος κατηγορείται για το αδίκημα της απιστίας και της συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του, με περιοριστικούς όρους και εγγύηση 300.000 ευρώ. Ο ίδιος υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα δάνεια δόθηκαν με την προβλεπόμενη διαδικασία. Σήμερα, αναμένεται να απολογηθεί, ενδεχομένως και από την κλινική όπου νοσηλεύεται, ο επιχειρηματίας Δ. Κοντομηνάς, ενώ τις επόμενες μέρες θα βρεθούν ενώπιον του ανακριτή και άλλοι δύο υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του ΤΤ.

Παράλληλα, στις φυλακές του Μαλτεπέ της Κωνσταντινούπολης παραμένει ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ, Αγγελος Φιλιππίδης, αναμένοντας την έκδοσή του στην Ελλάδα. Ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ συνελήφθη το Σάββατο, μετά από την έκδοση σχετικού διεθνούς εντάλματος. Ο Α. Φιλιππίδης δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι «δεν κρύφτηκε», ότι ήταν πολύ εύκολο για κάποιον να τον βρει και ότι είχε ενημερώσει τον ανακριτή ότι θα επέστρεφε στην Ελλάδα τη Δευτέρα το απόγευμα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «για κάποιο λόγο αποφασίστηκε και ενήργησαν και με συλλάβανε και συνεπώς μπορεί να έρθω αντί για τη Δευτέρα την Κυριακή (σ.σ. την επόμενη)». Επανέλαβε, επίσης, ότι δεν υπάρχει θέμα με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΤΤ «εάν είχε γίνει δεκτό το αίτημά μου να ερωτηθώ απλά ας πούμε, τι είναι αυτό και τι είναι αυτό, θα είχαν απαντηθεί επαρκέστατα και δε θα υπήρχε κανένα θέμα. Δυστυχώς, επελέγη να γίνει πρόβλημα χωρίς να ερωτηθώ. Σε καμία φάση της διαδικασίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Εφετών έστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση του Α. Φιλιππίδη και αυτό με τη σειρά του τα αποστέλλει στο υπουργείο Εξωτερικών, για να μεταφραστούν στην τουρκική γλώσσα. Στη συνέχεια, όπως προβλέπει η διαδικασία, τα έγγραφα θα επιστραφούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θα τα διαβιβάσει στις δικαστικές Αρχές της Τουρκίας, προκειμένου να εκτελεστεί η δικαστική απόφαση για την έκδοση του Α. Φιλιππίδη στην Ελλάδα. Ο συνήγορος του Φιλιππίδη ζήτησε με έγγραφη αίτηση που υπέβαλε στον αρμόδιο εισαγγελέα, την επίσπευση των διαδικασιών για την έκδοση του πελάτη του στην Ελλάδα. Προσκόμισε, επίσης, στον εισαγγελέα Εφετών ολόκληρο το ιστορικό της υπόθεσης και το εισιτήριο επιστροφής στην Ελλάδα, που είχε εκδώσει ο πελάτης του πριν συλληφθεί.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Νέες συλλήψεις για τις μίζες

Δύο νέες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν χτες, μετά από εντάλματα για τις μίζες των εξοπλιστικών, που εξέδωσε ο εισαγγελέας Διαφθοράς για την υπόθεση των υποβρυχίων. Συλληφθέντες είναι ο Σ. Εμμανουήλ, διευθύνων σύμβουλος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, και ο Γ. Μπέλτσιος, πρώην γενικός γραμματέας του ΥΠΕΘΑ, στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλου. Ο πρώτος πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή και ο δεύτερος το Σάββατο. Οι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία κατά του Δημοσίου, απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ και τους δύο έχει κατονομάσει στην απολογία του ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών και νυν προφυλακισμένος για την υπόθεση Α. Κάντας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Σ. Εμμανουήλ πήρε μίζα που φτάνει τα 23 εκατομμύρια. Ο Γ. Μπέλτσιος, από την πλευρά του, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, διακίνησε μίζα 3 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Ο επίσης κατηγορούμενος μεσάζων Αλ. Αβατάγγελος έχει δηλώσει στον ανακριτή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι του «έδωσε αμοιβή», ενώ είχε αποκαλύψει ότι η εταιρεία «Inveco», που είχε δεχθεί εκατομμύρια ευρώ από τους Γερμανούς, ανήκε στον Σ. Εμμανουήλ.

Να σημειωθεί ότι ο Γ. Μπέλτσιος αλλά και η εταιρεία του Εμμανουήλ εμφανίζονται στη γερμανική δικογραφία. Σε σχετικό απόσπασμα της Εκθεσης της Debevoice and Plimpton, που έχει έρθει στη δημοσιότητα, ο Εμμανουήλ προσδιορίζεται ως αυτός που πήρε μίζες 24 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που εκτός από την εταιρεία «Inveco», εισπράχτηκε και από την εταιρεία «Metalco». Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Γ. Μπέλτσιος εμφανίζεται να συμμετείχε στην ομάδα Α, που διαχειρίστηκε μίζες 55 εκατομμυρίων ευρώ. Διατέλεσε νομάρχης Καβάλας έως το 1988 και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών επί Α. Τσοχατζόπουλου.

Επιστροφή χρηματικού ποσού

Το ποσό των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ επέστρεψε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος στην υπόθεση των ΤΟR-Μ1 Γ. Καμάρης. Ο συγκεκριμένος ήταν εκπρόσωπος εξωχώριας εταιρείας, που διακίνησε μεγάλα ποσά για τις μίζες των εξοπλιστικών. Η εταιρεία ανήκε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλο. Ο Γ. Καμάρης είχε απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή και είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα του Γ. Παπακωνσταντίνου

Το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισε ότι δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα απιστίας στην υπηρεσία, νόθευσης εγγράφου και παράβασης καθήκοντος που αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λεγόμενης «λίστας Λαγκάρντ».

Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος «εάν έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι χωρίς να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη επέρχεται αποσβεστική προθεσμία», κάτι που σημαίνει ότι εξαλείφεται το αξιόποινο και η πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα να κινήσει οποιαδήποτε ποινική διαδικασία σε βάρος πρώην υπουργού. Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, η Βουλή της μίας μέρας που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μάη 2012 δεν έχει επιφέρει παραγραφή του αδικήματος.

Το 5μελές Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε ότι η δίωξη από τη Βουλή κινήθηκε εντός της αποσβεστικής προθεσμίας γιατί η Βουλή που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μάη 2012, δεν είχε σύνοδο. Κατά συνέπεια, η επόμενη σύνοδος που άρχισε η αποσβεστική προθεσμία, σύμφωνα με την απόφαση είναι αυτή που εξελέγη πρωθυπουργός ο Αν. Σαμαράς, άρα νομίμως η Βουλή άσκησε τη δίωξη σε βάρος του Γ. Παπακωσταντίνου. Ετσι, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, μετά από αυτήν την απόφαση, αρχίζει η διαδικασία της ανάκρισης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα σκάνδαλα είναι η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής

Σε σχόλιό του για τις αποκαλύψεις σχετικά με τα σκάνδαλα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η απαίτηση για άμεση και μέχρι τέλους διαλεύκανση των σκανδάλων που έρχονται στην επιφάνεια, πρέπει ταυτόχρονα να αποτρέψει κάθε προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού, που με αφορμή αυτές τις υποθέσεις θα επιχειρήσει να συγκαλύψει τις πραγματικές αιτίες των λαϊκών προβλημάτων.

Επιβεβαιώνεται ότι τα διάφορα σκάνδαλα αποτελούν την άλλη όψη του νομίσματος της αντιλαϊκής πολιτικής που φορτώνει με βάρη το λαό. Η βασική αιτία της διαφθοράς και της σήψης πρέπει να αναζητηθεί στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που αποθεώνει το κυνήγι του κέρδους και οξύνει τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα μονοπώλια».

Σε σχόλιο που εξέδωσε την Κυριακή για τις εξελίξεις στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Οι αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δεν πρέπει να μείνουν μόνο στις ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων, αλλά να φτάσουν στην ανάδειξη της αγιάτρευτης σήψης και του παρασιτισμού του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Το ΚΚΕ θα συμβάλλει στην αποκάλυψη αυτής της αλήθειας στο λαό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ