ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να γίνει υπόθεση όλων ο αγώνας στην «Coca-Cola»

Κάλεσμα σε σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους να πάρουν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης

Από επίσκεψη αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στους απεργούς της «Coca-Cola» στη Θεσσαλονίκη
Από επίσκεψη αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στους απεργούς της «Coca-Cola» στη Θεσσαλονίκη
Κάλεσμα στην εργατική τάξη και τα συνδικάτα να πάρουν πρωτοβουλίες για να εκφράσουν αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της «Coca-Cola» και στον πολυήμερο απεργιακό τους αγώνα απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, στην τελευταία συνεδρίασή της, συζήτησε τις εξελίξεις και την πορεία του αγώνα των εργαζομένων στην πολυεθνική εταιρεία "Coca-Cola", στη Θεσσαλονίκη και στο Βόλο. Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τον ανυποχώρητο, ηρωικό, πολυήμερο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της "Coca-Cola", την απαράμιλλη αντοχή των απεργών μέσα σε συνθήκες άγριας επίθεσης της εργοδοσίας (με δικαστήρια, διώξεις εργαζομένων, εκβιασμούς κ.λπ.).

Ο αγώνας αυτός έχει ευρύτερη σημασία. Είναι αγώνας όχι μόνο των εργαζομένων στην "Coca-Cola", αλλά ολόκληρου του κλάδου, όλης της εργατικής τάξης. Είναι αγώνας ενάντια σε διεθνές μονοπώλιο - σύμβολο του καπιταλισμού και της κοινωνικής εκμετάλλευσης. Διεξάγεται μέσα στο χώρο δουλειάς, στον τόπο που γεννιέται η εκμετάλλευση, κόντρα σε κορυφαίο εκπρόσωπο των υπεύθυνων για όλα τα δεινά που μαστίζουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), το ΠΑΜΕ, τα ταξικά σωματεία από την πρώτη στιγμή στάθηκαν ενεργά δίπλα στον ηρωικό αγώνα των απεργών της "Coca-Cola".

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί κάθε εργαζόμενο, κάθε λαϊκό άνθρωπο να κάνει δική του υπόθεση τον κρίσιμο αυτό αγώνα. Καλεί τα σωματεία, κάθε συνδικαλιστή που σέβεται το ρόλο του, να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες για την εκδήλωση μαχητικής αλληλεγγύης στους απεργούς της "Coca-Cola", με κάθε τρόπο.

Με ενημέρωση των μελών τους, με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και ψηφίσματα, με ανακοινώσεις στον Τύπο, με συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς, με επισκέψεις εργαζομένων και σωματείων στους απεργούς έξω από το εργοστάσιο της Θέρμης Θεσσαλονίκης, με εκδηλώσεις στο χώρο ή τον κλάδο τους με πρόσκληση απεργών της "Coca-Cola", με συγκεντρώσεις των λαϊκών επιτροπών στις γειτονιές, με οικονομική βοήθεια στον αγώνα των απεργών.

Η πολυεθνική έχει στο πλάι της, συμμάχους, τις κυβερνήσεις, τους επιχειρηματικούς ομίλους, την Ευρωπαϊκή Ενωση και εκείνους που υποστηρίζουν ότι αυτή και ο καπιταλισμός μπορεί να αλλάξουν, να γίνουν ανθρώπινοι. Η "Coca-Cola" πρέπει να νιώσει στο πετσί της ότι δεν έχει να κάνει μόνο με τους απεργούς. Εχει να κάνει με ολόκληρη την εργατική τάξη της χώρας. Η "Coca-Cola" δεν είναι ανίκητη».

Στο εργοστάσιο του Βόλου

Στο εργοστάσιο της «Coca-Cola» στο Βόλο, όπου η εργοδοσία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κάνει 52 απολύσεις, οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Σε Γενική Συνέλευση που έκαναν χτες, εξουσιοδότησαν τη διοίκηση του Σωματείου να πάρει αποφάσεις σ' αυτή την κατεύθυνση. Οπως ειπώθηκε στη Συνέλευση, οι 52 απολύσεις δεν αφορούν μόνο στο συγκεκριμένο τμήμα του εργοστασίου που θα μεταφερθεί στο Σχηματάρι, αλλά σε όλους τους τομείς.

Στη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ και ταξικών συνδικάτων. Μιλώντας εκ μέρους του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» ο πρόεδρός του, Κ. Στεργίου, αφού εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της «Coca-Cola», σημείωσε, ανάμεσα στα άλλα, ότι η μέθοδος της «εθελούσιας εξόδου» που χρησιμοποιεί η εταιρεία, δείχνει πως το κεφάλαιο έχει τον τρόπο να ξεπερνάει εμπόδια, όπως αυτό της νομικής απαγόρευσης των ομαδικών απολύσεων.

Οσον αφορά στην ανακοίνωση της επιχείρησης ότι «θα πληρώσει καλά» για την αποζημίωση των απολυμένων, σχολίασε πως είναι απόδειξη για τα τεράστια κέρδη που της εξασφαλίζει η εκμετάλλευση των εργατών.

Σε ανακοίνωσή της για τις μεθοδεύσεις στην «Coca-Cola», η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «οι απολύσεις δεν πρέπει να περάσουν» και καλεί κάθε εργαζόμενο «να εκφράσει τη συμπαράσταση, να ενισχύσει τον αγώνα των συναδέλφων ώστε να παρθεί πίσω το μέτρο».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ «Μ. ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ»
Με μεγαλύτερη απαιτητικότητα τη νέα χρονιά

Κεντρικός στόχος η ανασύνταξη του κινήματος, όπως ειπώθηκε στη χτεσινή Γενική Συνέλευση

Η οργάνωση της πάλης για την απόκρουση της σφοδρής επίθεσης που κλιμακώνει η εργοδοσία στον κλάδο, με σταθερή στόχευση τη δημιουργία προϋποθέσεων για ανασύνταξη του κινήματος, συζητήθηκε στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας». Τη συζήτηση απασχόλησαν ιδιαίτερα περιπτώσεις όπως:

  • Η Χαλυβουργία του Μάνεση, όπου η εργοδοσία κλιμακώνει την επίθεση με απολύσεις συμβασιούχων, παρά το γεγονός ότι, με τη βοήθεια του επιχειρησιακού σωματείου, είχε σύρει τους εργαζόμενους σε συμβιβασμό με τη μείωση των μισθών και την εκ περιτροπής εργασία, προκειμένου -όπως έλεγε- να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Οπως αποδείχτηκε, ο συμβιβασμός με τις εργοδοτικές αξιώσεις οδηγεί από ήττα σε ήττα τους εργαζόμενους.
  • Η βιομηχανία «Κιολεΐδης», όπου οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί 6 μήνες και τους οφείλεται επίσης το επίδομα αδείας 2013 και το 55% του δώρου Χριστουγέννων.
  • Οι εταιρείες του ομίλου Λεμονιά, όπου η εργοδοσία έχει επιβάλει εδώ και ενάμιση χρόνο εκ περιτροπής εργασία μιας μέρας τη βδομάδα και οφείλει δεδουλευμένα αρκετών μηνών. Από το Σεπτέμβρη του 2012, ο Λεμονιάς έχει κλείσει τα εργοστάσια και έχει σταματήσει κάθε παραγωγική λειτουργία, ενώ στο τέλος του 2013 έληξε ο χρόνος παραμονής της εταιρείας στο άρθρο 99 -είχε ενταχθεί τον Νοέμβρη του 2011- με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση, ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου, σημείωσε μεταξύ άλλων για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε: «Ενισχύοντας την ταξική γραμμή μέσα στα συνδικάτα, μπορούμε να αποδυναμώσουμε το αίσχος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που με τη στάση του προδίδει τους εργαζόμενους, δυσφημίζει το συνδικαλιστικό κίνημα και το ρόλο του. Μπορούμε με το δυνάμωμα της κοινής δράσης με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, τη φτωχή αγροτιά να δώσουμε ακόμα πιο μαχητική, αποφασιστική και οργανωμένη απάντηση στο μεγάλο κεφάλαιο και τα συμφέροντά του».

Με την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης, ο Θ. Βογιατζής, δημοσιογράφος και συγγραφέας, έκανε μια ιστορική αναφορά στο εργατικό κίνημα στην περιοχή του Βόλου, στην παρουσία του σωματείου Μηχανοσιδηρουργών, του οποίου συνέχεια είναι το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», καθώς και στην ιστορική μορφή του Μήτσου Παπαρήγα, ο οποίος ξεκίνησε τη συνδικαλιστική του δράση από το Βόλο και το σωματείο Μηχανοσιδηρουργών από το 1924, όταν πρωτοεκλέχθηκε γραμματέας του.

Επιστολή του ΠΑΜΕ στα συνδικάτα της Ευρώπης

Επιστολή προς όλα τα Συνδικάτα της Ευρώπης αποστέλλει το ΠΑΜΕ, καλώντας τα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζομένους της «Coca - Cola». Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Η αμερικανική πολυεθνική "Coca - Cola", μετά το κλείσιμο του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης (Βόρεια Ελλάδα), προχωράει τώρα και σε συρρίκνωση τμημάτων του εργοστασίου του Βόλου (Κεντρική Ελλάδα) που θα έχει ως συνέπεια την απόλυση 52 εργαζομένων.

Σε μια εποχή που η εργατική τάξη στην Ελλάδα δοκιμάζεται από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τις επιθέσεις του κεφαλαίου, η κερδοφόρα πολυεθνική "Coca - Cola" κλείνει εργοστάσια, συρρικνώνει τμήματα και ταυτόχρονα επιδιώκει να διαλύσει κάθε σημάδι της συνδικαλιστικής οργάνωσης στα εργοστάσιά της. Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, η "Coca - Cola" απέλυσε 320 εργαζομένους και έσπρωξε τις εργαζόμενες οικογένειες στη φτώχεια.

Η πολυεθνική "Coca - Cola", που έχει μονοπωλιακή θέση στην ελληνική αγορά, ακολουθεί την ίδια πρακτική σε όλες τις χώρες του κόσμου, με στόχο να φορτώσει την κρίση αποκλειστικά στις πλάτες των εργαζομένων.

Δεκάδες συνδικάτα εκφράζουν την πλήρη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στους εργαζομένους της πολυεθνικής "Coca - Cola" στην Ελλάδα, οι οποίοι διεξάγουν έναν ηρωικό αγώνα εδώ και 4 μήνες ενάντια στις απολύσεις των εργαζομένων.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζομένους στις θυγατρικές της "Coca - Cola" στην Ευρώπη να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς στην ελληνική "Coca - Cola". Τα συνδικάτα να οργανώσουν εκδηλώσεις αλληλεγγύης, να ενημερώσουν τους εργαζομένους στις χώρες τους με εξορμήσεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις.

Στείλτε τις διαμαρτυρίες σας στη μητρική εταιρεία, προς την ελληνική κυβέρνηση (ypourgos@yeka.gr) και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Στείλτε ένα αντίγραφο: poeepth@otenet.gr και international@pamehellas.gr».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ