ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Διαχείριση του χρέους στο πλαίσιο που θέτει η αστική τάξη

Το μείγμα διαχείρισης που προβάλλει, υπηρετεί τον ίδιο σκοπό με αυτόν της συγκυβέρνησης: Να περισσέψει περισσότερο χρήμα για το κεφάλαιο

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προβάλλουν διαφορετικά μείγματα διαχείρισης του χρέους, με τον ίδιο όμως σκοπό, που καμιά σχέση δεν έχει με το συμφέρον του λαού (φωτ. από παλιότερη συνάντηση Σαμαρά - Τσίπρα)

Eurokinissi

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προβάλλουν διαφορετικά μείγματα διαχείρισης του χρέους, με τον ίδιο όμως σκοπό, που καμιά σχέση δεν έχει με το συμφέρον του λαού (φωτ. από παλιότερη συνάντηση Σαμαρά - Τσίπρα)
«Σχέδιο ανάκαμψης» που δε θα βασίζεται στη λιτότητα, εμφανίζεται να προτείνει ο Αλ. Τσίπρας με συνέντευξη στην εφημερίδα «La Stampa».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει την πρόταση για μια ευρωπαϊκή σύνοδο για το χρέος, όπως εκείνη του Λονδίνου, του 1953, για τη Γερμανία. Κάνοντας πιο «λιανά» τις αξιώσεις του για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης δηλώνει: «Θα χρειαζόταν μια ρήτρα για την αποπληρωμή των δανείων, που να συνδέεται με την ανάπτυξη: Αν το ΑΕΠ είναι θετικό, πληρώνουμε, αλλιώς όχι. Θα ήταν αναγκαίο και ένα new european deal, ένα μεγάλο πακέτο επενδύσεων για την ανάπτυξη -ιδίως στον ευρωπαϊκό Νότο- που να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη».

Είναι φανερό, μετά και την ομιλία Σαμαρά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι έχει ξεκινήσει «στα γεμάτα» η συζήτηση για τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο, που υπαγορεύεται από τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεφεύγουν στο ελάχιστο από αυτό το πλαίσιο -μείωση του χρέους και επέκταση του χρόνου αποπληρωμής- έστω κι αν υπακούουν σε άλλο μείγμα διαχείρισης, που στόχο έχει να απελευθερώσει άμεσα περισσότερο κρατικό και ευρωπαϊκό χρήμα για τα μονοπώλια.

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, ο επικεφαλής της ομάδας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης, σε εκδήλωση προχτές το βράδυ, υποστήριξε πως «για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας απαιτείται ο συνδυασμός των εξής προϋποθέσεων: Πρώτον, να διαγραφεί μεγάλο μέρος του χρέους, δεύτερον, να υπάρξει ρήτρα ανάπτυξης και τρίτον εξωγενής χρηματοδοτική ενίσχυση (μη δανειακή) στο αρχικό στάδιο, προκειμένου να υπάρξει ώθηση της οικονομίας».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «δεν είναι τυχαίο πως τα τρία αυτά σημεία είναι τα τρία συστατικά του Σχεδίου Μάρσαλ με το οποίο βοηθήθηκε η Γερμανία το 1953 από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της».

Υπό αίρεση ακόμα και τα ψίχουλα

Στις άμεσες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, αν αναδειχτεί κυβέρνηση, ενέταξε την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», διαχείριση δηλαδή της ακραίας φτώχειας και τις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την παραγωγική ανασυγκρότηση», με τους όρους που περιέγραψε πιο πάνω, δηλαδή με χρήμα στα μονοπώλια για να κάνουν επενδύσεις και να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας.

Ο Γ. Δραγασάκης ήταν, εξάλλου, αποκαλυπτικός δηλώνοντας ότι το πρόγραμμά τους είναι «ευαίσθητο» και υπό διαρκή επεξεργασία μιας και είναι άγνωστο αν «θα έχουμε πρωτογενές έλλειμμα, ή πρωτογενές πλεόνασμα»! Εξαρτά, δηλαδή, κι αυτός, όπως και η κυβέρνηση, ακόμα και τα ψίχουλα για τη διαχείριση της φτώχειας από την πορεία των δημοσιονομικών.

Στο μεταξύ, η «σοσιαλιστική» τάση του ΣΥΡΙΖΑ, που απαρτίζεται από στελέχη προερχόμενα απ' το ΠΑΣΟΚ, πραγματοποίησε, σύμφωνα με πληροφορίες, σύσκεψη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της τάσης στο εσωτερικό του κόμματος. Φέρεται να συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, να γίνει προσπάθεια προσέλκυσης στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ πρώην μελών του ΠΑΣΟΚ, με τη σχετική αποστολή να συντονίζει ο γνωστός Α. Κοτσακάς.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, καταρτίστηκε και ο κανονισμός λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων «ενιαία στάση σε κρίσιμα ζητήματα», «ρύθμιση της οικονομικής εισφοράς των βουλευτών που προβλέπει καταβολή του 20% της αποζημίωσής τους για τις δομές αλληλεγγύης και 20% για το κόμμα», «όταν τίθενται μείζονα πολιτικά ζητήματα απαιτείται η απόφαση του κόμματος», «για ερωτήσεις που αφορούν τοπικά ζητήματα να προηγείται συνεννόηση με τις εκάστοτε κομματικές οργανώσεις» κ.ά.

Νέες δηλώσεις Τατσόπουλου

Στο μεταξύ, ο Π. Τατσόπουλος, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Βήμα» προεξόφλησε πως το «διαζύγιό» του με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οριστικό. Ο ίδιος επανέλαβε τις γνωστές απόψεις του για την κυβέρνηση που θα προκύψει απ' τις επόμενες εκλογές: «Ελεγα και εξακολουθώ να λέω ότι δύο είναι οι επιλογές μας στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν: Είτε κυβέρνηση με κορμό ΣΥΡΙΖΑ είτε με κορμό τη ΝΔ (...) η κατεύθυνση προς την οποία εγώ θα δουλέψω, για μία συμμαχία που έχει κατεύθυνση μονάχα τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κεντροαριστερά - δηλαδή, τη δεξιά πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ό,τι αφορά στους «58» δήλωσε: «Βέβαια θα πάω αν με καλέσουν. Αφού τους θεωρώ φυσικούς μας συμμάχους. Πιστεύω ότι όλοι αυτοί πρέπει να κατέβουν σε κοινό μέτωπο. Το θεωρώ ολέθριο λάθος και το λέω πολύ σοβαρά, να μη γίνει. Είναι ολέθριο λάθος να κατέβουν αυτόνομα. Είναι πολωτικό το σύστημα αυτή τη στιγμή. Βεβαίως, και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει βήματα προς το Κέντρο. Είναι αμφίδρομο αυτό. Και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει βήματα προς τους 58 και τη ΔΗΜΑΡ και οι 58 πρέπει να κάνουν άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ».

Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ από e-mail των «58»

Η «κίνηση των 75» του ΠΑΣΟΚ, επέκρινε χτες την «κίνηση των 58», επειδή αυτή έστειλε e-mail με το οποίο ενημέρωνε ότι συζήτησε για το πώς πρέπει να είναι η νέα κεντροαριστερά και πώς πρέπει να ονομαστεί η νέα διάδοχος παράταξη.

Η «κίνηση των 75» γράφει σε ανακοίνωσή της: «Επειδή δεν πήραμε ποτέ και σε κανένα όργανο την απόφαση για διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Επειδή τα κόμματα δεν αντικαθίστανται από ανομιμοποίητες παρέες με επισπεύδοντες συγκεκριμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης που έχουν αναλάβει εργολαβικά τον πολιτικό εξευτελισμό του ΠΑΣΟΚ και την αντικατάστασή του από τους 58 (...) τώρα έρχονται 58 άτομα να "κατοχυρώσουν" για τους εαυτούς τους τη Δημοκρατική Παράταξη, με τη λογική του εμπορικού σήματος προϊόντος...;».

Κριτική, όμως, ασκείται και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απ' τους «75» που θέτουν ερωτήματα όπως: «Με ποιο τρόπο διασφαλίζει τη θεσμική αυτοτέλεια και αυτονομία του κινήματος, όπως αποφάσισε η κεντρική επιτροπή; Πότε και πώς θα εκπροσωπηθεί το ΠΑΣΟΚ στο νέο σχήμα συνεργασίας με τις άλλες κινήσεις, όπως αποφάσισε η κεντρική επιτροπή;

Τελικά, στις ευρωεκλογές το κοινό ψηφοδέλτιο θα είναι η "Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη" ή "Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα" με τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, όπως αποφάσισε η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή; Θα υπάρχουν τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ; Τι σημαίνει και τι σηματοδοτεί ως προς τις πολιτικές προθέσεις των 58 η διατύπωση "η παράταξη είναι οι πολίτες, που θα θελήσουν να τη στηρίξουν και όχι άθροισμα κομματικών αντιπροσωπειών"; Δηλαδή ζητούν το ΠΑΣΟΚ να αυτοδιαλυθεί για να μετέχει στην Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη; Τις πρωτοβουλίες τις έχουμε παραχωρήσει στους 58 και μόνο;»...

Κόντρες στη ΔΗΜΑΡ με αιχμή την «κεντροαριστερά»

Πεδίο εσωκομματικής αντιπαράθεσης συνεχίζει να αποτελεί ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ στη συγκρότηση της λεγόμενης «κεντροαριστεράς» και οι συμμαχίες στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Ενδεικτική της συζήτησης, είναι η χτεσινή συνέντευξη του Α. Παπαδόπουλου, ο οποίος αντικαταστάθηκε πρόσφατα από τον δημοσιογράφο Χρήστο Μαχαίρα, στη θέση του εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ.

Μιλώντας στον «Αθήνα 9.84», ο Α. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «λογική και αναμενόμενη» την αντικατάστασή του, λέγοντας: «Υπάρχει διαφωνία όσον αφορά κορυφαία ζητήματα, όπως η αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση και η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Οπότε, εκτιμώ ότι ήταν μια λογική εξέλιξη».

Σχολιάζοντας τις διεργασίες, χαρακτήρισε τους «58» σαν «την καλύτερη μαγιά για να κατατεθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο» και «ό,τι πιο σοβαρό έχει ο χώρος της κεντροαριστεράς μαζί με στελέχη, πρόσωπα που είναι μέσα στη Δημοκρατική Αριστερά».

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Αδυνατώ να πιστέψω πώς θα μπορούσε η Δημοκρατική Αριστερά να συνεργαστεί μ' ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που "φλερτάρει" με τους Ανεξάρτητους Ελληνες και δεν ξέρω με ποιον άλλο και μ' ένα κόμμα που διώχνει τον Πέτρο Τατσόπουλο και κρατάει τους κ.κ. Παναγούλη και Διαμαντόπουλο».

Αφησε τέλος ανοιχτό το ενδεχόμενο διάσπασης της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας σε ό,τι αφορά τη σχέση πλειοψηφίας - μειοψηφίας: «Δεν γνωρίζω αν έχει βραχύ ή μακρύ ορίζοντα. Ούτως ή άλλως, υπάρχουν ευρωεκλογές σε λίγους μήνες και εκεί θα φανεί ποια άποψη είναι η ορθότερη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ