ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αμεσοι στόχοι πάλης για το επόμενο διάστημα

Η ανάγκη να ενταθεί η πάλη ενάντια στη βάρβαρη πολιτική και τους σχεδιασμούς για πλήρη παράδοση της Παιδείας στις απαιτήσεις των μονοπωλίων, ενάντια στον αντιδραστικό κρατικό έλεγχο - την «αξιολόγηση», τονίστηκε στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, το περασμένο Σάββατο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στη λειτουργία και το περιεχόμενο του σχολείου με την αξιολόγηση και τα προγράμματα, που έχουν ως στόχο να μπολιάσουν τις συνειδήσεις με τις σάπιες αξίες της ΕΕ, τα προβλήματα των μαθητών και των λαϊκών οικογενειών, η ανάγκη για δυνάμωμα της πάλης, για αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος μέσα από την αλλαγή των συσχετισμών στις εκλογές που γίνονται για τα νέα ΔΣ στις ΕΛΜΕ και Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από τη δράση των ταξικών δυνάμεων στα σχολεία, φάνηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα ο υπονομευτικός ρόλος όλων των άλλων δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών, στη μάχη που δίνεται αυτό το διάστημα ενάντια στην αξιολόγηση και τέθηκαν στόχοι και σταθμοί για την πάλη το επόμενο διάστημα.

  • Πρώτος άμεσος σταθμός είναι στις 30 Γενάρη, μέρα κατά την οποία το ΠΑΜΕ καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία των εκπαιδευτικών να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης των μαθητών. Με αιτήματα να δοθεί εδώ και τώρα ένα γεύμα για όλα τα παιδιά, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του κράτους, δωρεάν μεταφορά των μαθητών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή στην πάλη ενάντια στα ευρωπαϊκά προγράμματα που εξωραΐζουν τη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ στα μάτια μαθητών και εκπαιδευτικών, με κινητοποιήσεις στις 6 Φλεβάρη στα γραφεία της ΕΕ.
  • Για τις 20 Φλεβάρη, προγραμματίζονται κινητοποιήσεις ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας στην εκπαίδευση, που γενικεύονται και «εμπλουτίζονται» με τις προσλήψεις πενταμηνιτών μέσω ΟΑΕΔ στην Ειδική Αγωγή, μέσω της αμοιβής με μπλοκάκι στα ΕΠΑΛ κ.ά. Για τους ελαστικά απασχολούμενους στην εκπαίδευση, το ΠΑΜΕ θα εκδώσει και σχετική ανακοίνωση.
Στη Θεσσαλία

Στο μεταξύ, εκδήλωση - συζήτηση για την «αξιολόγηση» σχολείων και εκπαιδευτικών, οργανώνει, σήμερα, στις 7 μ.μ., στο «ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ», το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Καρδίτσας. Ομιλητής θα είναι ο Αχιλλέας Ζορμπάς, στέλεχος της κεντρικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ.

Αντίστοιχη εκδήλωση διοργανώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και στη Λάρισα, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο Μετροπόλ με τον ίδιο ομιλητή.

ΚΕΘΕΑ
Θετικό αποτέλεσμα για την «Αγωνιστική Συσπείρωση»

Η χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο και για το χώρο της τοξικοεξάρτησης, το κατέβασμα στις εκλογές για πρώτη φορά του συνδυασμού «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ», ο οποίος κέρδισε 1 έδρα και για μερικές μόνο ψήφους δεν πήρε και δεύτερη, ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά της εκλογικής διαδικασίας που έγινε το περασμένο Σάββατο.

Πανελλαδικά, οι εγγεγραμμένοι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ είναι 468, ψήφισαν 184, έγκυρα ήταν 178 ψηφοδέλτια και άκυρα - λευκά 6. Για πρώτη φορά κατέβηκαν δύο ψηφοδέλτια: Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ», που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ και πήρε 31 ψήφους και 1 έδρα και ο «Ενωτικός Συνδυασμός» που πήρε 147 ψήφους και 8 έδρες.

Η εκλεγμένη με την «Αγωνιστική Συσπείρωση» Λεμονιά Φακάρου, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Με την κατοχύρωση μιας έδρας στο ΔΣ από την "Αγωνιστική Συσπείρωση", ανοίγει ένας δρόμος, για να έχουμε πιο δυνατή και οργανωμένη φωνή μέσα στο σύλλογο, να δουλέψουμε ακόμη καλύτερα για να συσπειρώσουμε τον κόσμο στα σωματεία στην κατεύθυνση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι συνάδελφοι αποτελεί μεγάλη ευθύνη για την παραπέρα δράση μας, αλλά και την αποκάλυψη του ρόλου των άλλων δυνάμεων. Ενα από τα χαρακτηριστικά στις εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων ήταν η χαμηλή συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές, γεγονός που καταδεικνύει τις σοβαρές ευθύνες του ΔΣ για την απαξίωση στη συνείδηση των εργαζομένων του σωματείου. Παρότι οι άλλες δυνάμεις εμφανίζονται ως ακομμάτιστες και ανεξάρτητες κατέβηκαν όλοι μαζί στον ενωτικό συνδυασμό, κατηγορώντας την "Αγωνιστική Συσπείρωση" για διάσπαση και θεωρώντας ότι η κίνηση να κατεβάσουμε ψηφοδέλτιο θα κάνει κακό. Η φθίνουσα συμμετοχή είναι ανησυχητική ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι εξελίξεις και στο χώρο της τοξικοεξάρτησης είναι ραγδαίες».

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

-- Σήμερα, αύριο και την Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες εκλογές του Σπουδαστικού Συλλόγου Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Αθήνας. Ο Σύλλογος ήδη έχει συμπληρώσει ένα χρόνο από την ίδρυσή του (εγκρίθηκε κι από το Πρωτοδικείο τον περασμένο Ιούλη) και μετράει τουλάχιστον 200 ιδρυτικά μέλη. Σε αυτό το διάστημα έχουν γίνει πρωτόγνωρα βήματα στη συμμετοχή των σπουδαστών σε ζωντανές διαδικασίες και η συμμετοχή όλων των σπουδαστών στις εκλογές είναι καθοριστικής σημασίας για τους αγώνες και την κατεύθυνση που πρέπει να έχουν.

-- Κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας κάνουν σήμερα Τρίτη, στη 1 το μεσημέρι, εκπαιδευτικοί και γονείς, με την απαίτηση να καλυφθούν τώρα τα τεράστια κενά στα σχολεία της Ανατολικής Αττικής. Για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην κινητοποίηση, ο Σύλλογος «Σωκράτης» έχει κηρύξει για σήμερα τρίωρη στάση εργασίας. Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν επίσης οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ανατολικής Αττικής «Κ. Σωτηρίου» και «Αλ. Δελμούζος» καθώς και ενώσεις και σύλλογοι γονέων της περιοχής.

-- Παραιτήθηκαν από μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Σφηκόπουλος Θωμάς, καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ιδρύματος και ο Δημόπουλος Μελέτιος Αθανάσιος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Κατόπιν αυτών, αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου εξελέγη ο Χαράλαμπος Παπαγεωργίου.

Προσπάθεια παρεμπόδισης διακίνησης του «Ριζοσπάστη»

Την αστυνομία κάλεσαν χτες το πρωί ορισμένοι γονείς στη Λεόντειο Σχολή στα Πατήσια, προκειμένου να εμποδίσουν την εξόρμηση του Κυριακάτικου «Ριζοσπάστη» που έκαναν μέλη του ΚΚΕ από την Οργάνωση των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών έξω από το σχολικό συγκρότημα. Κάποιοι γονείς κατηγόρησαν τα μέλη του ΚΚΕ για προσπάθεια «προσηλυτισμού» των παιδιών, παρόλο που ήταν απολύτως ξεκάθαρο και στους ίδιους πως τα μέλη του ΚΚΕ έκαναν εξόρμηση με την εφημερίδα κατά κύριο λόγο στους εργαζόμενους του σχολείου αλλά και σε γονείς, όχι όμως στους μαθητές. Εξω από το σχολείο έφθασαν αστυνομικοί που, αφού κατέγραψαν τα στοιχεία των μελών του ΚΚΕ, είπαν ότι τέτοιες ενέργειες είναι παράνομες (!) και ζήτησαν να μην επαναληφθούν. Στην προσπάθεια παρεμπόδισης της διακίνησης του «Ριζοσπάστη», τα μέλη του ΚΚΕ δήλωσαν ότι η φωνή του ΚΚΕ θα φτάσει, μέσω και της εφημερίδας, παντού και κάλεσαν τους γονείς να ενημερωθούν για τις θέσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Μεγαλύτερη σχολική χρονιά και «εντατικοποίηση σπουδών»

Ο νόμος για το νέο Λύκειο εφαρμόζεται ήδη και θα εφαρμοστεί πλήρως σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, δήλωσε μέσα από την εφημερίδα «Εθνος» ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.

Το υπουργείο Παιδείας θυμίζει ότι η φετινή χρονιά (με τις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, με τους μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων των ΕΠΑΛ να μην έχουν ακόμα καθηγητές για πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, με την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων κλπ) είναι χρονιά εφαρμογής του «νέου σχολείου». Κατά την οποία, οι μαθητές της Α' Λυκείου θα εξεταστούν σε θέματα που κατά 50% θα αντληθούν από «τράπεζα θεμάτων» και ο βαθμός τους θα συνυπολογιστεί και από τις φετινές επιδόσεις τους. «Η εισαγωγή του φετινού μαθητή της Α' λυκείου στο Πανεπιστήμιο θα εξαρτηθεί 80% από το πώς θα γράψει στα τέσσερα μαθήματα που θα εξεταστεί. Το υπόλοιπο 20% θα εξαρτηθεί από το μέσο όρο της βαθμολογίας του στα τρία χρόνια του Λυκείου, ο οποίος αντικειμενικοποιείται από την Τράπεζα Θεμάτων», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.

Ερωτώμενος σχετικά με τα σχέδια για καθιέρωση επιπλέον σχολικών διακοπών το χειμώνα μετά από πρόταση των ξενοδόχων, είπε ότι το υπουργείο μελετά επιμήκυνση του διδακτικού έτους και «εντατικοποίηση των σπουδών». «Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να εντάξουμε δύο ημέρες ανάπαυλας, μεταξύ Χριστουγέννων και Πάσχα, που σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και το συντονισμό του υπουργείου Τουρισμού, θα οδηγήσουν σε δράσεις με αναπτυξιακά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά κριτήρια», δήλωσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ